Puzović je naveo da pokrajinska inspekcija sarađuje sa policijom, ali i sa udruženjima za zaštitu prirode.

- Naša inspekcija je 2013. obavila više od 100 nadzora - istakao je Puzović. - Na teren inspektori izlaze sa predstavnicima Zavoda za zaštitu prirode Vojvodine.

“FEJSBUK“ KRIVOLOVCI svoje zločine čak i reklamiraju preko malih oglasa i preko „Fejsbuka“ - ogorčen je Milan Ružić iz Društva za zaštitu ptica Srbije. - Upravo zato, naše Udruženje je oformilo tim za borbu protiv krivolova. Međutim, iako su kazne nominalno visoke, sudije izriču daleko blaže presude, a protiv krivolovaca sudski procesi predugo traju.

Predstavnici Zavoda, precizirali su, kako je najčešća nelegalna trgovina zaštićenim vrstama ptica pevačica, koje se u velikom broju hvataju u prirodi i zatim se prodaju na berzama.

- Ove berze i izložbe se legalno organizuju, ali na njima pojedinci nude ptice ulovljene u prirodi - objasnila je Biljana Panjković, direktor Zavoda za zaštitu prirode. - Daleko je bolnije to, što su sve češći slučajevi namernog trovanja divljih zveri, tako što se u prirodu stavi zatrovano meso domaće životinje.

Pretpostavlja se, kako je objasnio Nikola Stojnić, pomoćnik direktora Zavoda, da se leš otrovane životinje stavlja u prirodu, pre svega, kako bi se otrovali šakali, lisice i divlje svinje, odnosno vrste koje ugrožavaju domaće životinje i useve.

- Orlovi, međutim, vrlo često stradaju od tog mesa, posutog otrovom „furadanom“, prepoznatiljve ružičaste boje - istakao je Stojnić. - Orlovi su prvi na meti jer su najpokretljiviji, i najlakše uoče leševe.

Izvor: http://www.novosti.rs/