Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Novi Zakon o divljači i lovstvu

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Novi Zakon o divljači i lovstvu
bojann
 blago nama

spaleph
 Bem"ti sitno žito pa smo mi neka vrsta oružane sile u ovoj zemlji il može svako da ne prepišava kako oće, strašno je kad se digne kuka i motika al mislim da mi imamo malo više od toga.
Ja se stim ne bi zajebavao!tU.aShock

suvodolac71
 Aktuelni Zakon o lovstvu je najveća glupost koja je mogla biti doneta. U prvom naletu on treba da posluži da država popuni rupe u budžetu. U drugom krugu doći će do smanjenja broja lovaca u Srbiji i do porasta broja lovokradica. To da će ogroman broj lovačkih udruženja prestati da postoji ne želim ni da pominjem. Krajnje izhodište ovog zakona jeste smanjenja brojnosti populacija divljači u Srbiji. Ovim zakonom se nigde ne propisuje obaveznost prihranje divljači, visina iznosa sredstava koja se mora ulagati u lovište i tome slično. Sraman zakon , još sramnije je to što je određena garnitura ljudi iz lovačkih krugova uveliko kumovala ovom zakonu , vođena pre svega sitno šićardziskim interesima. Normalno i LSS trenutno peva labudovu pesmu, opet zahvaljujući ''MLOGO PAMETNIM'' zbog pre svega obilatog truda ranije pomenutih krugova. Jebiga kada treba i prepelicama da lupamo markice na dupe, kada treba da vuka i šakala trajno zaštitimo , opet po mišljenju mlogo pametnih dupodavaca, koji i neznaju kako stvarno izgleda lovište , već ih samo zanima boja novca, dolazimo u poziciju da razmišljamo o radikalizaciji aktuelne problematike. Jedan od vidova je i građanska neposlušnost. Policija nas neće apsiti, zašto, pa ljudi u velikom broju mesta na uviđaje i intervencije izlaze dzipovima lovaca i lovačkih udruženja jer im država nije obezbedila osnovna sredstva za rad.

suvodolac71
 Iskreno mi je žao što će ovaj zakon dovesti pre svega do degradacije lovišta i uništavanja nečeg što je mukom decenijama stvarano.

Pre postavljanja komentara, potrebno je da se upišeš na temi 'Predstavite se'
Srbijalov Admin Tim

Lala
 Gradjanska neposlušnost jeste jedan vid legitimnog protesta, ali tek kad se iscrpu sve druge mogućnosti delovanja kroz institucije. Ja se nadam da će ove 'bistre glavice' u ministarstvu ukapirati da su brzopleto i nepromišljeno lansirali ovakav zbrzan pravilnik, koji se oslanja na loš zakon, pa je reuzltat u praksi katastrofa! A tek nas čeka žurka, kad krene prava sezona, kad krene pravi lov, ovo sa lovnim kartama i otvaranjem lova na prepelice je tek zagrevanje za pravu frku!
Podsećam, do kraja godine je rok da se sva LU prilagode zakonu o udruženjima, nemojte da smetnete sa uma da i tamo ima puno veselih odredbi, koje će nam zagorčati život. Borba na dva fronta: zakon o divljači i lovstvu i zakon o udruženjima; lovci razapeti izmedju ministarstva poljoprivrede, ministarstva državne uprave, uprave LU i ministarstva policije (zakon o oružju), ministarstva ekologije (zakon o dobrobiti životinja) i još koješta!
A kazne za bilo kakav prekršaj, katastrofalne! Upozoravo sam ja ovde na Forumu, i u mom LU, i u razgovoru sa drugim lovcima i članovima uprava drugih LU, šta nas čeka, ali su skoro svi bili nonšalantni, pa sad odjednom se pitaju 'šta je ovo, otkud to?'... Eto vam sad, pa lupajte glavu, vreme ističe, a nigde skoro ništa uradjeno nije...
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Sniper Hunter
 A kad donesu i novi zakon o oruziju zajedno sa ovim o Lovstvu icicemo prackama u lov i to pola dana u godini kome se odobri uz posebnu molbu i cenu!!!!A ko bude drzao vise od 3 kamencica u kuci oduzima mu se pracka trajno i zabranjuje mu se dozivotno lov !!!!AngryAngry Vracaju nas u kameno doba sa novim zakonima

Kile_
 e sad sam citao ovaj pravilnik........ i na kraju stoji ono za imene lovne karte stoje i mesecne lovne karte i njen izgled.to do sad nije bilo zar ne???

pa to nije lose,mislim te mesecne lovne karte...zasto bi placao celu godinu ako ces da lovis samo fazana...a ima mnogo takvih slucajeva....
Samo 300 i 4x4

Lala
 Kile, čekaj da prvo objave cene mesečnih lovnih karata! Tačno je, do sada nije bilo mesečnih lovnih karata.
Godišnja lovna karta sleduje svim članovima LU (barem za sada), a mesečna se plaća posebno (namenjena je uglavnom za lovni turizam), pa ne vidim matematiku za članove LU!

Kile_
 aha pa dobro,mozda ce te mesecne karte za nekog biti pogodnije.
prostudirao sam ceo taj novi pravilnik...onako u pogresno vreme su ga doneli,mada nije los,ali nisu trebali sad na pola sezone.
a bio sam danas pricao sa mojima iz uprave,nemaju pojma za to,pa sam im dao u stampanoj formi Smile
Samo 300 i 4x4

Lala
 Problem sa lovnim kartama će biti još veći, kad ministar bude doneo odluku koliki broj lovnih karata se može podeliti u nekom lovištu, u skladu sa bonitetom lovišta, u skladu sa novim zakonom o divljači i lovstvu! E tek onda će nastati krš i lom, kad jedno LU dobije manje lovnih karata nego što ima članova, kakav će to tek cirkus da nastane! Frown
Nemam informaciju kada će odluka o broju lovnih karata za pojedinačna lovišta biti doneta - moguće je da se to desi i i pre dodele ovogodišnjih lovnih karata (ovih oko kojih se sad lomatamo). Kažem, glavna žurka tek nailazi.

arsa
 E pa ako ste citali moj post o tome kako mog dede nema nigde u evidenciji o polaganju lovackih ispita onda znate celu pricu a ja samo da vas obavestim da je juce dobio poziv za ponovno polaganje istog. E to se zove BRUKA.Cry

aca81
 SadAngrydal nece mozda da traze i dnevnik da vodi ili dnevnice volontera da odradiBesan
DOBAR POGLED

Lala
 Možda deda prvo treba da odgusla pripravnički staž godinu dana, kao mladji lovac-pripravnik Sme�ko

WILD SENSE
 Hoce li jednom ova zemla postati normalna!!!!!!!!Uzas!Zasto smo uvek komplikovani i najgori?

olah56

Hvala na privatnoj poruci

olah56

pescarac
 Tema nam ode u off

Najmanje nam treba da teramo srpski inat. Ne treba da se vraćamo mnogo u nazad pa da vidimo gde nas je doveo.
Umesto da vidimo šta nam sad valja raditi i kako da se pripremimo za ovaj novi Zakon i nove pravilnike i ovo prebolimo sa što manje posledica, mi idemo na to da ćemo pobiti svu divljač pa onda eto nekim drugima neka gazduju.

Gde nam ode lovačka etika? gde nam odoše one izjave da ćemo čuvati divljač i životnu sredinu koje smo davali prilikom prijema u lovačka udruženja?

Ma jok ko nama šta može pobićemo sve i eto nekim novim neka imaju ništa.
Da Vas podsetim da kad smo postali lovci u lovištima nije bilo "ništa" već odredjeni fondovi divljači koje smo mi proredili i sve to pokrili papirološki da bi bilo sve po zakonu.

Ovi u ministarstvu (neka prihvate ovo moje izvinjenje što ih ovako zovem), što nam više izlaze u susret mi ih sve više napadamo. (a kasnije ću i objasniti kako nam izlaze u susret)

Donošenjem novog zakona o lovu pred predlagače se postavio osnovni problem da li divljač da bude državna ili vlasnika parcele (dva modela koja postoje u svetu). S obzirom na ukrupljenost naših parcela, da ne bi došlo do toga da neki stranac puca u moja 2 hektara zlatnog srndaća i on u vatri pada u komšijin 1 hektar, pa da se onda komšija i ja pobijemo čijih su recimo 6000 eura od trofeja, lepo su odlučili da je divljač državna svojina I KAO TAKVA SVA JE POD REŽIMOM ZAŠTITE (bilo trajno, bilo lovostajem), jer kakva bi to država bila koja bi svoje resurse prepustila na milost i nemilost bilo kome, već onom ko domaćinski gazduje lovištem koje je zakupio.
I nisu predlagači izmišljali zakon, već su imali i pozitivne i negativne primere iz naše neposredne okoline (Hrvatska, Slovenija, Madjarska, Slovačka, Češka) i u svim tim zemljama se broj divljači drastično povećao (sem možda u Hrvatskoj).
U ovom našem zakonu pokupljene su najbolje stvari iz svih ovih država i pretočene u ovaj zakon koji nama ne odgovara.
Zašto nam neodgovara? Pa normalno, ako nešto do sada koristiš džabe, a uz to nikome ne odgovaraš za smanjenje ili nepovećanje fonda divljači što je slučaj u 80% udruženja), a novim zakonom za to trpiš konsekvence i uz to moraš da plaćaš zakup, normalno da nam neodgovara.

Pa nigde u svetu država ne daje svoje resurse džabe, pa zašto bi davala džabe lovcima.

Kolege lovci osvestite se samoupravljanje je završeno negde oko bombardovanja 99 godine i više ga nema. Umesto toga da gledamo kako da uništimo fondove divljači bolje bi bilo da gledamo kako da dobijemo lovišta u zakup od ministarstva, kako da povećamo fond divljači i kako da dovodimo turiste da bi našim članovima članarina bila manja. Umesto što obasipamo paljbu po ministarstvu i rukovodstvu udruženja, bolje bi bilo da svu tu nagomilanu negativnu energiju usmerimo u uništavanje krivolova, a onda je usmerimo u pozitivnom smeru i pomognemo rukovodiocima da ponovo budemo gazde i svoji na svome, a ne da kod nekog privatnika lovimo tako što ćemo platiti izlazak na zeca dve tri hiljade, pa jedno hiljadu izlazak na fazana i td.

U jednom od prethodnih postova napisao sam da sam obavešten da postoji neki prelazni rok od 60 dana, ili da će ga možda biti.
E pa gospodo lovci zajedno sa pravilnikom koji je potpisao gospodin Dragin napravljeno je u ministarstvu i uputstvo o sprovodjenju tog pravilnika i ono je dalo rok lovačkim udruženjima od 60 dana da se usklade sa ovim pravilnikom. E sad ko nas lovce zamajava i ko skuplja jeftine poene, pa to uputstvo nije dostavljeno udruženjima videćemo. U svakom slučaju ono postoji i ja ću do njega doći u najskorije vreme (i odmah po njegovom dobijanju ponovo otvoriti lov). Kome je u interesu da se to uputsvo ne dostavi udruženjima ne znam, ali znam da su ljudi iz ministarstva izašli lovcima u susret i ostavili prelazni rok od 60 dana da uskladimo sva dokumenta.

Neću mnogo da "trtomudim" iovako sam se raspisao mnogo, i neko će reći da mnogo kakim, ali tako je kako jeste i verovatno ću još koješta napisati što se neće svideti široj lovačkoj populaciji, ali mislim da je bolje da kažem svakom šta ga čeka nego da bude zatečen pojedinim stvarima

Lala
 Peščarac, kolega, sve ovo što si napisao, jeste ono KAKO BI TREBALO DA BUDE!
Ali, u praksi smo i ti i ja, i ostale kolege lovci, svedoci da jedno piše u papirima, zakonima, pravilnicima i uputstvima, a da se u praksi u 90% slučajeva dešava obrnuto. Pa more raznih 'glavonja' i sličnih, lovi za dž u najboljim lovištima, itd itd, da ne ponavljam (a dobar deo tih je i iz ministarstava - zimus u krivolovu neki pomoćnici pokr. sekretara i neki 'zaslužni drugovi za lovstvo'). Da ne ponavljam, koga zanima neka pročita prethodne postove na ovoj temi, a i na drugim srodnim temama (članarina, krivolov, gazdovanje lovištem itd.). Neću da tupim puno, svako od nas je barem jednom bio svedok tih, u žargonu 'ministarskih' lovova! Nemoj mi reći da kod tebe u lovištu nisu dolazili takvi!!! Unapred ti ne verujem! Smile
U mojim ranijim postovima, sam pisao da je (uz sve obzire na krizu i manjak para kod ljudi), dakle, kod nas je lov JEFTIN!
Čak sam pisao i to, koliko samo izlazaka u lovište ima jedan lovac u toku godine, pa samo da plati ulaz u lovište 5 evra, ne računajući psa i organizaciju lova, opet svaki lovac plati manje za članarinu, nego što bi platio samo ulaz u lovište; odstrel divljači i meso ne računam! Ali, ljudi su čudni: radije će posle lova u kafani da potroše 500 dinara, nego da plate ulaz u lovište?!? Znaju da se u kafani plaća, a divljač smatraju za nešto što je 'naše', i svačije i ničije, pa šta ima sad tu da se plaća? Eeee, kolege....
Medjutim, imam još jednu muku, evo da me razapnete na krst, ne razumem što plaćamo 1000 dinara po lovcu za LSS?! Šta je, evo sada, u ovoj situaciji oko lovnih karata, uradio LSS? Pa još ako se ispostavi da to uputstvo za 60 dana 'neko' nije dostavio LU, a ko komunicira sa LU? Pa LSS!!! Znači, brljotina LSS par exelance!!! Onda sam ja 1000% u pravu kad prozivam naše 'mudro' rukovodstvo! Umesto da hitno izbace vanredni broj 'Lovca', da objasne ljudima ovu frku, oni odlučili da lovne karte koje je LSS podelio, oglase nevažećim, a da LSS plati izdavanje novih!? Dupli trošak! Pa što su onda ovi iz LSS uopšte izdavali svoje lovne karte, nemoj mi reći da nisu znali za Zakon i Pravilnik?
Čoveče, ima registrovanih oko 80 hiljada lovaca, puta 1000 dinara, to je 80 miliona dinara samo naknade LSS od lovaca!!! Ili, da kažem u evrima, to je 800 hiljada evra! Ejjjj!!! I šta smo dobili za te pare? Plaćene funkcionere koji se vozikaju i troškare, a usput malo idu u lov gde im se ćefne (i naravno uzmu dnevnicu), a kad dodje 'prpa' onda ne proslede to suštinsko uputstvo, koje drastično utiče na sadržaj onog nesretnog Pravilnika!!! E da, dobili smo i onaj jad od novina 'Lovac', da bi nam rukovodioci preneli 'svoje aktivnosti, mišljenja i smatranja'! BRUKA!
I ne pominji mi samo dobru nameru ovih iz ministarstava - kako kaže poslovica 'put u pakao je popločan dobrim namerama'.
Nego, da ponovim, jako mi je drago da si se aktivirao ponovo! Tvoje informacije i poznavanje problematike vezane za lov mogu biti dragocene - da kažem samo, da su zahvaljujući nekim od upisa ovde na Srbijalov Forumu, mnogi lovci, a bogami i članovi uprava LU, dobili neke blagovremene informacije! (to ja sad kao ovi iz LSS, 'svaki ciga svoga konja hvali ' ) Grin Grin Grin

Loše je to, što stičem utisak, i iz neposrednih kontakata sa lovcima, a i ovde na Forumu, da većina još uvek ne kapira šta nas čeka - biće još vatre, kako se približava Nova godina! Ljudi ili nisu čitali, ili ne razumeju šta sve piše u novim propisima (Zakon o udruženjima, Zakon o divljači i lovstvu, Zakon o dobrobiti životinja, Zakon o PDV, Zakon o knjigovodstvu, Zakon o oružju i municiji, Zakon o privrednim društvima i još poneki....). Cela organizacija lovstva i lova se okrenula za 180 stepeni, a ljudi i dalje razmišljaju kao pre 5 ili 10 godina! Bolje da ljudi shvate, da ubuduće članovi uprava LU moraju biti ljudi koji imaju znanja i volje za vodjenje firme koja ima prefiks LU, a ne da kao do sad, u upravnim odborima bude ljudi koji imaju znanja o lovu, ali nemaju pojma o pravu i o menadžerisanju, uz sve poštovanje prema starim lovcima! Pa ja iz ličnog iskustva znam da u mnogim upravnim odborima sede ljudi koji jesu zaslužni za razvoj lovstva u svojoj sredini, ali jednostavno nemaju dovoljno znanja da funkcionišu po novim pravilima!
Jesam li ja to u zanosu malo skrenuo sa teme???

Sniper Hunter
 Bice Gusto!!!Angry

Lala
 A tek kad dodje za koji mesec, plaćanje državi 10% od vrednosti odstrela, pa kad dodje na red plaćanje zakupa lovišta, pa kad dodje na red preregistracija LU u d.o.o., pa kad počne članstvo LU da se osipa, zbog prevelikih nameta, pa kad dodje komisijsko brojanje divljači... Pa kad dodje na red zapošljavanje stručnih lica (lovnika, lovočuvara), i isplata plata i doprinosa na plate, pa kad i lovci članovi LU počnu plaćati za odstreljenu divljač, pa kad neko 'mrnjaukne' zbog kazne za nekompletne papire za sebe, ili za oružje, ili za kera, ili za već ne znam šta... Mislim da će nam se novčanici ozbiljno isprazniti!

Ima još lepih stvari, dovoljno je i ovo, neću da vas prepadam više!

Sniper Hunter
 Lalo nemoj vise ostavi i za sutra inace nocas ima da nas drmne srcka mnogo "lepih" stvari odjednomFrownAngryOpameti se

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lovačke kobasice od mesa divljači! LOVAČKI RECEPT 40 19.11.2024. 08:36
Divljač i saobraćaj DIVLJAČ 63 07.08.2022. 21:10
Najznačajnije osobine mesa divljači STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 8 20.07.2022. 20:18
Prihrana sitne divljači u zimskom periodu! DIVLJAČ 377 14.10.2021. 16:24
Izmene zakona o divljači i lovstvu PROPISI O LOVU 116 09.06.2020. 18:05
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,676,361 posete www.srbijalov.com