Lovačka puška i čokovi
|
sheytan |
Objavljen 16.01.2012. 23:15
|

Lovčina

Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
Bitje skoro propast sveta... Na Russian pooshq - Turkey chok!!! 

Chestitam situlaciju, bata-Sniper! Da ubijesh di niki ne ubije!!!
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 16.01.2012. 23:26
|

Moderator

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
Nadam se lepom radu uz speCiJalnu džebanu,bata Šeky
|
|
|
|
DESPERADOS |
Objavljen 16.01.2012. 23:50
|

Lovčina

Upisa: 1032
Pristupio: 25.11.2010. 20:19
|
Nino_CZ kaže:
Zanima me koliko su ti cokovi zapravo bitni jednom pocetniku?
Odnosno koja je mana puske koja nema promenljive cokove?
Zavisi sta planiras da lovis , ali ako si prosecan lovac onda to sto ima fiksne cokove nikako nemora da znaci da je losija od one koja ima promenjive.
Dobar izbor municije i selektivno okidanje i nema problema.
*
----------------------------------------------------
DOBAR POGLED
1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m
7x64 KRALJ ..  .. 308W CAR.. 
|
|
|
|
gorance |
Objavljen 16.01.2012. 23:58
|

Član

Upisa: 157
Pristupio: 24.09.2009. 20:50
|
Za šire bušenje čokova sa istim oznakama u americi u odnosu na evropu,zaslužna je upotreba čelične sačme.
Čelična sačma se nesme ispaljivati iz evropskog punog čoka, odnosno 3/4 čok za olovnu sačmu je istovremeno pun čok za čeličnu.
Poznato je da je u većini američkih lovišta zabranjena upotreba olovne sačme.
DOBAR POGLED
|
|
|
|
gorance |
Objavljen 17.01.2012. 00:20
|

Član

|
Što se tiče pušaka sa fiksnim čokovima, za većinu lovaca su sasvim dobre. Odabrati pušku čokiranu prema terenu na kom se pretežno lovi, u zavisnosti na kojim daljinama se puca.
Za održavanje je puška sa fiksnim čokovima lakša.
Promenljivi čokovi na jeftinim ruskim puškama, kojima lovi većina naših lovaca, se i nisu baš najbolje pokazali.
I iz puške sa punim čokom može se ispaljivati većina jedinačnih zrna, i potkalibarnih i punog kalibra. Rotvel na reklamnom panelu gde se prkazuje grupa pogodaka sa breneke kuglom naglašava da je ispaljena iz cevi sa punim čokom.
Ako se određena jedinačna zrna ne smeju ispaljivati iz punog čoka, na pakovanju municije mora to da bude naglašeno.
Prilikom kupovine ruske dvocevne puške moj izbor bi bio isključivo fiksni čokovi1/2 i pun i dva obarača.
DOBAR POGLED
|
|
|
|
vlada lovac |
Objavljen 17.01.2012. 08:30
|

Lovčina

Upisa: 1016
Pristupio: 19.11.2010. 07:19
|
ivanfox kaže:
Snaiper,malo sam se začudio kad videh 17,01.Zapravo pomenuše kolege u par posta ispred a to smo uglavnom i znali da je najveće suženje 1,25 međutim kada tvojih 17,01 oduzmemo od 18,4 da i ne pominjemo i šira bušenja onda dobijamo 1.39 a to je bogami koDžO na tako male merke.Onda to ispade XXXL čok.
Jeste usko, al to je tek pocetak Trulock za Baikal ide sa suzenjima kod Turkey i do 0.640 u diametru |
|
|
|
aca |
Objavljen 17.01.2012. 15:04
|

Veteran

Upisa: 644
Pristupio: 18.03.2010. 19:42
|
kolega sniper gde si kupio i koliko si platio cok ako nije tajna |
|
|
|
ivanfox |
Objavljen 17.01.2012. 15:06
|

Stari član

Upisa: 245
Pristupio: 02.06.2011. 15:32
|
Ja mislio da znam nešto o tim čocima a ono džavola!Vlado šta mu dođe to Trulock pa suženje 0,640 pa diametri  |
|
|
|
vlada lovac |
Objavljen 17.01.2012. 19:29
|

Lovčina

|
25.4x0.670=17.018 ili priblizno 17.02mm koliko je Sniper sublerom izmerio unutrasnji precnik coka, to jest na subleru se ocitava 17.01 zbog povrsina mernog instrumenta koje su ravne i ne nalezu najbolje na krug
a precnik ili dijametar jedno te isto

rodjo imam osecaj da sve to znas nego me samo mucis |
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 17.01.2012. 19:41
|

Moderator

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
aca kaže:
kolega sniper gde si kupio i koliko si platio cok ako nije tajna
Nije tajna što bi bila evo ga linkić,cena je u chf
http://www.midwayschweiz.com/apps/ebr...+20024+***
|
|
|
|
aca |
Objavljen 17.01.2012. 21:14
|

Veteran

Upisa: 644
Pristupio: 18.03.2010. 19:42
|
hvala vam |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 17.01.2012. 21:47
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
gorance kaže:
Za šire bušenje čokova sa istim oznakama u americi u odnosu na evropu,zaslužna je upotreba čelične sačme.
Čelična sačma se nesme ispaljivati iz evropskog punog čoka, odnosno 3/4 čok za olovnu sačmu je istovremeno pun čok za čeličnu.
Poznato je da je u većini američkih lovišta zabranjena upotreba olovne sačme.
Kolega neću da tvrdim za Italijanske puše pošto nisam siguran. Ali za Ruske puške koje koristi većina naših lovaca najuži čok za korištenje čelične sačme je 1/2 čok, koji je označen sa oznakom M. Znači 3/4 čoka i pun čok ne smeju da se koriste prilikom upotrebe municije punjene čeličnom sačmom.
|
|
|
|
dragan2229 |
Objavljen 18.01.2012. 01:42
|

Mlađi član

Upisa: 31
Pristupio: 05.06.2010. 00:50
|
Sa sajta EAACorp, zvanicno uputstvo za koriscenje MP153 :
[code]If you have lead shot choke tubes and intend to shoot steel shot cartridges or slugs, then you must use only the IC or Cylinder tubes. If you have steel shot
choke tubes, you may fire steel shot cartridges through any of those choke
tubes. DO NOT fire slugs in Modified, Improved Modified or Full lead shot choke tubes or steel shot choke tubes[/code]
Ako imate cokove za olovnu sacmu a planirate da pucate celicnu sacmu ili jedinacno zrno, morate koristiti iskljucivo IC ili Cylinder cok. Ako imate cokove za celicnu sacmu mozete pucati njom iz bilo kog od njih. NE SMETE pucati jedinacno zrno iz Modified, Improved Modified ili Full coka. |
|
|
|
ivanfox |
Objavljen 18.01.2012. 15:18
|

Stari član

Upisa: 245
Pristupio: 02.06.2011. 15:32
|
Hvala kolega Vlado na odgovoru,stvarno nisam znao,ne poznajem ja te moderne čokove i pojmove a za dijametar sam se nešto kasnije setio.Imam jedno pitanjce za vas što koristite te nove dalekoubistvene mobil čokove.Koliki je efikasan domet tog extravagantnog čoka odnosno te cevi u lovu pataka,gusaka ako se ispaljuje recimo super-duck krušikov koji ako se nevaram ima punu(ne expanzionu) čašicu za sačmu. |
|
|
|
gorance |
Objavljen 18.01.2012. 15:42
|

Član

|
dragan2229 kaže:
[code]If you have lead shot choke tubes and intend to shoot steel shot cartridges or slugs, then you must use only the IC or Cylinder tubes. If you have steel shot
tubes. DO NOT fire slugs in Modified, Improved Modified or Full lead shot choke tubes or steel shot choke tubes[/code]
Ako imate cokove za olovnu sacmu a planirate da pucate celicnu sacmu ili jedinacno zrno, morate koristiti iskljucivo IC ili Cylinder cok. Ako imate cokove za celicnu sacmu mozete pucati njom iz bilo kog od njih. NE SMETE pucati jedinacno zrno iz Modified, Improved Modified ili Full coka.
jedinačno zrno(osim zrna oblika kugle ili čeličnih zrna punog prečnika) se sasvim slobodno smeju ispaljivati i iz punog čoka, pročitajte na sledećem linku deo '' CHOKES''
http://www.brenne...l?&L=1
Ja iz moje IŽ 18 12/76 sa fiksnim punim čokom pucam sve vrste jedinačnih zrna, uključujući krušikov RS2 12/76. pre nego što sam ispalio prvi metak, jedan patron sam rastavio i probao projektil kako prolazi kroz cev. u delu čoka je malo zapinjala ali ne previše.Sa drvenom drškom četke za čišćenje sam ga proterao bez problema.
DOBAR POGLED
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 18.01.2012. 18:55
|

Lovčina

|
Većina modernih jedinačnih zrna sme da se koristi iz svih standardnih čokova, uključujući i pun čok. Telo projektila sa vanjske strane ima prstene ili uzdužna rebra, koja se prilikom prolaska kroz cev skidaju koliko je potrebno a daju mu stabilnost i pravac u cevi. Zaptivanje barutnih gasova vrši čep (filcani ili plastični) koji se nalazi ispod projektila. Ipak, za puške koje imaju izmenjive čokove najbolja kombinacija za upotrebu jedinačnih projektila je cilindar i 1/4 čok.
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 18.01.2012. 19:43
|

Lovčina

|
dragan2229 kaže:
Ako imate cokove za olovnu sacmu a planirate da pucate celicnu sacmu ili jedinacno zrno, morate koristiti iskljucivo IC ili Cylinder cok. Ako imate cokove za celicnu sacmu mozete pucati njom iz bilo kog od njih. NE SMETE pucati jedinacno zrno iz Modified, Improved Modified ili Full coka.
Skenirano uputstvo za upotrebu MP-27, koje se dobije u kutiji zajedno sa puškom, a koje je overeno u fabrici Baikal.

A ovde je izdvojeno samo ono što je bitno u ovom slučaju.

Pošto se bolje služim engleskim nego ruskim, skenirao sam uputstvo na engleskom jeziku. A ovo je prevod upozorenja koje se odnosi na deo o čokovima i upotrebi čelične sačme.
Upozorenje! Ne koristiti patrone punjene čeličnom sačmom ili drugom sačmom slične tvrdoće za čokove velične veće od 1/2 čoka ( označen sa M) namenjene za čeličnu sačmu.
|
|
|
|
vlada lovac |
Objavljen 19.01.2012. 08:53
|

Lovčina

|
ivanfox kaže:
Hvala kolega Vlado na odgovoru,stvarno nisam znao,ne poznajem ja te moderne čokove i pojmove a za dijametar sam se nešto kasnije setio.Imam jedno pitanjce za vas što koristite te nove dalekoubistvene mobil čokove.Koliki je efikasan domet tog extravagantnog čoka odnosno te cevi u lovu pataka,gusaka ako se ispaljuje recimo super-duck krušikov koji ako se nevaram ima punu(ne expanzionu) čašicu za sačmu.
Iz licnog iskustva bi jedino Sniper mogao da nam slikovito docara posle nekog pucanja u papir, a ja mogu reci da sam pre desetak god. lovio grlice sa Italijanima, dvojica su imali takve ili slicne cokove koji su virili iz cevi po nekih 15cm mozda cak i malo vise, jedan je pucao Benelijem drugi Bredom, a od municije su svi koristili Fiocchi top trap 2, daljine sa kojih su obarali grlice su meni bile nezamislive cak i da podignem Toz 34 kojim sam tad lovio. Super duck verujem da bi se odlicno pokazao sa tim cokom u lovu na patke u preletu |
|
|
|
Uca |
Objavljen 26.01.2012. 22:17
|

Član

Upisa: 74
Pristupio: 26.09.2011. 20:10
|
Kao što se iz naslova vidi polako prikupljam informacije oko pušaka jer uskoro predajem zahtev za odobrenje za nabavku oružja i naravno nakon toga sledi kupovina. Ali tu nastaje problem jer neznam da li da uzmem IŽ27m sa fiksnim ili sa promenljivim čokovima. Do sada nisam imao pušku sa promenljivim čokovima već samo sa fiksnim pa se plašim da sutradan ne dođe do problema kao što je odvijanje čokova i oštećenje loze (navoja). Kakva su vaša iskustva po tom pitanju i šta bi mi savetovali da uradim? SA ili BEZ pitanje je sad!? |
|
|
|
klaja |
Objavljen 26.01.2012. 22:27
|

Lovčina

Upisa: 1332
Pristupio: 10.03.2011. 21:02
|
Moje licno misljenje da uzmes sa promenljivim cokovima,tako da pokrivas svu divljac koja se lovi neolucenim cevima a i koristit je mozes kao trap pusku.
B)Opsta situacija je dobra.Neprijatelj se povlaci na svim linijama.Vojvoda Zivojin Misic
|
|
|