Po mon saznanju jos nije donet taj pravilnik, ali se prica, i to koliko cujem je vec reseno, da u ravnicarskim lovistima u Vojvodini to bude max. 15000 ha na jednog Lovocuvara, a u brdskim 10000 ha, e sad 2-3000 ha gore dole, to ne menja bas mnogo, al to bi trebalo da bude orijentir.
Nigde jos ne pise, to tek treba da objave.
Malo sam razmišljao, pa da nabacim i vama teze za razmišljanje i diskusiju:
Biće veselo, kad se na proleće iscrtaju lovišta, a za godinu ili dve najviše, se donese zakon o restituciji (povraćaj oduzete imovine). Ne znam kako je u Šumadiji, ili u zapadnoj ili južnoj Srbiji, ali znam da su u Vojvodini ogromni kompleksi zemlje bili oduzeti vlasnicima posle II svetskog rata, i sad se ta zemlja mora vratiti - EU standardi traže baš to. Šta će onda ostati od lovišta? Onda vlasnik zemlje ima mogućnost da registruje lovište, pa da naplaćuje lov, ili registruje LU na tom lovištu...Pa postavi table 'privatna imovina', i kad neki lovac kroči na njegovu zemlju, on podnese prijavu sudu, lovcu MUP uzme oružje, do okončanja postupka...
Drugo, već sad postoje ljudi koji su vlasnici desetina hiljada hektara zemlje po Vojvodini (Mišković, Kostić, Matijević...), ko će njima da na njihovoj zemlji vuče granice lovišta? Šta ako neko od njih odluči da ne dozvoli lov na svojoj zemlji? Ili, odluči da tu površinu registruje kao zatvoreno lovište, osnuje LU na tom lovištu, postavi obezbedjenje, i naplaćuje članarinu?
Treće, šta je sa zemljom nekadašnjih zadruga, ili poljoprivrednih kombinata, koji nisu privatizovani, a zemljište sad pod parlogom, ne obradjuje se, milina za zaklon divljači? Šta ako i oni odluče, da se ne može formirati otvoreno lovište na njihovoj zemlji? Ili traže naknadu za korišćenje zemljišta za lov?
Nismo do sada razmišljali i o ovim mogućnostima...
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
kako su zatupili ovaj novi zakon kod nas,kamo lepe srece da mogu da u svakoj svojoj njivi postavim privatni posed a i ostali lovci isto da rade.....pa da vidim posle ko ce da lovi i ko ce da placa clanarinu...pa makar i ne lovio vise.
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
A ipak povlačim reč, sad sam dobio informacije iz prve ruke sa satanka u pokrajinskom sekretarijatu, koji je imao uglavnom informativni karakter.
1. Još 10 do 15 dana će se primati zahtevi za ustanovljavanje lovišta.
2. Gledaće se da se ispoštuju granice katastarskih opština gde god je to moguće.
3. Samo ko je vlasnik ribnjaka moći će da namesti lovište.
4. Vojvodina šume ostaju u svojim granicama za sada.
5. Dozvoljeno je korigovanje plana gazdovanja lovištem u saradnji sa inspektorom i predloženo je da se izvrši korektno brojanje divljači.
Ako je ovo tačno a nema razloga da nije onda su zaista FER i moja čestitka za Dušana Kunovca.
A što se tiče B. Palanke izgleda da za njih niko nije podneo zahtev za formiranje drugih lovišta i da će ako toga ne bude biti formirana tri ili 4 lovišta onako kako u sekretarijatu budu mislili da treba, bar je meni tako objačnjeno.
Dobro je može u ovoj temi da se onda barata sa svim što se tiče ustanovljavanja lovišta.
Ima li informacija da li je ministarstvo za PŠIV održalo sličan sastanak ili je ovo uradio samo pokrajinski sekretarijat za PŠIV.
u zakonu o lovstvu i u pravilniku tacno kaze da na prostoru APV dodeljivanje lovista radi pokrainski sekreterijat, isto kao i na APKIM . Znaci Pokrajina je vec krenula sa planom dodele i ustanovljavanje lovista.
U Srbiji to radi Ministarstvo Poljoprivrede.
Da krenula je i izgleda da će se to prilično brzo izdešavati, u principu onoliko koliko bude moglo, jer je juče na sastanku potvrđeno da će se lovišta tačno odrediti i GPS merenjima a za to će ipak trebati neko vreme. U glavnom su i svi potrebni pravilnici donet, tako da treba uskoro očekivati masu zbivanja.
Meni izgleda da granice lovišta ne crta PSŠIV nego neki pojedinci koji u njemu rade, a sve po željama prijatelja, rođaka, kumova....!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Koliko ja imam informacije ništa konkretno nije rečeno za tvoje lovište Sremac, koliko sam ja razumeo što mi je oprt preneto je da će se lovište podeliti na tri ili četiri i da valjda i nema podnetih zahteva sa vaše strane i da ako ih nebude onda će granice iscrtati PSPIV, a ako bude izraženih želja i mogućnosti da će se one poštovati. Toliko ja znam, e dal ima nešto ispod brega to ne znam.
LU Aleksandrovo kaže:
Koliko ja imam informacije ništa konkretno nije rečeno za tvoje lovište Sremac, koliko sam ja razumeo što mi je oprt preneto je da će se lovište podeliti na tri ili četiri i da valjda i nema podnetih zahteva sa vaše strane i da ako ih nebude onda će granice iscrtati PSPIV, a ako bude izraženih želja i mogućnosti da će se one poštovati. Toliko ja znam, e dal ima nešto ispod brega to ne znam.
Hvala za informaciju!
8 LD se izjasnilo da želi da se ponovo ustanovi jedno lovište u sadašnjim granicama, ali izgleda da to pismeno nije dostavljeno na pravu adresu.
Ostali se nisu izjasnili ili su se izjasnili da se lovišta ustanove za njihove k.o.!
Ispravićemo to!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Drage moje kolege ako samo pogledate geografsku kartu recimo razgraničenje Srbije i Hrvatske videćete da su to nekada radili neki pijanci, pa kad im zadrhti ruka tako ide i granica. Sada će to verovatno raditi neke nove pijandure kao one što su kreirale nakaradan zakon. Umesto da su to poverili geodetama i kartografima ljudima od zanata.
Nezvanično ali plasirano kao gotova stvar!
Lovište kojem je do sada gazdovalo LUO Bačka Palanka, "Palanački rit" koje ima oko 45.000ha sa svim naseljima i šumama, će se podeliti na tri lovišta.
Granice neće biti prirodne, nego su uzete granice nekih K.O.!
Delovi dva od tri nova lovišta će biti povezani samo u jednoj imaginarnoj tački (kao kada se kvadrati dodiruju uglovima)!
Stručno nema šta!
Presudila je "vertikala", izgleda!
Ako je ovo tačno onda ništa iz Pravilnika neće biti ispoštovano, pa će i takvo ustanovljavanje lovišta biti nezakonito!
Poslato je pismo Ministarstvu i Pokrajinskom sekretarijatu koje govori da je ova nezvanična informacija SRAMOTNA, i upozorava na nezakonitost u ovakvom postupanju.
Sremac75 priložio:
LU Aleksandrovo kaže:
Hvala za informaciju!
8 LD se izjasnilo da želi da se ponovo ustanovi jedno lovište u sadašnjim granicama, ali izgleda da to pismeno nije dostavljeno na pravu adresu.
Ostali se nisu izjasnili ili su se izjasnili da se lovišta ustanove za njihove k.o., barem ne zvanično, ali su sigurno "lobirali"!
Ispravićemo to!
Zahtev da se ponovo ustanovi jedno lovište u sadašnjim granicama podnet!
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?