Ma dobio sam ja šta sam trebao ali mi se nije svideo komentar. U stvari da budem iskren ja sam u prvi momenat pomislio da se radi o nečemu drugome pa sam burno reagovao. A tek sam posle skontao o čemu je reč, tako da sam se načekao za papire a i nazivkao da ih požurujem.
Podunavac zemo odkada je HLS-z jedan od vodećih u Evropi?? Može li o tome koja reč??
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
LU Aleksandrovo kaže:
Au lalo dal je baš tako, a lobiranje a zastrašivanje, sećaš se valjda ti i onih čuvenih zborova radnih ljudi u organizacijama, ja mislim da se ipak brzo leti lako je ući al kako izaći, znaš onu dala baba dinar da uđe u kolo , sad bi dva da izađe, te mislim da treba biti veoma oprezan kod formiranja i učlanjenja u regionalne i bilo koje druge saveze, sve mi nekako deluje da se to radi na brzaka i na nešiju inicijativu.
Kolega, zastrašiti se može onaj, koji nije pred sobom čist. A lobiranje je legitiman način da neko postigne svoj cilj. Ubediti druge da je tvoj stav ispravan, nije nelegitimno i nelegalno.
Uostalom, i ti si verovatno, kada si izdvajao svoje LD iz tvog bivšeg LU, morao da lobiraš, i da objašnjavaš ljudima da misliš da je bolje da se izdvojite, to nije ništa loše.
A naravno, da treba dobro izvagati da li je bolje učlaniti se ili ne učlaniti u neki savez, to najbolje znaju članovi nekog LU, koje o tome odlučuje. Nema generalno ispravnog stava; ono što je za mene i moje LU dobro, ne mora biti dobro za nekog drugog.
..pa tamo u onim izveštajima sa UO LSS-a predsednik LSV-e Beuković kaže da je HLS sada jedan od najačih saveza u evropi, pa reko dali ti znaš nešto o tome ??
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
mihailo kaže:
Paninm, tako je,shvatio si dobro,samo previđaš jedno a to je da i regionalni savez može raditi loše,a šta onda?
Hrvatska ima županiske saveze koji su članovi HLS.
Svaki županiski savez ima sledeća tela:
Skupštinu,predsednika,dva podpredsednika,io,arbitražni sud,stegovni sud,nadzorni odbor.Pa onda razna povereništva. www.lovacki-savez...
Sve mi to liči na glomaznu organizaciju koja na prvom mestu rešava pitanje nezaposlenosti.
Voleo bih da čujem iskustva lovaca iz RH ako ih ima na forumu.
Ha? sto se tice hrvata,nemam pojma kakva im je organizacija.
Ja misim da to nece biti glomazno,jer ako dodje do ovoga onda LSS nece ni smeti da trazi vecu clanarinu,ako oce da im drugi pod savezi budu clanovi, jer valjda ce i njima jednom svanuti da su im potrebni clanovi, jer po novom oni ce stvarno morati da se potrude da im Lovci budu na prvom mestu a tek onda njihove fotelje, a ne da se ponavlja ista stvar sa takovom. Jer po novom Neki podsavez moze reci " Resavajte stvar sa Osiguranjem,ili nas savez izlazi iz clanstva" . Sa ovakvim uredjenjem, necemo mi moliti i kumiti LSS da nesto radi za nas,nego ce on zvati Udruzenja i pruzati uslugu, kao pravi servis Lovaca.
Ako i dalje budu mislili ,da mogu da donasaju odluke a da ne pitaju udruzenja,onda lako mogu i ostati bez clanstva, jer ako ti placas clanarinu,a oni tebi odredjuju koja cena je za tebe odgovarajuca,kolika ce ti biti clanarna, onda to nije saradnja.
E ako tako bude,onda ce to biti dobra stvar za nas na dnu( sto smo dosad i bili jer nas niko nije zarezivao ni 5%). Zato oni tako i pricaju na sednicama,jer znaju da vise nece imati glavnu rec,vec ce svako udruzenje da odlucuje. Ako to tako bude,e onda ces videti lalo ,da ces na neka pitanja u buducnosti da dobijes vrlo jasne odgovore, jer ce i ovaj sajt,da dobije na snazi ,kao pravo javno glasilo ,i kritike sa ovog sajta ce doboti jos vise na snazi.
zoranp kaže:
..pa tamo u onim izveštajima sa UO LSS-a predsednik LSV-e Beuković kaže da je HLS sada jedan od najačih saveza u evropi, pa reko dali ti znaš nešto o tome ??
Možda čovek planira da kad drugi put Tadić ode da se vidi sa Josipovićem, povede i njega da se vidi sa urom Dečakom?Ko zna, možda odatle komplimenti?
Paninm, sve što si napisao, je tačno, po meni. I upravo o tome smo sve vreme pisali, na nekoliko tema. I upravo to se već dešava, što si pisao, ali još uvek ne u punoj meri. Stvari se menjaju vrlo brzo, seti se kako je izgledalo sve ovo oko lovstva i ministarstva i saveza pre pola godine, a kako sada? Kolika je uloga Srbijalov u tome, ne mogu da procenim.
Jedino si pogrešio, Paninm, ovo oko sajta; sajt ostaje sajt Srbijalov, ne može sajt da bude javno glasilo, a forum ne može biti sudnica, nego mesto gde će članovi iznositi SVOJE MIŠLJENJE, pa ko hoće da čita i da uvažava, neka čita, ko neće ne mora. Snaga Srbijalov su upravo njegovi članovi, obični lovci. Baš me briga, da li je neko od vas predsednik LU, ili bilo šta drugo, ako jeste, tim bolje. Svi imate pravo na svoje mišljenje, pa sučelite argumente.
PRAVO NA IZNOŠENJE SVOG MIŠLJENJE IMATE; ISKORISTITE GA! To vam niko ne može uskratiti, ako svi počnu da misle, biće dobro za lovstvo. A ako svi ćute, onda NEKI MOGU POČETI DA MISLE da mogu da rade šta god hoće, stalno. Bez vredjanja, bez ružnih reči, a siguran sam da je 99% ljudi na ovom forumu iz dobre namere.
MISLITE O TOME!
pa mislio sam glasilo gde ljudi mogu javno da izraze svoja misljenja u vezi Lovstva, a vidi se da ima vec efekta,kada su otvoreno stavili izvode sa sastanaka.
Pre pola godine,nisi ni dobijao neke informacije,sve na kasicicu,i sve nepotpuno, i sve reseno ni da te je neko nesto i pitao.
Izvinjavam se ako sam lose formulisao u vezi sajta srbijalov.
Kolege većina komentara koje dajemo je uglavnom na sadašnje stanje i organizaciju LSS,kao i odnos LSS sa budućim regionalnim savezima i obrnuto.
Ja bih priču postavio drugačije:
-prema zakonu pojavi se LU i zakupi lovište,samim tim LSS niti bilo koji drugi savez nemaju način da primoraju bilo koga na članstvo.
-Lovne karte prosleđuje recimo ministarstvo direkt LU
-Svako LU ima stručnu službu za izradu dokumenata i lovočuvare svi sa licencama profesionalci.
Osnovni kriterijumi zadovoljeni.
Sad sledi pitanje:
Koja je svrha postojanja bilo kog saveza pa i regionalnog?
Šta će savez obavljati za LU osim predstavljanja u međunarodnim organizacijama?
Razvoj i unapređenje lovstva(iza ovoga se sve krije)
Ko to bolje zna kako će da razvija i unapređuje lovstvo od LU koje je prisutno na terenu.
Ako budu razvijali i unapređivali gospoda iz LSS na dosadašnji način tek onda smo na................li.
Polaganje lovačkih ispita?
Ajde da kažem ok mada i to može da reguliše ministarstvo pravilnikom pa komisija iz LU organizuje ispit i izda diplome,naravno novac ostaje LU zašto bi išao u savez.
Sledeće pitanje:
Kakav nam savez treba?
Koje će poslove obavljati?
Kakve će biti ingerencije saveza?
Hajde da malo gledamo napred i damo predloge kako bi trbala da izgleda krovna organizacija.
Što se više bliži momenat kada će biti raspisan konkurs za dodelu lovišta, to će ovakva pitanja biti sve češće postavljana. Sve se vrti oko lovišta i oko dosadašnjeg monopola na lovišta, koji je držao LSS.
Ko bude korisnik lovišta ubuduće, taj će držati ključeve od kase u koju će se slivati novac i od članarina, i od komercijale, i od drugih prihoda. Na kom nivou će ta kasa biti, zavisiće od odluke svakog LU pojedinačno.
LSS će morati da udje u utakmicu sa drugim savezima, koji će se pre ili kasnije osnivati. Neće možda biti više ni podele po teritorijalnom principu, da su sva LU u Vojvodini po definiciji članice LSV, niti će sva LU u Srbiji po definiciji biti članovi LSS. Ako se napravi taj Savez Šumadije i Pomoravlja, gde piše, da moje LU iz Vojvodine ne može da bude član tog saveza? Ako ponude dobru uslugu, po prihvatljivoj članarini, zašto ne bi moje LU ušlo tamo? I obrnuto: ako LSV ponudi nešto bolje od drugih saveza, gde piše da Limun, Mirko, Browningbar iz Trstenika ne mogu da budu članovi LSV?
Najozbiljnije mislim ovo što sam napisao, ne zezam se. Neka me neko demantuje.
Lalo slažem se sa tvojim mišljenjem i trbalo bi da svako LU bira savez.
Ali mene interesuje koja će biti svrha postojanja saveza kada vlast prelazi u LU?
OKo čega će se takmičiti savezi kada neće gazdovati?
Scenario 1
Ajde da pretpostavimo da 50% sadašnjih lovišta zakupe LU a drugih 50% savez i privatna preduzeća.
Šta će biti motiv učlanjenja 75% zakupaca u savez?Osim ako nbude zakonska obaveza.
Scenario 2 (najverovatni)
Savez ide na kartu da će na tenderu jedan deo lovišta zakupiti bogatija LU,nešto privatna preduzeća a veći deo će ostati nezakupljen,onda država nezna šta će satim lovištima i daje ih na gazdovanje savezu ili savezima ukoliko se formiraju.Borba je počela a primer je formiranje regionalnog saveza Šumadija,ko okupi više LU dobiće veći deo kolača ili savez sa LU koja je okupio nastupa kao konzorcijum na tenderu.
Ovde netreba zanemariti ambicije Javnih preduzeća,koja imaju novac.
Pitanje je da li će regionalni savez dozvoliti članstvo LU sa kojima ne čini geografsku celinu.
Ako mi koji smo prvi u kontaktu sa lovistem,neznamo kako da gazdujemo lovistem,onda neznam ko drugi moze-sigurno ne LSS, koji manje vise sede u kancelarijama,i bave se teorijom.
Ja mislim da LSS treba da se bavi Polaganjem ispita, Ocenjivanjem trofeja,i da nas predstavlja u medjunarodnim organizacijama. Naravno moze da nam salje savete i preporuke.
Svako lovacko Udruzenje,anjbolje poznaje prilike u svom lovistu, i kad to budu shvatili oni gore,nama ce krenuti na bolje.
Sto se tice zakupa lovista-pa odakle savezu pare? on se dosad finansirao od clanarine 85000 lovaca-i bez te clanarine nevidim kako bi uopste funkcionisao? Eto samo pogledaj u Finansijski izvestaj LSS koji ce biti na sednici 27.2- sve pare su od clanarine lovaca,
tako to i ide Aleksa. oni koji tesko zaradjuju pare, mogu jedino revolucionari da budu, a oni sto su gore, bore se da ostanu gore, to je logican splet okolnosti.
Pogresili su sa takovom, i umesto da onaj koji je bio za najbolju opciju,da lovcima bude najbolji uslovi za osiguranje,ustane i kaze " Dajem neopozivu ostavku, ovaj predlog nije za dobrobit lovaca" ,nego samo konstatuju da je usvojeno predlog.
Dokle god su plate na prvom mestu, i dok je god najvazniji savez a ne clanstvo,nece biti dobro.
Pa bre u svim nasim Lovackim Drustvima, mi imamo Upravni odbor,i imamo funkcionere ,koji tu rade volonterski, za 0 dinara.
Pa da primas platu 100000 dinara,onda bi trebao da uradis najbolje za one koji te placaju,(sve lovce),a ne da gledas samo da tebi ostane u kasi.
Misim da se vec ponavljam,dosta je od mene, sto bi rekao Lala, samo se nerviram.
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?