Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Obuka lovačkih pasa

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Obuka lovačkih pasa
kosmajski div
 Kolega 270 stvarno ne znam zasto maticna zemlja ne ucestvuje na ovakvim tipovima utakmica, ali su ucestvovali .Ovaj pravilnik koji nas klub Nkd zastupa je pravilnik koji na ovom tipu utakmice primenjuju sve zemlje clanice maticnog kluba NKD ciji smo i mi Klub NKD UB potpisnici .Pitali ste me da li mislim da Nemci imaju lose pse kad ne ucestvuju na ovakvim manifestacijama.Naprotiv misljenja sam da i dalje i uvek imaju odlicne pse, da ne nabrajam osobine koje ih krase posto za to nisam kompetentan, ali ti njihovi kinolozi vise izgleda vole neke druge tipove utakmica i cesto se na njima pojavljuju i naravno imaju velikog uspeha i daleko veceg nego kada su ucestvovali na ovakvoj manifestaciji .Pa i kod nas postoje razni tipovi utakmica A, B, C, D,i ranije su pokusavali i sa tipom E , pa utakmica lovac i pas i verujte svako moze da neku od njih poseti i da proveri svog psa i svoju dresuru .Posto ima mesta za sve ,nema potrebe da ukoravamo jedni druge zasto neko voli vise ovo ,a neko ono.Ne znam ni ja zasto tu vrstu takmicenja zovu Italijanske, ali mislim da je to zato sto su oni tu najcesci takmicarii,mada cesto ucestvuju i predstavnici nekih drugih zemalja, da ih ne nabrajam. Mozete ,sa sigurnoscu vam tvrdim ,na ovom takmicenju videti i Italijanskog pticara rase Brakoitalijano koji se i ako vrlo spor [odlika rase] bez problema takmici pa i pobedjuje.Neznam da li sam uspeo da objasnim ,ali evo potrudio sam se.
http://www.facebook.com/kosmajskidivsopot.ivkovic

kosmajski div
 Evo hteo sam jos da se nadovezem na to da li moze da se lovi sa takmicarskim psima koji su recimo presli u veterane te vrste takmicenja .Verujem da moze ,a pogotovo na vecim i ne mnogo pokrivenim terenima.Sa veteranima nekih drugih tipova utakmica moze jos i bolje da se lovi jer oni su nesto sporiji .Zasto tvrdim da sa tim psima moze da se lovi pa makar oni bili i tog VIA-VIA tipa [ruznog li naziva za psa] Ovu tvrdnju iznosim zato sto mlad pas koji ce kasnije mozda [ kazem mozda ,jer se to sa sigurnoscu nikada ne moze tvrditi ] biti i takmicar na takmicenju tipa B mora isskolovati kao i svaki lovacki pas.Znaci ,mora da zna sta je teren ,i to tereni svih vrsta. mora da nauci da prati dresera, mora da nauci sta je divljac, da nauci da markira, da kulira , da aportira , da prihvati pucanj i to sve da radi besprekorno da bi ga dreser kao njegov trener uzeo u tim.To mladog psa nije jednostavno nauciti, verujte nije ni lako i potrebni su sati i dani pesacenja po svim vremenskim uslovima.Tek kada mlad pas prodje tu vrstu obuke moze da se izvrsi selekcija i da se vidi da li bi mogao da bude takmicar i za koji tip takmicenja a to moze da se tek uoci kada pas ima od jedne do dve godine Sad ja ne bih pisao sta bi to trebao jos da poseduje u sebi takav pas jer ovo je lovacki portal i pitanje je da li to nekoga ovde zanima .Licno o tome o Teletaku pa i o ovim drugim takmicarskim stvarima ne bih ni pisao da me neke kolege o tome nisu pitali i trazili takva objasnjenja.

DakiNS
 Nekako imaqm osećaj da odosmo u BK (PM) pardon izlete mi. Ja lično podržavam i jedne i druge, a evo i zašto, prvo ni mi nismo svi isti a tako ni psi ni mi ne volimo iste stvari iste drugare, na kraju krajeva osvrnite se sa kim se družite . To su ljudi istih ili sličnih shvatanja, opredelenja ,sličnog vaspitanja, imovinskog stanja znači grupa ljudi sličnog ili istog interesovanja. Ne treba osuđivati ljude zbog različitog interesovanja, ukoliko smatrate da su u krivu objasnite im to ali na PP jer ne mora da znači da i nas ostale interesuje vaša rasprava jer tema je obuka. Eto ja na primer sam do skoro krio da mi se ide na gej paradu pošto sam shvatio da sam ortodoksna lezbejka sviđaju mi se samo žene a muškarce baš i ne podnosim.

Lala
 DakiNS, veruj mi na reč, nema šanse da se ova priča oko obuke pasa, a i ostale teme iz kinologije, pretvori u cirkus koji je bio već na BK. Iako ne učestvujem u ovoj diskusiji (ostavljam to boljim poznavaocima), pratim temu i da bih nešto naučio, a naročito sad pratim, zbog varnica koje su već sevnule. Brisanje postova mi je najmanji problem, ako zatreba, a ni banovanje (na odredjeno ili neodredjeno vreme) mi nije strano. BK se neće ovde ponoviti, budi siguran.
Zamolio bih učesnike u diskusiji, da preskoče pisanje o usko stručnim detaljima iz kinologije, nego da se zadrže na onim jednostavnijim stvarima oko obuke pasa, koje zanimaju prosečnog lovca. I da nam otkriju neke 'cake' iz obuke, koje lovac može da uradi, da bi mu pas u lovu bio zaista pomoćnik, a ne uzrok nerviranja i dernjave u ataru.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

roedeer
 Želim da se zahvalim kolegi DakijuNs koji mi je nesebično odgovorio na pra pitanja u vezi sa obukom pasa. Moja pitanja su bila vezana za vežbu sa štenetom uz pomoć pecaljke i krila i da li dozvoliti psu da sam podiže divljač. Kako mi je kolega odgovrio pročitajte u nastavku.

Kako vežbati marku uz pomoć pecaljke i krila?
"Tu ne možeš mnogo pogrešiti pošto to i nije prava marka . To je kod ptičara refleksna radnja zasnovana na vizuelnom kontaktu. Ali da ne pametujem ja imam jednu tanju letvu oko 3-4 m dužine na nju vežeš tanak kanap ili deblju strunu a za strunu mamac , može i pecaljka samo moraš onda dobro paziti da pas n e uhvati mamac (krilo od fazana, obična krpa ili nešto slično) inače će ti slomiti štap. Zatim kada je pas razigran Počneš kružiti štapom ,za početak se vrti oko svoje osi da zainteresuješ psa ,čim potrči za mamcem ti naglo vrati mamac u suprotnu stranu i naglo spusti na zemlju, njegova reakcija bi trebala biti marka, nemoj da te uzbuđuje ako ne reaguje tako možda je jako temperamentan pa će krenuti da uhvati mamac. Ukoliko tako reaguje onda moraš raditi sa pomoćnikom koji će umesto da vrti mamac krenuti sa mamcem na jednu stranu pa onda vretiti naglo u drugu stranu i spustiti na zemlju. Za to vreme veži psa kanapom dužine od 5-10 metara pa kad mamac padne na zemlju ti zategni konopac da bi se zaustavio. To je otprilike to.Najbolja vežba je u prirodi gde znaš da ima dosta divljači a da teren nije suviše zakrčen pas neka bude na kanapu oko 30-40m i čim markira ti drži poluzategnut kanap da ga možeš stopirati ukoliko krene iz marke uz odgovarajuću komandu, najbolje bi bilo kada bi imao živu pticu (fazana, jarebicu) u kavezu kao za papagaje ,onda pomoćnik prema ranijem dogovoru ispred tebe postavi kavez tako da se ne vidi, pa tek onda ti kreneš, ali obavezno uz vetar čim pas markira zategni kanap i priđi mu tako sa zategnutim kanapom uz komandu (stop, čekaj) neka stoji u marki barem 5-10min zatim se okreni i odvedi ga sa tog mesta, a kavez pomoćnik neka premesti na drugo mesto i opet uz vetar i neka se skloni bar 30 m i tako 3-4 puta nikada nemoj preterivati da pas ne izgubi interesovanje. Ukoliko pas odmah ne promarkira znači da se nije još lovno probudio postupak ponavljaj svaka 2-3 dana dok se ne probudi."
Theory is nice to think about; facts determine the truth.

roedeer
 Pokretanje divljači?

"Nikada ali nikada ne dozvoli da pas pokreće divljač, kasnije će ti se to osvetiti.Meni se desilo da sam obučio bretona onako kako oni bajni dreseri, uzgajivači i takmičari ne mogu ni da zamisle, pas je znao 23 različite komande istina još je kod mene pošto je neverovatno intiligentan, baš ta intiligencija ga je počela u kasnijim godinama kvariti. Desilo se da je krenuo da podigne fazana, vreme je bilo kišovito perje mokro fazan nije poleteo i ovaj ga je uhvatio živog, pola sata kasnije uhvatio još jednoga, kolege u grupi a ni ja nismo metka ispucali a ja bio ponosan imam 2 komada zezali su me da prodam pušku jer mi ne treba pored takvog psa. Elem pas je shvatio da posle marke možda ima izgleda da uhvati svakog fazana i besprekornu marku (nekada i po 15 min) skratio na 15 sek. a onda skok da hvata divljač . Lovac je taj koji treba da digne divljač . Posle mi se dešavalo da pas ode i 50-80 m i digne fazana a ja nisam u prilici da pucam. Ne sekiraj se shvatiće sam da u gustišu ne markira nego će uraditi ovisno od prilike i njegove procene. "

sheytan
 Bravo 2

Hvala, Daki, hvala Roe! iveli
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

DakiNS
 Ovo što je prezentovano su moja iskustva i metode , verovatno nisam jedini sa takvim iskustvima ali siguran sam da ima i drugih metoda pa kolege ne stiskajte nego pišite svi volimo da nešto novo naučimo i ne zamerajte ako se sa nečim ne slašete nego pišite kako vi to radite. Ništa od toga ne mora da pomogne ali i ne može da škodi.

DakiNS
 Pas

roedeer
 Poslušnost?

"Naučno i empirijski je dokazano da pas mnogo bolje uči,pamti i sluša od slanine,čvaraka,salame ili kobasice. Mala šala u kojoj ima 99% istine.Počinje se već pri prvom kontaktu sa kučetom u džep vrećica sa slaninicom ili čvarčićima ili oko pasa privezana presečena plastična boca pa slaninica u njoj i kad god odeš do kučeta zastani na par metara i zovni ga po imenu (pod uslovam da nije previše sit) čim dođe komadić slanine nagrada, za par dana ima da noge polomi na tvoj poziv tj. apel ispočetka obavezna nagrada ,pa svaki drugi put pa svaki treći putai tako dok to ne pređe u automatiku. Ukoliko je sit pa ne reaguje odmah se okreni i idi i bez maženja koje je isto nagrada.U šetnjama prvo povodac pa kada povuče i isprednjači pozovi ako odmah reaguje nagrada ako ne trzaj žešći sa povocem . Posle u lovištu kanap 10-20 m pa poziv pa reakcija pa nagrada i sve tako redosledom kao i u dvorištu. Kada si apel uradio kako treba kreće predškolsko, osnovne komande npr. sedi ali bez odustajanja i na povocu i obavezno dobro gladanto ponavljaj dok god ne izvrši na prvu u slučaju foliranja trzaj povocem jer ti si vođa čopora i mora se pokoriti i istovremeno sa dva ili tri prsta ga bocni iza plećke u rebra i prisili da izvrši komandu. Napisa ja knjigu. Elem sve osnovne radnje radi jednu po jednu dok ne bude svaku besprekorno izvršavao. Uzmi ultrazvučnu pištaljku i recimo kada usvoji komandu lezi odaberi recimo jedan dug zvižduk kao istovetnu komandu, što znači kada komanduješ lezi zvizni jednom dugo i nateraj ga da legne, postepeno izbaci komandu lezi nego zviždi i pokazuj rukom odsečeno prema dole. kada to nauči polako se odmakni korak dva i izdaj komandi pištaljkom. Kada bude izvršavao komandu bez dvoumljenja rešio si pitanje ganjanja divljači. ako iz marke kreće u ganjanje divljači lek je dugačak konopac i nagli trzaj (samo pazi da ga ne povrediš) uz istovremeno zviždanje za lezi."

Hvala Daki!

DakiNS
 Sviđa mi se što je ova tema krenula ovim tokom jer ako ne pitam neću znati ni odgovor, a najgore od svega je kada kreneš u lov a ono vriska dreka psovke batinanje pasa. Šteta što nema i batinanja bandoglavih lovaca koji nisu hteli ništa da naučePasPresrean

kosmajski div
 Vidim da je tema krenula mirnim tokom i neka tako ostane.Samo da vam kazem da se sa takvom obukom vracate bar 50g. nazad,Ja sam zeleo da pomognem oko raznih pitanja ,ali ocigledno to je ovde nekome zasmetalo jer prizivati ovde B.K.[ nisam razumeo sta znaci] i govoriti mi ovo se sme, ovo ne, ovo je po zakonu ,a ovo ne ,nije u redu.Ipak smo mi ovde zbog hobija.Ja se vise necu javljati na temu dresure jer ocigledno da nisam imao sta da kazem.Sve vas pozdravlja vas Kosmajski DIV.

DakiNS

kosmajski div kaže:
Vidim da je tema krenula mirnim tokom i neka tako ostane.Samo da vam kazem da se sa takvom obukom vracate bar 50g. nazad,Ja sam zeleo da pomognem oko raznih pitanja ,ali ocigledno to je ovde nekome zasmetalo jer prizivati ovde B.K.[ nisam razumeo sta znaci] i govoriti mi ovo se sme, ovo ne, ovo je po zakonu ,a ovo ne ,nije u redu.Ipak smo mi ovde zbog hobija.Ja se vise necu javljati na temu dresure jer ocigledno da nisam imao sta da kazem.Sve vas pozdravlja vas Kosmajski DIV.
Kolega nemoj da si na kraj srca, niko tebe ne mrzi a svi želimo da čujemo nešto novo i poučno,samo razlika između BK (Balkan kinology) i ovoga foruma što na ovom forumu su skoro svi amateri i nije prioritet priča oko utakmica ptičara i postignutim rezultatima na utakmicama, primetio si da nema slika tipa ovo je šampion tu i tu ovaj je pobedio a prolećnoj utakmici i slično mi smo skup običnih lovaca što ne znači da ne želimo da naučimo nešto novo o dresuri. Pogledaj predloge novih tema gde pored malo šale ima i ozbiljan predlog o temi razlika između obuke takmičarskog i lovnog psa, nešto su mi se ulenili moderatori pa niti daju novu temu niti otvaraju. Po mom mišljenju dosadašnji tok rasprave u jednom trenutku počeo je odudarati od teme pa je zato prekinut. A što se tiče BK brate ubiše sve teme načisto prepucavanjem čiji ker dalje piša ili izgleda muževnije ili je lošije našminkan. Normalno da bi smo svi želeli neke šampione ali zbog raznoraznih razloga to ne ide iako smo nebeski narod. Što se tiče onoga što zakonu ili ne . Ne zaboravi da oni vajni ZELENI prate sve teme to su ljudi koji danju mrze sebe a noću i čitav svet jedva čekaju da uoče neku grešku da bi se tužakali. Ti isti zeleni su meni lično rekli kada sam doneo u azil psa kojega sam lečio i hranio 2 meseca(lutalica) da ga nosim u kafileriju . Toliko o njihovom licemerju. Nadam se da sam ti dao odgovore i da si zadovoljan njima. Što se tiče nekih nedozvoljenih stvari brate postoji PP ako si voljan da pomogneš.

Lala

kosmajski div kaže:

Nemoj da reaguješ kao uvredjena mlada. Preterao si sa reakcijom u upisu ranije, pa si se izvinuo. Rekoh da je to OK. Sad opet malo preteruješ.
Da li je nešto sa upisima u redu ili nije, odlučuju administratori. A da li je nešto po zakonu ili nije, piše u članovima zakona, koji su ti citirani. Stav da je neki način obuke 'vraćane 50 godina unazad' ne znači da je pre 50 godina bilo loše! Pa nije obuka pasa izmišljena 2010. godine, čoveče! Teletakt, pa teletakt, svi problemi rešeni teletaktom? Ma daj... Nego, da ne prenosiš neki put možda nečije tudje stavove i mišljenja? Samo pitam.
Ako ne znaš šta se dešavalo na BK portalu, raspitaj se, kakva je svadja bila, kakvo vredjanje, zakrvili se ljudi... A siguran sam da znaš već!
Tvoj izbor je, da li želiš ili ne želiš da nastaviš sa pisanjem. Poželeli smo ti dobrodošlicu, kada si se učlanio.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

huntinggirl1
 nisam želela da se upuštam u raspravu o teletaktu, ali samo jedan slučaj koji sam imala na terenu kao sudija,

nekadašnja utakmica tip''B'', teren super, dosta pasa, lepo idealno vreme, divljači u izobilju,
psi rade li rade, dolazi na red NOD, vodič ga pušta, pas počinje lepim i tipičnim pretraživanjem, stil, tempo, brzina ok,
jednog momenta se diže zec, pas kreće za njim, vodič kao i svaki drugi ''dođi'', ali pas ode,
slušam komentare iza i ne mogu da verujem pa pitam šta je u pitanju,
kažu , pas je obučavan teletaktom i kada ima makar lažnu ogrlicu, radi perfektno, a dana eto....

moj kolega Gligorijević odgajivačnica Jasen Gaj, čovek koji ima dosta šampiona u radu i to svestranom radu,
njegov slučaj,

kolega dođi da vidiš nešto, ja odem i imam štaq da vidim, NLT lep , uvežen iz nemačke,
pitam ga šta je to i priča,

pas radi svestranu utakmicu sve do izvlačenja mrtvog grabežljivca,

probao je vlasnik, probao je ovaj i onaj i ništa,
vlečke je prihvatio da radi i posle teletakta, a li izvlačenje nikako,
mučio se Nisža nedeljama i sasvim slučajno je imao kuju u teranju,

pas nekako dođe do nje, ne upari je, ali je bio tu, maše repom i raduje se,

Nidža proba da uradi izvlačenje i pas izvuče, ali odmah ode do kujinog boksa,

na taj način ga je ''dobio'' i uradio mu izvlačenje,
pas je imao pobedu i par prvih nagradnih razreda na svestranim utakmicama,

terijeraši su davno izbacili teletakt, kvari dalju obuku i teško je ispraviti greške koje su posledice ovog tipa obuke,

a sada kada je Zakon i zabranio, pa ni nije problem,

DakiNS
 Drage moje kolege ovo se odnosi na sve koji imaju mlade pse ptičare. Iskoristite ovaj sneg za buđenje mladih pasa , učvršćivanje marke, mirnoću na poletanje i mirnoću na pucanj. Po ovakvom vremenu trava je malo polegla, na nju je napadao sneg ali ispod se nalazi mala kao pećina u koju se fazan sakriva. To čini idealno vreme za navedenu obuku. Prvo obavezno se krećite uz vetar, pas ne vidi divljač koja je skrivena ali je jako dobro oseti.Idealno za buđenje mladog ptičara. Kada krenete vežite psu desetak metara kanapa na ogrlicu. Kada pas markira ne žurite nego polako priđite do kanapa uzmite ga u ruku i slobodno čekajte što duže to bolje, tako će učvrstiti marku. Zatim polako skraćujući kanap prilazite psu u marki i tiho ga opominjite da čeka. Kada fazan poleti zategnite kanap uz komandu mir ili čekaj ili stop šta vam je po volji da bi pas shvatio da ne treba da trči za njim. Posle nekoliko ovakvih marki ako ste u mogućnosti da ide neko od drugara sa vama i smete da pucate vi pridržavajte psa uz pomoć kanapa a kolega neka puca smirujte psa da ne trči ili divlja kada vidi da je fazan pao (pod uslovom da pogodite). Posle par minute tek izdajte komandu aport. Ovo možda ne pomaže ali ne može da škodi.

od komtema
 Pozdrav svima.Moj pas Bil i kuja Barbara su obuceni za sve vrste lovova na pernatu divljac,suvo voda kao i za lov zeca.Bil ucestvuje u svim kalendarskim i turistickim lovovima,lovacko kinoloskim kupovima,utakmicama,B i C kategorije.Znaci lovacki pas u isto vreme moze da bude i takmicarski.Imam oko 40 video klipova sa treninga suvo,voda,gde mogu da se vide moje greske,greske psa ali i dobar rad.Mozda ce to biti interesantno mladim vodicima da pogledaju.Dabiste pogledali video klipove dovoljno je na guglu ukucati; Bil od komtema od Komnenovica-Temerin ili Barbara od komtema od Komnenovica Temerin.Dobar pogledSmileSto se tice teletakta vrlo retko ga koristim a i kad ga koristim uglavnom koristim zvucni signal.

marcony
 pogledao sam you tube prelepe marke bravo ya bilija jarebicu Bravo 2

od komtema
 Hvala.Smile

DakiNS
 Evo jedno pitanje za iskusnije kolege . Kako sprečiti prerano izbijanje divljači iz marke kod starijih pasa.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lovački karabin KARABINI 1760 05.06.2025. 16:55
Lovački karabini češke proizvodnje KARABINI 400 23.02.2025. 19:56
Lovačke priče - stvarni dogadjaji! LOVAČKE PRIČE 877 13.01.2025. 14:39
Lovačko udruženje LOVAČKA UDRUŽENJA 550 11.12.2024. 09:59
Lovačke kobasice od mesa divljači! LOVAČKI RECEPT 40 19.11.2024. 08:36
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,626,980 posete www.srbijalov.com