Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Koliko ima ilegalnog oružja u Srbiji?


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Koliko ima ilegalnog oružja u Srbiji?

Меци из илегалних цеви зује са свих страна

Када би се у Србији истовремено испалио само по један хитац из свих илегалних комада оружја, теоријски би настала настала бука од 150 милиона децибела и киша од преко милион оловних куглица, обзиром да се и даље говори о преко милион “цеви” које нигде нису евидентиране.
 
Сталне заплене на граничним прелазима, али и честа рањавања и убиства ватреним оружјем, поново су отвориле полемику о томе када ће се проблем илегалног наоружања које имају грађани наше земље свести на прихватљиву меру, јер је недопустиво да се свакодневно дешавају инциденти и обрачуни у којима се најчешће користи оружје које нигде није евидентирано.
Убиство шеснаестогодишњака у Београду и рањавање девојчице (15) у Црвенки залуталим метком с једног славља у овом месту, јасан су показатељ да је ватрено оружје лако доступно чак и адолесцентима, али у случају у Црвенки и односа који већина људи код нас има према оружју и пуцању где се сваки значајан догађај прославља рафалима.
Иако су последњих година знатно пооштрени прописи за добијање дозволе за поседовање оружја, тиме је само заустављена легализација оружја без порекла, али је само мањи број људи такво оружје предало полицији и већина илегалних комада је и даље “оптицају”. Развоју шверца и илегалне трговине свим врстама оружја свакако је допринела традиционална приврженост оружју људи са овог подручја, али наравно много више ратови који су нас задесили деведесетих година, после којих је по разним складиштима, али и подрумима и кућама остало на милионе комада разног оружја и муниције. Када је у питању статистика, у овом случају је неумољива, јер у целом свету број случајева употребе ватреног оружја је управо сразмеран степену доступности оружја и броју илегалних комада.
Током ратова деведесетих година, на овом подручју цивили су гомилали оружје које сада, због пооштрених законских прописа о његовом држању, представљају баласт власницима који га се ослобађају продајући га по врло ниским ценама препродавцима или колекционарима. Током ратних година многи су у Србији оружје с ратишта куповали и због врло ниске цене јер се у првој половини деведесетих ручна бомба могла купити за пет, пиштољ за 50, а “калашњиков” за 100 немачких марака.
На данашњем црном тржишту у Србији, цене оружја су од пет до 10 пута веће него у време ратова, али су још увек исто толико пута мање него у државама ЕУ, где је због строгих контрола и закона, јако тешко доћи до неког оружја које нигде није заведено.

Према подацима Центра за контролу малог и лаког оружја (СЕЕСАЦ), Балкан је и даље крцат илегалним оружјем, упркос бројним акцијама за разоружавање које су спровођене у свим државама. Овај Центар је изнео податак да на Балкану постоји више од 4,3 милиона комада разног оружја за које власници немају никакву документацију, од чега се око 1,2 милиона комада налази у Србији. Када се ти подаци узму у обзир, јасно је зашто се у сваком већем граду месечно догоди по неколико пуцњава, као и то да ће их и бити докле год оно буде широко доступно на црном тржишту.

Само током претходне године у Србији је било двадесетак већих и на десетине мањих заплена, а разбијено је и пар група које су организовано шверцовале оружје у Белгију, Холандију, Француску и друге државе Западне Европе. Пошиљке оружја с ових простора, према извештају Интерпола, углавном су намењене балканским клановима у Белгији, Холандији, Данској или Шведској, које традиционално важе за најјаче центре наших криминалаца, али постоје индиције и да део тог оружја завршава у рукама исламских екстремистичких група. Недавно су се представници парламената земаља Западног Балкана окупили у Београду на регионалном форуму посвећеном решавању проблема неконтролисаног промета малог и лаког наоружања како би разменили искуства и усагласили ефикасније мере за решавање овог проблема, који важи за једну од највећих претњи безбедности и стабилности на постконфликтним подручјима. Дводневни скуп, који је одржан у Дому Народне скупштине, отворио је члан Одбора Парламентарног форума о малом и лаком наоружању Константин Самофалов, који је са задовољством констатовао да је у Србији од 2002. из оптицаја избачено око 100.000 комада таквог оружја. Самофалов је навео да, када је реч о Србији, велике вишкове оружја имају и војска и полиција, али да су ресорна министарства учинила знатан напредак на плану безбедног складиштења тих вишкова.

Парламентарце из региона поздравила је и координаторка Уједињених нација у Србији Ирена Ивачкова Солорано, која је рекла да резултати сарадње српских власти и програма УН за контролу лаког наоружања СЕЕСАЦ охрабрују, будући да је из оптицаја у региону Западног Балкана за десетак година из циркулације избачено око 300.000 комада малог и лаког оружја, од чега трећина у Србији.

Н. Перковић

У стану Нишлије 30 пушака,15 сигналних пиштоља, муниција

Нишка полиција ухапсила је јуче Душка П.(53) из Ниша код кога је у стану, на месту његовог пребивалишта, пронашла око 30 пушака у деловима, 15 сигналних пиштоља у деловима и већу количину делова за разне врсте оружја, већи број оквира и више од 400 метака различитог калибра, саопштено је из Полицијске управе.

Осумњичени је делове за оружје продавао преко сајта на интернету „Купујем - продајем”, наводе из полиције и додају да је Душку одређена мера задржавања до 48 сати. Он се сумњичи да је извршио кривично дело недозвољене производње, држања, ношења и промета оружја и експлозивних материја и после истека мере задржавања биће спроведен у надлежно тужилаштво, саопштавају из полиције.

Izvor: Dnevnik, Novi Sad

        
Komentari
1044 #1 Podunavac
dana 26.04.2014. 10:44
Ne želim da ispadne da nekoga opravdavam, ali posedovanje oružja je u našem narodu tradicija, a i potreba, zbog okruženja u kome se nalazimo i geostrateškog položaja naše zemlje. Već vekovima smo meta napada svakavih zavojevača i sa istoka i zapada, i uvek smo se sami branili snagom svoga oružja. Da je zakon u Srbiji liberalniji za nabavljanje legalnog oružja verujem da bi i broj ilegalnog bio znatno manji. A ova gospoda iz EU navalili na nas ko mutavi. Pa koliko ilegalnog oružja ima u državama u našem okruženju pa se ne diže prašina? Umesto što pokušavaju da razoružaju narod raznim represivnim merama, nek malo zavuku ruku u EU fondove pa daju pare za otkup ilegalnog oružja. U ovo vreme nestašice verujem da bi mnogi predali oružje policiji u zamenu za adekvatnu novčanu naknadu. Pa da odobre još koju legalizaciju i malo pojednostave kupovinu legalnog oružja (nad kojim postoji kontrola) i eto rezultata. Dok god pokušavaju nešta silom narod se neće odvojiti od oružja. A vidim da im je trn u oku i policija i vojska. Pa šta bi trebalo, da imamo vojsku i policiju bez oružja? I ovako je vojska uništena i ponižena, treba još da je razoružamo pa da nam i dalje komadaju državu. Lepo su to smislila gospoda sa zapada, a ovi naši poslušnici polako sprovode u delo. Sve to narod vidi, zato se i ne odvaja od oružja. Mnogo smo mi lošega prošli da bi se tako lako opustili.
732 #2 bogoljub
dana 26.04.2014. 11:22
Ništa to nevredi od sada redovno kupujem dozvoljenu količinu metaka za datu godinu možda nekada i zatrebaju.Makar ću pucati u metu ako nebude divljači.
947 #3 sheytan
dana 26.04.2014. 16:01
"на Балкану постоји више од 4,3 милиона комада разног оружја за које власници немају никакву документацију, од чега се око 1,2 милиона комада налази у Србији. Када се ти подаци узму у обзир, јасно је зашто се у сваком већем граду месечно догоди по неколико пуцњава, као и то да ће их и бити докле год оно буде широко доступно на црном тржишту."

Text autora koji moze ovo da izvali, za mene nema tezinu...
155 #4 Miroslaw
dana 26.04.2014. 18:56
Sem slucaja devojcice iz Crvenke i ubistva ovog sirotog deteta sve ostalo napisano je golema glupost. Svi smo mi protiv nelegalnog oruzja ali ovo sto je Podunavac napisao je ziva istina i narod se tog oruzja nece odreci zbog istorije i buducnosti.
716 #5 DakiNS
dana 26.04.2014. 19:26
Mene interesuje odakle su izvukli ovu brojku od 1,2 miliona komada nelegalnog oružija? Da li su bacali pasulj ili im je rekla baba Vanga. Još to i nazivaju podatkom, znači činjenicom. Evo da pročitate ko je vršio istraživanje:

Istraživanje za ovaj projekat obavio je i napisao Zachary Taylor i Charlotte Phillips iz Saferworlda i Srdjan Bogosavljević iz kompanije sa
sedištem u Beogradu SMMRI, uz uredničku podršku Henry Smitha i Bernarda Marianija iz Saferworlda tokom leta 2004. UNDP Projektom
Kontrole malokalibarskog oružja u Srbiji i Crnoj Gori (SACISCG) je rukovodio Tony Monaghan. O sadržaju SALW Istraživanja diskutovano je sa
Vladom Republike Srbije od decembra 2004. do februara 2005. Dizajn i priprema Katarina Stanković Bjegović.


Da je to opet neka svinjarija koja nam se namešta od strane onih istih koji su nas bezrazložno bombardovali (kako su i sami priznali) uopšte ne sumnjam. Šta bi hteli ? U njihovim državama zakon o oružiju je desetak puta liberalniji , naše poturice da mogu ukinuli bi i mogućnost legalnog oružija.
155 #6 Miroslaw
dana 26.04.2014. 20:42
Sama ideja razoruzavanja Srpskog naroda potice jos od pre bombardovanja...
732 #7 bogoljub
dana 26.04.2014. 21:34
Do brojke od 1,2 miliona komada nelegalnog oružja su došli tako što su iz arsenala SFRJ podelili oduzeli i sabrali tako su došli do nekih brojki oružja koje nemora da bude baš tačno.Ali ko zna možda je i arsenal bivše SFRJ bio malo preuveličan.Dragoljupe
29 #8 Jank
dana 26.04.2014. 22:09
Што би реко Бора Чорба "Док је било орално, све је било морално"...Док су нас крвнички бомбардовали и убијали нам децу нису помислили да тим својим чином желе да истребе читав један народ. Ми се на овим просторима већ вековима боримо за опстанак. Е па сад нека изволе, само нека питају колико имамо оружја. Па ако је илегално оно се чува за недај Боже, за одбрану сопствене породице. То нема везе са криминалом, криминалци су то набављали у свим политичким уређењима.
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
14. Међународни сајам лова, риболова и ловног т...
Bogata ponuda za ljubitelje lova i ribolova na Sajmu u hali „Čair“
УСКРШЊА ЧЕСТИТКА
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,349,543 posete www.srbijalov.com