Sve ove životinje pripadnici novopazarske policije pronašli su u minijaturnim kavezima u džipu bez registarskih oznaka, parkiranom u garaži jednog meštanina Špiljana, još ranije sumnjičenog za šverc, čiji identitet još nije saopšten. Pošto osumnjičeni tvrdi da džip nije njegov i da ga je u garaži privremeno ostavio "nepoznati čovek", policija navodi da "nastoji da rasvetli ovaj slučaj", a u interesu istrage i ne saopštava više podataka, osim da su životinje, najverovatnije, sakupljane širom Srbije kako bi preko Crne Gore bile prebačene u Italiju.

- Životinje su u Kraljevo dopremljene u veoma lošem stanju, jer su duži period provele u nehumanim uslovima bez hrane i vode. Jedan broj je i uginuo od mačje kuge, a zajedno sa zaposlenima u azilu i veterinarima trudimo se da ostale oporavimo - kaže Danijela Jović iz Društva za zaštitu životinja "Spaske" iz Kraljeva.

Ovo društvo, kao i još osam sličnih udruženja širom Srbije, uputilo je i prijavu Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine protiv Slobodana Zečevića, republičkog veterinarskog inspektora, zato što je odlukom da se pronađene životinje smeste u kraljevački azil "ugrozio život i životinja i ljudi".

Inspektor je odlično upoznat sa činjenicom da kraljevački azil može istovremeno da primi samo 56 pasa i da nema karantin za prihvat drugih životinja nepoznatog zdravstvenog stanja, posebno ne zečeva i mačaka - naglašava Danijela. - Predložili smo nadležnoj inspekciji i da naše društvo narednih 15 dana, koliko traje karantin, preuzme brigu o ovim životinjama, uz obavezan veterinarski nadzor, što takođe nije prihvaćeno.

U veterinarskoj inspekciji u Kraljevu, međutim, u četvrtak nisu želeli da komentarišu ovaj slučaj, dok je nadležni inspektor Zečević, kako su nam rekli, "na važnom sastanku u Beogradu".

SVI BI DA POMOGNU

HRANU za nove "stanovnike" kraljevačkog azila obezbedili su članovi društva "Spaske", ali i drugi Kraljevčani koji hranu svojih ljubimaca žele da podele sa ovim životinjama.
- Javljaju se ljudi, žele da pomognu, da udome životinje iako to pre isteka karantina nije moguće. Zaposleni u azilu pružaju životinjama neophodnu negu, veterinari ih obilaze, ali se plašim da sve to ipak nije dovoljno - kaže Jovićeva.

Izvor: www.novosti.rs

DOPUNA VESTI: Povodom ovog dogadjaja, Uprava za šume Ministarstva poljoprivrede je izdala zvanično saopštenje na svom sajtu. Tekst saopštenja možete pročitati ako kliknete na sledeći link:

http://www.srbijalov.com/viewpage.php?page_id=26