TRSTENIK - Najmanje 30 pasa potrovano je u prethodna četiri dana u selu Poljna u trsteničkoj opštini. Monstruozno ubijanje pasa počelo je ovog vikenda. Meštani sela još prijavljuju da su im ljubimci skončali u strašnim mukama za svega nekoliko minuta, a naša ekipa je na licu mesta zaticala samo lešine. Strah se uvukao u selo. Otrov, za sada nepoznatog porekla, ostavljan je sistematski u širem centru sela. Zajedno sa psima otrovu su podlegle i mačke, pa se procenjuje da je uginulo više od 50 životinja! Svedoci govore za „Novosti“ da otrov deluje vrlo brzo: kada uđe u telo, pas se ukoči, počne da povraća penu i mrtav je za par trenutaka. Vlasnici nisu stizali ni da pozovu veterinara.

- Naš pas star šest godina bio je kao član porodice – svedoči za „Novosti“ meštanin Dragan Vojinović. - Bio je dresiran, donosio mi je cigare iz trafike. Našao sam ga na putu do kuće prijatelja, gde se igrao sa njihovim blizancima. Sahranio sam ga u njivi, jer je uvek sa mnom išao u poljske radove.

Porodica Tomić ostala je bez tri psa. U ponedeljak su našli dva mešanca, a u utorak, rasnog terijera od svega par meseci.

- Štenac mi je uginuo na rukama – kaže nam Radmilo Tomić. - Jadnik je uzeo otrov pored nekog trulog mesa ispod lišća u zadnjem delu dvorišta. Nije mu bilo spasa. Probao sam da mu operem usta i odmah sam mu dao mleko, ali nije vredelo. Tomići veruju da se psi truju kreozanom, sredstvom koje se ranije koristilo za prskanje vinograda. Kažu da su videli tragove žute trave pored ograde gde im je uginuo poslednji pas.

SUMNJA U Poljni ne znaju ko stoji iza masovnog trovanja. Pretpostavljaju da je u pitanju čista patologija. Jasnih motiv nema: trovani su psi iz različitih kuća, a u selu ne pamte da su psi nekada napadali ljude da bi se žrtve svetile.

- Ovakav pomor nije zabeležen nikada u trsteničkom kraju - ogorčen je Zoran Mićić, upravnik Lovišta Poljna. - Mi brinemo o našim psima, a kako je sezona lova u naredne tri nedelje nećemo biti mirni. Ove nedelje smo dočekivali pse iz lova na zečeve i fazane na mestima gde smo pretpostavili da je bačen otrov. I opet su tri lovačka psa stradala. Lešine su meštani skupljali u džakovima i sahranjivali na različitim mestima. Neke su pobacali u jame i zatrpali zemljom. Slučaj do sada nezapamćenog trovanja životinja planiraju da prijave organizacijama za zaštitu pasa.

- Van pameti je ovo što nam se desilo – ističe Aleksandar Vojinović. - Imamo komšinicu koja je potpuno slepa i sama živi. Ker je došao kod nje, zavukao se ispod stola i uginuo. Ljubimac je bio pas čuvar.

OPASNOST Meštani Poljne gde skoro svaka kuća ima oranice i čuva pse strahuju i za najmlađe. Psi koji se redovno igraju s decom mogu otrov da nehotice prenesu na mališane. Tomićima su pse otrovali nedaleko od osnovne škole i vrtića. Lovci, njih 75 iz ovog sela, opet, strahuju za rasne i dresirane ljubimce u koje godinama ulažu. Mnogi će ove nedelje u lov bez njih.