Polaganje lovačkog ispita
|
Predator |
Objavljen 17.10.2012. 22:59
|

Veteran

Upisa: 899
Pristupio: 13.04.2010. 00:49
|
Podunavac kaže:
BojanKG kaže:
Za polaganje lovackog ispita po novom treba ti samo da si polagao za lovacku pusku ili da imas oruzani list... po novom ne moras da staziras..
A kako ćeš da imaš oružni list za lovačku pušku ako nisi član lovačkog društva? To možda može neko ko ima 40-ak i više godina, a pušku je nabavio onomad, a za mlađa lica mislim da je ovo zakonski neizvedivo. Ili možda grešim?
Zemo, moguće je. Znam bar dva-tri primjera gdje su ljudi dobili nabavne dozvole, a da nisu bili članovi niti jednog lovačkog društva. Kad se podnosi zahtjev nigdje se ne upisuje da li si član LU. Mene je to pitao policajac prilikom terenske provjere (da li sam član nekog LU), a drug iz Vršca je tek ove godine postao član iako ima pušku već 4-5 godina. Pošto po novom zakonu, da bi se nekoj osobi izdala lovna karta nije neophodno da je ona član bilo kog udruženja, pogotovo sad ne vidim prepreku da se posjeduje lovačka puška bez članstva u LU.
|
|
|
|
sima |
Objavljen 18.10.2012. 11:53
|

Mlađi član

Upisa: 38
Pristupio: 12.07.2011. 17:18
|
Lala kaže:
sima kaže:
5. 10 je na Ubu bilo polaganje lovackog ispita, ispit smo polagali usmeno, izvlacili smo kobinacije sa po 5 pitanja, komisija iz ministarstva, od nas 40 mislim da je samo jedan pao, i pao je zato sto nije znao delove lovacke puske 
Kolega, kakva komisija iz Ministarstva? Polaganje lovačkih ispita vrše Lovački savezi!
I ti si položio lovački ispit, a ne znaš ni odakle ti je bila komisija? Da li znaš bar jedno ime članova komisije kod koje si polagao?
Tako su se predstavili, bilo ih je dvojica, nisam cuo da je iko spomennuo ime kako se ko zove, ili ja nisam cuo jer sam bio na kraju reda, a da bili su iz Lovackog saveza, izvinjavam se za onaj lapsus iz "ministarstva" vise sam bio poludeo koliko su nas zezali za taj lovaki ispit... I da ispravka oborili su sedmoricu ljudi iako niko nije imao odakle bilo sta da procita vezanno za lovaki ispit. |
|
|
|
sima |
Objavljen 18.10.2012. 16:45
|

Mlađi član

|
Danas u toku dana sam od upravnika naseg lovista Ilije Kuge dobio sledece informacije.
Dana 5 oktobra na Ubu organizovano je polaganje lovackog ispita, ispit smo polagali pred komisijom koju je imenovao Lovaki Savez Srbije a koju je cinio gosp. Rodoljub Hadzicenic, Ilija Injac i Ilija Kuga, inace upravnik lovista.
Literaturu nismo imali ali je iz tog razloga odrzano vise dvocasovnih pradavanja koji su se odnosili na bezbednost rukovanja lovakim oruzijem, lovackoj etici, poznavanju divljaci, bolesti, kao i prvoj pomoci u lovu a koju je organizovao i odrzao upravnik lovista.
Za lovaki ispit je bilo prijavljeno 44 kandidata, od kojih se 37 pojavilo, jedan je pao ( a ne 7 kako sam ranije naveo), cak smo imali i dve dame koje su uspesno polozile.
Ja se izvinjavam na iznosenje netacnih informacija,pre svega upravniku lovista a zatim i svim clanovima foruma, mlad sam lovac pa se napravi i neka greska.
Pozdrav  |
|
|
|
Limun |
Objavljen 18.10.2012. 17:22
|

Lovčina

Upisa: 1228
Pristupio: 15.10.2010. 18:33
|
sima kaže:
Danas u toku dana sam od upravnika naseg lovista Ilije Kuge dobio sledece informacije.
Dana 5 oktobra na Ubu organizovano je polaganje lovackog ispita, ispit smo polagali pred komisijom koju je imenovao Lovaki Savez Srbije a koju je cinio gosp. Rodoljub Hadzicenic, Ilija Injac i Ilija Kuga, inace upravnik lovista.
Literaturu nismo imali ali je iz tog razloga odrzano vise dvocasovnih pradavanja koji su se odnosili na bezbednost rukovanja lovakim oruzijem, lovackoj etici, poznavanju divljaci, bolesti, kao i prvoj pomoci u lovu a koju je organizovao i odrzao upravnik lovista.
Za lovaki ispit je bilo prijavljeno 44 kandidata, od kojih se 37 pojavilo, jedan je pao ( a ne 7 kako sam ranije naveo), cak smo imali i dve dame koje su uspesno polozile.
Ja se izvinjavam na iznosenje netacnih informacija,pre svega upravniku lovista a zatim i svim clanovima foruma, mlad sam lovac pa se napravi i neka greska.
Pozdrav  Eto kolega kako se sve može kad se hoće. Prvo što sam naučio od Lale ovde na forumu je da se proveri pouzdanost informacija pa tek onda pisanje.
Pozdrav od Čarapana!  "ja s'tem nem ništa"

"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."
Khalil Gibran
|
|
|
|
sima |
Objavljen 18.10.2012. 17:45
|

Mlađi član

|
Limun kaže:
[quote] sima kaže:/quote] Eto kolega kako se sve može kad se hoće. Prvo što sam naučio od Lale ovde na forumu je da se proveri pouzdanost informacija pa tek onda pisanje. 
Eto pogresio sam, nadam se da sam koliko toliko ublazio gresku koja sam napravio, i od sada cu se voditi tvojim stavom, nista ne pisem dok nisam siguran u to  |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 18.10.2012. 18:11
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Predator kaže:
Podunavac kaže:
BojanKG kaže:
Za polaganje lovackog ispita po novom treba ti samo da si polagao za lovacku pusku ili da imas oruzani list... po novom ne moras da staziras..
A kako ćeš da imaš oružni list za lovačku pušku ako nisi član lovačkog društva? To možda može neko ko ima 40-ak i više godina, a pušku je nabavio onomad, a za mlađa lica mislim da je ovo zakonski neizvedivo. Ili možda grešim?
Zemo, moguće je. Znam bar dva-tri primjera gdje su ljudi dobili nabavne dozvole, a da nisu bili članovi niti jednog lovačkog društva. Kad se podnosi zahtjev nigdje se ne upisuje da li si član LU. Mene je to pitao policajac prilikom terenske provjere (da li sam član nekog LU), a drug iz Vršca je tek ove godine postao član iako ima pušku već 4-5 godina. Pošto po novom zakonu, da bi se nekoj osobi izdala lovna karta nije neophodno da je ona član bilo kog udruženja, pogotovo sad ne vidim prepreku da se posjeduje lovačka puška bez članstva u LU.
Zemo na to sam i mislio. Treba da poseduješ važeću lovnu kartu. Nju ne možeš da dobiješ ako nemaš diplomu o položenom lovačkom ispitu. A kad imaš lovnu kartu nije bitno dali si član nekog LU ili ideš samo u komercijalne lovove (i u goste), ali jesi lovac sa položenim lovačkim ispitom. Što znači da ne možeš da imaš oružni list za lovačku pušku ako nisi položio lovački ispit. Ili možda u Srbiji možeš? Mislim da u HR više ne može. Mnogi lovci ovde nisu aktivni, ali plaćaju članarinu u LD samo da bi mogli da zadrže svoje oružje.
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 18.10.2012. 19:14
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Momci zaboravili ste jednu veoma bitnu stvar. Ko je malo gledao unapred taj se snašao. Bila je legalizacija i ja sam tada legalizovao sačmaru na sina. Eto sada ima lovački pušku bez položenog lovačkog ispita niti je išao da polaže za oružije.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 18.10.2012. 19:32
|

Lovčina

Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
Svega 20ak godina obilazim SUP s vremena na vreme, nabavljajući kojekakve krntije, veće ili manje. Članstvo bilo kakve vrste, ili bilo koje karte, lovne i sl., nisu po zakonu u Srbiji uopšte bitni za dobijanje nabavne dozvole za oružje! Znači, SVE je isto kao i za npr. pištolj - treba vam položena obuka o rukovanju, uverenje iz suda da niste pod istragom, popoonjen zahtev, PLAĆENA TAXA , i kraj!
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 18.10.2012. 21:29
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Šeki u Srbiji neko ko nije lovac, a ni član streljačkog društva, sa svojom puškom ne može ni da mlati orase, pošto ne sme da je iznese iz kuće ni na avliju. Jednom mom poznaniku pre par godina oduzela policija Glock 17 na putu od stana do streljane pošto nije imao dozvolu za nošenje (samo za držanje), a pištolj bio sastavljen i (možda, nisam siguran) napunjen. I šta nekome onda znači da ima oružje u kući? Za čega? Da ubije provalnika i onda ode na robiju.
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 18.10.2012. 21:39
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Rođo nije baš tako . Moj sin ima dozvolu za držanje i nošenje oružija za pušku.
I šta nekome onda znači da ima oružje u kući? Za čega? Da ubije provalnika i onda ode na robiju.
Što se tiče ovog dela potpuno se slažem
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 18.10.2012. 21:41
|

Lovčina

|
To je neshto droogo, tebra Podoonavatz, ja sam samo izneo kako izgledaju aktuAlni propisi u Srbistanu, jer je pricha bila o tome, da li je potrebno imati lovnu kartu ili biti chlan nekog L.U. da bi moglo da se aplicira za nabavq lovachkog oroozja...
DOBAR DVOGLED!!!
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 18.10.2012. 21:50
|

Moderator

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
sheytan kaže:
Svega 20ak godina obilazim SUP s vremena na vreme, nabavljajući kojekakve krntije, veće ili manje. Članstvo bilo kakve vrste, ili bilo koje karte, lovne i sl., nisu po zakonu u Srbiji uopšte bitni za dobijanje nabavne dozvole za oružje! Znači, SVE je isto kao i za npr. pištolj - treba vam položena obuka o rukovanju, uverenje iz suda da niste pod istragom, popoonjen zahtev, PLAĆENA TAXA  , i kraj! 
Sve je to lepo šeki kod tebe dođi kod mene u SUP bez potvrde da nisi član LU izdate od LU i nećeš moći predati zahtev za nabavku neće jednostavno da ga prihvate,a neko vreme je bilo u modi da potpisuješ izjavu iz koga razloga tražiš da nabaviš oružije...ma bilo je svašta kada se setim...sada u zadnjih godinu dana možda se je promenilo ,neznam nisam ništa skoro nabavljao.... ali bilo je heb.....o
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 18.10.2012. 21:53
|

Lovčina

|
Sniper Hunter kaže:
sheytan kaže:
Svega 20ak godina obilazim SUP s vremena na vreme, nabavljajući kojekakve krntije, veće ili manje. Članstvo bilo kakve vrste, ili bilo koje karte, lovne i sl., nisu po zakonu u Srbiji uopšte bitni za dobijanje nabavne dozvole za oružje! Znači, SVE je isto kao i za npr. pištolj - treba vam položena obuka o rukovanju, uverenje iz suda da niste pod istragom, popoonjen zahtev, PLAĆENA TAXA  , i kraj! 
Sve je to lepo šeki kod tebe dođi kod mene u SUP bez potvrde da nisi član LU izdate od LU i nećeš moći predati zahtev za nabavku neće jednostavno da ga prihvate,a neko vreme je bilo u modi da potpisuješ izjavu iz koga razloga tražiš da nabaviš oružije...ma bilo je svašta kada se setim...sada u zadnjih godinu dana možda se je promenilo ,neznam nisam ništa skoro nabavljao....  ali bilo je heb.....o
Za to neprimanje bi mogli da odgovaraju! 
A izjava je AKTUELNA, i za nju, jer nije predvidjena Zakonom o oruzju i dzebani, treba da zahvalimo aktuelnom(tj. bivshem) ministru, da ne kazem premijeru!
DOBAR DVOGLED!!!
|
|
|
|
nenad_franc |
Objavljen 18.10.2012. 23:07
|

Veteran

Upisa: 968
Pristupio: 05.04.2010. 21:22
|
i ja potvrdjujem da po zakonu nisi duzan da si clan lovackog udruzenja da bi imao lovacku pusku! ja kada sam kupovao pusku,nisam bio clan udruzenja,i bez problema sam dobio dozvolu... sta na primer ako neko samo hoce da puca glinene golubove a nece da lovi? |
|
|
|
kimi |
Objavljen 19.10.2012. 14:26
|

Veteran

Upisa: 755
Pristupio: 14.08.2011. 10:46
|
i ja potvrdjujem da po zakonu nisi duzan da si clan lovackog udruzenja da bi imao lovacku pusku!
Kolega Nenad Franc je naveo moj primer.... kada sam popunjavao zahtev za prvu pušku u supu sam naveo kao razlog sportsko streljaštvo kojim se inače bavim rekreativno. U tom momentu nisam bio član lovačkog udruženja.
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita
|
|
|
|
sukic |
Objavljen 19.10.2012. 16:22
|

Mlađi član

Pristupio: 16.01.2012. 18:50
|
danas je bilo polaganja lovackog ispita u krusevcu 120 kandidata i svi su koliko ja znam polozili. pa medju njima i ja inace bilo je lako. aa sada vise nema lovac pripravnik nego jedno predavanje i ispit platis lov i odma iides .mnogo je lakse nego prosle godine. |
|
|
|
Predator |
Objavljen 19.10.2012. 19:36
|

Veteran

Upisa: 899
Pristupio: 13.04.2010. 00:49
|
Podunavac kaže:
Predator kaže:
Podunavac kaže:
BojanKG kaže:
Zemo na to sam i mislio. Treba da poseduješ važeću lovnu kartu. Nju ne možeš da dobiješ ako nemaš diplomu o položenom lovačkom ispitu. A kad imaš lovnu kartu nije bitno dali si član nekog LU ili ideš samo u komercijalne lovove (i u goste), ali jesi lovac sa položenim lovačkim ispitom. Što znači da ne možeš da imaš oružni list za lovačku pušku ako nisi položio lovački ispit. Ili možda u Srbiji možeš? Mislim da u HR više ne može. Mnogi lovci ovde nisu aktivni, ali plaćaju članarinu u LD samo da bi mogli da zadrže svoje oružje.
Nismo se razumjeli tj., nisam dobro objasnio. Po važećem zakonu u Srbiji se može dobiti nabavna dozvola za nabavku lovačke puške bez ikakve veze sa lovom ili sportskim streljaštvom, mada sam čuo ( a neko od kolega je i ovdje naveo) da ponegdje u nekom SUP-u drukčije tumače zakon i traže da si lovac. Ne znam da li je taj zakon na snazi od akcije "Sablja" ili od nekog drugog perioda, ali pouzdano znam da je drug iz Vršca (ljubitelj oružja) kupio MP-153 prije nekoliko godina na sajmu, a da tad nikakve veze (osim afiniteta) sa lovom nije imao.
|
|
|
|
Neca92 |
Objavljen 19.10.2012. 19:48
|

Lovčina

Upisa: 1459
Pristupio: 14.12.2010. 19:29
|
sukic kaže:
danas je bilo polaganja lovackog ispita u krusevcu 120 kandidata i svi su koliko ja znam polozili. pa medju njima i ja inace bilo je lako. aa sada vise nema lovac pripravnik nego jedno predavanje i ispit platis lov i odma iides .mnogo je lakse nego prosle godine.
Cestitam, kolega! 
Danas sam i ja bio dole sa drugarima, pruzao im moralnu podrsku! Polagalo njih petorica.
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
|
|
|
|
BojanKG |
Objavljen 19.10.2012. 19:54
|

Veteran

Upisa: 577
Pristupio: 23.08.2010. 21:12
|
sukic kaže:
danas je bilo polaganja lovackog ispita u krusevcu 120 kandidata i svi su koliko ja znam polozili. pa medju njima i ja inace bilo je lako. aa sada vise nema lovac pripravnik nego jedno predavanje i ispit platis lov i odma iides .mnogo je lakse nego prosle godine.
Sve cestitke kolega 
Ja sutra polazem Ziv nisam   |
|
|
|
golf071 |
Objavljen 20.10.2012. 00:00
|

Veteran

Upisa: 891
Pristupio: 05.11.2010. 19:43
|
BojanKG kaže:
sukic kaže:
Sve cestitke kolega 
Ja sutra polazem  Ziv nisam   Polozices sigurno nemoj da se brines,svi smo mi kroz to prosli, srecno... |
|
|