Uz malo diskusije,
slozicete se samnom da nijedno loviste u Srbiji nema ni blizu odnos polova 1:1. A kakve trofeje imamo?
Obicnom potragom po internetu, mozete naici i na ovakve slike u civilizovanoj Evropi, a da to nije Francuska recimo.
Takodje,
nasa svest je cudo. Izvinjavam se onima sa losijim stomakom, slika je iz arhive bivseg upravnika LU Beograd - Radeta Kuzmanovica.
Dobre komsije iz Srema su specijalisti da predju Dunav, naucno ispitaju oplodnju srna u Pancevackom ritu i zakljucke ostave na nasipu reke.
Koliko znam /neka me kolega Nenad ili neko drugi ispravi ako gresim/ nekim detaljnim analizama i naucnim radovima o srnecoj divljaci jedino se bavio nas sadasnji predsednik LSS.
Ostalo je vrlo tanko. Kad god otvorite neku knjizicu iz pedesetih godina i kasnije u uvodniku imate ``nasa literatura je oskudna....`` i danas je tako.
Mi pricamo o nauci, struci i svemu a onda ti se pojavi u lovistu neko i napravi ono na slici gore. Ili secate se i masakra srnece divljaci u Sopotu kada su za vece nasli 17 srna u traktorskoj prikolici?
Ili danas, kada je situacija sredjenija a loviste npr ima 10 srndaca za odstrel, kvota se ispuni ili samo sto nije, a treba jedno meso za nacelnika, doktora, direktora.....plus par nastrada u saobracajkama....i o kakvom odnosu polova pricamo?
Na mnogim mestima su populacije srnece divljaci u oporavku. Normalno je da ima vise srna. Samo se srnama moze i podici brojnost, logicno - zar ne?
I pri svemu tome mi imamo vrhunske trofeje srndaca! Kakva crna struka, odredjen teren dobar, srndac se sam sacuvao i dostigao maksimum, neko imao srece da ga odstreli i tad i nikad vise takav trofej.
Zar tog cuvenog i prelepog iz Topole nije odstrelio pocetnik?
Kolega Vladimire,pomenuli ste jedno zanimljivo pitanje. Francuzi bez problema odstreljuju sasvim solidne u bastu. Znate Vi to, a ja bih rekao da lovna struka evoluira I prilagođava se potrebama I interesima. Mi smo prihvatili stav davanja prednosti trofejnim grlima iz ekonomskih razloga.I zaista najveći priliv prihoda od odstrela je baš taj segment, pa bi se moglo pričati o tome..Napomenuo bih samo povodom ovih tema, da se razne studije često ili prepisuju (prilagode) ili neobrade dovoljno,čak ni analitički, te ponekad deluju kontradiktorno. Ukratko po njima svi pokazatelji kažu da se brojnost I jak trofej, pa I telesna masa teško, ili nikako mogu usaglasiti, sa zaključkom da u prirodi, odnos starosne I polne strukture, mogu dati vidljive rezultate (pre svega brojnost,kontinuitettrofejnih grla) na strogo kontrolisanim I u najužem smislu reči lokalnim populacijama. Čak I tada, samo ako su stanišni uslovi odgovarajući, a srneća divljač u izbalansiranom broju sa njim.Naravno slažemo se za odnos polova 1:1- on je samo težnja kojoj se po nekima treba težiti, a u praksi bar u većem delu Srbije je nemoguče dostići je ni u procentualno pruhvatljivim okvirima.
Imamo dosta istraživanja,studija...mada zaista neke mogu da posluže samo kao početna faza pitanja koje obrađuju,a neke daju veoma dragocene podatke i zaključke .....Popović, Bogdanović, orđević, Novaković,Radivojević,Grubić,Pavličević,Dinić........(izvinjavam se onima koje trenutno nepomenuh)
Nikada nisam tvrdio da odstrel srna nije opravdan-naravno da jeste,ali je broj srna za odstrel procentualno zanemarljiv u odnosu na broj planiranih srndaca. Ovi moji iz LU uzeli pre desetak dana markice za srne i lanad!!! Brojno stanje je 600 grla za odstrel nam dali 44 iako smo poodavno prosli trecu godinu lovne osnove u kojoj bi valjda trebali da ostvarimo odstrel od 10% srndaca od ukuonog broja,znaci 60. I sve to nebi bilo bitno da broj srna planiranih za odstrel nije 44????
Sasvim sam siguran da mi na terenu nemamo vise od petnaestak srna koje treba odstraniti. Odstreliti 44 srna je po meni srljanje u propast ako se zna da skoro svaka ima zametak u sebi i to vecina dva komada. Ni pored ubedivanja od strane mnogih lovnih strucnjaka i "lovnih strucnjaka" ja nemogu da prihvatim da cemo odstrelom toliko zenskih jedinki imati taj extra odnos 1:1 , i bolju trofejnu strukturu trofeja!
O odstrelu lanadi necu ni da raspravljam. To mogu da shvatim samo kao eutanaziju u slucaju teske bolesti ili izmucenosti usled iste!
Mozda sam tupav i neemancipovan sto se srnece divljaci tice pa ovo izlaganje nemorate uzeti za ozbiljno ali moje se misljenje nece promeniti bez obzira na naucne radove i slicno!!!
Evo kako to na primer rade u Sloveniji u Mariborskom kraju Pohorskog lovnog podrucja
8.1.2 Upravljanje s srnjadjo v preteklem 10-letnem obdobju
Načrtovani odvzem po številu je bil realiziran med 87% in 113% ali skupaj v deceniju 97%. Najnižje je bil
dosežen leta 2004 in najvišje leta 1999. Doseženo je bilo ugodno spolno razmerje 1 : 1,1 v korist srn.
Odvzem po starostni strukturi:
Usmeritve
10 l. LGN v %
Doseženo
1996 2005 v %
Mladiči 40 33
Lanščaki 10 15
Srnjaki 2+ 20 20
Mladice 10 10
Srne 2+ 20 22
Skupaj 100 100
Primerjava doseženega odvzema z usmeritvami 10-letnega lovskogojitvenega načrta kaže največje
odstopanje pri mladičih, in to pri moških. Njihov delež v odvzemu znaša med 8% v letu 1996 in 16% v letih
2004 in 2005 ali povprečno 12%. Odvzem moških mladičev je prenešen med lanščake. Podobno, kot pri
mladičih, so tudi pri lanščakih trendi ugodni. Še na začetku decenija je znašal delež lanščakov v odvzemu
18%, na koncu 13% in v povprečju 15%. Nekoliko višji je delež srn 2+, kar pa ne škodi populaciji.
Preseganje odvzema 2+ srnjakov na začetku decenija se je kasneje umirilo in je skupen odvzem enak
usmeritvam. Enako je pri mladicah.
Za izgube pri srnjadi je značilno, da ni izrazitih nihanj po letih. Njihov delež v odvzemu je znašal med 18%
in 23% ali v povprečju 21%. V izgubah močno prevladuje ženski spol, saj znaša razmerje M : Ž = 1 : 2 v
korist srn. V izgubah je daleč najvišji delež srn 2+. Znaša kar 38% vseh izgub pri srnjadi in 36% v
odvzemu. Pri vzrokih izgub ugotavljamo, da predstavlja povoz 42%, neznano 22%, psi 16%, bolezni 9%,
pokos 7%, krivolov 2% in ostalo 2%. Krivolova je bistveno več kot ga prikazuje evidenca, posebej pri
srnjakih 2+.
S poginom lovci uravnavajo spolno razmerje odvzema.
Telesne teže srnjadi zelo malo nihajo. Nekoliko nižje so bile leta 2003, in so se v letu 2004 ponovno
dvignile na povprečje. Pri masah rogovja srnjakov prav tako nismo zaznali pomembnih razlik po letih. V
zadnjih dveh letih je nakazan trend rasti.
Načrtovani odvzem je naraščal po letu 1997. Naša ocena je, da je bil v prvi polovici decenija načrtovan
nekoliko nizek odvzem in realen proti koncu decenija.
Današnja raba krajine, ohranjeno dokaj naravno okolje ne zahteva izrazitih potreb po vlaganjih za
izboljšanje življenjskih pogojev srne. Ker živi na celotnem prostoru, pomeni večina ukrepov, s katerimi
izboljšujemo in ohranjamo življenjske pogoje divjadi
Nenade, nastavicemo prepisku mailom.
Od navedenih profesora, 6 znam licno, a dvojica mi bili u komisiji kad sam diplomirao.....
Vuki, ko da gleda sve ove brojke? Drugo, u Slo je srndac jaci od 120 poena uglavnom misaona imenica.
Vuki za sređivanje ovih podataka iz SLO,ćeš morati da častiš,bar društvo koje ušestvuje na temi,
Arso ponekad dobre namere nisu dovoljne,mada je odstrel lanadi opravdan pri ekstremnoj težinskoj zaostalosti grla ili sa abnormalitetima(oštećenjima)sve preko je matenatika balansa i željenog cilja
Evo dodatka od Vukija,povodom prethodnih podataka iz Slovenije.
Ucesce krivolova u celokupnim gubicima je 1,8% ,a na putevima strada 21,% A celokupan odstrel u planinskim sumskim uslovima na oko 80.000 ha je 4500 grla ...E sad ...Odnos odstrela i površine lovišta nam govori da je na prosečno 17 do 18 ha ulovljeno 1 grlo,nastradalo na druge načine još 0,23,a ostalo još verovatno 4...Od tih 4 su po odnosu polova oko 2 ženke i 2 mužijaka, u koje treba natrpati , mlade, dozrevajuće, zrele....O čemu se radi zna li neko??
Dobih ispravku-Ukupna lovna povrsina lovnog podrucja je 156000ha , a prosecna povrsina lovista 3840ha i krece se od 2438 - 5330ha.Znači x 2,,...
E sad ovo odvlači na brojnost,ali evo primera o brojnosti i odstrelu.Slovenija ima 120.000 srneće divljači,a odstreli 42.600.Primer: 2005god.,je imala 82 500 ,a odstreljeno je I stradalo 34 656. U Srbiji srneća divljač na ukupnoj površini od 8.828.438,29 ha(sa Kosovom) nastanjuje vise od 90 % ukupne lovne P. Pritom procenat ulova je od 2,02 do 3,55 %, na osnovu podataka o dinamici populacije za period 1997-2006 (Popović i sar. 2007).pritom je 2006 god, bilo 120 000 sa odstrelom od 10 000. ili preko 4x manje....Primeri iz okruženja:Hrvatska je imala 45 320 sa odstrelom 8.127 (2005) . Mađarska je 2006g.imala 310 852 sa odstrelom 80 614 Makedonija je imala 5 000,sa nepoznatim brojem stradanja ( 2002),a Crna Gora 1 627 sa registrovanih 3 stradalih (2005)......
Mani statistiku uvazeni kolega,
a secas li se one cuvene teorije i to u ozbiljnim zemljama `` da srna ne prenosi genetski nista, vec samo srndaci``?
Statistika je čudo - ali zanimljivo .Genetike je po mojim saznanjima kod srneće divljači, u dosta segmenata precenjena. U suštini genetski se prenosi oblik rogovlja, a jačina (masa,dužina...)zavisi od više faktora, ali nikako samo jednog od njih. Genetska strukteura u potpunosti određuje simetriju rogovlja a genetsko poboljšanje rogovlja je izuzetno teško, ako ne i nemoguće, u divljim populacijama, Tako se maksimalno može govoriti o mogućoj selekciji specifičnih osobina rogovlja kroz kontrolisan uzgoj. Poznat je slučaj iz danskog lovišta,gde su potpuno uništili lokalnu lošu populaciju,te zapatili potpuno novu genetski kvalitetnu. rezultat je bio dobijanje iste kao ranije. Što si spomenuo,čak I da genetika ima veću ulogu na trofejnost ne bi je bilo lako sprovesti u prirodi, zbog nepoznavanja uloge majke tj.kakav i koliki uticaj ona ima u prenosu gena. a lanad,čak I na relativno uskom prostoru mogu imati različite očeve, . Posebno je teško dugoročno održavati visok nivo tog kvaliteta,a ponekad nepredviđene promene mogu ugroziti dugogodišnji rad na tome.
Upravo tako. Nemoguce je predvideti nesto.
Ozbiljna genetika i selekcija na odredjene osobine podrazumeva kontrolisana parenja, gomile cerki/sinova u testovima pa tek onda kada se dostignu zeljeni rezultati pustanje grla u priplod /bikovi,veprovi,ovnovi..../
Kod srndaca je to nemoguce.
Mozda kad bi u nekom gateru imao kapitalnog srndaca sa 5 srna....pa gledati lanad i ostalo. Mada je ovo suludo teorijski. U praksi tesko izvodljivo.
Sastav zemljista je takodje presudan. Kao i mnogo toga jos.
Mogli bi smo o svemuali je možda to dosadno lovcima,pa evo malo zanimljivosti.Relativno novija istraživanja govore da proizvodnja metana od strane životinja doprinosi efektu staklene bašte i klimatskim promenama. Procenjuje se da proizvodnja metana od, pre svega preživara, učestvuje sa 15 do 20% u ukupnoj svetskoj proizvodnji metana. Naime jedan odrasli preživar godišnje proizvede gasove koji nanose štetu koliko i 2,1 tone ugljendioksida, Primera radi to je količina CO2 koju proizvede let aviona na liniji dugoj oko 48.000 km.. . Ili ovako, odrasli los ispusti oko 100 kilograma metana godišnje, međutim metan je mnogo škodljiviji od ugljendioksida, pa da bi se dobio ekvivalent treba pomnožiti sa 21 ( profesor Od Harstad sa univerziteta društvenih nauka-Oslo). Ili recimo oko 140.000 severnih jelena koji žive u norveškim šumama, proizvedu godišnje štetne gasove koliko je 294.000 tona CO2. (BETA). Istraživanje u Francuskoj je pokazalo da preživari (tj.samo goveda) podrigivanjem godišnje emituju 26 miliona tona gasova sa efektom staklene bašte, dok njihov izmet, pre no što se njime nađubre polja, emituje 12 miliona tona ovih gasova. Zanimljivo je da se iz rafinerija svake godine oslobodi 13 miliona tona ovih gasova. Postoji još veliki broj podataka stručnjaka iz UN
I sta zakljuciti, Srbija veoma efikasno doprinosi globalnim desavanjima u ocuvanju planete,time sto ograničava veliku brojnost preživara,posebno srna,jelena
SUMO kaže:
Takodje,
nasa svest je cudo. Izvinjavam se onima sa losijim stomakom, slika je iz arhive bivseg upravnika LU Beograd - Radeta Kuzmanovica.
Dobre komsije iz Srema su specijalisti da predju Dunav, naucno ispitaju oplodnju srna u Pancevackom ritu i zakljucke ostave na nasipu reke.
Ovo nisu ljudi,ovo su zverovi!!!!!!!!!Ovde priroda i loviste nisu ostali bez jedne srne vec bez 3
E,za ovakve opravdavam Goli otok,pa na suv 'leba i vodu jedno 10 godinaStoka bezosecajna
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?