Kako lovci vide budućnost lovstva u Srbiji
|
mihailo |
Objavljen 29.03.2011. 13:07
|

Veteran

Upisa: 572
Pristupio: 05.10.2010. 10:39
|
LU Aleksandrovo kaže:
Nije Hamerles problem što obični članovi neznaju, problem je što to neznaju ni oni koji bi po funkciji trebali da znaju, a ne oglašavaju se, i ne preduzimaju ništa. Raznorazne skupštine prolaze a na njima se lovstvo kao osnovni motiv našeg postojanja i ne pominje. Deluje kao da nikakvih promena, neće biti, a one već uveliko teku. Šta će biti kada se jednoga jutra samo probudimo u realnosti, ko uspavane princeze, i tada shvatimo da nam je neko uzeo i titulu a usput i lovište.
Možda i nije tako loše što će pojedini izgubiti lovište,nije gazdovanje za svakog.Neka se malo prečisti tržište,biće više posla i para za one koji znaju. |
|
|
|
LU Aleksandrovo |
Objavljen 29.03.2011. 17:41
|

Lovčina

Upisa: 1235
Pristupio: 23.12.2010. 22:12
|
Ja u 7 imam sastanak UO lovačkog udruženja, baš me zanima da li su oni shvatili da im se skoro jedna trećina odlučila na izdvajanje. Da li shvataju da kada mi kao jedno društvo izađemo nosimo skoro 1/3 članstva a da njih 5 koji ostaju imaju ukupno 2/3 do sada postojećeg članstva, računajuči samo po tome moraće raditi rebalans članarine i podići je za 1/3, mesto 9.000 na 12.000 iljada, a gde su im i ostale pogodnosti što su i preko članarine sisali iz našeg društva, i to će sad njih 5 morati nadoknaditi.
Ništa videće se nakon večerašnjeg sastanka mnogo jasnije, ako ne i SASVIM JASNO.
Cucić će biti sasvim dovoljno.
|
|
|
|
hamerles |
Objavljen 29.03.2011. 17:48
|

Lovčina

Upisa: 1066
Pristupio: 20.02.2011. 12:10
|
LU Aleksandrovo kaže:
Nije Hamerles problem što obični članovi neznaju, problem je što to neznaju ni oni koji bi po funkciji trebali da znaju, a ne oglašavaju se, i ne preduzimaju ništa. Raznorazne skupštine prolaze a na njima se lovstvo kao osnovni motiv našeg postojanja i ne pominje. Deluje kao da nikakvih promena, neće biti, a one već uveliko teku. Šta će biti kada se jednoga jutra samo probudimo u realnosti, ko uspavane princeze, i tada shvatimo da nam je neko uzeo i titulu a usput i lovište. U potpunosti se slazem sa tobom kolega. na kraju ce lov biti privatni pa ce ici samo najbogatiji a mi koji smo da kazem srednja klasa stanovnistva necemo ni smeti da pomoslimo na lov zbog para |
|
|
|
mihailo |
Objavljen 29.03.2011. 22:09
|

Veteran

|
Koliko sam pročito o načinu organizacije lova u Kanadi od kolega koji tamo žive,lov nije privilegija bogatih,dostupan je svima i to ne po visokim cenama naravno za državljane.Možda je tako nešto primeljivo i kod nas. |
|
|
|
Lala |
Objavljen 29.03.2011. 22:14
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Mihailo, nije problem Kanadi da tako organizuje, kad imaju ogromna prostranstva sa puno divljači, a mali broj stanovnika u odnosu na teritoriju. Onda može tako da se radi. Samo ne verujem da tamo neki šaban napravi nešto slično onom na slici što je Lovac Stari postavio. Čisto sumnjam da neko ima mooda to da uradi!
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 29.03.2011. 22:22
|

Moderator

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
Neznam dali ima mooda ali kada ga uhvate i bude mu FIK sigurno ih nema
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 29.03.2011. 23:14
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Dvojica mojih drugara žive u Kanadi zadnjih 15-ak godina. Love i puškama i lukovima. A cene dozvole za odstrel su smešne. Neka sića. Nabavne dozvole za oružje rutinska stvar, oružje jeftino. Mi o tome možemo samo da sanjamo.
|
|
|
|
mihailo |
Objavljen 30.03.2011. 00:03
|

Veteran

|
To oko veličine i bogatstva lovišta naravno da nije uporedivo,poenta mojeg posta je bila kontrola,lovočuvarska služba koja tamo kako kažu funkcioniše perfektno,zar tako nešto nebi bilo izvodljivo i kod nas.Ova kombinacija koja je zakonski doneta nikako mi se nesviđa.Evo primer dva susedna lovišta jedno LU drugo privatni zakupac,privatnik obustavi lov 1god što LU nemože da učini iz obaveze prema članovima,divljač naravno prelazi tamo gde je manje uznemiravana tako dolazi do bogatijeg lovišta bez ikakvog ulaganja.
|
|
|
|
LU Aleksandrovo |
Objavljen 30.03.2011. 00:18
|

Lovčina

|
Pa pod broj jedan je potpuno nebulozno da država obavezuje korisnika da ima portira u lovištu. Tu službu je trebalo ona da organizuje, a korisnik lovišta da ima ako želi svoju službu za prijavljivanje i dojavljivanje. Međutim država neće da preuzme odgovornost na sebe, koja nije mala, pa je to zakonom prebacila na korisnika, koji je dužan da zaštiti, državnu imovinu, dato korisniku na korišćenje i upravljanje. Slatko da slađe ne može biti, ako ne sačuvaš moju imovinu bićeš kažnjen, a sa druge strane svima je dozvoljen izlazak u lovište 24 časa, nema žice, znači lovište je javna površina, dostupna svima koju treba korisnik da čuva, pa valjda takve površine treba da čuva državna služba a ne privatne gorile.
|
|
|
|
vuk71 |
Objavljen 30.03.2011. 11:01
|

Veteran

Upisa: 584
Pristupio: 18.11.2010. 10:13
|
Sto kaze Sremac vidi se samo ova sezona, jos ova da mi bude dobra a posle.... Verovatno bi ja trebao cuvati fondove divljaci za nova pokoljenja a oni sto tako nemisle i nemogu ,pa se desi da neko u jednom lovnom danu odnese 7 zeceva kuci. Toliko neko odnose za celu sezonu a bogami i manje...Izgleda da jesmo svi lovci al su nam pogledi u buducnost definitivno razliciti...dokle vise... |
|
|
|
mihailo |
Objavljen 30.03.2011. 14:36
|

Veteran

|
vuk71 kaže:
Sto kaze Sremac vidi se samo ova sezona, jos ova da mi bude dobra a posle.... Verovatno bi ja trebao cuvati fondove divljaci za nova pokoljenja a oni sto tako nemisle i nemogu ,pa se desi da neko u jednom lovnom danu odnese 7 zeceva kuci. Toliko neko odnose za celu sezonu a bogami i manje...Izgleda da jesmo svi lovci al su nam pogledi u buducnost definitivno razliciti...dokle vise...
Dotle dok se država nebude ozbiljno pozabavila primenom zakonskih odredbi koje je donela.A tada počinje da se menja svest ljudi i stvari kreću drugim tokom. |
|
|
|
Lala |
Objavljen 30.03.2011. 14:41
|

Moderator

|
LU Aleksandrovo kaže:
Pa pod broj jedan je potpuno nebulozno da država obavezuje korisnika da ima portira u lovištu. Tu službu je trebalo ona da organizuje, a korisnik lovišta da ima ako želi svoju službu za prijavljivanje i dojavljivanje. Međutim država neće da preuzme odgovornost na sebe, koja nije mala, pa je to zakonom prebacila na korisnika, koji je dužan da zaštiti, državnu imovinu, dato korisniku na korišćenje i upravljanje. Slatko da slađe ne može biti, ako ne sačuvaš moju imovinu bićeš kažnjen, a sa druge strane svima je dozvoljen izlazak u lovište 24 časa, nema žice, znači lovište je javna površina, dostupna svima koju treba korisnik da čuva, pa valjda takve površine treba da čuva državna služba a ne privatne gorile.
Ne slažem se sa tobom, Cule. Kada bi ti dao nekom svoju njivu na korišćenje, da li bi ti išao da je obilaziš i čuvaš, ili bi očekivao da to radi korisnik?
Naravno da će lovište čuvati oni koji ga koriste, oni će i plaćati čuvanje. Korišćenje i gazdovanje podrazumeva i čuvanje, a ne samo odstrel.
Vuk71, a što ne prijaviš kolegu koji odnese 7 komada zečeva? Šta te sprečava? Moraće ljudi da promene način razmišljanja, i da onog kojeg vidiš da 'alavi' na meso divljači, sprečiš na neki način da to radi. Prvo moraju da reaguju lovci, pa grupovodje, pa lovnik, pa organi LU...
Nego se još uvek u puno slučajeva razmišlja na način, da se ne zameri nekom. A 'neko' za to vreme obrsti divljač u lovištu, pa posle lovci nezadovoljni, krive rukovodstva i kad treba i kad ne treba, a ne vidi da su često i sami krivi.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
Cadara |
Objavljen 30.03.2011. 14:43
|

Stari član

Upisa: 345
Pristupio: 06.10.2009. 13:30
|
Ovo je LU Aleksandrovo potpuno u pravu da je čuvanje i nadzor lovišta trebalo da bude pod patronatom države. Neka vrsta šumarske, eko ili slične policije, ima dobrih primera u drugim državama kako se to radi. Znači takva jedna služba bi mogla biti objedinjena i nadležna i za lov i ribolov, krađu šume i uništavanje šume, ekologija, upotreba opasnih sredstava u poljoprivredi, paljevine, zaštita ugroženih vrsta. A da korisnik lovišta ima određenu volontersku službu koja bi u stvari bila samo pomoć i poznavalac lokalnog terena i prilika. |
|
|
|
mihailo |
Objavljen 30.03.2011. 14:52
|

Veteran

|
Cadara kaže:
Ovo je LU Aleksandrovo potpuno u pravu da je čuvanje i nadzor lovišta trebalo da bude pod patronatom države. Neka vrsta šumarske, eko ili slične policije, ima dobrih primera u drugim državama kako se to radi. Znači takva jedna služba bi mogla biti objedinjena i nadležna i za lov i ribolov, krađu šume i uništavanje šume, ekologija, upotreba opasnih sredstava u poljoprivredi, paljevine, zaštita ugroženih vrsta. A da korisnik lovišta ima određenu volontersku službu koja bi u stvari bila samo pomoć i poznavalac lokalnog terena i prilika.
Pokušava se sa profesionalizacijom i licenciranjem lovočuvarske službe učiniti nešto u smislu poboljšanja efikasnosti mada mi sve to liči na malo šminkanja već postojećeg.Lovočuvarska služba bi trebala biti ozbiljnije organizovana a u svakom slučaju nikako u sastavu udruženja. |
|
|
|
Lala |
Objavljen 30.03.2011. 15:03
|

Moderator

|
Cadara kaže:
Ovo je LU Aleksandrovo potpuno u pravu da je čuvanje i nadzor lovišta trebalo da bude pod patronatom države. Neka vrsta šumarske, eko ili slične policije, ima dobrih primera u drugim državama kako se to radi. Znači takva jedna služba bi mogla biti objedinjena i nadležna i za lov i ribolov, krađu šume i uništavanje šume, ekologija, upotreba opasnih sredstava u poljoprivredi, paljevine, zaštita ugroženih vrsta. A da korisnik lovišta ima određenu volontersku službu koja bi u stvari bila samo pomoć i poznavalac lokalnog terena i prilika.
Neka vrsta rendžera? Nije loša ideja, ali trenutno je neostvarivo, iz prostog razloga što je zapošljavanje u državnoj službi praktično obustavljeno (valjda), a ne znam ni iz kojih para bi država mogla da plaća par hiljada novih ljudi.
Pa je valjda zato ovakvo rešenje dato.
A volonteri smo valjda svi mi lovci, kad primetimo nešto,znamo kome treba javiti.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
mihailo |
Objavljen 30.03.2011. 15:15
|

Veteran

|
Ako se nevaram zakonom je divljač definisana kao prirodno bogatstvo i imovina R.Srbije,svi plaćaju državi procenat za unapređenje lovstva a to nisu tako mali prihodi,deo bi mogao da se izdvoji za čuvanje imovine i prirodnog bogatstva,videćemo gde će sredstva prikupljena od procenta za unapređenje lovstva biti utrošena i na koji način (bar se nadam da će se znati). |
|
|
|
Cadara |
Objavljen 30.03.2011. 15:44
|

Stari član

Upisa: 345
Pristupio: 06.10.2009. 13:30
|
Pa samo deo sredstava da se usmeri na neku nazovimo rendžerksu službu.
Šta bi dobili time, pa ti rendžeri ako bi bili u sastavu MUP-a automastki imaju status službenog lica.
Ja garantujem da bez obzira šta zakon o lovstvu kaže da lovočuvar nema status službenog lica i da ne sme na primer zaustaviti vozilo (sumnjivo) na javnom putu, čak mislim i u ataru, dok to policija naravno može u svakom trenutku. U Italiji (pisao je o tome negde mr Mihajlo Hadžipavlović) postoji šumarska policija koja kontroliše lov i izvršenje lova i pored toga može ti čak naplatiti kaznu što nisi vezao pojas ili si načinio neki saobraćajni prekršaj.
Dovoljno je da se mogu zaustaviti i pretresti vozila a to sadašnji lovočuvari nemaju pravo. čak mogu nadrljati ako bi to uradili na silu.
Ja imam problema sa nekim likovima koji nisu lovci a imaju oružje koje nose ponekad na vikendice pored reke u sred šume i sad vrlo je teško takve uhvatiti na delu, ali bi im pre doakali ako bi povremeno moglo da se zaustavi vozilo i pretrese i na primer nađe oružje, meso ili delovi divljači. Dovoljno bi bilo samo da im nađu nelegalno oružje koje nose, ili nema veze legalno a nemaju pravo da ga nose u lovište.
kako ima para za novu komunalnu policiju po gradovima?
Rendžere bi dobrim delom finansirali iz sredstava korisnika lovišta. Ako bi to još bilo jeftinije i efikasnije nego imati svoju lovočuvarsku službu koja po zakonu ne sme, ovo, ne sme ono gde ćeš bolje. |
|
|
|
Lovac Stari |
Objavljen 30.03.2011. 16:08
|

Lovčina

Upisa: 1325
Pristupio: 24.06.2009. 16:47
|
Ovamo to preko radi Drzavna Sumarska(lovna) Inspekcija. Oni bato kaznjavaju i za trsavu kosu. Baci vise od 1 kg kukuruza na hraniliste Svinjama nagrabusio si, a kamo li te setnje vozilima ili slicno!Mada nam je razlika u mentalitetu i kulturi kao nebo-zemlja. Mada se pamet moze uterati preko dzepa itd! I mecka nece da igra ali kada dobije stap! More i mi bi se normalizovali i prosvetili kada bi zakon bio sprovodjen po slovu.
Za sada nase Lovstvo vidim samo kao "crno na papiru"
Dobar pogled.
|
|
|
|
LU Aleksandrovo |
Objavljen 30.03.2011. 16:48
|

Lovčina

|
Italijani imaju šumarsku policiju, tako nešto koja vodi brigu o svemu pa čak i o prikupljanju pečuraka, koje ne znam ko štiti kod nas, verovatno što skupljači pečuraka nisu udruženi u udruženje pa im onda netreba pečurkočuvar. Ovakav vid lovočuvarske službe je baš samo šminka staroga, inspektori sa čuvanjem nemaju veze, oni ustanovljavaju i kažnjavaju, ne čuče u ataru da čuvaju žečeve, pečurke i kukuruz. Lovočuvar nije nadležan kako mu i ime kaže za šumu, pečurke i kukuruz već za divljač, poljočuvar on je nadležan za kukuruz al ne za pečurke, šumu i lov, itd. Jednostavno kod nas je, još uvek na snazi, što prosto kada može komplikovano.
|
|
|
|
paninm |
Objavljen 30.03.2011. 19:12
|

Stari član

Upisa: 347
Pristupio: 29.11.2010. 11:56
|
znaci imamo lovocuvara i poljocuvara,ali nam manjka pecurkocuvar- pazi samo da ovo ne snime nadlezni,inace ce gljivarska udruzenja dobiti naredjenje da moraju imati placenog pecurkocuvara. |
|
|