Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lov na srndaća

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lov na srndaća
Podunavac
 Stari Bravo 2, lep odstrel. A ti ujače vidi sad kako se zbog sexa gubi glava, pa pripazi malo šta radiš.HaHaHa
Tri prsta 2Kolce

slavko75
 ujace cuvaj se nemoj na kakav Butollo da naletis SmekoROFL
UZIVAM U LOVU Tri prsta 2

Stoyo
 Imam jedno pitanje za forumaše.

U mom lovačkom društvu ne lovimo srndaća (nešto malo se izlovi, ali isključivo ide strancima). Koliko bi koštalo da ja (kao domaći lovac, drug član etc...) odem negde drugde u lov na srndaća.

Hoće li me odrapiti za cenu, skoro kao stranca i u kom rasponu su cene uopšte?

SUMO
 Pred kraj sezone pojedina udruzenja daju fiksne cene za selektivni odstrel sa mesom i bez mesa. Retko gde predje 200 eura. Ide od 100, 150 do 160 eura.
Zavisi od udruzenja.

SUMO
 jedan od ove godine

canis aureus
 ... jel ovaj bijade ispod 200e?!Zbunjen
Jaooo
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

Aca Velika Plana
 ovaj ispod 700 nije garant! Zbunjen

SUMO
 Na tih 700 dodas jos 700. Sto je za srndaca od 144 poena prilicno malo. Izem ti jaku zimu.
Slican srndac od 142 poena izasao je 1.860 e

Nikola Vojinovic
 Da se ispisemo za kraj sezone...

Jedan sa pocetka parenja,pucan na preko 150m iz ruke, nije eticki ali je tako iskrslo...

img191.imageshack.us/img191/7626/parenje1.jpg

Jos jedan ulovljen za vreme parenja, pucan na oko 50m takodje iz ruke...

img832.imageshack.us/img832/9315/parenje2.jpg

Srndaci pucani u ovoj sezoni, uglavnom u gostima kod drugara, imam i slike sa markicom i markice ako je neophodno postavicu, mada mi je najdraze slikanje bez i na mestu nastrela...
Priroda, kerovi i lov!

laki lov
 LOVACKO UDRUZENJE "KARADjORDjE" Topola - ocena ovogodisnjih trofeja srndaca, cak 90 trofeja je ocenjeno....
Nakon završetka lovne sezone na srndaća, u prisustvu lovnog inspektora Bože Ristovića, dana 17.08.2012. godine u lovačkom domu u Lipovcu, izvršena je stručna ocena trofeja od strane stručne komisije u čijem sastavu su bili Aleksandrar Ćeranić - ekspert Međunarodnog saveta za lovstvo i zaštitu lovne faune (CIC) predsednik komisije, kao članovi prof.dr. Svetlana Milošević Zlatanović, Marko Pavlović radnik stručne službe Lovačkog saveza centralne Srbije i specijalisti za lovstvo Rajko Prokić upravnik lovišta LU Srebrnica iz Stragara i Dragiša orđević upravnik lovišta LU Karađorđe iz Topole.
Posle ocene trofeja održan je jedan radni sastanak sa prisutnima. Predsednik komisije je podneo izveštaj o ocenu prisutnim gostima Udruženja, lovnim radnicima i članovima Udruženja, gde je b
ilo prisutno oko 50 gostiju iz cele Srbije.
Komisija je zaključila da je ovogodišnji odstrel srndaća u pogledu starosne i trofejne strukture izvršen u skladu sa godišnjim planom gazdovanja lovištem, što je dokaz da Udruženje poklanja veliku pažnju planskom gazdovanju populacijom srneće divljači. Takođe jedan značajnih zaključaka je i intezivni odstrel srna i lanadi u lovištu gde Udruženje radi u predhodne dve godine po planu odstrela i broja i starosti, da se nastavi i u budućnosti, jer je i ove godine dao već prve rezultate u kvalitetu i vrednosti trofeja kod ostreljenih srndaća. Da se intezivno nastavi iznošenje animalne soli kao i nabavljene vitaminskomineralnih briketa.
GPGL za lovnu 2012-2013 godinu u lovištu Kamenica planiran je odstrel 90 grla srndaća svih starosnih klasa što je ocenom trofeja zaključeno da je odstrel izvršen 100% u skladu sa GPGL, ispunjenja plana odstrela kao i starosnih struktura grla. Od 90 grla, 67 odstrelili su članovi udruženja a 23 u komercijalnom lovu.
Zanimljiv je podatak, da je od ukupnog broja odstreljenih 90 srndaća, 71 imalo trofej do 69,99 CIC poena, 17 do medalje i dva u medaljama. 116,50 CIC poena, 110,21 CIC poena.
U lovnom turizmu pored inostranih lovaca iz Austrije, imali smo i veliki broj domaćih lovaca iz Topola, Čačka, Beograda, Kragujevca, Aranđelovca, Užica, Šida i Mladenovca.
S lovačkim pozdravom DOBAR POGLED!
Lovačko udruženje Karađorđe Topola
laki lov priložio:
555655_348621235212497_1420782728_n.jpg

laki lovac

nenadx
 Čestitke LU Karađorđe.Može li se znati brojno stanje srneće divljači,odnos polova i starost (uzrast) odstreljenih grla.Pozdrav.
Dobar pogodak

slavaplana
 Kod mene u udruzenju imamo jos srndaca za ostrel(20) pa ko voli neka dodje!!!

Javite se pred.udruzenja Djordju Donicu na 063 211 530!!!

Trazite da lovite u sekciji Staro Selo i dogovorite se oko termina!!!

slavko75
 cestitke svima na odstrelu Bravo 2 ,na moju zalost ove godine sam ostao bez odstrela,imao sam nekoliko prilika da pucam mlade beztrofejne srndace ali na njihovu srecu nisam ih zeleo pucati sacekacu da malo porastu.;)
UZIVAM U LOVU Tri prsta 2

Jank
 Čestitam komšijama iz LU "Karađorđe", imaju čime da se pohvale ovoliki broj ulovlje divljači sigurno govori o domaćinskom gazdovanju lovištem...Bravo 2
Lov je stil mog života...Pas]yoursmiles.org/msmile/animal/m0218.gif

laki lov
 hvala svima na cestitkama....
Brojno stanje je oko 800 grla, godisnje se ostreljuje 220 grla, 90 srndaca, 90 srna i 40 lanadi! Tezi se idealnom odnosu polova, tj 1:1. Lovno-produktivna povrsina za srnecu divljac je oko 16.000.0 ha sto govori da imamo jednu od najguscih populacija srnece divljaci u nasoj zemlji... a i po broju ostrela smo u samom vrhu... SVE OVO JE REZULTAT DUGOGODISNjEG RADA, PRE SVEGA STRUCNE SLUZBE A ONDA I SVIH CLANOVA!!!

Evo jos jedne fotografije sa ocenjivanja trofeja.... Predsednik udruzenja sa strucnom komisijom za ocenjivanje trofeja... S' leva na desno : Marko Pavlović radnik stručne službe Lovačkog saveza centralne Srbije, Velizar Veljo Miljkovic predsednik LU "Karadjordje", prof.dr. Svetlana Milošević Zlatanović, Aleksandrar Ćeranić - ekspert Međunarodnog saveta za lovstvo i zaštitu lovne faune (CIC) predsednik komisije, Dragiša orđević upravnik lovišta LU Karađorđe iz Topole i specijalisti za lovstvo Rajko Prokić upravnik lovišta LU Srebrnica iz Stragara...
laki lov priložio:
207030_348621848545769_1658456375_n.jpg

laki lovac

slavaplana
 Tel na koji mozete da dobijete informacije oko lova u Velikoj Plani upravnika Gorana Dreica je 060 350 60 09

SUMO
 Zamolio bi kolegu Lakija da mi objasni sta znaci taj idealan odnos polova i zasto se tezi odnosu 1:1?
1. Em nije moguce izvesti u potpunosti
2. Zasto je idealno?
3. Sta cete sutra sa 400 srna i 400 srndaca? Recimo.

Slavo, sta da ti radim. Inspekcija vas ove godine ustinula za 10.000 jevreja recimo.

``vas`` covek je pucao 13 kom i to uglavnom visoko-trofejnih....

pozzz

laki lov
 Pricu o idealnom odnosu polova od 1:1 u moje loviste donela je prof.dr. Svetlana Milošević Zlatanović,inace doktorirala na srnecoj divljaci.... Pa mozda nije bas u potpunosti izvodljivo ali mi tezimo ka tom odnosu polova....Sa ovim odnosom polova u lovistu se dolazi do krupnih i zdravih grla i mnogo bolje trofejne strukture muskih grla, sto je u nasem slucaju presudno... Mi imamo veliko brojno stanje srnece divljaci, ali zato manjkaju trofejna grla,sad se nadamo da ce biti i trofejnih grla... Sta ce mo raditi sa 400 srna i 400 srndaca?? Pa verovatno ostreljivati po 120 srndaca i isto toliko srna....
laki lovac

SUMO
 Uvazeni kolega,
ne poznajem dr.Svetlanu, ali bi iskreno voleo da vidim na cemu je konkretno doktorirala oko srnece divljaci, jer je to zaista retko kod nas.
Recimo jedan od ``vodecih`` doktorata za srnecu divljac koji sam video i bio na odbrani istog je da ``Formula CIC-a ne valja i da je treba izmeniti u slucaju ocenjivanja srndaca``. Gledao, video svojim ocima.
Takodje, jedan naucni rad je bio sledece sadrzine - u analizi odstrela srna, 80,nesto % bilo je oplodjeno.
I? Sta su dokazali?
Mani.
1. U vasem lovistu koje je u srcu Srbije, Sumadije imate pojavu koja je tipicna za nase prostore. Cuvanjem i zalaganjem svih pomalo povecala se brojnost, jer od 1992 do 1994. Srbija juzno od Save i Dunava je devastirana sa srnecim populacijama. Cuvalo se kako tako i namnozilo se. Na mnogo mesta vise srna nego srndaca. To je posledica raznih faktora, ali ne budimo licemerni, na mnogo mesta je slucaj da se gotovo uvek upuca najbolji srndac u terenu, uz naravno rivalitet ko ce pre pa cak i ako je mladji jer ce ga upucati neko drugi. Naravno ko ga upuca, gleda da ga ne prijavi - jer ko to da plati.
Lovio sam relativno blizu tebe sa turistima, svud sjajni perspektivni ali mladi srndaci i nikako da vidimo jakog srndaca a koga god smo upoznali od vodica i ostalih samo je vadio odlicne trofeje ``s tavana`` ili pokazivao snimke savrsenih trofeja tipicnih za Sumadiju.

SUMO
 2. u vasem terenu, kao i svim ostalim juzno od Save i Dunava nemoguce je bilo kojom metodom utvrditi :
- tacan broj srnece divljaci,
a samim tim i
- tacan odnos polova
- tacnu starost i trofejnu vrednost svih kategorija

Samim tim je teznja ka 1 na 1 pomalo idealisticna da ne kazem nemoguca.
Daleko je bolje imati 1:3 recimo. Zasto?
Pa vi nikada nemate sanse da imate recimo 400 srndaca dobre trofejne vrednosti.Sta ce vam toliko svih kategorija?!
Druga stvar, dominantan i trofejno jak srndac oplodi vise srna. Takodje, ne teraju se sve srne u isto vreme, vec to zavisi od njihove starosti. Za to vam sigurno ne treba 1:1.
Takodje, krupnoca grla zavisi od ishrane, mira u lovistu i pravilne selekcije zakrzljale lanadi.
I varas se - da imate 400 srndaca, odstreljali bi 10% a ne 30% ili ti 120 grla.
I za kraj, nasim srndacima ne treba puno filozofije - njima treba da narastu i dozive starost i punu trofejnu vrednost.u opkladu u bilo sta - zatvorite totalno lov u vasem udruzenju na srnecu divljac
na recimo 3 godine, uz maksimalno cuvanje i eto zlata i srebra kao nikad do sad.
Znam da zvuci nemoguce, ali veruj mi da je tako.

Dobra stvar su udruzenja poput vasih. Edukacija na sve moguce i dostupne nacine je prvi korak ka odlicnim srnecim populacijam.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Galerija abnormalnih srndaća GALERIJA TROFEJA I UMETNIČKIH DELA 86 13.02.2017. 20:42
Rast, razvoj i deformacije parogova srndaća STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 5 12.05.2014. 18:46
Lov srndaća vabljenjem LOV NA KRUPNU DIVLJAČ 13 31.10.2013. 12:50
OSPORAVANJE SA ILI BEZ ARGUMENATA TROFEJA SRNDAĆA ODSTRELJENOG U SRPSKOM KRSTURU 2009. GODINE STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 18 07.10.2011. 21:50
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,636,590 posete www.srbijalov.com