Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Revija ZOV prenosi dešavanja u LSS-u


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Revija ZOV prenosi dešavanja u LSS-u
Iz rasula u - kolaps
DVE PARALELNO ODRŽANE SKUPŠTINE LOVAČKOG SAVEZA SRBIJE - UPEČATLJIVA POTVRDA O STANJU U OVOJ LOVAČKOJ ORGANIZACIJI
Onaj tradicionalni lovački pozdrav `dobar pogled` odavno je mutnjikav, a budućnost lovačke organizacije i sasvim neizvesna. Kriza i podele u Lovačkom savezu Srbije kulminirale su i bukvalno, u subotu, 19. jula, kad su u Beogradu paralelno održane dve Skupštine LSS, jedna na Veterinarskom fakultetu, druga u zgradi bivšeg parlamenta Skupštine Srbije.
Na prvoj, lovci nezadovoljni radom predsednika Lovačkog saveza, smenili su prvog čoveka ove organizacije Dragana Šormaza, zatim njegovog zamenika i još nekoliko članova Upravnog odbora. Na drugoj su donete odluke o razrešenjima - ovih prvih.
Legitimitet sednice održane na Veterinarskom fakultetu i odluke koje su na njoj donete, Marko Tica, predsednik Skupštine LSS, potkrepljuje tvrdnjama da je sve urađeno po Statutu. Baza za utvrđivanje kvoruma bio je broj delegata i uplaćenih članarina udruženja, a njih je 113 u protekloj godini. To im je, kaže, garancija da su sve odluke validne i da su zakon i propisi nedvosmisleno na njihovoj strani.

Smena

Na Skupštini Lovačkog saveza Srbije doneta je odluka o smeni Dragana Šormaza, predsednika lovačke organizacije, zatim Milana Kovačevića, njegovog zamenika i nekoliko članova Upravnog odbora - ističe Marko Tica, predsednik Skupštine LSS. - Razlozi za njihov opoziv su kršenje statuta, nezakonite radnje, nepoštovanje odluka organa upravljanja, neovlašćeno trošenje novca... što povlači niz pravnih konsekvenci i krivičnu odgovornost. Opoziv dosadašnjeg predsednika Dragana Šormaza podrazumeva zabranu njegovog raspolaganja imovinom Saveza, uskraćivanje prava potpisa, brisanje iz APR (Agencije za privredne registre) kao zakonskog zastupnika. Na to mesto postavili smo dr Dragana Sinđelića, dok smo za njegovog zamenika izabrali Bobana Lazića.

Kontra
Naš sagovornik naglašava da je dosadašnji predsednik Dragan Šormaz obavešten o razrešenju, te da je od njega traženo da preda ključeve, pečat i svu opremu koju koristi, kao i da nema pravo raspolaganja pokretnom i nepokretnom imovinom LSS.

- Skupštinu Lovačkog saveza Srbije zakazao sam po Statutu, članom 17. ovog akta, u roku koji je za to predviđen. Na sednici Upravnog odbora, 18. juna, usaglasili smo detalje oko vremena i mesta održavanja Skupštine. Sve je bilo u redu, Skupštinu smo zakazali za 19. jul u amfiteatru Veterinarskog fakulteta, gde to uvek radimo, pa sam 7. jula delegatima poslao pozive, materijal i dnevni red. Na svoje veliko iznenađenje, saznao sam da je predsednik Dragan Šormaz istog 7. jula poslao vozača da sa pošte povuče sve pozive i materijal koji smo uputili za održavanje Skupštine. Tri dana nakon toga, sazvao je telefonsku sednicu Upravnog odbora, što bi bilo uobičajeno zbog konsultacija pre Skupštine, ali je inicirao promenu mesta održavanja i pritiscima, pretnjama i ucenama od članova UO tražio da se Skupština održi u zgradi bivšeg parlamenta, u Ulici kralja Milana. Odbio sam to i stavio im do znanja da je takva odluka protivzakonita, dakle nevažeća i ništavna. Ni u jednom statutu i zakonu upravni odbor nije stariji od Skupštine i dužan je da njoj polaže račune. Moj poziv za Skupštinu objavljen je na sajtu, ali sa precrtanim mestom održavanja, čime su mnogi učesnici dezavuisani i obmanuti, pa su se mnogi iz neznanja i neobaveštenosti pojavili u subotu u zgradi bivšeg parlamenta na, mogu slobodno reći, proširenoj krnjoj sednici Upravnog odbora, a ne Skupštini LSS.

Tumačenje

Po svemu sudeći, povod za podvajanje, odnosno za bojkot `Ticine Skupštine`, sa okupljanjem svojih pristalica, pa i neobaveštenih, nije toliko bio ni statut ili bilo šta drugo iz redovne porocedure, već zahtev Beogradske lovne oblasti da se smeni predsednik LSS Dragan Šormaz. Otuda je ova druga, njegova skupština, i bila sasvim usmerena protiv prve.
Na sednici ove Skupštine Lovačkog saveza Srbije, koja je održana u zgradi Narodne skupštine Srbije u Beogradu, bilo je, kako tvrde, prisutno 116 delegata od ukupno 169, čime je, po mišljenju organizatora, obezbeđen kvorum. Prema rečima Dragana Šormaza, reč je o redovnoj sednici zakazanoj na osnovu odluke Uravnog odbora.

Kvorum

- Broj delegata i predstavnici lovačkih saveza Vojvodine, centralne Srbije i Kosmeta, samo potvrđuju podršku legitimnim organima Lovačkog saveza Srbije - rekao nam je predsednik LSS Dragan Šormaz. - Grupa koja sebe naziva skupštinom, imala je daleko manji broj delegata. Očigledno je reč ličnim interesima pojedinaca, nezadovoljnih najavljenim izmenama Statuta naše organizacije. Zato se njihove odluke nikako ne mogu smatrati važećim i obavezujućim.
Među odlukama su bile i kadrovske promene. Na predlog 47 delegata, smenjeni su dosadašnji predsednik Nadzornog odbora LSS Pero Škobić i predsednik Skupštine LSS Marko Tica. <$>Jednoglasno je usvojen Izveštaj o radu predsednika Upravnog odbora Lovačkog saveza Srbije, dok Izveštaj o radu Nadzornog odbora nije prihvaćen. <$>
Prema tumačenju predsednika Dragana Šormaza, iz uporednog pregleda prihoda i rashoda vidi se da je za šest meseci prethodno rukovodstvo LSS napravilo minus od 1.705.000 dinara.
- Novo rukovodstvo poslovalo je znatno racionalnije - kaže Šormaz. - Na računu LSS trenutno je plus u iznosu 1.920.000 dinara, uprkos enormnim troškovima koje je napravilo prethodno rukovostvo. Tada je samo za održavnje Skupštine potrošeno 463.000 dinara, dok su navodne advokatske usluge plaćene neverovatnih 560.000 dinara.
Na sednici Skupštine je usvojen i Predlog novog statuta Lovačkog saveza Srbije.

Interesi

- Mnogi su se uplašili za svoje pozicije - kaže Šormaz. - Kao da smo dirnuli u osinje gnezdo. Tako mene optužuju za visoke račune goriva, a iz knjiga se vidi da je taj iznos neznatno veći. Prethodnici su, recimo, na gorivo potrošili 385.084 a sada taj račun iznosi 407.150 dinara. Slično je i sa drugim računima.
Najkarakterističniji je sledeći Šormazov komentar:
`Uprkos najnovijim podelama, Lovački savez Srbiji spreman je da svim udruženjima ponudi mogućnost da sami izaberu u čijem će savezu da budu`. Na početku mandata tvrdio je da mu je cilj jedinstvo Lovačkog saveza Srbije.
- Smatram da bi bilo najbolje da se sazove vanredna izborna Skupština na kojoj bi svako mogao da predloži svoje kandidate. Lično sam spreman svakome izađem na crtu, jer verujem da lovci znaju ko štiti njihove interese, a ko samo glada da se obogati - kategoričan je Šormaz.
Deo delegata svakako je bio više nego zbunjen zakazivanjem paralelnih sednica Skuštine LSS. Kažu da je bilo i preleta iz jednog tabora u drugi. A bilo je i onih koji su rezignirano napustili sednice i jednog i drugog saveza.
U svakom slučaju, sada će neko spolja, odnosno nadležni državni organi, morati da arbitrira šta je zakonito i važeće. Nad ovolikim podelama i pri ovakvom rascepu, prosto je nemoguć, pa i štetan bilo kakav kompromis radi trulog mira u kući bez kućišta.


Kamen spoticanja
- Takozvana Skupština koju je sazvao Dragan Šormaz nema ni legitimitet ni legalitet, a na njoj su učestvovali uglavnom delegati Lovačkog saveza Vojvodine, koji nemaju apsolutno nikakvo pravo da odlučuju o sudbini Lovačkog saveza Srbije - kaže za naš list Pero Škobić, predsednik Nadzornog odbora LSS. - Ključna priča je Statut LSS, kamen spoticanja u našoj lovačkoj organizaciji poslednjih nekoliko godina. Pojedinci silom i na nezakonit način pokušavaju da izvrše statusnu promenu Lovačkog saveza Srbije, potpuno obesmisle naše postojanje, pa čak dovedu do toga da sva imovina pređe u ruke države. To im nikako nećemo dozvoliti.

Upozorenja
- O kršenju odredaba Statuta LSS, u nekoliko navrata dopisom sam upozorio Dragana Šormaza - napominje predsednik Skupštine LSS Marko Tica. - Između ostalog, skrenuo sam mu pažnju da po Statutu jedino predsednik Skupštine ima pravo da sazove redovnu sednicu, a nikako predsednik Upravnog odbora. Obavestio sam ga, takođe, da o Lovačkom savezu Srbije i njegovom statutu ne mogu da odlučuju delegati Skupštine Lovačkog saveza Vojvodine i drugih entiteta koji nisu članovi LSS.

Benzin i dnevnice
Delegati Skupštine održane na Veterinarskom fakultetu, jedan od razloga za smenu Dragana Šormaza našli su i u prekomernom trošenju lovačkog novca. U izveštaju o putnim troškovima, dnevnicama i reprezentaciji koje je predsednik LSS napravio u periodu od 16. decembra prošle godine do kraja maja 2014. stoji da je na ime dnevnica uzeo 60.300 dinara, za troškove benzina 319.517, za usluge u nekoliko restorana LSS je platio 130.920, dok je pod stavkom `ostali troškovi` izdvojeno još 350.825 dinara.

Upravni odbor
Pored novog predsednika i potpredsednika LSS, delegati Skupštine održane na Veterinarskom fakultetu, poverenje za novi Upravni odbor dali su Dragosavu Lackoviću, Josipu Bajeru, Milošu Mandiću, Petru Šušnjaru, Miomiru Đukiću, Sanji Momčilović, Draganu Maksimoviću, Zoranu Aleksiću, Slavi Milutinoviću, Mufidu Mecinoviću, Draganu Kostadinoviću i Iliji Elezoviću.

- Ž. ŠTRBO
M. DRAŽILOVIĆ
   
Komentari
892 #1 Sremac75
dana 28.07.2014. 10:28
Љовисна....
136 #2 Lala
dana 28.07.2014. 21:42
Dopada mi se nadnaslov iz ZOV-a: 'IZ RASULA U KOLAPS'.
Nije loše opis, štaviše, prilično precizno.
819 #3 dragangolubovic
dana 30.07.2014. 16:12
Na portalu ima anketa koja je trazila misljenje lovaca o stanju u LSS. Ocigledno da je 31 posto lovaca znao sta ce se dogoditi. Ostalo su predpostavke. Nekada su takva misljenja bitna, za razmisljanje, a za neke odluke, moguce smernice

.KoTuKoga
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
14. Међународни сајам лова, риболова и ловног т...
Bogata ponuda za ljubitelje lova i ribolova na Sajmu u hali „Čair“
УСКРШЊА ЧЕСТИТКА
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,416,638 posete www.srbijalov.com