Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Izmena Pravilnika u lovstvu


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Izmena Pravilnika u lovstvu

Uprava za šume: sazvan sastanak povodom izmene nekih pravilnika koji regulišu sprovodjenje ZODL!

Iz Uprave za šume je 08.04.2014. na adrese važnijih subjekata u lovstvu Srbije poslat poziv za sastanak kojim se pokreće procedura izmene pojedinih pravilnika koji regulišu sprovodjenje Zakona o divljači i lovstvu! Sastanak je zakazan za 15.04.2014., dakle po prilično hitnom postupku! Poziv za ovaj veoma važan sastanak NIJE objavljen na sajtu Uprave za šume, zbog čega? Zanimljivo je takodje, da medju pozvanima na sastanak nema Lovačke komore!?

Iako ovaj poziv nije objavljen na sajtu Uprave za šume, sa obzirom da su pozvani lovački savezi i da je rad svakog udruženja gradjana (pa i lovačkih saveza) javan, a da je ova informacija od javnog značaja, prenosimo tekst poziva u celini:

Предмет: Позив на састанак

Ради покретања процедуре измена и допуна појединих правилника, донетих за спровођење Закона о дивљачи и ловству („Службени гласник РС”, бр. 18/10), позивамо руководиоце стручних служби за послове ловства из јавних предузећа и ловачких савеза, да присуствују састанку који ће се одржати дана 15. априла 2014. године, у Управи за шуме (зграда СИВ III, Омладинских бригада 1, Нови Београд), са почетком у 12 сати.

                 Дневни ред овог састанка је следећи:

  1. Анализа донетих правилника из области ловства,
  2. Утврђивање листе приоритета за измене и допуне појединих правилника,
  3. Утврђивање динамике рада на спровођењу процедуре измена и допуна правилника, са обавезама и оквирним роковима,
  4. Анализа бројности лиценцираних лица која обављају стручне послове  газдовања ловиштем и ловочувара, у ловиштима, у односу на површину прописану Правилником о начину организовања стручне службе за газдовање ловиштем и Правилником о ловочуварској служби.

Mолимо вас да потврдите своје присуство до 14. априла 2014. године, на е-mail: strnad.miodrag@minpolj.gov.rs или predrag.cirovic@minpolj.gov.rs.

Достављено:

- Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, бул. Михаила Пупина 16, 21000 Нови Сад

- Јавно предузеће „Србијашуме“, Бул. Михајла Пупина 113, 11070 Нови Београд

- Јавно предузеће „Војводинашуме“, Прерадовићева 2, 21131 Петроварадин

- Јавно предузеће „Национални парк Копаоник“, 36354 Копаоник

- Јавно предузеће „Национални парк Тара“, 31250 Бајина Башта

- Јавно предузеће „Национални парк Ђердап“, Краља Петра I бр. 14, 19220 Доњи Милановац

- Јавно предузеће „Национални парк Фрушка Гора“, Змајев трг 1, 21208 Сремска Каменица

- Министарство одбране, Немањина 15, 11000 Београд

- Ловачки савез Србије, Алексе Ненадовића 19-21, 11000 Београд

- Ловачки савез Централне Србије, Првослава Стојановића 6, ламела 9, локал број 2, 34000 Крагујевац

- Ловачки савез Војводине, Јована Ђорђевића 4, 21 000 Нови Сад

- Ловачки савез Косова и Метохије, Анке Спаић 101, Косовска Митровица

- архиви.

Директор

Перица Грбић

        
Komentari
716 #1 DakiNS
dana 10.04.2014. 13:41
Opet bruka Uprave za šume, pored komore nisu pozvali i ostale subjekte kao što su udruženja koja nisu članovi saveza. Da li su oni udruženja drugog reda?
1319 #2 Gedza66
dana 10.04.2014. 16:03
Daki ne slažem se sa tobom i smatram da nema nikakve bruke Uprave za šume u ovome. Evidentno je da određeni broj pravilnika nije ili je teško primenjljiv i svrha sastanka je da se nakon analize, utvrde liste prioriteta za izmene i dopune i rokovi za izradu istih. Ne treba zameriti ni to što nisu pozvani predstavnici lovačkih udruženja koja nisu članovi lovačkih saveza jer se radi o jednom ili jednocifrenom broju ali je trebalo pozvati i pojedine dokazane lovne radnike čije bi prisustvo nesumnjivo dalo na kvalitetu.
1606 #3 papiga
dana 10.04.2014. 17:02
Najbolje da su pozvali sve nas lovce i svakom posebno da ispune svaku zelju i pride pesmu po izboru a kad se skup zavrsi i jos po 500 evra da nam se nadje za usput
Inace svi relevantni cinioci danasnjeg (kakvog-takvog)lovstva u Srbiji su na spisku
Jedino stari obicaj nikako da zaboravimo sve u poslednjem trenutku ali sta je tu je
819 #4 dragangolubovic
dana 10.04.2014. 19:18
Поштоване колеге, пре било које критике или похвале на рачун Управе за шуме, погледајте дневни ред за наведени састанак. Поседујем докумената где је тражено од свих ловачких удружења на територији Републике Србије , израда *аката корисника ловишта прописаних чланом 65. Закона о дивљачи и ловству*.
Наведеним дописом се позивају сви корисници ловишта да доставе на сагласност Министарству, а на територије аутономне покрајне, покрајинском органу надлежном за послове ловства, АКТ КОРИСНИКА ЛОВИШТА, најкасније до 28. фебруара 2014.године.
У том акту има доста прецизираних ствари, и можда то неком не одговара, или шта већ.
Чак су предложили како треба изгледати правилник. За сада, поштоване колеге, требали су се огласити председници удружења или стручне службе удружења,или Ловачка комора и објасне шта то Министарство тражи од њих. Или им се не дају подаци, пашалуци. Нечега има, нека нас они упуте у материју. 28.фебруар је прошао а нигде никакав допис о захтеву Управе за шуме. Ни једно једино удружење, колико ја пратим сајтове. Да се запитамо зашто ?
Сада држава узима арбитражу. То говори дневни ред. Kolce
2536 #5 Tomash
dana 10.04.2014. 22:23
Gedzo,papiga,

Pre nego sto krenete da opravdavate upravu za sume, procitajte prvo ono sto nam je kolega Lala svima lepo sazvakao i objasnio...

Evo ja cu da vam pripomognem malo: tacka 4, a nije pozvana lovacka komora...

Ajd sad vi lepo povratak na vest i procitajte sve lepo ponovo, ima toga jos, i bez zajedljivih komentara tipa 500eur po glavi, i ko nije clan saveza, ko ga j...

Ako necete da pomognete, ne podhebavajte one koji se trude za sve nas...

Procitajte vest ponovo, ali stvarno...
3265 #6 mrwa22250
dana 10.04.2014. 23:06
Opaaa,eto novog nameta u vidu zaposljavanja jos lovocuvara jer retko koje loviste ima potreban broj,a kad znamo koja su im ovlastenja postavlja se pitanje;cemu to sve sluzi,a jos i ne radi?Po meni prvi pravilnik koji treba menjati je pravilnik o lovocuvarskoj sluzbi,koju pod hitno treba izmestiti iz LU.Po meni jedino ispravno resenje bio bi neki vid rendzerske sluzbe koji bi objedinio poljocuvarsku,ribocuvarsku i lovocuvarsku sluzbu,a bio bi u okviru MUP-a,gde bi rendzeri imali sva ovlastenja kao i redovna policija.Dok se to ne desi,kradja sume,ribe i divljaci,prenosice se i dalje sa kolena na koleno(ko ne krade,nema cokolade).
1319 #7 Gedza66
dana 11.04.2014. 00:03
Tomash, gde si ti u mom komentaru pronašao podhebavanje??? Ako sam ja ovaj sastanak shvatio na način koji se razlikuje od tvog shvatanja, ne znači da sam zajedljiv.

Da li ti znaš koja lovačka udruženja u ovom trenutku nisu članovi nekog od lovačkih saveza i koliki je hendikep po lovstvo zbog njihovog ne pozivanja na sastanak?

Meni ne smeta to što poziv formalno nije upućen i Lovačkoj komori jer je ista kao profesionalna i neprofitna organizacija osnovana jedino u cilju zaštite prava i interesa lovnih radnika (mada kažu da im je cilj i unapređivanje lovstva u skladu sa održivim gazdovanjem populacijama divljači, opštim interesom i opšteprihvaćenim međunarodnim standardima u lovstvu), jer će sve pozvane institucije i organizacije predstavljati lovni radnici koji su sigurno i članovi Lovačke komore (sem možda predstavnika Ministarstva odbrane).

Možda će jedan od rezultata zakazanog sastanka upravo biti predlog izmena pravilnika na način da postoji obaveza korisnika da na 20 000 hektara lovnoproduktivne površine lovišta imaju jednog lovočuvara (što mnoge od nas "žulja"), koji ja neću podržati, bar za lovišta brdsko-planinskog tipa, gde bi trebalo predvideti jednog lovočuvara na 10 000 hektara lovnoproduktivne površine.

Ja zaista ne znam kakvi su međunarodni stadardi po ovom pitanju ali ločuvari sa pravim odnosom prema radu nikada ne bi trebali biti namet lovačkim udruženjima.Hmmm
114 #8 Cadara
dana 11.04.2014. 17:07
Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
Upravi za šume
15.04.2013.

S A O P Š T E N J E
Formiranje radne grupe radi stručne analize i pripreme predloga za izmene i dopune Zakona o divljači i lovstvu


Mišljenje, primedbe i predlozi LSS

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS je uputilo dana 10.04.2013. godine Lovačkom savezu Srbije zahtev, službeni broj 2103-10, za određivanje stručnog lica za člana radne grupe, koja treba da izvrši analizu Zakona o divljači i lovstvu i pripremi predloge izmena.
Ovaj zahtev je razmatran od strane UO LSS, u osnovi podržana je inicijativa, s obzirom na uočene brojne probleme u dosadašnjioj primeni zakona, nedostatke u pogledu primene, što ovom pitanju daje izuzetan značaj. Opstanak i dalji razvoj organizovanog lovstva u Srbiji, a samim tim i fondovi divljači, zavise i od zakonskih rešenja. Upravni odbor LSS je iz ovih razloga u obavezi da dobronamerno uputi mišljenja i primedbe, u cilju efikasnog, doslednog i kvalitetnog koncipiranja procedure izmene zakona.

Jedan od značajnih kriterijuma, osim iskustva i stručnosti pojedinaca članova, je svakako uloga i značaj organizacija iz kojih se imenuju predstavnici. Angažovanost dotične organizacije u pogledu obima poslova i uloge u lovstvu, kao i broja lovišta sa kojima gazduje, ili je gazdovalo, svakako treba da predstavlja jedan od nezaobilaznih kriterijuma. Savez je uspešno gazdovao sa 212 lovišta u petnaestogodišnjem razdoblju, na snazi su za većinu ugovori o gazdovanju lovištem, raznovrsnost poslova, kao i obavljanje javnih ovlašćenja predstavljaju značajno iskustvo, zbog čega predlažemo da se ne umanjujući značaj nijedne od institucija, izvrši gradacija i imenuje po obimu manja i efikasnija radna grupa, koja će biti u mogućnosti da potpunije sagleda probleme lovstva vezane za regulativu, argumentovano ukaže na propuste i predloži nova rešenja, što je svakako u interesu predlagača i opštem interesu kada je razvoj lovstva u pitanju.
LSS predstavlja lovce Srbije i raspolaže podacima i brojnim pokazateljima od interesa za lovstvo u lovištima, zbog toga smatramo da je sastavom radne grupe očigledno marginalizovan i neadekvatno zastupljen Savez i udruženja koja ga čine. Uloga i dosadašnji rad u lovstvu je na ovaj način potcenjen, očigledna je namera da se oslabi i eliminiše uticaj onih koji u većini zakon i sprovode. Sa druge strane, kabinetsko pisanje zakona donosi i ukupne štete lovstvu. Birokratski duh i nesagledavanje svih problema ove kompleksne delatnosti može uzrokovati greške koje je teško ili nemoguće ispraviti. Potsećamo da je Savez kao organizacija i ustanova posvećeno radila na sprovođenju i primenu zakona o lovstvu, a takođe i bila inicijator za donošenje ranijih verzija zakona. Normativna akta Saveza od njegovog postanka regulišu zakonitost u radu, a implementacija i puna primena zakona predstavljaju jednu od osnovnih, temeljnih, statutarnih opredeljenja Saveza. U suprotnom, može se postaviti logično pitanje, za koga se Zakon o divljači i lovstvu donosi, i ko treba da ga primenjuje? Ovde se ne mogu isključiti lovci, lovačka udruženje i njihova asocijacija Savez.
Zahtev za imenovanje radne grupe i pokrenutu proceduru za izmenu zakona, na žalost, možemo argumentovano sagledati samo kao manevar interesnih grupa okupljenih pri Upravi za šume, sa namerom da se prikriju brojni nedostaci postojećeg zakona i donetih pravilnika, zanemare objektivne i argumentovane primedbe sa terena i ne sagledaju brojne poteškoće u sprovođenju, pa i do sada uočene štetne posledice ovog zakona. Upravni odbor je mišljenja da ovo nije ispravan način za uspostavljanje kvalitetnijeg sistema lovstva koji se proklamuje, a iskustva nam govore, da se na ovaj način ne nalaze najbolja rešenja za pojedine zakonske odredbe.
Predlažemo da radnu grupu čini manji broj predstavnika, a da se u proceduru donošenja, analize, izmene i dopuna uključe predstavnici Fakulteta Veterinarske medicine i Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu i Novom Sadu, što svakako podrazumeva podelu rada i obradu pitawa iz domena specijalizovanosti pojedinih ustanova koje daju predstavnika i koncepciju i organizaciju rada na ovim poslovima.
Upravni odbor LSS očekuje od Uprave za šume da sagleda sadržaj naših navoda, odnosno da Lovački savez Srbije kao kooperativna i organizacija tradicionalno povezana sa ministarstvom dobije značajniju ulogu u radnoj grupi, odnosno da Savez bude adekvatnije zastupljen.

Upravni odbor Lovačkog saveza Srbije
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
14. Међународни сајам лова, риболова и ловног т...
Bogata ponuda za ljubitelje lova i ribolova na Sajmu u hali „Čair“
УСКРШЊА ЧЕСТИТКА
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,405,273 posete www.srbijalov.com