Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lovne karte, izgled i važenje

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lovne karte, izgled i važenje
Sremac75
 Mene ako se sete za Dan bezbednosti, sete se, ako se ne sete, nikom ništa, to je bila moja dužnost!
Smeko
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

slavaplana
 Kako komentarises izbor za predsednika komore?
Svi su iz saveza glasali ZA!!!

temudjin

Sremac75 kaže:
Ja sam znao da tvoj prijatelj Braca Piškać ima veliku moć ubeđivanja, ali da će tebe uspeti da ovako premaže......ccccccc!
Ili se samo praviš!
A ti ga samo štiti i podržavaj i pravi se lud!

Da napisemo ovako: Pozivam nadlezne drzavne organe da istraze rad Brace i kompanije u LD Jelen. Moze li tako ili je to nepotrebno jer je Sremac75 vec napisao optuznicu, izveo dokaze, preslisao svedoke i doneo presudu.
Salu na stranu..
Pozivam nadlezne drzavne organe da istraze rad LD Jelen iz Backe Palanke.
Svi koji su ulovili zeca u vocnjaku da plate zeca po odstetnom cenovniku.
Inspektor da se kazni zbog primene propisa o smanjenju steta,
Lovacko udruzenje, korisnik lovista po odredbama ugovora o gazdovanju,
da solidarno plati stetu na sadnicama jabuka u vocnjaku koja se procenjuje na uh uh ..
Sta vise da napisem....

boro

zoranp kaže:

temudjin kaže:

Lala kaže:
Hvatanje živih zečeva loše rešenje, u situaciji kada ga u skoro svim lovištima opasno manjka, i kad se dešava jedna od najlošijih godina za populaciju zeca u zadnjih par decenija? E pa stvarno...
Ja ne pijem uopšte, ali počeću da pijem od muke!

Lalo, Lalo, Lalo, ne znam sta cu sa tobom. Zar ne znas da su pokusali hvatanje u tom vocnjaku nekoliko godina pre toga i uhvatili 2,5 zeca. Drugo, hvatanje i prnosenje zeca po Srbiji pa to je u vecini slucajeva smejurija. Jedino je dobar psiholoski efekat sto vecina lovaca po prvi put shvati da cak i zec nesto vredi.
Lalo, kda predlazes neko resenje budi siguran u to da li je ostvarivo. Ovako opet pises pogresne informacije.

Taj voćnjaak do jesenas nije bio sa kompletnom žičanom ogradom!!! Za ta hvatanja živog zeca u tom voćnjaku prvi put čujem, a gotovo siguran sam da u zadnjih pet godina to nije istina da je rađeno. Ko je to izračunao kolika je šteta, a koliko je korist od te divljači koju ste istrebili kao nepoželjnu??? ...i dali kao stručnjak mislite da bi bilo opet neisplativo da su se hvatali živi zečevi ili da je možda taj gospodin koji izdade toliko dozvola pogrešio što nije celo društvo angažovao na isterivanju divljači iz žice, a ne da ga potepate?? na kraju se postavlja pitanje kako je moguće da niko ne reaguje na to da su gospoda ogradila voćnjak baš u vreme kada je atar "čist" i pun poljoprivrednih mašina, te se znalo da se zec povukao u isti, a onda se traži zaštita od zeca , po principu ili.. ili??..gde je struka tu zakazala i dali je opet kriva država, a vi samo ste iđli da lovite ono što je ona odobrila...pa jeli to exspertizamBesan??

Zaista moram da se umesam, da neke stvari pojasnimo. Mislim da si ti Sasa previse ozbiljan covek da bi ti neko prodavao maglu, pa me onda cudi tvoj rezon i stavovi u vezi svima poznatih tipova. Bojim se da si jako dezinformisan i mislim da nije ni malo pametno podrzavati ljude o kojima je rec. A oni mogu i sami da se obrate javnosti i objasne sta su radili.
Sto se tice vocnjaka o kome je rec u njemu nikada, odkad postoji nije organizovano nikakvo hvatanje zeceva. Neko te je slagao.
Hvatanje zeceva je organizovano nekoliko godina ranije u jednom drugom vocnjaku uz ucesce lovaca iz celog udruzenja, zaposlenih na vocnjaku i djaka osnovne skole iz Celareva. Zaista je uhvacen mali broj zeceva, ali je to bila skoro polovina populacije zeca koji se nalazio u tom potpuno ogradjenom vocnjaku. Uglavnom troskovi Lovotursa koji je pruzao uslugu hvatanja, su podmireni a vlasnik vocnjaka je udruzenju donirao izvestan broj bagremovih stubova koje je udruzenje dalo tom l.d. kojem bez potrebe advokatises, da mu ne spominjem ime.
Domacin nam je svima obezbedio i dorucak na terenu, pa smo svi zajedno uzivali u jednom divnom danu. Od posleratnih godina pa do tada kod nas niko nije organizovao hvatanje zeceva tako da je akcija imala i edukativni karakter jer skoro niko od prisutnih lovaca nije imao to iskustvo.
To ipak nije sprecilo te koje pravdas da se celo vreme izvodjenja akcije sprdaju sa istom i ismevaju ideju o hvatanju, iako su oni na kraju imali najvise koristi. Toliko o njima i vocnjaku. Nadam se da je jasnije.

marcony

temudjin kaže:

Sremac75 kaže:
Ja sam znao da tvoj prijatelj Braca Piškać ima veliku moć ubeđivanja, ali da će tebe uspeti da ovako premaže......ccccccc!
Ili se samo praviš!
A ti ga samo štiti i podržavaj i pravi se lud!

Da napisemo ovako: Pozivam nadlezne drzavne organe da istraze rad Brace i kompanije u LD Jelen. Moze li tako ili je to nepotrebno jer je Sremac75 vec napisao optuznicu, izveo dokaze, preslisao svedoke i doneo presudu.
Salu na stranu..
da solidarno plati stetu na sadnicama jabuka u vocnjaku koja se procenjuje na uh uh ..
Sta vise da napisem....

Vidi, vidi pa dođi ti da ispitaš, valda si ti neki organ? LSS je tu ojađen+država+lovci+....

Sremac75

temudjin kaže:

Salu na stranu..
Sta vise da napisem....

Dovoljno!
Pozdravljam!
Iako još niko, pa ni ja, nije napisao optužnicu, niko nije izvodio nikakve dokaze, i niko nije doneo nikakvu presudu (nažalost)!
Ali drago mi je da i ti pozivaš na utvrđivanje činjenica!
Ja to radim samo godinu dana!

E ovo ću ja da odštampam!
Smeko
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

slavaplana
 Sto nisi bio na veceru sinoc sa drugarima iz upravnog odbora?Gastritis verovatno!!!!!
Pozdravicu Dulicku kada je vidim !Nije pogresila kad je pravila exspertski tim!!

boro
 Momci nije lepo, svi na jednog, preci cu na njegovu stranu, meni se za razliku od vas njegove price svidjaju, a da je strucnjak to mu niko ne moze osporiti.

Sremac75

boro kaže:
Momci nije lepo, svi na jednog, preci cu na njegovu stranu, meni se za razliku od vas njegove price svidjaju, a da je strucnjak to mu niko ne moze osporiti.

Grešiš boro,
ovo je jedan protiv svih!
Ali vidiš i sam da kritika prosvetljuje, menja se čovek, odriče se nekih tamo.....!
Od religijskih predavanja smo došli do, koliko toliko, konstruktivne diskusije!
Ko zna šta nas u budućnosti može obradovati!
PraviloPraviloPravilo
Palica

Sremac75

temudjin kaže:

Sta vise da napisem....

A da, setio sam se :

Mogao bi da napišeš da je trebalo zečeve isterati iz tog voćnjaka (kada već postoji otvorena kapija)......znaš, .....zbog štete i malog prirasta!
Da se kaješ, ali da su te obmanuli!
Bez aha!
PraviloPraviloPravilo
Palica

Lala
 Ili vi, kolege, menjajte termine boravka na forumu, ili ja da prestanem da spavam; ovako propustim najinteresantnije delove.
Zaboravih da kažem, da je taj lov u voćnjaku o kojem se piše, bio organizovan posle donošenja preporuke saveza, da se lov na zeca obustavi, zbog drastičnog smanjenja populacije. Ali to nije smetalo organizatoru i učesnicima, da se ipak hrabro, samo sa puškama, upuste u obračun sa zečevima do konačnog uništenja u ogradjenom terenu, pa kom opanci, kom obojci. To je, koliko ja vidim, bilo skoro kao lov zeca u gateru! Lovački, po kodeksu, postreljamo zečeve, pa onda expertski konstatujemo da je to bolje rešenje od hvatanja živih zečeva, i prebacivanje u drugi deo lovišta, gde ga manjka zbog vrlo loše godine, a gde mu je inače stanište. A usput ne ispoštujemo preporuku saveza, koju su skoro sva druga LU uvažila. Štete na sadnicama? Naknada štete? Pa zar nisu ogradjeni voćnjaci nelovne površine, a zaštitu sadnica treba da organizuje vlasnik voćnjaka i da snosi eventualnu štetu, a ne da se obraća LD i lovnom inspektoru.
Evo, npr. meni golubovi non stop sleću na krov, uvlače se u tavan, fekališu (seru) po svemu, i prave mi štetu. Jel ja treba da organizujem lov na golubove u tavanu, ili da se obratim lokalnom inspektoru i LD, da dodje i pomlati te ptice, jer su mi čak i veš koji se sušio, jednom prilikom izfekalisali (posrali)! Uništili su mi skupoceni unikatni donji veš, kupljen kod Kineza, neprocenjive vrednosti, pa da li mogu da tražim naknadu štete? Ili je možda pravilnije, da zapušim rupe na tavanu kroz koje se golubovi uvlače, i ne pravim dalju sprdnju na ovu temu?
E slično je i sa tim voćnjakom, princip je isti, ostalo su nijanse.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Sremac75

temudjin kaže:

Sto se tice Brace,
Usudio se da izda i to za godinu dana vise dozvola za lov predatora u jednom drustvu nego sva druga lovacka drustva u istom udruzenju u periodu od deset godina.
Ili kanda(har) gresim

I ovo da dodam!
Ovako izgledaju neke od 700 nevraćenih dozvola za lov "izdatih za lov predatora"!

http://i52.tinypi...rxz8tz.jpg
http://i56.tinypi...zhmv87.jpg

Kakve li su ostale..............?
E baš da vidim kako će ti ovo Braca objasniti?!

Ostatak priče je na temi "Solidarnost među pravim lovcima"!
PraviloPraviloPravilo
Palica

slavaplana
 O MAJ GADDDDD!!!Sto kaze Soic!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

mihailo
 Na sajtu ministarstva poljoprivrede itd je 01.02.2011 objavljeno obaveštenje za dobijanje lovne karte,ukratko svaki lovac može da uplati za lovnu kartu 1000 rsd,priloži original uplatnicu(prva stranica) kopiju diplome o položenom lovačkom ispitu ili drugi dokaz (zakon član 60 stav 2),podnosi zahtev korisniku lovišta.
Korisnik lovišta mora da prihvati zahtev za dobijanje lovnih karata od svakog zainteresovanog lica koje priloži gore navedene dokaze.
Ukide ministarstvo uplatu lova tj sada će u mom lu lov srndaća,ds biti samo uz uplatu ulaska u lovište 100 din i plaćen odstreljena divljač, otvaraju se vrata legalnoj.................. i ko zna čemu još

Sremac75

mihailo kaže:
Na sajtu ministarstva poljoprivrede itd je 01.02.2011 objavljeno obaveštenje za dobijanje lovne karte,ukratko svaki lovac može da uplati za lovnu kartu 1000 rsd,priloži original uplatnicu(prva stranica) kopiju diplome o položenom lovačkom ispitu ili drugi dokaz (zakon član 60 stav 2),podnosi zahtev korisniku lovišta.
Korisnik lovišta mora da prihvati zahtev za dobijanje lovnih karata od svakog zainteresovanog lica koje priloži gore navedene dokaze.
Ukide ministarstvo uplatu lova tj sada će u mom lu lov srndaća,ds biti samo uz uplatu ulaska u lovište 100 din i plaćen odstreljena divljač, otvaraju se vrata legalnoj.................. i ko zna čemu još

Pozdrav Mihailo!
Pre svega drago mi je da si ponovo sa nama!

Mislim da grešiš što se tiče plaćanja lova!
Do ustanovljavanja i dodele novih lovišta će sve biti kao i prošle godine. Svaki gost ili turista će morati lov i ulov da plaća po cenovniku LSS. Moraće i da plaća naknadu za ulazak u lovište i organizaciju lova po cenama koje odredi LU. Znači sve isto kao i do sada!
Kada se ustanove i dodele nova lovišta, LU će samo određivati i cenu divljači i naknadu za ulazak u lovište i organizaciju lova. Država samo traži da joj se uplati 10% od vrednosti ukupno planiranog odstrela, i to po cenovniku koji je već odredila Komora ili će ga odrediti Ministar!
PraviloPraviloPravilo
Palica

slavaplana
 Ministar treba da potpise cenovnik Komore koji ce biti vazeci i na osnovu kog ide onih 10% na dva rate drzavi na planirani ostrel!!!!

temudjin

slavaplana kaže:
Sto nisi bio na veceru sinoc sa drugarima iz upravnog odbora?Gastritis verovatno!!!!!
Pozdravicu Dulicku kada je vidim !Nije pogresila kad je pravila exspertski tim!!

Hvala, hvala, kanda se postuje pravilo, dorucak pojedi sam, rucak podeli sa prijateljem a veceru daj neprijatelju. Pozdravi gospodju Dulic Frulic, pozdravi ostale amigose iz uprave za š...

temudjin

boro kaže:

Vreme je za sledecu pricu:

Diogen, jedan od najumnijih ljudi koje je svet poznavao, upitao je Aleksandra Velikog koji je došao da ga vidi: Gde ti ideš? Mesecima gledam kako vojska ovuda prolazi i pitam se u čudu šta je svrha svemu tome?
A Aleksandar mu rece: Ja želim osvojiti svet.
Diogen rece: Slažem se, ti ceš osvojiti svet, prihvatam - a što posle? Aleksandar je bio malo zatečen. Niko ga nije to pitao, i još na taj način. Ali on ipak odgovori suzdržano: Onda ću se opustiti.
Diogen se potom poče jako smejati. Čitava dolina je odzvanjala njegovim smehom u rano jutro. On pogleda svog psa. Imao je samo jednog druga, svog psa; oni su živeli zajedno, živeli su zajedno citavog života. On pogleda psa i reče: Jesi li čuo ovo? Jesi li razumeo? Aleksandar nije mogao verovati svojim očima da je pas klimnuo glavom u znak odobravanja.
Aleksandar reče: Ja sam iznenađen. Šta on misli kada klimajući glavom potvrduje da razume?
Diogen reče: Čitava egzistencija shvata da ako ti stvarno želiš da se opustiš, ko te u tome sprečava? Čemu gubljenje vremena u osvajanju sveta? Ti si rekao ako bi želio da se opustiš, da budeš u miru, da budeš meditativan, da budeš u tišini, da uživaš u jutarnjem suncu i svežem vazduhu - prvo trebaš osvojiti svet. No, tada ce mir biti veoma teško ostvariv. Šta je sa nama siromašnim koji ne mogu osvojiti ni najmanju stvar, koji ne mogu imati ništa?
Ali, ja sam već opušten, ja sam u miru, ja uživam potpuno u ovom trenutku.
A mi imamo sasvim dovoljno prostora za to. Tu je bila široka obala uz reku.
On reče zatim: Možeš uzeti bilo koje mesto ovde, samo izaberi. Ovde nije u pitanju osvajanje i predavanje. Ako želiš ovo mesto gde ja sedim, samo reci, ja se mogu malo pomaći - možeš to uzeti. Ako želiš mesto mog psa, on će se pomeriti, on je razuman, on nije samo običan pas. To je pas koji je iskusio mir. To je naša vera, naše prijateljstvo. naša ljubav, naše bratstvo. Ja ne želim biti sa masom naroda jer oni ne razumeju stvari.
Ja volim mog psa, on je tako razuman. I pas se zaista pomeri u stranu klimajući glavom
kao da želi dobrodošlicu: Možeš zauzeti ovo mesto.
Aleksandar nikada pre nije bio u tako teškoj situaciji. Kako da iziđe iz toga?
Diogenova logika je bila sasvim jasna. Ako želiš mir, opuštanje, onda pocni odmah! Osvojiti čitav svet i nije potrebno da bi... nije čak neophodan bilo koji uslov za to.

Limun
 Temudjine poznata mi je ova tvoja priča, ali brate ti ne shvataš izgleda da je ovim našim lovcima dosta priča tipa kao što je ova tvoja. Daj bre nešto narodcki da te ceo svet razume! I zajebi vise ove tvoje priče, daj nešto konkretno ako želiš dobro ovom našem lovstvu!
Pozdrav od Čarapana!Jaooo "ja s'tem nem ništa"
LimunLimunLimunLimunLimun

"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."

Khalil Gibran

temudjin
 Donošenje godišnjeg plana gazdovanja lovištem usklađenog
sa lovnom osnovom (član 48. Zakona o divljači i lovstvu)

Korisnici lovišta, nakon utvrđivanja brojnog stanja divljači, donose godišnje planove u kojima se brojnost određenih vrsta divljači razlikuje od optimalne brojnosti prikazane u osnovnom planskom dokumentu - lovnoj osnovi lovišta.
Nadležni republički šumarski i lovni inspektori uglavnom traže da se prepišu podaci iz lovne osnove u godišnji plan odnosno tumače da je to usklađivanje, i zabranjuju lov ukoliko se pojavi razlika između godišnjeg plana i lovne osnove.
U dosadašnjoj praksi pokazala su se sledeća pravila:
1. na divlju svinju i fazana, zabranjen je lov, ukoliko se utvrdi da je osnovni fond divljači u lovištu manji od 30 % od optimalnog fonda divljači utvrđenog planskim dokumentom.
2. na jelena-evropskog, jelena-lopatara, muflona, divokozu, srnu i zeca, zabranjen je lov ukoliko se utvrdi da je osnovni fond divljači u lovištu manji od 50 % od optimalnog fonda divljači utvrđenog planskim dokumentom
3. na poljsku jarebicu je lov zabranjen ukoliko se utvrdi da je osnovni fond divljači u lovištu manji od 70 % od optimalnog fonda divljači utvrđenog planskim dokumentom.
Osnovna biološka pravila (IUCN) za sve vrste divljih životinja i naravno za divljač (lovne vrste) su :
-2 -1 0 +1 +2
Trend brojnosti i areala:
+2: nagli porast; cca + 51% i više
+1: umereni rast; cca + 26 50 %
0: bez uočljivih promena; cca +/- 25 %
-1: umereno opadanje; cca - 26 50 %
-2: naglo opadanje; cca -51% i više

Primer: Vrsta: srna
Optimalna brojnost: 1.000 jedinki (750 -1250) - oznaka 0
Dozvoljeno odstupanje: 600 jedinki - oznaka -1
Dozvoljeno odstupanje: 1.400 jedinki - oznaka +1
Zabrana lova : 400 jedinki, brojnost ispod 500. - oznaka -2

Limune jel ovo dovoljno narodski objasnjeno.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lovačko udruženje LOVAČKA UDRUŽENJA 550 11.12.2024. 09:59
Unošenje živih zečeva u lovište DIVLJAČ 124 02.01.2021. 18:25
Održavanje (čišćenje) karabina KARABINI 165 05.01.2019. 07:20
Zagađenje okoline i lovišta PRIRODA I EKOLOGIJA 46 06.07.2018. 09:54
TRAIL CAM -kamere za praćenje divljači DIVLJAČ 22 02.02.2017. 18:53
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
ПРЕГЛЕДАНО 1.000 ОЧНИХ СОЧИВА
Изабрано ново руководство Ловачког савеза Во...
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,711,199 posete www.srbijalov.com