Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Nacrt izmena Zakona o dobrobiti životinja


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
35% [17 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
14% [7 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
39% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
12% [6 Glasa]

Glasova: 49
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


Magazin PREDATOR

SUNTEK Lovačke kamere

INTERMAKER
Vreme

Nacrt izmena Zakona o dobrobiti životinja

Nacrt izmena Zakona o dobrobiti životinja-radna verzija!

Srbijalov portal je u prilici da zahvaljujući svojim izvorima objavi radnu verziju Nacrta izmena Zakona o dobrobiti životinja.

Naime, prema našim saznanjima, ova radna verzija izmena je utanačena na sastanku koji su predstavnici Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede imali sa predstavnicima NVO zaštitnika životinja, tzv. 'zelenih', koji je održan 05.05.2015.

Od ranije je poznato da u praksi primena važećeg Zakona o dobrobiti životinja prouzrokuje niz problema lovcima i lovačkim organizacijama, pre svega vezano za pse i mačke lutalice u lovištima i štetu koju nanose divljači, a takodje i za držanje, uzgoj, obuku i dresuru lovačkih pasa koji su sastavni deo lovstva.

Čitanjem teksta radne verzije nacrta stičemo utisak da, sa lovačke strane, sporne odredbe ne da nisu ublažene i postavljene sprovodljivije u praksi, nego su, naprotiv, još rigidnije nego što su bile?!? Kao primer samo, u novom tekstu se umesto termina 'lišavanje života životinja' predlaže termin 'UBIJANJE'!?! Pa svaki normalan lovac je vrlo osetljiv na ovu terminologiju, nisu lovci ubice, pobogu!!! Da ne redjamo dalje neke još krupnije i suštinskije primedbe.

Očito je da je uticaj 'zelenih' na neke organe vlasti popriličan, i da su lovci i lovačke organizacije često meta delovanja tih NVO. Zato nas veoma čudi indiferentan stav lovačkih predstavnika, rukovodstava lovačkih saveza i Lovačke komore koji do sada, koliko znamo, nisu bili uključeni u izradu nacrta izmena Zakona. Osim nekih pojedinaca koji su u svoje ime slali predloge za izmenu, nemamo saznanja da je bilo ko od lovačkih organizacija (LSS, LSV, LSCS, LSKiM, Lovačka komora) ili nadležne Komisije za uzgoj divljači saveza daju svoj doprinos u unapredjenju odredaba važećeg Zakona o dobrobiti životinja, iako taj zakon dobrim svojim delom utiče na lovstvo.

Još je čudnije da nigde u lovačkoj javnosti, osim na Srbijalov portalu, nema ni pomena o dešavanjima u vezi izmena Zakona? Otvorili smo odavno temu na našem forumu koja se tiče ovog Zakona, i izneli smo i predloge u kom pravcu bi neke odredbe trebalo izmeniti. Podsećamo da su predsednik i zamenik predsednika LSS narodni poslanici u Skupštini Srbije, i kao takvi su u mogućnosti da pre ostalih, pa i pre Srbijalov portala, dodju do informacija i saznanja šta se dešava, i da o tome obaveste lovačku javnost. Rukovodstvo 'krovnog' saveza kroz svoj rad u LSS i kroz skupštinski i poslanički rad može da utiče na izmene Zakona u pravcu poboljšanja odredbi u interesu lovaca, ne zadirući u interese NVO. Zašto do sada to nije radjeno, i otkud takva indiferentnost funkcionera po ovom pitanju, ne znamo i nemamo informacija! Lovačka komora, kao organizacija stručnih lica u lovstvu bi po difoltu morala i trebala da bude uključena u rad na izmenama Zakona, ali ni sa te strane nema 'ni abera'.

Da li je moguće da su predstavnici NVO (njih 52, kako saznajemo), posle one 'Palićke inicijative', zahteva za zabranu lova prepelice i grlice i prošlogodišnje predstave koju su pravili u vojvodjanskim lovištima, sada složno i ujedinjeno kreću u dalje zagorčavanje života lovcima i lovačkim organizacijama, potpomognuti i nekim državnim organima, koji možda ignorišu postojanje lovačkih organizacija i saveza, pa ih u radu na izmenama zakona zaobilaze?!? Da li je moguće da rukovodstva lovačkih organizacija zbog svoje deklarativne, a u praksi nedemonstrirane zainteresovanosti, ne uspevaju da se, uprkos ogromnom broju članova čije bi interese trebalo da zastupaju, nametnu kao nezaobilazan faktor prilikom donošenja regulative koja zadire i u oblast lovstva? Zar je moguće da lovačke organizacije zaobilaze i ne pozivaju na sastanke na kojima se rešavaju stvari i značajna pitanja? Ovo nisu pitanja samo za lovce i za Srbijalov Admin tim, nego pre svega za rukovodstva saveza i Komore!

Radnu verziju nacrta izmena Zakona o dobrobiti životinja možete pročitati ako kliknete na sledeći link:

www.srbijalov.com/download/vesti/Pregled-odredaba-zakona.doc

(U tekstu su precrtane dosadašnje odredbe koje se izbacuju, a velikim slovima su napisane odredbe koje se ubacuju kao nove.)

Nadamo se da će ova vest-komentar pokrenuti lovačke predstavnike iz letargije i da će insistirati i zahtevati kod nadležnih da se prilikom izrade nacrta uvaže opravdane primedbe i predlozi lovaca u pravcu poboljšanja odredbi zakona kada je lovstvo u pitanju, bez remećenja interesa NVO sektora ukoliko je moguće.

NAJNOVIJA VEST, 18.05.:

Prema pisanju na sajtovima NVO 'zelenih', danas je Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede neće vršiti izmene Zakona o dobrobiti životinja onako kako su tražili 'zeleni'!!! Ne znamo koliko i kakve veze sa ovim stavom Uprave za veterinu ima naše pisanje ovde na Srbijalov portalu sa ovim saopštenjem, ili je u pitanju koincidencija?

Evo šta o tome pišu 'zeleni' na jednom od svojih sajtova (klikni na link):

http://petface.net/najnovije-vesti-ministarstvo-ipak-po-svom-ne-usvajaju-nikakve-predloge-udruzenja-2/

         
Komentari
136 #1 Lala
dana 17.05.2015. 18:26
U vezi sa problemom pasa i mačaka lutalica koje prave nemerljive štete na divljači u lovištima, treba podsetiti da od 2010. godine od kada je počeo da važi Zakon o divljači i lovstvu, ni jedan ministar poljoprivrede (a promenilo ih se ako se ne varam pet ministara za pet godna!) nije našao za shodno da uradi ono što je bio u obavezi: da donese Uputstvo/Pravilnik o načinu uklanjanja pasa i mačaka lutalica iz lovišta. Time su lovcima donekle ruke vezane da zaštite divljač! Pa što 'zeleni' ne potenciraju ovo pitanje, nego vode brigu da li će neki lovački pas imati ili neće imati kupiran rep? Zašto svako koga nešto zasvrbi počne udarati po lovcima i uredjivati propise tako da ih je skoro nemoguće poštovati?
Lovačka reakcija na ovo što se dogadja treba da usledi upravo sada, u ovoj fazi procesa izmene zakona, a nipošto kasnije, da se ne bi lovci opet posle čudili šta ih je snašlo.
3265 #2 mrwa22250
dana 18.05.2015. 11:27
Najlakse je tuci onoga koji se ne brani,a nas se nasi drugovi odozgo sete samo kad treba ubrati clanarinu.
Ma ko nas yebe,mi smo ih birali i sad svaka buva na nas dize q..acBravo
572 #3 AcaNik
dana 18.05.2015. 14:56
Јел ово у вези тог закона?
http://petface.ne...ruzenja-2/
136 #4 Lala
dana 18.05.2015. 20:45
Jeste Aco, to je upravo to!
Hvala za link i za vest, editovaću to na naslovnu stranu.
Da li je ovako brza reakcija Uprave za veterinu posledica pisanja ovde, ili su reagovali i neki drugi ljudi, možda upravo oni koje sam kritikovao u tekstu vesti? Kako god, dobro je, ali treba sačekati i videti da li mogu da se u izmene Zakona ugrade odredbe koje će lovcima olakšati brigu za divljač, po pitanju lutalica, kao i one odredbe oko lovačkih pasa. To jednostavno MORA da se ugradi u Zakon, i da 'zeleni' shvate da od njihove preterane brige za kuce i mace u lovištu stradaju najčešće mladunci divljači, a neretko i odrasle jedinke. Pa o čemu onda oni brinu?
716 #5 DakiNS
dana 18.05.2015. 21:36
Koliko sam shvatio , neće se uvažiti predlog ni jednog udruženja. Kako zelenih tako ni lovačkih.
4266 #6 zoranmm
dana 21.05.2015. 11:26
poštovanje svima, primetio sam da nije podvučen deo iz člana 17. st. 3 već je jednostavno izbrisan!! a tiče se mogućnosti odstrela životinje u momentu napada na čoveka , stoku ili divljač. po novom nacrtu ispada da seljak, lovac, građanin ne sme da brani stoku, divljač ili npr. decu za vreme napada neke životinje i može da odgovara krivično ako npr odstreli psa dok brani dete, seljak ovcu itd?! mislim da je to neko svesno izbacio iz nacrta čime se pravi opšta pometnja, nabacuje bespotreban strah među građane i otvara prostor nvo da podnose krivične prijave u nedogled. ne znam ko može da utiče na pisanje zakona ali bi neko trebao ovo da naglasi nadležnima. ako dublje razmislimo shvatićemo da je , i za nas lovce, ova tačka jako bitna (u svom ovom nadmudrivanju...)
69 #7 gpavlic
dana 23.05.2015. 19:52
Dize mi se kosa na glavi od ovih "DEMOKRATA" koji sve sto poduzmu u ovoj drzavi, bukvalno cine protiv interesa gradjana i drzave i to samo za svoj licni materijalni interes. Da krenemo o silnim privatizacijama, izmjenama zakona pa cak i o zivotinjama, lovu i oruzju. Treba sve te nevladine organizacije i udruzenja, koja uzimaju ogromne pare za "zastitu" zivotinja, vezati i za odgovornost za stete nastale od tih losih zakona i gazdovanja sa zivotinjama po tim zakonima, te stete koje pricine te zivotinje. Ja sam tu u Austriji i gledam, svi vlasnici pasa moraju prijaviti i cipovati zivotinje. Svu stetu nastalu, placaju vlasnici ili odgovorni za propuste. Pse i macke bez nadzora se uklanjaju ili zatvaraju i pozivaju vlasnici i kaznjavaju, a u koliko ih nema,te se zivotinje ne mogu udomiti, onda se uklone u zakonskom roku, sve prema zakonu. Pas i macka nemaju sta da traze u lovistu! Pa to je taj evropski demokratski zakon, kojeg su nasi demo(n)krate izokrenuli i unakazili. Zasto lovci koji se jedini i brinu, hrane i popunjavaju divljac, kaznjavaju sa nadoknadama za stetu od te divljaci. Pa zar novci nisu za to otisli tim koji se "brinu" za zivotinje u svojim drustvima i organizacijama. Sta je sa stetama na divljaci koje pricinjavaju pojedine stetocine koje su se nagomilane poslije ovakvih nakaradnih zakona. Zar nece da uvide da je divljaci sve manje a tih stetocina ne samo u gradovima sve vise. Pa to im i odgovara, da vise talasaju i uzimaju novaca sve vise.
572 #8 AcaNik
dana 25.05.2015. 22:31
Ево и странци их подржавају јавно. Гамад зликовачка!
http://www.zivoti...;tip=vesti
3555 #9 IvicaL
dana 03.06.2015. 23:29
Neki dan kada sam dosao sa svirke oko 02.30 jedva sam uspeo da udjem u zgradu pored 7 pasa lutalica. Tvrdim da ni jedna zena ili dete ne bi smeli prici ulazu zgrade pored njih.
Ocu da me ZELENI zastite, i mene i sve druge i to pre nego sto se desi nesto nezeljeno
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 12
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,409
Najnoviji član: srdjadim

Poslednje vesti
Dabar u Dunavu udavljen u mreži
Jelen na Vršačkim planinama
Retka ptica u Novom Sadu
Završena Svetska izložba - na zatvaranju ministar Vulin
Svetska izložba - Dan Srbije

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avatarbogoljub
Offline
· 02.05.2021. 08:21

Hristos vaskrese


avatardalibor
Offline
· 24.03.2021. 09:49

Pozdrav kolege nakon duzeg vremena iveli 4


avatarLimun
Offline
· 13.03.2021. 20:30

Pozdrav Slavo takođe posle dugo vremena Bye


avatarslavaplana
Offline
· 06.03.2021. 12:42

Dobar dan posle 5god.


avatarbogoljub
Offline
· 10.01.2021. 07:20

Obradoviću srećan rođendan iveli


avatarPlaninko011
Offline
· 07.01.2021. 06:31

Hristos se rodi kolege i da proslavite praznike sa vasim porodicama u zdravlju i sreci.


avatarbogoljub
Offline
· 18.12.2020. 22:17

Srećan rođendan lovci Rodjendan
60,839,948 posete www.srbijalov.com