Kolege, da vas ne imenujem po redu, hvala na Cestitkama i da se i vama pokazu "Rogonje"...
Sumo@ ...bez obzira sto jos nisi lovio kod Zubana, u principu si u pravu. Ali ipak...vabljenje nije=vabljenje i treba to umereno koristiti, a posebno sad na samoom pocetku ili kratko pred pocetak sezone... Vabljenje je u principu uvek moguce, od 01.Maja pa bar do Kraja Septembra iako ne obecava uvek uspeh.Odnosno, samo u pojedinim situacijama, kad se sve uradi kako treba i shodno situaciji... Naravno, ni ovde nije sezona u punom jeku, ali se dosta desava u lovistu...Vec nekoliko dana, svuda na Pasi Srndaci, obicno oni mladji i slabiji, ali ni oni drugi nisu daloko...! Do pre nekoliko dana, puka je slucajnost bila videti negde Srndaca, jer su lezali u svoja skrovista, opkoljeni hranom... Sinoc sam sedeo, pozvan u goste, na zemlji i cekao da nesto izadje. Oko 22,30 izadje mlada Srna sa bratom i vidljivo pod "pritiskom, predju preko livade i nekog korova, da bi na kratko zastali iza mene na nekoj maloj , ali dobro zaklonjenoj livadici... kratko posle , slucajno bacim pogled u pravcu iz kog su dosli i vidim na delic sekunde zadnjicu srnece divljaci ,koja brzim tempom udje u prlog, obzirom da sam predpostavljao/ocekivao, da je to drugi srndac i da ce u tom slucaju da pojuri godisnjaka...zgrabim Pusku i sagnut prosisam preko livade do jednog Hrasta koji mi je nudio i jednu dobru granu za naslon... jedva da sam stigao do Hrasta, zacu se tutanj iza mene, okrenem se i vidim kako godisnjak protutnja u sumu...ovaj drugi zastade na sred livade i vrati se nazad kod Srne, pojuri ovu nekoliko kruga na toj livadici i ona pobegne stazom svog brata, dok je Srndac ostao na ivici Sloga i odprati je pogledom samo. Od mena na oko 80 metara, okrenu se i nestade u malom gustisu pored te livade. Obzirom da je skoro mrak i jedva da prepoznam Srndaca, mizvucem Vabilicu iz Dzepa i imitiram Srnu,koju nasilno juri drugi srndac...za "sekund" se pojavi Srndac na mozda 50 koraka od mene, ali nazalost skoro pravo na mene, osluskuje neko vreme i krene polako stazom Srne, kad je bio na 40 ak metara i lepo bocno od mene, ja zazvizdim i on se "postavi"...sliku cu postaviti kasnije...
...za sazaljenje nije potrebno nista.Njega dobijamo dzabe. Zavidnost se ne dobija na poklon. Zavidnost se mora radom zaraditi. A ja imam mnogo da radim...
...pusti zavidnike da zavide i mrznike da mrze. Sta mi bog dao, to covek nema pravo da mi uzme. Ja sam covek i imam svoj cilj. Ko me zato prezire, sam ne vredi mnogo...
...zaprepascen, sam ustanovio da ovaj post, tj, obecana Slika nisu jos na ovoj tem, iako sam je postavio pre 3 dana...Verovatno je taj post negde nestao u vasioni neta ili slicno, a ja nisam pregledao...Odnosno, nisam primetio. Bilo kako bilo, evo obecane Slike. ...a moze se i ovde videti vise: http://www.srpski...p;start=75
...neparan "Sesterac", sa delom peibora za vabljenje i "Pirsch". 3god. i 15 Kg. bez utrobe.
...a evo i drugog dela "Pribora"
Uvek vam dobar pogled Lovci
...za sazaljenje nije potrebno nista.Njega dobijamo dzabe. Zavidnost se ne dobija na poklon. Zavidnost se mora radom zaraditi. A ja imam mnogo da radim...
...pusti zavidnike da zavide i mrznike da mrze. Sta mi bog dao, to covek nema pravo da mi uzme. Ja sam covek i imam svoj cilj. Ko me zato prezire, sam ne vredi mnogo...
zubane, čestitke na ulovu, molim te razjasni mi po čemu je ovo "neparan šesterac" , na slici vidim pravilne rogove, je li to neki žargon ili sl?
zmaj kaže:
zubane, čestitke na ulovu, molim te razjasni mi po čemu je ovo "neparan šesterac" , na slici vidim pravilne rogove, je li to neki žargon ili sl?
zmaj@ Hvala
"Neparan"... zato sto mu na desnom rogovlju fali 1 Paroznjak. Uvek kad nesto fali, uzima se za primer Rogovlje, sa najvise paroznjaka, za oznacenje i naglasava se neparni ili moze i nepravedni... Primer: ako na jednom Rogovlju ima 5 paroznjaka, a na drugom samo 2 = "Deseterac" (jer ima 5 na jednoj strani x 2 = 10, a na drugoj samo 2 = neparan)
Uvek dobar pogled.
Zar se to ne odredjuje na sledeci nacin: Ukoliko je broj parozaka na obe grane jednak, onda se taj trofej naziva pravilni (po sistemu koji si naveo 5+5=10, pravilni deseterac)...
Ukoliko je broj na obe grane razlicit, onda trofej moze biti neparan, kad je broj parozaka na jednoj grani za jedan manji od broja parozaka na drugoj (npr. 5+4, neparni deseterac)...
Ali moze biti i nepravilan trofej, ukoliko je broj parozaka na jednoj grani za dva i vise manji od broja parozaka na drugoj grani (5+2, nepravilni deseterac)...
B. Novakovic, "Jelen-monografija"
Ali ne znam da li se ovaj sistem primenjuje i za srndaca, ili samo za jelena evropskog...
ROE kaže:
Zar se to ne odredjuje na sledeci nacin: Ukoliko je broj parozaka na obe grane jednak, onda se taj trofej naziva pravilni (po sistemu koji si naveo 5+5=10, pravilni deseterac)...
Ukoliko je broj na obe grane razlicit, onda trofej moze biti neparan, kad je broj parozaka na jednoj grani za jedan manji od broja parozaka na drugoj (npr. 5+4, neparni deseterac)...
Ali moze biti i nepravilan trofej, ukoliko je broj parozaka na jednoj grani za dva i vise manji od broja parozaka na drugoj grani (5+2, nepravilni deseterac)...
B. Novakovic, "Jelen-monografija"
Ali ne znam da li se ovaj sistem primenjuje i za srndaca, ili samo za jelena evropskog...
ROE @ Kolega, Ovdasnje lovstvo odredjuje to, kako sam napisao, to se isto radi i kod Jelena. U slucaju da se kod nas, to drugacije odredjuje, slobodno me izpravite/dopunite, ja nisam rezistentan na nova saznanja itd. Ovde ima sigurno dosta kompetentnijih kolega, po tom pitanju, od mene...
...evo i jednog od oko 550-600gr., Do sad podpuno nepoznato grlo. Odnosno, ja sam ga pre par dana u skoro mraku Vabio i odlozio odstrel za drugi put, obzirom da je stajao pravo na mene, a ja nisam hteo da ga pucam u grudi...Srndac je reagovao na Vabljenje to vece i sad po 2. put.... Starost 5-6 god. Za Nemacke uslove boli glava. Doduse ima jednu manu...Nisam ga odstrelio ja!!! ...ustupio sam odstrel , Vlasniku Lovista, koji je izrazio zelju da bi voleo da odstreli zrelog Srndaca Vabljenjem. Znajuci da je "Zreo" , a i gde mu je skroviste, odveo sam ga na mesto gde sam ga pre neki dan video, a ja sam se udaljio 50-ak koraka od njega i na zemlji zauzeo mesto i 10-ak metara iza njega, tako da je on mogao u 3 pravca da puca, bez da na mene uzima obzir... Dok smo sedeli i cekali neko vreme, pojavi se Crna Srna u Sumarku, preko. Taman sam je slikao nekoliko puta kroz Dvogled, kad se kod nje pojavi 2-3 godine star Srndac i istera je iz Sumarka...Ja uzmem vabilicu i Vabim kao da me 100 Indijanca jure...takva dreka, da se i Vlasnik lovista uplasio, ne shvatajuci zasto to toliko glasno radim. Odnosno nije verovao da ce na tu dreku nesto da odreaguje i ocekivao je da ce i ovo "Dvoje", preplaseni odskociti... Samo koliko sam prestao sa vablkjenjem, Srndac, se okrenu u stranu u Vutar i stade kao zakopan da gleda u tom pravcu sto ubrzo i Crna Srna uradi. ...rukama, pokusavam da upozorim Kolegu na Ceku, koji me gleda ne razumeci nista...pokazem mu da gleda u pravcu gde i Srne...u jednom trenutku, Srndac se okrenu i poce odlucnim korakom da se udaljava...Hvala Bogu, Vlasnik Lovista je bio toliko zbunjen da nije pucao, ovog...jer je u sledeci trenutak iz Sume, na oko 150 metara izasao "Prvi". Posmatrao je Mladjeg, a ja zaostri jos malo situaciju, stime sto sam vabio jos 2x kratko, ali i odlucno...imitirajuci Srnu koja bezi ispred drugog Srndaca..."Stari" se zaleti do Crne Srne, "pozdravi je" na kratko i produzi brzim korakom pravo na mene, ja se bacim u travi, drzeci jednu lisnatu granu ispred lica...kad je bio na oko 50-60m od mena, a za Strelca sad idealno, bocnom stranom, ocikivao sam pucanj, medju tim nista...Srndac stigne do na 10-ak koraka od mene i pocne da Vice...Pucaj, pucaj, sad,sad...pomislih u sebi...nista! "Stari" se okrene i visokim skokovima i drekom odskoci polu koso prema Strelcu. Ja viknem nekoliko puta Beeauuu, Beeauu... i Srndac stade, odnosno, okrenu se prema meni...Beeauu on, Beeauu ja...i konacno, na daljini od 50-ak metara zacu se...tup.., buummm...Odem do Strelca i cestitam mu na odstrel, aon jedva da moze da sidje sa 3m Ceke...Oznojen, Crven u lice...pun Adrenalina i nikako da se sabere. Kaze...: Pa ovo je bio pravi Krimi...ufff, ufff...! Kod Srndaca, umalo ne padosmo oboje snogu ili nesvest...Booo..., ovakvog nismo ocekivakli.Odnosno, nije se dao prepoznati kao toliko trofejan...
...jednostavno, nije mi bio sudjen...!!!
...crna Srna u Sumarku
...mladji Srndac tera Srnu...Odnosno osmatra u pravcu iz kog ce posle izaci "Stari" Srndac.
...evo ga...5-6 god. star, 22 Kg. bez utrobe i procenjenih 550-600gr.
Uvek vam dobar pogled Lovci
ROE kaže:
Oho, svaka cast! Kad tako "namestis" drugaru ovakav trofej, nemoj da se plasis, pogledace i tebe Bog, sigurno!
Samo napred!
Kolega ROE, Hvala. Iz vasih usta u Bozije usi...Iako nemam razloga za zalbu...ipak, ovog sam imao na raspolaganju i da sam znao da je od ovakvog formata, sigurno bih ga ja odstrelio, jer je stvarno jedinstven. Medjutim, nije bilo da bude i to je ok tako. Sa time moram, a i mogu da zivim. Objasnicu to ovako...: radujem se odstrelu kolege, ali i sam bih rado...
zubane, još jedanput svaka čast, ja sam sinoć vabio i došla mi je radoznala lisica, kojoj nisam mogao da odolim
pa ću srnjaka potržiti sutr oko podne po vrućini.
nego što se tiče neparnog šesterca, znam šta je ali na slikama koje si objavio na drugom portalu činilo mi se da ima svih šest parožaka, zato sam te i pitao.
sada sam ponovo pogledao, lov sa DD-om, radi se o drugom srnjaku,
na prvi pogled zbog ukrašavanja mislio sam da je isti sa ovog posta.
Lepo rogovlje,možda sa malim rasponom,ali to je manji problem ako se zna da je CIC kriterijum privremen već 60tak godina,pa je primerena i terminologija i stepenovanje rogovlja,koje ste ranije spominjali.Svaki trofej je uspomena i podsećanje na ulov-čestitke na vabljenju.
...Krscen na ime "ROE"
...4-5 godina star i samo 14,5 kg. bez utrobe.
...levo "Dvogodisnjak, desno "ROE".
...radi boljeg uporedjenja..."ROE" sa 14,5 kg. i "Dvogodisnjak" sa blizu 18 kg. i bez utrobe.
uvek dobar pogled svima.
zuban.
Svaka cast, kolega!
Bog sve vidi! Pozeleti srecu u odstrelu nista ne kosta i svakako ne utice na cinjenicu da si odstrelio prelepog srndaca u vrrrlo opravdanom odstrelu!
Jos jednom, cestitke!
DOBAR POGLED!
Zbog velike sparine divljac se jako manje krece. Krecu se samo Srne i Lanad. Srndaci drze mesta, ciste i utvrdjuju teren.
Na Buttolo reaguju samo Srne i poneki silibajzer.
Ovaj isto pokusao da otera jednog mladog konkurenta i pade casno posle toliko godina! Parenje ce proci bez njega.
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.