Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Novi Zakon o divljači i lovstvu

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Novi Zakon o divljači i lovstvu
najic
 Na zalost i Pescerac i Lala su u pravu !! Inace sta ce biti sa porezom na oruzje kada ljudi ne budu lovci a recimo ne zele da prodaju svoje puske u bescenje ... I sta je sa pocasnim clanovima neka starijlovci od ionako male penzije uplate sipak ...

Dobra pitanja, ali ipak se prvo upiši na temu 'Predstavite se', red je.
Srbijalov Admin TIm

Lala
 Niko ne pominje kako će se utvrdjivati fond divljači u nekom lovištu, na osnovu kojeg se obračunava naknada državi? Koliko sam ja čuo, biće brojanje divljači pod nadzorom nadležnih iz ministarstva, pa sad će u problemu biti oni koji su ofrlje popunjavali brojno stanje divljači, a brojanje obavljali za kafanskim stolom; ko je upisivao više divljači, pitaće ga za razliku izmedju prijavljenog broja i odstreljenog, a ko je upisivao manje, sad će biti iznenadjen visinom naknade!
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

aca81
 Ja kao laik ipak mislim da smo daleko od toga i da nece bas sve biti tako na precac;)
DOBAR POGLED

kriva cevka
 problem sa nasom drzavom je taj sto ljudi iz ministarstva gledaju samo kako da skupe novac za svoje potrebe,i potrebe nase drzave.zakone kao zakone donose ljudi koji imaju iole znanja o samoj materiji,aoni koji su strucni za to su bili izostavljeni.ovaj zakon je jos jedan od onih zakona koji su doneti prebrzo,i za koje cemo imati dosta muka da uskladimo sa realnom situacijom.bice potrebno dosta vremena i zivaca da se izborimo ali uspecemo mi to.ipak lovom se ne bave ljudi iz interesa vec iz ljubavi!!!!!!!!!!!

kriva cevka
 citajuci pravilnik naisao sam na mali milion nejasnoca kao i veliki broj vas,sto se tice prepelica a i lova sitne divljaci po pravilniku odstreljena divljac se ne sme pomerati dok se ne obelezi markicom,tako da ce mo drage kolege svoje pse morati da obucavamo da pored aportiranja i kace markiceGrin!
a mogli su da napisu i da je za kerove potrebno izvaditi i lekarsko uverenje!Pas
i gde misle da stavimo svu tu papirologiju????

Ivan M
 za lalu koji govori op popisu prepelica bez ljutnje ali tamo gde je polaga trebali su da ga nauce da je to mala sitna pernata divljac selica pa me zanima kad on tu prepelicu prebrojava da i ja naucim .hvala

Sniper Hunter

Ivan M kaže:
za lalu koji govori op popisu prepelica bez ljutnje ali tamo gde je polaga trebali su da ga nauce da je to mala sitna pernata divljac selica pa me zanima kad on tu prepelicu prebrojava da i ja naucim .hvala

Procitaj pazljivo postove pre komentara jer niko nije spomenuo prebrojavanje prepelica a logicno je da se zna koja se divljac prebrojavaSmile

Lala

Ivan M kaže:

Ivan M, evo da ti odgovorim, pa da i ti naučiš nešto:
prvo, osnovna kultura je, da se predstaviš na temi koja je za to odredjena, to si mogao da uradiš za ovih 6 meseci od kada si se učlanio, samo eto, nisi znao, ili te nisu na vreme naučili, ili nisi uopšte pratio koliko puta su novi članovi opominjani da se predstave;
drugo, gde si ti to pročitao da je rečeno da se broje prepelice, života ti, ko je to pominjao? Pokaži mi komentar bilo čiji, gde pominje brojanje prepelica. Ne izmišljaj gluposti, nego čitaj ono što je napisano. Iz tvog komentara ja jedino zaključujem da nemaš pojma o brojanju divljači. šta i kako se broji!;
treće, tvoj komentar da su trebali da me nauče itd.itd... prelazi okvire dobronamernog i počinje da liči na bezobrazluk. Nemoj se tako ponašati, nije lepo i nije kolegijalno (ili te ni to nisu naučili na vreme?).
I na kraju, nisam 'polaga' nego sam polagao, i nisam 'prebrojava' nego sam prebrojavao, toliko o pravopisu.
Kulturno i kolegijalno bi bilo da se zbog svog nesmotrenog komentara lepo izvineš. I to da te naučim, potrebno ti je malo edukacije o kulturi.
Bez ljutnje.

Bojanpk
 Dobro veče, evo i mene opet. Imam jedno pitanje?
Da li lovačko udruženje može pored terena u lovištu koje je proglasilo rezervatom na period od četiri godine u međuvremenu doneti odluku i širi deo terena oko rezervata proglasiti proširenim rezervatom a sa tom odlukom ukupna površina rezervata zauzima više od polovine lovišta.
Bye

Lala
 Bojanpk, pojam 'prošireni rezervat' ne postoji u zakonu.

Lala
 Bojanpk, u zakonu ne postoji pojam 'prošireni rezervat', tako da ne znam kako mislite da to uradite.

kriva cevka kaže:
citajuci pravilnik naisao sam na mali milion nejasnoca kao i veliki broj vas,sto se tice prepelica a i lova sitne divljaci po pravilniku odstreljena divljac se ne sme pomerati dok se ne obelezi markicom,tako da ce mo drage kolege svoje pse morati da obucavamo da pored aportiranja i kace markiceGrin!

Tačno, u pravilniku piše da se vidljač ne sme pomerati sa mesta odstrela, dok se ne obeleži, moguće rešenje je da odvikavamo kerove od aporta, nek sede na mestu i markiraju odstrel, dok lovac otrči do grupovodje par stotina metara dalje, da uzme markicu Grin
Tako to biva, kad diletanti pišu propise!

HANTER
 Dosta me je zainteresovao novi zakon o lovu, a pre svega novi pravilnik.
Prva nejasnoća koja se javila je to da je dato godinu dana da se uskladi rad lovačkih udruženja sa zakonom, praktično da stupa na snagu tek sledeće lovne sezone, a pravilnik je donet i stupio na snagu već od jula meseca.
Sto se pravilnika tice sta mislite da li je moguce da svi lovci pronađu svoje diplome o položenom lovačkom ispitu i da li su društva vodila pedantno evidenciju o polaganju, da bi mogla da izdaju potvrde. Ako se striktno budemo držali pravilnika ove godine neće loviti 50 procenata lovaca, jer neće ispuniti zahteve za dobijanje lovne karte i kako vi da objasnite nekome ko lovi 25 - 30 godina, ko je uplatio članarinu za ovu sezonu da ne može da lovi. Ja sam sasvim slučajno pronašao diplomu od oca koji je polozio još 1978 godine, a sta je sa ostalima, pogotovo u seoskim sredinama koji je možda nisu ni podigli ili jedenostavno se zagubila posle toliko godina. Kako stvari stoje oni će ponovo polagati jer država hoce i na ovaj nacin da dođe do para, pa kad se sabere i taj trošak i ko zna kolika članarina za sledeću godinu dobićemo ogroman broj novih ''krivolovaca'', da li je to zelja zakonodavca.
U vezi markica za obelezavanje divljaci složićete se da je svaki komentar izlišan, a većina stvari u pravilniku je po meni pisana za lov koji se odvija na područiju vojvodine gde ih je moguće primeniti, ali na primer u Šumadiji gde ja lovim, pre svega mislim na pojedina seoska područija, mnogo toga nije primenjivo. Da li mislite da većina lovaca koji zive na selu i jedva prikupi novac za članarinu, može sebi da priušti da mu svaki pas ima valjane papire (rodovnik eksterijernu i radnu ocenu) - možda u budućnosti, ali čime da lovi ove godine.
Po meni ide se na to da love samo oni koji imaju pare, a drugi nek batale lov. I više će se isplatiti da se ode par puta u komercijalni lov nego plaćati članarinu.
MIHAJLO

Hunter milos
 HANTERU,svaka ti je na mestu!!!I ja lovi u sumadiji i bas se pitam kako ce se tamo primeniti zakon posto je vise od 50% lovaca preko 50-60godina!!!!!!!Confused Confused

POzZ.....!!!!!!!!! Grin Grin

Lala
 Sa HANTEROM se slažem u svemu, osim da je pravilnik primenjiv samo u Vojvodini - nije to čudo od pravilnika primenljivo NIGDE! Barem neke od važnijih odredbi...

HANTER
 Nisam mislio da je primenjiv samo u Vojvodini, ali da ga je lakse primeniti i uskladiti to stoji jer u vojvodini su udruzenje mnogo bolje organizovana i kultura lova je na višem nivou i lovi se na drugačiji - organizovaniji način, a važnije odredbe trebalo bi da mogu da se primene svuda, ali inspektor ne poznaje važne ili manje važne odredbe zakona ili pravilnika nego kažnjava i budite sigurni kažnjavaće i za najmanju sitnicu da slučajno on nedobije pecke, jer i on ima kontrolu nad sobom.
MIHAJLO

Lala
 Ma, može da se pokuša primena, ali onda od lova neće ostai puno. Ja mislim da će nadležni ipak uvideti da su 'prenormirali' neke stvari u pravilniku, i da će praksa naterati da se pojedine odredbe menjaju.
Što se tiče papira za pse, i krize, to uopšte nije velika stavka, trošak za vakcinu, ocenu eksterijera i IUO, čipovanje, ne prelaze iznos od dve-tri ture pića za par lovaca. Rodovnik pas valjda ima...

HANTER
 I kod nas su dobili instrukcije da lovne karte lovackog saveza vaze do 01.09.2010 godine i bas me interesuje da li ce ministarstvo poslati nove do tada.
Druga stvar kakve instrukcije, sjedne strane striktno se poštuje zakon, a s druge odekle im pravo da odlažu primenu pravilnika kad je rečeno da stupa na snagu od 1.07.2010. Trebali su sve obrasce i lovnih karti i dozvola da pripreme i da danom stupanja na snagu krene distribucija prema društvima, ali kod nas mora sve na brzinu i nerazmišlja se o posledicama, a kamoli da se uključe ljudi koji se imalo razumeju u stanje stvari pre svega na terenu, i da daju savete na koje se poteškoće može naići u primeni.
Zašto nisu odložili primenu i pravilnika za sledeću sezonu, a ne usred sezone.

Sve bi ovo bilo smešno da nije žalosno, a budite sigurni da većina nas neće dobiti lovne karte do 01.09.2010. iako smo predali svu dokumentaciju i neće moći da lovi.

Sve ovo sto sam do sada naveo je iz moje perspektive pravnika jer sam to po struci, ali gledam i iz perspektive lovca jer mi je to hobi i verujte mi da je većina zamerki koje ste navodili do sada ispravna po meni iz bilo koje perspektive da je gledam.
MIHAJLO

Lala
 HANTER, isto to što si napisao, je tupim ovde na Forumu evo već par meseci.
Naša posla, donosimo propise, koji su neprimenljivi, pa ih onda u praksi ne sprovodimo.

HANTER
 I navešću jedan primer nemoguće primene pravilnika u jednom slučaju.
U Šumadiji u lovačkim udruženjima većina sekcija prestavlja jedno selo i sad dolazimo u situaciju da grupovodja - poverenik popise lovce kojih je u proseku 10- 20 po sekciji i krene se u lov. Teren je ravnicarsko brdski, a negde i delimicno planinski sa mnogo međa i šuma koje presecaju njive i livade i nemoguće je loviti a da budu zadovoljeni svi bezbednosni kriterijumi sa grupom većom od 5 lovaca i ako grupovodja ode sa jednom grupom na jednu stranu, ko ce drugim grupama da kaci markice, jel da uzme motor pa na poziv od jedne grupe do druge, njemu ce biti najteze i niko se neće prihvatati tog posla jer od lova za njega nema nista.
MIHAJLO

HANTER
 Ali izgleda da i ja i ti, ali i svi koji smo na ovoj temi dali neki komentar ''mlatimo praznu slamu, ali priča se da su inspektori dobili instrukcije da strogo postuju sve, a iz zakona i pravilnika vidi se da su kazne drastične i da ih moraju postovati i organi lovackog drustva i poverenici, koji su volonteri pa da vidimo ko ce se prihvatiti tog posla kad ujutru lovci dođu na zborno mesto kako ti da zabranis nekome da lovi, a znas da ako ga pustis mozes biti drakonski kaznjen (bukvalno u zavisnosti od prekrsaja da ne loviš više).
Iskreno Lalo mnogo znaci sto si pokrenuo ovu temu, da se lovci bolje upoznaju sta ih ceka, ali nikako da cujemo mišljenje od lovačkog saveza ili ministarstva nadležnih za ova pitanja, ne mislim samo ovde na forumu nego i na njihovim sajtovima
MIHAJLO

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lovačke kobasice od mesa divljači! LOVAČKI RECEPT 40 19.11.2024. 08:36
Divljač i saobraćaj DIVLJAČ 63 07.08.2022. 21:10
Najznačajnije osobine mesa divljači STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 8 20.07.2022. 20:18
Prihrana sitne divljači u zimskom periodu! DIVLJAČ 377 14.10.2021. 16:24
Izmene zakona o divljači i lovstvu PROPISI O LOVU 116 09.06.2020. 18:05
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 20
Online članova: 1

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,623,950 posete www.srbijalov.com