Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Upotreba totalnih herbicida - TV B92 reklamira totale sa glifosatom?!?


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Upotreba totalnih herbicida - TV B92 reklamira totale sa glifosatom?!?

Skandalozno: na TV B92 preporučuju upotrebu kancerogenog totalnog herbicida za tretiranje strnjišta?!?

U jučerašnjoj emisiji posvećenoj poljoprivredi koja je emitovana na TV B92 sa nacionalnom frekvencijom, voditelj je, govoreći o tretiranju strnjišta nakon žetve apelovao na poljoprivrednike da ne pale žetvene ostatke, što je sasvim u redu, i što svi državni organi i institucije preporučuju, a naravno da se i lovci i lovačke organizacije pridružuju i bore da se ne vrši paljenje po lovištima. Ova preporuka voditelja je dakle bila sasvim na mestu.

Medjutim, sledi nastavak priče: voditelj kao alternativu preporučuje poljoprivrednicima da umesto paljenja strnjišta koriste totalni herbicid koji sadrži aktivnu materiju glifosat, koja je u procesu zabrane u upotrebi u Evropskoj uniji, i koji je prema mišljenju Svetske zdravstvene organizacije (SZO) najverovatnije kancerogen za ljude!!!

Prilog iz emisije TV B92 o kojem govorimo možete pogledati ako kliknete na sledeći link:

https://www.youtube.com/watch?v=-GOxSul9oIg&feature=em-uploademail

Da nevolja sa ovim prilogom bude još veća, prema pisanju lista Blic koji se poziva na agenciju Tanjug od pre dva meseca, Srbija je obećala da će se pridružiti odluci Evropske unije o zabrani prometa i korišćenja sredstava koja sadrže glifosat, ako se revizijom liste odobrenih sredstava na osnovu novih ispitivanja utvrdi štetnost preparata sa glifosatom!!! Kao primer protesta protiv ove supstance se navodi primer Argentine gde se: 'Pozivima za zabranu proizvoda se prikljucilo 30.000 argentinskih lekara, koji su pod okriljem Argentinske unije medicinskih strucnjaka objavili da aktivni sastojak Roundupa glifosat "ne izaziva samo rak, vec je povezan s povećanim brojem spontanih pobačaja, deformacijama fetusa, bolestima kože, respiratornim i neurološkim bolestima". Vest o toj odluci možete pročitati ako kliknete na sledeći link:

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/556155/Srbija-ce-podrzati-odluku-EU-Zabrana-koriscenja-glifosata

Ovo nije prvi put da se u emisiji za poljoprivrednike na TV B92 emituju najblaže rečeno nepodobni (da ne kažemo nebulozni) prilozi - sećamo se prošlogodišnjih saveta da se otrovi za glodare (rodenticidi) razbacuju po njivama uz pomoć raspršivača djubriva, iako je to strogo zabranjeno!

Kakve posledice mogu nastati za divljač koja obitava na terenima tretiranim glifosatom, posle čitanja teksta iz 'Blica', jasno je! Ono što nije jasno je odakle ideja bilo kome da nešto što se u drugim zemljama zabranjuje za upotrebu, u našoj zemlji Srbiji jedna televizija sa nacionalnom frekvencijom preporučuje!? Ako glifosat ima ovakav razoran efekat na ljude, šta se tek onda dešava sa divljači?!?

A lovci se posle čude otkud nakon solidnog fonda divljači u prolećnom brojanju, početkom jeseni divljači jednostavno nema!?!? Da podsetimo i na ona istraživanja naročito kod zečeva gde su reproduktivni organi zečica bili jednostavno rečeno uništeni! Slike unutrašnjih organa seciranih zečeva koje smo imali prilike da vidimo su toliko jezive da nisu za osetljive ljude!

Kakvi su simptomi i posledice akutnog trovanja glifosatom, možete pročitati u ediciji 'Vojno sanitetski pregled', klikom na link:

http://www.doiserbia.nb.rs/img/doi/0042-8450/2009/0042-84500909758P.pdf

 

I još jedno veoma važno pitanje: GDE SU SADA ORGANIZACIJE ZAŠTITARA ŽIVOTINJA DA REAGUJU NA OVAJ SKANDALOZNI PRILOG TV B92? Da li će, na primer, prepelice koje pojedu ostatke zrna pšenice i seme drugih trava (muvar, npr.) sa strnjišta tretiranih glifosatom ili piju jutarnju rosu sa tih strnjišta i uginu nakon toga, biti pripisane prekomernom odstrelu lovaca, i da li će organizacije 'zelenih' i tzv. 'zaštitara prirode'  posle ovoga prvo razmisliti koga treba da targetiraju u svojim aktivnostima! Šta se dešava sa zecom koji pojede zeleno rastinje izniklo na strnjištu sveže tretirano glifosatom? Srneća divljač takodje pase...

Da li će državni Zavodi za zaštitu prirode koji treba da prate stanje razmisliti o preporukama za zabrane lova kao, po njima, glavnom uzroku pada brojnosti populacija divljači? Koliko puta su lovci po kanalima zaticali bačene flaše i pakovanja raznih otrova - da li je neko osim lovaca reagovao? Okanite se više lovaca kao dežurnih krivaca, gospodo dežurni zaštitnici uskih pogleda!!!

Na žalost, u celoj ovoj priči ništa bolje se nisu poneli ni naši dični članovi komisija za uzgoj i zaštitu divljači lovačkih saveza okićeni akademskim titulama, jer nisu našli za shodno da se povodom ovoga uopšte oglase, a kamoli da oštro protestuju i osude ovakve i slične priloge! A sutra će ti isti članovi komisija da ćute kao zaliveni, bez argumenata, kada lovce i lovačke organizacije napadaju razne NVO i kada država pod pritiskom tih NVO zabranjuju lov jedne po jedne vrste divljači! Ni neke čuvene samozvane 'perjanice lovnog novinarstva' nisu osetili potrebu da reaguju, i momenat kada treba 'zelenima' uzvratiti na sve optužbe koje se plasiraju na lovačke adrese.

       
Komentari
716 #1 DakiNS
dana 27.07.2015. 22:46
Od tv B92 me ništa ne može začuditi s obzirom ko je finansijer. Osvedočeni srbomrzac.
665 #2 gavra bakos
dana 28.07.2015. 07:23
Ovo je odličan tekst, trebalo bi da ga objavi i B92. Pošalji im, sa zahtevom članova ovog foruma da ga objave.
O ovoj temi (prskanje herbicidima) ovde se mnogo pisalo, ali niko tome nije dao nikakav značaj.
Zeleni pojma nemaju i za sve su im krivi lovci. Gde su sada kada imaju konkretne dokaze..
Lovački svez i komisija ,eh njih više interesuje politika (ograda na granici) nego lov,lovstvo i divljač!!!
1433 #3 tomo vrbas
dana 28.07.2015. 08:54
Ja sam poljoprivrednik ali nikako nemogu da se pomirim sa cinjenicom da je bolje prskati glifosatom nego paliti strnjiste ipak je vatra prirodna pojava i dok su strnjike i dzombista paljena nije bilo toliko patogena i bolesti u njivama nije ni to resenje ipak je zaoravanje najbolje i najpametnije.Mada kad bi mene pitali od ova dva zla(glifosat ili vatra) ja bi izabrao ovo drugo!Verovatno je i Uros poklekao pod pritiskom mocnika i sad mora da reklamira za njih nihove proizvode. Ipak hemijske kuce u celom svetu vode glavnu rec i dobro je poznato da je nasa drzava postala septicka jama za sav otpad koji je u evropi zakonom zabranjen!
136 #4 Lala
dana 28.07.2015. 09:17
Gavro, znam da je tekst dobar jer sam ga pisao dobrano iziritiran onim što se u poslednje vreme dešava oko lovstva, 'zelenih', i raznoraznih 'šarenih' koji nam krv popiše stalnim pritiscima, a najbolje pišem kad sam besan Smile.
Tekst sam ja napisao, ali neću da ga šaljem nikom - to treba da urade Lovački savezi i njihovi organi, jer im je izmedju ostalog to posao za koji im plaćamo masnu članarinu. Komisija za UZGOJ I ZAŠTITU divljači treba da kaže svoje, Komisija za informisanje da to uobliči i animira medije, a uprava saveza da izadje i prenese stav lovaca.
Neće Srbijalov i Lala, Sremac, Daki, ili bilo ko od forumaša da radi tudji posao. Neka se gospoda malo potrude, umesto što su zauzeti uglavnom jurenjem i namicanjem para koje posle skrckaju.
Eno im Zoran Ristić, koji umesto da brine o uzgoju i zaštiti divljači, piše nebulozne predloge izmena zakona... Isti onaj Ristić kojeg su predstavnici 'zelenih' demolirali u onoj TV emisiji da nije uspeo ni dve rečenice da izgovori u zaštitu lovaca! Ali zato uredno uzme dnevnice od saveza...
716 #5 DakiNS
dana 28.07.2015. 15:01
Tomo kao što herbicidi uništavaju korisne bakterije u zemljištu , tako ih uništava i vatra , istina nešto manje ali ih ipak uništi. Najbolje je strnište preprskati nekim bakteriološkim sredstvom za kompostiranje , pa onda podrljati, parati ili krajnja mera zaorati . Tako se žetveno ostaci pretvaraju u hranjive materije , povećava se broj korisnih bakterija koje stvaraju humus i sačuva plodnost zemljišta.
4038 #6 dragan23
dana 28.07.2015. 22:38
Zaoravanje je pravo resenje.
Kupio sam jednu parcelu na kojoj sam se i nastanio. Prethodni vlasnik je prskao vinograd sa totalom u donjoj zoni oko cokota. Kaze da mu je to bilo najbolje resenje za travu i korov. Taj stari vinograd sam povadio i korovi su buknuli kao ludi. Ne tretiram zemlju ni sa kakvim preparatima, jer je pripremam za sadnju voca i povrca koje ce kozumirati moje za sada dete, a sutra deca i mi sami. Proletos sam posejao smesu grahorice i zobi (zob brze raste pa se grahorica penje uz nju kako ne bi polegla). Grahorica je svojom masom i bujnoscu ugusila svaki korov. Sve sam zaorao u fazi precvetavanja grahorice (pre nekih 4 nedelje). Izvukao stajsko djubrivo i sa teskim tanjiracama zatanjirao. Od korova ni traga. Samo se ponegde poznaje da izbija divljak od grozdja. Svakome ko ima neke manje parcele bih preporucio da ovako uradi i da se ne pokoleba da pokosi za seno zob i grahoricu vec da sve zaore.
Inace, pisao sam drustvu za zastitu ptica Srbije o slucaju sa B92. Iz drustva su sprovodili jako agresivnu kampanju da se zastiti africka grlica. Izvini LALO, nisam mogao da odolim, a da ne plagiram 2-3 recenice koje si napisao gore u tekstu. Prosledicu odgovor kada ga dobijem.
1779 #7 stojkuki
dana 01.08.2015. 07:39
Pisah o ovome par puta. Pa se necu ponavljati. Glifosati su zlo velikih razmera. Drugo je to sto je pomenuti novinar zaista neznalica!!! nemust i sto nema pojma a na prvom mestu za par stotina evra je spreman da napravi malo je reci piz....ju. Vise puta se to desilo, a kada ga nakon toga hvataju za gušu on se vadi na novinarske slobode. A gde je odgovornost??? Tako da ljudi moji shvatite pomenuti novinar je isti kao i pomenuti iz tiih NVO. Neznalica a gramziv. Jbg ... Gradi covek kucu a majstori skupi ....
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 1


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
Bogata ponuda za ljubitelje lova i ribolova na Sajmu u hali „Čair“
УСКРШЊА ЧЕСТИТКА
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Online
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,309,675 posete www.srbijalov.com