Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Statut lovačkog društva

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Statut lovačkog društva
patak78
 Poštovane kolege lovci!
Uvođenjem novog zakona o lovu, lovačko društvo kao deo Lovačkog udruženja prestaje da postoji.
Moje pitanje je da li neko ima iskustva sa registrovanjem lovačkog društva kao udruženje građana?
Moje lovačko društvo broji 60 lovaca, gazdujemo površinom od oko 5500ha, posedujemo nešto malo šuma, remiza i obradivih površina, a od lovnih objekata fazaneriju i lovački dom.
Pred nama je i izrada statuta, te bi nam od velike pomoći bilo svako vaše iskustvo, a i primerak statuta urađenog po novom zakonu.

nenad_franc
 statut mog lovackog udruzenja sam ja odkucao i imam ga u kompjuteru,ali ne znam koliko je zakonski da ja to delim i pokazujem!

Lala
 Hajde ovako, idemo korak po korak:
kao prvo imate pomoć i savete za izradu statuta i uskladjivanje sa novim zakonom o udruženjima, kao i besplatnu pravnu pomoć, na linku
http://www.gradjanske.org/page/news/s...ectionId=1

Kao drugo, na sajtu LSS imate ogledni primerak statuta.
http://www.ecolss.com/pravna_regulati...lativa.htm

Kao treće, nemojte jedni drugima slati vaša rešenja statuta, svako LU se razlikuje po nečem, pa će ispasti glupost.
Kao četvrto, valjda imate u svom članstvu nekog ko se malo razume u pravo, pa neka malo zapne i odradi nešto. Ja sam nacrt statuta za naše LU radio 3 popodneva, uz prethodna dva dana konsultacija sa mojom pravnicom, još u maju. Posle treba to da prodje proceduru izglasavanja, potrebno je vreme i za preregistraciju, pa počnite što pre.

Sve ovo sam vam pisao još proletos, pa niko nije zarezivao, a sad kad su rokovi pritegli, hajde pomagaj Grin Petoro ljudi me je danas preko PP pitalo za ovo isto!
E jesmo mi čudan narod...
Pomagaj, Lalo, pomagaj, ali niko da se zezne pa da te zovne u gostinski lov... Nema veze, Sv.Evstatije vidi šta ja radim, pa će da mi omogući lep lov i dobar odstrel i na domaćem terenu!
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

patak78
 Upravo tako Lalo, nažalost se desilo i u mom lovačkom društvu, kad je došlo do krajnjeg roka setili su se statuta. Posle večerašnjeg sastanka, pošto se nešto malo razmem u pravnu problematiku dobio sam zaduženje da pripremim statut. A ja brže bolje tražio pomoć od kolega na ovom odličnom sajtu. Mada je ne pričam o statutu Lovačkog Udruženja nego o statutu lovačkog društva koje moramo registrovati kao udruženje građana pod nekim drugim imenom da bi mogli da zadržimo svu imovinu i da raspolažemo sa istom.
Hvala na smernicama!

nenad_franc
 Tako lalo,kazi im za gostinski lov Grin a sto se tice statuta,svako lovacko udruzenje ima svoju politiku,pa se pise po tome i zakonu!

Lala
 Patak78, zakon više ne poznaje LD kao kategoriju. Postoje samo LU, u okviru kojih su lovačke sekcije.
Pažljivo čitaj uputstvo za izradu statuta, na onom prvom linku, pa proveri to sa oglednim primerkom statuta na drugom linku; i obavezno prati zakon o divljači i lovstvu. Jedno bez drugog neće ti doneti odgovarajući rezultat.
NE POSTOJE VIŠE LD!

ZOKA
 Hoces da kazes Lalo da LD ne moze biti registrovano kao takvo i pod tim imenom.

Naime,moze biti registrovano kao udruzenje gradjana recimo "Zacica",ali samim tim iskljucuje sebe iz mogucnosti za dobijanje dela lovista na gazdovanje. Bar sam ja tako razumeo. Z naci i dalje bi bili lovci bez vlastitog lovista i samim tim bi mogli jedino u goste u lov??????????????????

Ali isto tako LD ,se preimenuje u LU udruzenje i dalje bude samostalno,ali OPET ALI clanarina se deli na broj hektara lovista kojim gazduje pa puta br. lovaca toliko pa ovo pa ono...

Lala
 ZOKA, pročitaj zakon - nema nigde više LD! Samo LU, kao pravni sledbenik prethodnog LD, ili se LD gasi, i postaje samo sekcija u okviru postojećeg LU, ali bez žiro računa i bez svojstva pravnog lica. Ako ide kao sledbenik, zadržava pravo gazdovanja lovištem tj. dela lovišta, do isteka roka na koji je lovište prethodno LD dobilo na upravljanje, posle tog roka lovište ide na konkurs. U tom slučaju se izdvajate iz postojećeg LU, i formirate novo LU.
Zadnji pasus ne razumem, kako se članarina deli na broj hektara, a množi brojem lovaca? Nešto nisi dobro napisao? Ako je naknada za lovište npr. 1 evro po hektaru lovne površine, onda ti za lovište od 5000 ha, treba 5000 evra za naknadu. Ako po planu gazdovanja imaš planirani odstrel divljači vredan 10000 evra po cenovniku LSS, onda državi treba platiti 10%, znači hiljadu evra (fazani se ne računaju). Za ostale troškove (plate lovnika i lovočvara, struja, gorivo itd.) ti treba još minimum 15000 evra godišnje. Ukupni troškovi su tada 21000 evra. Ako imaš 100 lovaca članova, onda je članarina 210 evra, ako imaš 75 lovaca, onda je članarina 280 evra. Ne računam prihod od komercijale, pošto taj prihod uglavnom treba trošiti na uredjenje lovišta i unos divljači.
Ne razumem, kako ne razumete Smile

ZOKA
 Ma upravo to i mislim,jasno mi je sve.

Oko cifara sam pisao u kontekstu BLA BLA BLA. Jer toliko nam stvari namecu u poslednje dve godine da vise nije normalno. Bolje da vode racuna o nekim bitnijim stvarima nego statusima LD i LU.

Razumem da forsiraju nesto sto je u Evropi dobar dan,ali brate mili gde je sve ostalo pa tek onda to na red da dodje.

Pozdrav. Svraticu da se licno upoznamo prvom prilikom.

patak78
 Lalo izgleda da nisi dobro pročitao moj prvi upis kojim sam otvorio ovu temu.
"Uvođenjem novog zakona o lovu, lovačko društvo kao deo Lovačkog udruženja prestaje da postoji."
To je naime svima jasno, ali kako da nekadašnja lovačka društva zadrže svoju imovinu (njive, šume, lovačke domove, itd), koje su svojim radom i izdvajanjem iz svog džepa godinama sticali i da njime gazduju.
To se može postići registrovanjem kao neko udruženje građana, upravo ono što govori ZOKA. Naravno ono se ne bi zvalo Lovačko društvo, nego "Čuvari prirode na primer". Imalo bi svoj PIB, svoj žiro račun i svoje priohode i rashode i moglo bi da gazduje imovinom koju su dugi niz godina sticali kao Lovačko društvo. Da se izbegne da sva ta nepokretna imovina pripadne lovačkom udruženju.
E to mene zanima, da li je neko lovačko društvo to uradilo i kakva su njihova iskustva sa time.
Nadam se da sam malo razjasnio.

Lala
 Moj odgovor u vezi LD je bio na ZOKIN upis.
Patak78, mislim da me nisi shvatio najbolje, ili ja nisam bio dovoljno jasan: moje LD je upravo to uradilo, što si ti postavio kao pitanje na otvaranju teme!
Dakle, mi smo bili LD 'Fazan' Bač, u okviru LU 'Bač', kao jedno od 5 LD u sastavu LU. Imamo svoj lovački dom sa restoranom i nekoliko soba, i još jednu kuću sa sobama, jedan bungalov, volijeru, bunker i strelište za glinene golubove, imamo nešto zemlje u vlasništvu, pokretne imovine itd. Doneli smo odluku da se izdvojimo iz dosadašnjeg LU, i da se preregistrujemo u novo udruženje gradjana, LU sa istim imenom - LU 'Fazan', umesto LD 'Fazan'. Novoformirano LU je pravni sledbenik prethodnog LD, i kao takvo preuzima imovinu, prava i obaveze prethodnog LD, a LD prestaje da postoji. To oko PIB i upisa kod APR se podrazumeva. Mora da se uradi potpuno novi statut, moraju da se izaberu novi organi LU, koje LD nije imalo ranije (disciplinska komisija, npr.).
Naravno, sva nepokretna imovina mora biti katastarski regulisana, tj. upisana u zemljišne knjige, gde je vlasnik LD. Ako vaša imovina nije upisana, u toku je proces legalizacije, i trebali ste podneti zahtev za legalizaciju i upis u ZK.
Nepokretna imovina za koju ne možete da dokažete da je u vašem vlasništvu, ne pripada LU, nego lokalnoj samoupravi, tj. opštini, dakle, državi.
Oko imena, možete se zvati i 'Ljubitelji leptira', svejedno je. Svako registrovano udruženje gradjana, pa i LU, posluje tržišno, kao samostalni privredni subjekt, podleže svim važećim propisima u privredi (dvojno knjigovodstvo, bilans stanja, bilans uspeha, itd.), plus još propisi vezani za lov, ekologiju i veterinu. Svako udruženje praktično funkcioniše kao i neko drugo d.o.o.
Nadam se da sam sada bio jasniji.
Ako hoćeš da čuješ moje lično mišljenje u vezi tvog LD: mislim da ćete jako teško uspeti da sa površinom od 5500 ha, i sa svega 60 članova, da poslujete. Možda, ali će vas pojesti troškovi, a članarina će biti poprilična. Bolje vam je da gledate da se udružite sa još nekim susednim LD, da bi povećali brojnost članova. Ali to je već druga tema.
Nego, dokle ću ja ovde besplatno da advokatišem?

patak78
 Svesni smo mi toga i znamo da bi nam u tom slučaju članarina bila negde oko 250e ako ne i više. Baš zbog tog ne želimo da se isključimo iz LU. I dalje ćemo biti članovi dosadašnjeg LU, a li ne želimo svoju imovinu da prenesemo na upravljanje LU. Sva imovina nam je uknjižena i u vlasništvu je LD. U udruženju samo i do sada bili registrovani i imali svoj PIB i žiro račun (to je nekada bilo izvodljivo). Novoformirano udruženje građana ne bi se bavilo lovom nego nekom delatnosti vezanom za prirodu, npr. Obrađivlai bi svoje njive, ubirali letinu i vraćali je divljači i okupljali se u svom "lovačkom domu-klubu uživlaca u prirodi."
A što se tiče besplatnog advokatisanja, odužićemo se jednim lovom npr. na zeca ili seldeće sezone na prepelice!

Lala
 Ihhhh, lov na zeca... Ma bez srndaća u medalji neću da razgovaram Grin
Šalim se, naravno! Hvala na pozivu, biće dana za megdana! B)

patak78
 Slabi smo mi Lalo sa srndaćima! Ali to nije tema Bye

Lala
 Nije ni zec temaGrin
Nego, sad ozbiljno, kako god da se registrujete, imaćete odredjene troškove, a moraćete da se finansirate iz članarine, i tih aktivnosti koje si naveo. Treba prvo da napravite računicu, da li vam se to isplati, da plaćate članarinu svom LU za lov, a istovremeno da plaćate članarinu za neko svoje novo udruženje gradjana. Ne znam šta da kažem.
Znam da tvoje LD može biti po zakonu osnivač nekog drugog udruženja gradjana, ali su ti potrebna još 2 osnivača, koji mogu biti i fizička lica. Pa onda tvoje LD odlukom skupštine (ako je tako predvidjeno starim statutom), donese odluku da imovinu prenosi na novo udruženje gradjana.
U statutu novog udruženja predvidite da se, u slučaju prestanka rada novog udruženja gradjana, imovina vraća osnivačima, onoliko koliko je ko uneo. Vodite računa da svako udruženje gradjana za svoje poslovanje odgovara svojom imovinom, dakle i onom koju osnivači unesu, da se ne bi desilo da novo udruženje pravi gubitke, pa da ostanete bez imovine.

gavra bakos
 Član 42, Zakona o udruženjima (ZOU), kaže da se u slučaju prestanka rada udruženja kao primalac njegove imovine ,s tatutom može odrediti SAMO domaće nedobitno pravno lice koje je osnovano radi ostvarivanja istih ili sličnih ciljeva.
To znači da imovinu (Lovački dom, zemljište - oranice , Terensko vozilo itd) koje je steklo moje udruženje "FAZAN" - ADA , dugogodišnjim nesebičnim radom , trudom i odricanjima u slučaju prestanka rada mora da DOBROVOLJNO preda lokalnoj samoupravi . ZAR OVO NIJE OTIMANJE IMOVINE od lovaca koji su je stekli.Ja sam predložio da se u Statut unese da se ova imovina ,u slučaju pretanka rada udruženja podeli trenutnim članovima udruženja (na dan prestanka rada udruženja) u zavisnosti od dužine članstva u ovom udruženju.Šta vi , kolege moje mislite o ovom pitanju i kako ste ga rešili u svojim statutima .Da li postoji ikakva mogućnost u ovoj Državi ostane u vlasništvu onih koji su je stekli ili će bti opet ono konfiskovsnje ,pa vraćanje pa ...

Lala
 Nisam siguran da je ideja o podeli imovine članovima u skladu sa zakonom. Mislim da nije. Ali lepo piše, da ako se ugasi jedno LU, može imovinu preneti na neko drugo LU. U praksi bi to izgledalo ovako, na primer samo: Ugasi se tvoje LU u Adi, ali npr. prenese imovinu na LU Bečej, pa onda se vi lepo učlanite u Bečej, i koristite svoju imovinu, ali pod drugim LU. Ili, gasi se LU fazan Ada, a istovremeno osnivate neko drugo LU u Adi, pa se imovina prenosi na novo LU. A ako nećete ni jednu od te dve opcije, onda imovina ide opštini.
Ako sam ja dobro shvatio način razmišljanja države: svako LU je do sada dobijalo lovište i divljač na korišćenje i gazdovanje besplatno. Od lovišta i divljači su LU i članovi imali koristi, bilo materijalne, bilo nematerijalne-mogućnost bavljenja lovom. Pa onda država rešila da tu praksu prekine. Pa su LU od materijalne koristi, a i neretko fizičkim radom svojih članova, stekli imovinu. Ako LU prestane sa radom, imovina ostaje lokalnoj samoupravi, što znači da u slučaju početka rada nekog novog LU, možete od lokalne samouprave da tražite da vam dozvoli korišćenje te prenesene imovine, pa ako vam odobri, i pod kojim uslovima odobri... Malo zapetljano, i nije baš po meri lovaca. Ali, takav je zakon donet. Zašto je tako napravljeno, treba pitati naše dične poslanike, koji su izglasali ovakav zakon, i ministra koji je takav zakon predložio. I nisu u igri samo LU, sva udruženja gradjana su na istoj muci, ukoliko imaju imovinu.

gavra bakos
 Lallo ,apsolutno se slažem sa tvojim stavom i razmišljanjem. Ija upravo tako mislim, ali se ne slažem sa Zakonom o udruženjima!Šta tu može da se uradi? kako se stvari odvijaju moguće je da neće biti puno LU kojima bismo mogli poveriti ovu imovinu.
Nije li previše glupo da imovinu koju imamo ,dajemo drugom ,e onda se mi tamo učlanjujemo da bi mogli koristiti svoju imovinu????
Hvala ti na odgovoru!

Lala
 Hehehe, pa ne slažem se ja ni sa zakonom u pušenju, pa opet moram da ga poštujem Smile inače će me odrati od kazne, da u mojoj vlastitoj firmi ne smem da zapalim!
Šta može da se uradi? Mislim da ne može mnogo. Možda može da udruženja gradjana (bez obzira na sektor iz kojeg su), upućuju masovno zahtev ministarstvu da se uradi izmena zakona. Ali to je jako dugačka procedura, i neizvesna. Zna se ko su ovlašćeni predlagači izmena zakona. I šta ako ministarstvo kaže da nema potrebe po njihovom mišljenju da se bilo šta menja?
Da li je nešto glupo, ili nije, svako procenjuje na osnovu svog razmišljanja. Ako prestane da postoji vlasnik (LU), kome onda dati imovinu? Podeliti je, kome? Članovima po osnovu dužine članstva? A šta sa onima koji su npr. preminuli, a bili su 30 godina članovi, kome onda dati deo, naslednicima? U kom odnosu? Šta sa onima koji su bili dugo godina članovi, pa prestali da love? Šta sa onima koji su promenili LU? Titular svojine mora da postoji. 

gavra bakos
 Paaaa, ja sam mislio da imovinu damo samo trenutnim članovima LU . A ako odputuja u večna lovišta onda da taj njihov deo opet dele samo na svoje drugare lovce sa kojima su je zajedno i sticali. Dakle nema prava nasledstva. Žao mi je ali oni koji nisu trenutno ( u momentu prestanka rada LU) članovi ne bi dobili ništa.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lovački karabin KARABINI 1790 29.06.2025. 11:38
Lovački karabini češke proizvodnje KARABINI 400 23.02.2025. 19:56
Lovačke priče - stvarni dogadjaji! LOVAČKE PRIČE 877 13.01.2025. 14:39
Lovačko udruženje LOVAČKA UDRUŽENJA 550 11.12.2024. 09:59
Lovačke kobasice od mesa divljači! LOVAČKI RECEPT 40 19.11.2024. 08:36
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 26
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,467
Najnoviji član: SJ410

Poslednje vesti
Lovna kinologija- Reprezentacija Srbije ponovila prošlogodišnji uspeh na Svetskom...
Конкурс за субвенције у ловству
DIVLJE LEPOTICE
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
Humanitarno takmičenje - Lovci za decu

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

65,523,099 posete www.srbijalov.com