Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Neprimerena lovačka praksa naših lovaca

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Neprimerena lovačka praksa naših lovaca
davorcalic
 Svi su krivi...kako mogu da uđu u lovište bez dozvole za lov i da vrše odstrel (kad su znali da dozvola nije kod njih) i kako ih je lovočuvar ili neko nadležan iz LU pustio da idu bez papira......trebali su da traže dozvolu da bude kod njih.....
Žena mi Makedonka....ena Shock

mrwa22250
 E definitivno smo najgori na kugli zemaljskoj,mozes biti posten do sutra uvek moze neko da ti metne,ali i ovo je skola za ubuduce.Nadam se da gorepomenuti lovci nece snositi posledice pod uslovom da je sve sto su izjavili tacno.
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase

moravac 1

DakiNS kaže:
Kolega Moravac ,nov si na forumu i ne verujem da si uspeo da iščitaš sve teme koje imamo. Jedan od osnovnih ciljeva ovog forume jeste edukacija, kako budućih , mladih a i starih lovaca , pri tom mislim na lovački staž. Sa druge strane negativne primere navodimo , ne u cilju ocrnjivanja dotičnih nego kao loš primer, iako nekada neko i bude ocrnjen ali uglavnom ukoliko svoje neznanje i nadobudnost ističe i brani takav negativan stav.
Kolega Daki ja jesam nov na forumu ali nisam od juce u lovu.I niko ne sumnja u edukativni karakter ovog foruma.Ali ta ista neznaci ama bas nista primenom iste u praksi.Moramo priznati da u oblasti kaskamo i da je lovstvo u Srbiji na zanemarujuce napredovalo ako nije cak i degradiralo.Praksa je i dalje se u Srbiji za ili bez malo novca"vise poznastava sa prijateljima, po moguctvu politicarima" masta moze svasta.Kao sto i rekoh svasta videh i doziveh.Kako ces promeniti one ne jugu?A tek ove u cetru za ostale znam samo od usta do usta?Ne sumnjam u nivo edukacije ali ovde se neradi o lovcima....pojedincima...CEO SISTEM JE TRUO I RIBA SMRI OD GLAVE.Udruzenja saveza i savezcica omogucavanje istih da zarad clanarinice od 100 svako bude lovac.A ako jos postoji neka kombinacija i matematika za jos neku paru ekstra...ludilo.Tako da uz svo duzno postovanje mislim da ce ovakve teme malo ili procentualno nimalo promeniti ista.Da li neko u nekom udruzenju kaze da ukoliko se ne ispune svi zahtevi propisu i sve ono o cemu smo mi ovde pisali(kodes,pravila ponasanja,lovacka etika...)nece dobiti lovnu kartu.BITI LOVAC JE PRIVILEGIJA KOJA OBAVEZUJE.Razumem situaciju,krizu, rasulo ali ko kaze da moramo svi da budemo lovci.Pogotovo sa ovakvim bahatim da ne kazem krajnje ne prihvatljivim postupcima koji sigurno nece prestati ako se mi budemo edukovali lovce na forumima.L.U su ta koja moraju to da rade.Podrzavam ovaj forum i treba ih imati sto vise.Ali mnogo needukovanog kukolja se zapatilo koja cak i nema komp.da bi znala sta je forum a kamoli da ga koristi i da imaju bas ih briga.Stare lose navike tesko izumiru.
srbija

DakiNS
 Po meni je i tu zakon nedorečen a na neki način i nekorektan prema lovcima. Primera radi odem kod nekoga u gostinski lov, pre toga sam dao sva potrebna dokumenta kojima dokazujem pravo na izvođenje lova. Na šta bi to ličilo prema domaćinu da mu tražim na uvid dozvolu za lov, da li bih ga tim postupkom uvredio? Sigurno bi. A sa druge strane, pošto sam svoju obavezu kao gost ispunio, ali zbog nekog slučaja(dozvola nije uzeta na vreme ili nije popunjena na vreme ) treba da odgovaram pred zakonom.Confused
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

davorcalic

moravac 1 kaže:

DakiNS kaže:
Kolega Moravac ,nov si na forumu i ne verujem da si uspeo da iščitaš sve teme koje imamo. Jedan od osnovnih ciljeva ovog forume jeste edukacija, kako budućih , mladih a i starih lovaca , pri tom mislim na lovački staž. Sa druge strane negativne primere navodimo , ne u cilju ocrnjivanja dotičnih nego kao loš primer, iako nekada neko i bude ocrnjen ali uglavnom ukoliko svoje neznanje i nadobudnost ističe i brani takav negativan stav.
Kolega Daki ja jesam nov na forumu ali nisam od juce u lovu.I niko ne sumnja u edukativni karakter ovog foruma.Ali ta ista neznaci ama bas nista primenom iste u praksi.Moramo priznati da u oblasti kaskamo i da je lovstvo u Srbiji na zanemarujuce napredovalo ako nije cak i degradiralo.Praksa je i dalje se u Srbiji za ili bez malo novca"vise poznastava sa prijateljima, po moguctvu politicarima" masta moze svasta.Kao sto i rekoh svasta videh i doziveh.Kako ces promeniti one ne jugu?A tek ove u cetru za ostale znam samo od usta do usta?Ne sumnjam u nivo edukacije ali ovde se neradi o lovcima....pojedincima...CEO SISTEM JE TRUO I RIBA SMRI OD GLAVE.Udruzenja saveza i savezcica omogucavanje istih da zarad clanarinice od 100 svako bude lovac.A ako jos postoji neka kombinacija i matematika za jos neku paru ekstra...ludilo.Tako da uz svo duzno postovanje mislim da ce ovakve teme malo ili procentualno nimalo promeniti ista.Da li neko u nekom udruzenju kaze da ukoliko se ne ispune svi zahtevi propisu i sve ono o cemu smo mi ovde pisali(kodes,pravila ponasanja,lovacka etika...)nece dobiti lovnu kartu.BITI LOVAC JE PRIVILEGIJA KOJA OBAVEZUJE.Razumem situaciju,krizu, rasulo ali ko kaze da moramo svi da budemo lovci.Pogotovo sa ovakvim bahatim da ne kazem krajnje ne prihvatljivim postupcima koji sigurno nece prestati ako se mi budemo edukovali lovce na forumima.L.U su ta koja moraju to da rade.Podrzavam ovaj forum i treba ih imati sto vise.Ali mnogo needukovanog kukolja se zapatilo koja cak i nema komp.da bi znala sta je forum a kamoli da ga koristi i da imaju bas ih briga.Stare lose navike tesko izumiru.

kolega...situacije je mozda takva ,ali to nije razlog ili opravdanje da neko nepoštuje zakon...koliko puta je neko pisao u kakvoj državi živimo pa ispada da je lovokrađa ili krivolov normalna pojava....treba je suzbiti ...a ne pisati o lošem sistemu...
Žena mi Makedonka....ena Shock

DakiNS

moravac 1 kaže:

DakiNS kaže:

Kolega nisam slučajno pomenuo prethodne upise po temama. Sve što si napisao je korektno i tu si u pravu , ali sve smo to do sada mnogo puta i na mnogim temama apsolvirali. Svi smo mi svesni krize morala, zakona , države , da ne nabrajam,ali sa druge strane nismo u mogućnosti da radikalno nešto promenimo i to je istina, iako ima i "međutim" ovo naše pisanje, ukazivanje na greške, marifetluke, ima malo veći odjek nego što se u prvi mah čini. Smatram da ako nisam u mogućnosti da učinim neka velika dela , zadovoljiću se i sa malim udelom u popravljanju stanja u lovstvu. Ovde na forumu imamo mnogo mladih ljudi , budućih lovaca koji vredno uče iz ovih upisa bilo da se radi o lovačkom kodeksu , dresuri pasa ili punjenju municije koji će verujem imati nekog uticaja u svojim sredinama , ako ništa drugo neće upasti u kolotečinu svakodnevnice i protuzakonitih dela .

moravac 1

DakiNS kaže:

moravac 1 kaže:

DakiNS kaže:

Kolega nisam slučajno pomenuo prethodne upise po temama. Sve što si napisao je korektno i tu si u pravu , ali sve smo to do sada mnogo puta i na mnogim temama apsolvirali. Svi smo mi svesni krize morala, zakona , države , da ne nabrajam,ali sa druge strane nismo u mogućnosti da radikalno nešto promenimo i to je istina, iako ima i "međutim" ovo naše pisanje, ukazivanje na greške, marifetluke, ima malo veći odjek nego što se u prvi mah čini. Smatram da ako nisam u mogućnosti da učinim neka velika dela , zadovoljiću se i sa malim udelom u popravljanju stanja u lovstvu. Ovde na forumu imamo mnogo mladih ljudi , budućih lovaca koji vredno uče iz ovih upisa bilo da se radi o lovačkom kodeksu , dresuri pasa ili punjenju municije koji će verujem imati nekog uticaja u svojim sredinama , ako ništa drugo neće upasti u kolotečinu svakodnevnice i protuzakonitih dela .
U potpunosti se slazem.Kolce
srbija

stel
 Ovo u Babusnici mi sve smrdi na neku namestaljku, otkud je policija znala kad treba dodje,odnosno da nemaju uredno popunjenu dozvolu. Odgovornost je iskljucivo na nadleznima iz LU. Ali poznajuci nas zakon obicno nahebu gologuzani u ovom slucaju lovci

canis aureus

DakiNS kaže:
Po meni je i tu zakon nedorečen a na neki način i nekorektan prema lovcima. Primera radi odem kod nekoga u gostinski lov, pre toga sam dao sva potrebna dokumenta kojima dokazujem pravo na izvođenje lova. Na šta bi to ličilo prema domaćinu da mu tražim na uvid dozvolu za lov, da li bih ga tim postupkom uvredio? Sigurno bi. A sa druge strane, pošto sam svoju obavezu kao gost ispunio, ali zbog nekog slučaja(dozvola nije uzeta na vreme ili nije popunjena na vreme ) treba da odgovaram pred zakonom.Confused

U grupnom lovu na visoku divljač se dozvola popunjava pred sam lov gde se u istu unose podaci učesnika lova, podaci o oružju s kojim će se loviti i iz koje se vidi šta se lovi ... svaki učesnik potpisuje dozvolu izdatu na svoje ime i dobija duplikat koji nosi sa sobom, tu istu dozvolu mora pre samog lova da potpiše i stručni pratilac ... stručni pratilac upisuje brojeve izdatih dozvola i brojeve lovnih karti u IZVEŠTAJ koji takođe mora da nosi sa sobom u lov ... lovočuvaru se prijavljuje na kom terenu će se loviti ... po odstrelu se ulov prijavljuje lovočuvaru i isti se "markira" a što se unosi u izveštaj o navedenom lovu ...
Ili bi ovako bar trebalo da bude u svakom LD, lovištu ...

Ovo mi liči na nešto drugačiji scenarijo Hmmm
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

Lala
 Koliko ja znam, u grupnom lovu odgovornost za popunjavanje dozvole, za uvodjenje lovačkih pasa, za postojanje dokumenata (oružni list, lovna karta, kartica za psa, itd.) snosi vodja grupe lovaca (upravnik lovišta, lovočuvar ili iskusan lovac). Grupovodja ima obavezu da zabrani ulaz u lovište svakom ko nije ispravan, a ako ne popuni dozvolu, onda je on u velikom problemu!
Sa druge strane, Zakon kaže da odgovara onaj koji lovi u nezakonitom lovu, pa onda ako grupovodja zezne stvar nadrljaju svi. Pa ti posle dokazuj da si uredno dostavio podatke, ili juri grupovodju da ti stavi dozvolu na uvid.
Ovi momci iz Babušnice čini mi se da ako nadrljaju, a nadrljaće sva je prilika, mogu posle samo da tužbom traže od vodje grupe da im nadoknadi štetu, kao da se to može nadoknaditi, kad ti pokupe oružje, pa više ne možeš da dobiješ nabavnu dozvolu.

Znam ja kako sam ja zamalo prošao, kada su na sličan način probali da me nameste, znaju neke kolege tu priču. Sreća pa sam nanjušio nešto unapred, i izbegao da budem ocrnjen. A nisu probali da me nameste samo jednom.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Neca92
 ...da skratim pricu.
Pre samog pocetka lova i popunjavanje dozvole (valjda), lovocuvar u svom blokcetu upisuje imena, prezimena i brojeve lovnih karata lovaca. Diktira lovac ime, prezime, broj lovne karte *****7, ovaj pise i na kraju upisuje *****1. Lovac mu ukazuje na gresku, a ovaj prepravlja keca na sedmicu uz komentar: ''Ma nema veze, isto je to!" Jaooo
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!

Lala
 Evo jednog dogadjaja koji se desio pre oko dve godine. Radi se o tome kako se prikazuju fondovi divljači, konkretno u jednom lovištu na jugu Srbije. Nije tajna da se fondovi mnogih vrsta divljači po mnogim lovištima izgleda drastično štimuju, što se može dokazati kontrolnim brojanjem, ali ovaj dogadjaj ima jednu specifičnu dimenziju i još specifičniji epilog.

Naime, desilo se da su nadležni u jednom lovištu u planska dokumenta uneli odredjeni broj jarebice, koji po svemu sudeći nije baš odslikavao pravo stanje na terenu - broj je verovatno bio značajno uvećan, pretpostavljam zbog dobijanja veće kvote za odstrel. Medjutim, nadležnim organima u Upravi za šume je kanda taj broj bio sumnjiv, pa je bilo razmišljanja da se uradi kontrolno brojanje na terenu, pod nadzorom! Eee kad su to čuli, tu izgleda nastaje laka panika kod LU korisnika lovišta: šta raditi, kako opravdati uneti broj divljači, i kako izbeći eventualne kazne zbog unosa netačnih podataka u planska dokumenta? A kazne baš drakonske, i za korisnika loivšta i za odgovorna lica...
U tom razmišljanju jedan od ljudi iz LU dodje na ideju da pozove mene telefonom, i da me uvijeno pita da li je moguće nekako izbeći kontrolno brojanje, pa čak ide i dotle da me direktno pita da li poznajem nekog iz Uprave za šume, preko koga bi se uticalo da ne broje divljač ponovo?!?
Bio sam šokiran, blago rečeno, tim pitanjem. A reč je o jednom čoveku koji voli sebe da predstavlja kao velikog lovca i stručnjaka (što može biti tačno), zaljubljenika u prirodu, pa i na našem forumu, i koji me je upoznao jednom prilikom. Našao baš koga će da pita za takvu pomoć? Nemoguća misija!

Nedugo posle ovog dogadjaja kompletan lov na jarebicu u Srbiji je zabranjen do daljnjeg.

Tražili ste, gledajte. Nadam se da će dotični gospodin barem malo pocrveneti kad ovo pročita, pošto mu je pristup na Srbijalov onemogućen.

Bratislav Cirkovic
 Postovani Lalo,

posto je Nikola Vojinovic banovan, a indirektno je u prethodnom postu prozvan, kao i LU Nis, probacu da obrazlozim, situaciju od pre par godina.

Na osnovu prolecnog brojanja, izradjen je GPGL, u kome je brojnost jarebica procenjena na preko 7 000 jedinki, pritisak je vrsen od strane kinoloskih organizacija koje su planirale da na nasim terenima te godine organizuju kinoloske utakmice (svetsko i evropsko prvenstvo), gde se ostvari znacajan finansijski profit, kako za organizatore, tako i za LU Nis. Trazeno je od nas da obustavimo lov jarebice, medjutim smatrali smo da sa odstrelnom kvotom od 700 jedinki, koja je dodatno redukovana na 400 jarebica za lov, necemo ugroziti populaciju koja je nakon reprodukcije procenjena na blizu 12 000 ptica! Posto nismo zeleli da zabranimo lov, vrsen je pritisak preko Uprave za sume i nekih inspektora, da se kontrolno brojanje izvrsi u MAJU mesecu, kada je najveci broj ptica na gnezdu, tesko se podizu a vegetacija je uveliko nabujala, takodje je sugestija bila da se kontrolno brojanje izvrsi na terenima sa manjom brojnoscu!

Nije lepo aludirati na "laziranje" brojanja, jer za tim nema potrebe, ako neko sumnja, pozivam ga da prisustvuje redovnom brojanju kod nas u lovistu, koje se svake godine izvodi pocetkom marta meseca.

Takodje podsecam, da je LU Nis, pre zabrane lova od strane ministarstva, SAMOINICIJATIVNO na moj predlog i pomenutog Nikole Vojinovica, obustavilo lov na jarebicu u lovnoj 2011/2012 zbog losih vremenskih uslova (prolece sa jakim snegom i susno leto), gde smo pokazali visoku svest u ocuvanju ove vrste!

Trenutno radimo na projektu ocuvanja jarebice, kojice nadam se dati relevantne podatke u ocuvanju ove vrste, nalazi ce biti publikovani javno!

Imate pozdrav od Nikole, uz molbu da mu se dozvoli da demantuje ili potvrdi bilo sta napisano vezano za njega.

Mislim da jedna slika vredi 1000 reci, jato od 35 jarebica svedoci o nasem bogatstvu ovom pticom, fotografiju je napravio nas clan pre oko dve nedelje na nasim terenima...

DakiNS
 Kolega da izvineš a gde si to prepoznao Lu Niš ili Nikolu. Ni jednom rečiju niste pomenuti. Sa druge strane ako malo prolistaš po ovom forumu videćeš da smo baš Lu Niš uvek pominjali kao primer dobrog gazdovanja.

Sremac75
 Ovo je ponovo otišlo u pogrešnom pravcu!!!

Tema je "Neprimerena lovačka praksa naših lovaca".

Povod za diskusiju je dao jedan mladi lovac koji je napisao da je nezakonito lovio (sami on i otac) a što se kasnije ispostavilo kao preuveličavanje lovačkog umeća ili srpski laganje.

Povod je dao i Nikola Vojnović koji je reakciju na ovaj tekst nazvao "izlivom zavisti i ljubomore" i da mu to (ovaj forum) liči na "žutu lovačku štampu", ali i to što je isti pohvalio snalažljivost mladog lovca!!!

Sve drugo osim ovog je sporedno!

I ranije sam bivao iznenađen reakcijama kolege Nikole Vojnovića koji je po meni neprimereno reagovao (kao i sada) povodom rasprave na temi "Lov na srndaća", njegovim opravdavanjem nekih nelovačkih fotografija, pokušajem diskreditacije jednog člana koji je na to ukazao, pa čak i pritiscima na mene da upise tog člana obrišem!
A taj lovac je nakon toga a zbog svojih komentara i primedbi, i lično trpeo pritiske svake vrste i od svakakvih ljudi što ni jednog trenutka ne pripisujem kolegi Vojnoviću (da ne bude zabune).
http://www.srbija...start=1500 (strana 76 i 77)

Zato Van temeNazad na temu
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

Bratislav Cirkovic
 Hvala za dosadasnje prezentovanje rada LU Nis, stvarno se trudimo da damo dobar primer i uvek smo imali jako korektnu saradnju sa svima pa i sa Srbijalovom!

U prethodnom postu sam prepoznao LU NIS jer sam aktivno bio ukljucen u rad udruzenja i dok nisam bio predsednik, a kako bi izbegli "kuloarske" price, da se radi o "stelovanju" brojnosti, osetio sam potrebu da se javno oglasim i obrazlozim.

Ja se izvinjavam sto pisem van teme mislim da bi smo svi trebali da spustimo malo loptu na zemlju i da se vratimo na temu!

Sremac75
 Odobreno
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

Lala
 Podrka podvučeno ŽUTIM!

Gedza66

Lala kaže:
Evo jednog dogadjaja koji se desio pre oko dve godine. .....................................

Nedugo posle ovog dogadjaja kompletan lov na jarebicu u Srbiji je zabranjen do daljnjeg.

Tražili ste, gledajte. Nadam se da će dotični gospodin barem malo pocrveneti kad ovo pročita, pošto mu je pristup na Srbijalov onemogućen.

Druze Lalo a da se ti manes ovakvih i slicnih upisa, jer si i meni, coveku ciji je secer u krvi uvek ispod normale, digao na vrednosti koje bi , da su se nastavile jos par dana, iziskivale upotrebu insulina...No no no Reko` ovaj garant misli na svoje drugare iz Vlasotinca i dok sam pozvao Djosu da ga upitam da li je banovan sa Srbijalova, upis Bate Cirkovica je vrednost secera u mojoj krvi vratio na brojke koje sam imao k`o novororodjence.

Mada, onako najiskrenije, nema tog udruzenja ne samo na jugu Srbije, ciji podaci sa prolecnog brojanja divljaci odgovaraju realnom stanju na terenu, pa tako i podaci o brojnom stanju jarebica. Ne zato sto postoji namera o tome (mada i toga ima), vec vise zbog neodgovarajuce metode, jer treba naterati lovce da zaista ozbiljno pristupe ovoj aktivnosti, koja se uglavnom svodi na otaljavanje obaveze i prilike za jos jedno druzenje.

Priznajem da sam zatecen saznanjem da je Nikola Vojinovic banovan sa foruma, nadam se ne bez vremenskog ogranicenja, jer iz njegovih poslednjih par upisa nisam uvideo opravdane razloge za tako nesto, pa se nadam da ce neko od administratora napisati neku o tome, naravno ako ne ulazi u sferu "sluzbene tajne". Mada, od tog banovanja ima i koristi, jer je dovelo do pristupanja Bate Cirkovica, mladog i dokazanog lovnog entuzijaste sa prostora juzno od Novog Beograda.

Svestan, da sam prethodno napisanim skrenuo sa teme, koja ce se u buducnosti sigurno pokazati kao veoma edukativna za mlade lovce zeljne "lovackog respekta" svoje sredine, za mnoge koji upraznjavaju komercijalne lovove u otvorenim lovistima sa Dozvolom za lov u rancu lovocuvara a narocito za par mojih drugara sa Srbijalova, koji su "meta" mnogim "optickim nisanima", zelim da ukazem na jos jednu neprimerenu lovacku praksu nasih lovaca, koja se zove posluga oruzja.

Verujem da su mnogi od nas bili u prilici da nekada pozajme neko lovacko oruzje od svog kolege, ali kako se to u praksi tretira od strane nadleznih organa (citaj: policije, sudije za prekrsaje, tuzioca, suda), odnosno da li podleze nekoj sankciji. Zbog nekih mojih drugara kojima je skoro oduzeto lovacko oruzje iz razloga sto su svoj lovacki karabin pozajmili kolegi koji ima dozvolu za drzanje istog takvog oruzja, malo sam se raspitivao kod nadleznih (citaj: policije, sudije za prekrsaje, tuzioca, suda) o njihovoj praksi u ovakvim slucajevima i skoro od svih dobio odgovor: dozvoljena je pozajmica samo "lovackih puski-sacmarica"!!!???

Kada sam postavio ono normalno potpitanje o pravnom osnovu za takvu praksu, svi odreda su mi rekli, Zakon o oruzju i municiji. Pronadjem ti ja taj zakon i pocnem da citam, citam, citam i sem clana 14. nijedna druga odredba ne regulise poslugu oruzja.

A taj clan 14. glasi ovako:" Zabranjeno je davanje oruzja na poslugu, osim lovackog oruzja licu koje ima oruzani list za tu vrstu oruzja"???? Kratko i jasno........ izgleda samo nadleznima a meni priznajem nikako, jer ako moj drugar pozajmi PA karabin svom drugaru, koji takodje ima oruzani list za PA karabin (sa slomljenim kundakom u poslednjem izlasku u lov, kao preko potrebnog i pred bogom opravdavdanog razloga za pozajmicu), kome pored karabina da i oruzani list za isti, zbog cega se to tretira kao prekrsaj iz clana 35 Zakona o oruzju i municiji, koji pored kazni predvidjenih stavom 1. predvidja i izricanje zastitne mere oduzimanja oruzja (stav 2).

Zato vodite racuna oko posluge oruzja, narocito lovci sa podneblja jugoistocne Srbije, gde nadlezni (citaj: policija, sudija za prekrsaje, tuzioci, sud) prave razliku izmedju oruzja sa olucenim i neolucenim cevima, odnosno po njima je lovacko oruzje samo ono koje ima neolucene cevi ili prosto receno, samo lovacke sacmarice, kalibra 12, 16 i 20 "mm".Hmmm
ČUJTE LOVCI!!!ČUVAJTE SE SEBE

Predator

Gedza66 kaže:
....
Verujem da su mnogi od nas bili u prilici da nekada pozajme neko lovacko oruzje od svog kolege, ali kako se to u praksi tretira od strane nadleznih organa (citaj: policije, sudije za prekrsaje, tuzioca, suda), odnosno da li podleze nekoj sankciji. Zbog nekih mojih drugara kojima je skoro oduzeto lovacko oruzje iz razloga sto su svoj lovacki karabin pozajmili kolegi koji ima dozvolu za drzanje istog takvog oruzja, malo sam se raspitivao kod nadleznih (citaj: policije, sudije za prekrsaje, tuzioca, suda) o njihovoj praksi u ovakvim slucajevima i skoro od svih dobio odgovor: dozvoljena je pozajmica samo "lovackih puski-sacmarica"!!!???

Kada sam postavio ono normalno potpitanje o pravnom osnovu za takvu praksu, svi odreda su mi rekli, Zakon o oruzju i municiji. Pronadjem ti ja taj zakon i pocnem da citam, citam, citam i sem clana 14. nijedna druga odredba ne regulise poslugu oruzja.

A taj clan 14. glasi ovako:" Zabranjeno je davanje oruzja na poslugu, osim lovackog oruzja licu koje ima oruzani list za tu vrstu oruzja"???? Kratko i jasno........ izgleda samo nadleznima a meni priznajem nikako, jer ako moj drugar pozajmi PA karabin svom drugaru, koji takodje ima oruzani list za PA karabin (sa slomljenim kundakom u poslednjem izlasku u lov, kao preko potrebnog i pred bogom opravdavdanog razloga za pozajmicu), kome pored karabina da i oruzani list za isti, zbog cega se to tretira kao prekrsaj iz clana 35 Zakona o oruzju i municiji, koji pored kazni predvidjenih stavom 1. predvidja i izricanje zastitne mere oduzimanja oruzja (stav 2).

Kolega Gedzo66, nikad nisam čitao Zakon o oružju i municiji, ali sam se sa ovom problematikom susreo još na predavanjima vezanim za polaganje obuke za rukovanje vatrenim oružjem. U svojoj knjizi "Rukovanje vatrenim oružjem" Miroslav Horvatski (bivši radnik MUP-a) na strani 25. piše: " ... Zabranjeno je davanje oružja na poslugu pa čak ako je u pitanju i najbliža rodbina. Izuzetno, Zakon dozvoljava davanje lovačkog oružja (sa neolučenom - glatkom cevi) na poslugu i to samo licu koje ima oružni list za tu vrstu oružja. ..." Pretpostavljam da je ovo jasnije objašnjeno nekim podzakonskim aktom, ali ako nije, i ako u pomenutom zakonu stvarno ne postoji član koji ovo reguliše, imamo još jednu u nizu "rupa" u zakonu.

Sasvim prirodno

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lovački karabin KARABINI 1782 13.06.2025. 17:42
Lovački karabini češke proizvodnje KARABINI 400 23.02.2025. 19:56
Lovačke priče - stvarni dogadjaji! LOVAČKE PRIČE 877 13.01.2025. 14:39
Lovačko udruženje LOVAČKA UDRUŽENJA 550 11.12.2024. 09:59
Lovačke kobasice od mesa divljači! LOVAČKI RECEPT 40 19.11.2024. 08:36
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 12
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,648,335 posete www.srbijalov.com