|
Unošenje živih zečeva u lovište
|
| Limun |
Objavljen 31.12.2012. 11:08
|

Lovčina

Upisa: 1228
Pristupio: 15.10.2010. 18:33
|
mreza spremna
Pozdrav od Čarapana!  "ja s'tem nem ništa"

"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."
Khalil Gibran
|
| |
|
|
| Limun |
Objavljen 31.12.2012. 11:09
|

Lovčina

|
a ona mozda spava

"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."
Khalil Gibran
|
| |
|
|
| Limun |
Objavljen 31.12.2012. 11:12
|

Lovčina

|
a rucak je bio super i druzenje posle hvatanja

Khalil Gibran
|
| |
|
|
| Indjijanac |
Objavljen 31.12.2012. 14:08
|

Lovčina

Upisa: 2727
Pristupio: 09.03.2011. 18:00
|
limune,dali sam bio u pravu kada sam rekao da je to doživljaj koji se pamti do kraja života?
|
| |
|
|
| Limun |
Objavljen 31.12.2012. 14:38
|

Lovčina

|
Indjijanac kaže:
limune,dali sam bio u pravu kada sam rekao da je to doživljaj koji se pamti do kraja života? Indijanac od kada sam bio prvi put u Backoj Topoli na hvatanju ni jedno od tada ne propustam, preporucio bih svim kolegama koji imaju priliku da idu na hvatanje zivih zeceva da to nikako ne propuste stvarno je nesto sto se pamti.

Khalil Gibran
|
| |
|
|
| Limun |
Objavljen 31.12.2012. 14:49
|

Lovčina

|
sprman za u gajbu za transport

Khalil Gibran
|
| |
|
|
| Limun |
Objavljen 31.12.2012. 14:50
|

Lovčina

|
jos jedan lepi zekica

Khalil Gibran
|
| |
|
|
| zoranp |
Objavljen 31.12.2012. 18:27
|

Lovčina

Upisa: 2484
Pristupio: 13.11.2010. 09:37
|
Nek vam je sa srećom Limune!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

|
| |
|
|
| Podunavac |
Objavljen 31.12.2012. 19:19
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Limune brate pripazi da se ovi vojvođanski zečevi ne otcepe od šumadinskih, i ne zatraže neku svoju autonomiju.
Šalim se, lepo druženje i hvatanje divljači. Premda u mrežu više volim da hvatam ribu (pogotovo što ide Badnjak).
A ona lija stvarno "tvrdo zaspala".
|
| |
|
|
| Limun |
Objavljen 31.12.2012. 20:43
|

Lovčina

|
Hvala kolege na lepim zeljama. Podunavac uspavali je domacini zauvek

Khalil Gibran
|
| |
|
|
| Limun |
Objavljen 13.01.2013. 15:54
|

Lovčina

|
https://www.faceb...mp;theater

Khalil Gibran
|
| |
|
|
| Podunavac |
Objavljen 13.01.2013. 16:10
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Njima izgleda bilo lepo u gajbama kad nisu hteli napolje.
|
| |
|
|
| Kile_ |
Objavljen 13.01.2013. 16:14
|

Lovčina

Upisa: 1429
Pristupio: 04.08.2009. 21:33
|
tata vidi zeca " daj pusku"
Samo 300 i 4x4
|
| |
|
|
| Limun |
Objavljen 13.01.2013. 16:32
|

Lovčina

|
Juce smo ih hvatali u Novoj Crnji, iz tri pogona 74 komada puno bolje nego u Sajkasu. Izuzetno loviste, onoliko srna nisam video u zivotu,svaka cast domacinima za gazdovanje istim.

Khalil Gibran
|
| |
|
|
| draganpan |
Objavljen 21.11.2013. 09:09
|

Mlađi član

Upisa: 34
Pristupio: 28.09.2010. 12:02
|
Gde da nadjem za moje LU da kupim nekoliko desetina zeceva da malo ukrstimo sa ovim nasim postojecim da bismo povecali populaciju.
dobar pogled, bistro ok o
|
| |
|
|
| Lala |
Objavljen 21.11.2013. 14:03
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Kolega Draganpan, ovih dana sam bio, nevezano za tvoje pitanje, u kontaktu sa par LU u Vojvodini koji su u ranijem periodu bili poznati po hvatanju zečeva radi naseljenja u druga lovišta. Situacija je sumorna, čak mi i jedan predsednik LU koji je do pre samo dve-tri godine hvatao zečeve, reče da ove godine čak ni njegovi lovci neće loviti, a kamoli hvatati zečeve!!! Nisam čuo da neko u Vojvodini ima živog zeca za prodaju!
Mrka kapa, kolega!
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
| |
|
|
| ultras035 |
Objavljen 21.11.2013. 17:57
|

Član

Upisa: 180
Pristupio: 04.05.2010. 09:22
|
Auuuuuu...pa o cemu onda mi pricamo...znaci preti totalno istrebljenje u Srbiji...Kako se strucno radi na resavanju tog problema, nije ni cudo da ga nema!Ja mislio da ga bar u Vojvodini jos ima dovoljno ako u Cent.Srbiji to nije slucaj!
"Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!"
|
| |
|
|
| PEZ |
Objavljen 25.11.2013. 11:08
|

Lovčina

Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
Nekada smo mi, lovci, s juga zamisljali lovove na zeca u Vojvodini sada kako stvari stoje bice obrnuto.
Brojnost zeceva se na jugu iz godine u godinu povecava, pogotovo u brdskoplaninskom delu.
Uzroci nestanka zeca sigurno nisu ni lov ni raznorazni predatori.
Predatora ima i kod nas ali se priroda pobrinula da to izregulise na svoj nacin(bolje od svakog strucnjaka) i napravi nekakvu ravnotezu u odnosu predator-plen(u ovom slucaju zec)
Takodje, negde sam procitao da je najzdravija populacija zeca upravo tamo gde je cesto uznemiravan od strane predatora.
Ima logike jer da bi pobego predatoru zec mora biti u odlicnoj kondiciji, znaci potpuno zdrav. Kasnije u sezoni parenja za ocekivati je da se od zdravog maticnog fonda dobije i zdrav podmladak, sposoban za opstanak.
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
|
| |
|
|
| PEZ |
Objavljen 25.11.2013. 11:25
|

Lovčina

Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
Bojim se samo da ce nekakvom odlukom Ministarstva, da se stavi zabrana lova na zeca na neko vreme (kao u slucaju poljske jarebice)
na teritoriji cele Srbije pa cemo i mi juznjaci biti uskraceni za lepe lovove. Ma nije problem ni ta zabrana, ajd pravicemo pauzu neko vreme, kad bi se njome nesto postiglo, al sve mi se cini da ce to biti samo gubljenje vremena.
Opet se vracam na poljsku Jarebicu, zivi bili pa videli da li ce ova zabrana koja je na snazi nesto promeniti. Po tom pitanju sam pesimista, tesko da ce se za par godina dovesti u red ono sto je decenijama upropastavano. Jarebice i zeca ce ubuduce biti tamo gde ga i sad ima, gde je stabilna populacija i brojnost u blagom porastu, gde se priroda "ocistila" od raznih otrova i hemikalija ili nije ni bila uprljana(zatrovana) u velikoj meri. Tamo gde su ove vrste nestale ili nestaju nece se skoro vratiti. Zvuci pomalo surovo ali ako pogledamo, potpuno je realno.
Jedno je sigurno LOV i LOVCI sigurno nisu uzrok nestajanja neke vrste divljaci.
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
|
| |
|
|
| gavra bakos |
Objavljen 25.11.2013. 12:39
|

Član

Upisa: 168
Pristupio: 04.08.2010. 14:18
|
pez kaže:
Bojim se samo da ce nekakvom odlukom Ministarstva, da se stavi zabrana lova na zeca na neko vreme (kao u slucaju poljske jarebice)
na teritoriji cele Srbije pa cemo i mi juznjaci biti uskraceni za lepe lovove. Ma nije problem ni ta zabrana, ajd pravicemo pauzu neko vreme, kad bi se njome nesto postiglo, al sve mi se cini da ce to biti samo gubljenje vremena.
Opet se vracam na poljsku Jarebicu, zivi bili pa videli da li ce ova zabrana koja je na snazi nesto promeniti. Po tom pitanju sam pesimista, tesko da ce se za par godina dovesti u red ono sto je decenijama upropastavano. Jarebice i zeca ce ubuduce biti tamo gde ga i sad ima, gde je stabilna populacija i brojnost u blagom porastu, gde se priroda "ocistila" od raznih otrova i hemikalija ili nije ni bila uprljana(zatrovana) u velikoj meri. Tamo gde su ove vrste nestale ili nestaju nece se skoro vratiti. Zvuci pomalo surovo ali ako pogledamo, potpuno je realno.
Jedno je sigurno LOV i LOVCI sigurno nisu uzrok nestajanja neke vrste divljaci.
Sve što si napisao je apsolutno tačno. U Adi je nekada dok sam bio dete (negde do 68-70 god )bilo Jarebica u izobilju, a onda kao da je bio smak sveta . Jedva da imamo jedno do dva mala jata. I da nema zabrane , ne može se pucati na Jarebicu jer je NEMA. Nisi pesimeista nego si rekao (napisao) jednu gorku istinu, a to je. da ono što je upropaštano godinama ,neće se NIKADA dovesti u prvobitno stanje.Za zeca u lovišt "Gornji rit", kojim gazduje LU "Ada", tvrdim da su pored drugih prirodnih, faktora, krivi i rukovodioci ovog udruženja , a ne obični lovci jer su dozvolili prekomeran izlov i prodaju živih zečeva.
Po mišljenju mojih kolega lovaca, za prevazilaženje ove "zečije" krize treba pod hitno (mislim da je već kasno) nabaviti zeževe iz drugih lovišta zbog "Osvežavanja krvi" i naravno prekinuti svaki lov ,sve dok se ne ustsnovi zahtevani porast populacije. Sa jerebicom je to teže ,ali ne treba odustati obavezno treba raditi na veštačkom uzgoju i unošenju u lovište pod strogim nadzorom i kontrolom stručnih službi LU.
gavra bakoš
|
| |
|