Lovačka puška i čokovi
|
ivan djordjevic |
Objavljen 24.02.2012. 23:23
|

Član

Upisa: 126
Pristupio: 20.01.2012. 16:42
|
Hvala |
|
|
|
Nikola |
Objavljen 15.03.2012. 04:03
|

Član

Upisa: 78
Pristupio: 20.11.2009. 19:56
|
ivan djordjevic kaže:
pozdrav svima na forumu,interesuje me dali neko zna cemu sluzi (koja je namena) dugackog coka koji sam dobijo uz pusku.Naime posedujem Browning fusion evolve uz koji idu cetiri normalna coka 1/4,1/2,3/4 i pun cok i jos jedan dugacki cok (5cm viri iz cevi) a oznaka je 3/4,hvala.
Ja takodje imam fusion evolve ja sa njom pucam samo punim cokom,taj nastavak od 3/4 imam i ja,e sad ovaj 3/4 mozda i bije malo dalje ali veoma malo nisam primijetio ali puni mnogo bolje grupise sacmu u to sam se uvjerio.Sa punim cokom meni patke na 50 metara padaju fino
POzzZ |
|
|
|
jetyman |
Objavljen 02.05.2012. 06:17
|

Mlađi član

Upisa: 10
Pristupio: 01.05.2012. 22:27
|
Pozdarv svima .
Kupio sam benelli M3 , interesuje me koji čok se koristi za patrone sa pojedinačnim zrnom ili kuglom i za buck shot .Uz pušku sam dobio 4-čoka : I-full II-improved modified III-modified IIII-improved cylider.
Nisam lovac tj do sada nisam nikad lovio , hteo bih da idem u lov na divlje svinje.
|
|
|
|
makhunter |
Objavljen 02.05.2012. 06:19
|

Mlađi član

Upisa: 13
Pristupio: 23.08.2010. 23:33
|
Zdravo kolega za kuglu najbolji bi bio improved cylinder stim sto je najsiri cok a isti cok bio bi dobar i za ispaljivanje krupne sacme buck shot.
Lov divlje svinje je dozvoljen samo jedinačnom kuglom u Srbiji sačmena municija bilo koje granulacije je u lovu na DS zabranjena !!!!
Srbijalov Admin Tim! |
|
|
|
jetyman |
Objavljen 08.05.2012. 23:53
|

Mlađi član

|
makhunter kaže:
Zdravo kolega za kuglu najbolji bi bio improved cylinder stim sto je najsiri cok a isti cok bio bi dobar i za ispaljivanje krupne sacme buck shot.
Lov divlje svinje je dozvoljen samo jedinačnom kuglom u Srbiji sačmena municija bilo koje granulacije je u lovu na DS zabranjena !!!!
Srbijalov Admin Tim!
Mislio sam da lovim divlje svinje sa jedinačnom kuglom , a neznam čemu služe čokovi koje sam dobio
nisam do sada se bavio lovom i ne olučenim cevima . Mada ima jako puno vrsta sačme koja može da se koristi.
Malo sam listao po netu i nasao da za sacmu nema veze koji čok koristim , samo je pitanje snopa ili daljine na kojoj će sačma biti precizna , ako sam ja to dobro shvatio. Nisam smeo da pucam kuglu dok mi neko od lovaca ne kaže šta se koristi za taj tip patrona . Nakupovao sam sve moguće vrste patrona i sad ću da isprobam koja mi najviše odgovara za gađanje papirnatih meta a koja je za lov .
Mada me i znima na kojoj daljini je puška precizna zato sam i najviše zainteresovao se za kuglu. Danas sam i podkalibarka zrna kupio i njih da probam.
|
|
|
|
jetyman |
Objavljen 09.05.2012. 00:26
|

Mlađi član

|
Hvala
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 09.05.2012. 01:06
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
jetyman kaže:
Malo sam listao po netu i nasao da za sacmu nema veze koji čok koristim , samo je pitanje snopa ili daljine na kojoj će sačma biti precizna , ako sam ja to dobro shvatio. Nisam smeo da pucam kuglu dok mi neko od lovaca ne kaže šta se koristi za taj tip patrona .
Mada me i znima na kojoj daljini je puška precizna zato sam i najviše zainteresovao se za kuglu. Danas sam i podkalibarka zrna kupio i njih da probam.
Kolega za sačmu i te kako ima veze koji čok koristiš. Sužavanje čoka odgovarajući uticaj ima samo na sitnu sačmu (zaključno sa sačmom broj 8, odnosno do krupnoće sačme 3,5 mm). Od čoka zavisi maksimalni efikasni domet sačme, npr. za cilindar je to max. 25 m, dok je za 1/2 čok max. 47m, a za pun čok max. 55 m.
Za korištenje jedinačnih zrna i krupne sačme (preko 4,5 mm) je najbolji cilindar ili 1/4 čok.
Što se tiče kugle i potkalibarnih zrna ne bi se trebali koristiti na distancama većim od 60-ak metara. Ne zato što su neprecizne ili nemaju dobre balističke performanse na većim daljinama, nego zato što nišani pušaka sačmarica nisu predviđeni za nišanjenje na tim daljinama. Sa slug cevi i mehaničkim (ili optičkim) nišanima sa pojedinim kuglama i potkalibarnim projektilima može da se lovi do 100-120 metara.
|
|
|
|
jetyman |
Objavljen 09.05.2012. 10:36
|

Mlađi član

|
Kolega ja imam ove čokove I-full II-improved modified III-modified IIII-improved cylider.šta je od njih 1/2 čok , 1/4 ili pun čok. Vi koristite druge oznake koje su verovatno naši lovci usvojili kao standard . Ja se nisam bavio lovom i ne znam koji čokovi od ovih što sam ja dobio odgovaraju tim oznakama .
|
|
|
|
jetyman |
Objavljen 09.05.2012. 10:37
|

Mlađi član

|
Podunavac kaže:
jetyman kaže:
Malo sam listao po netu i nasao da za sacmu nema veze koji čok koristim , samo je pitanje snopa ili daljine na kojoj će sačma biti precizna , ako sam ja to dobro shvatio. Nisam smeo da pucam kuglu dok mi neko od lovaca ne kaže šta se koristi za taj tip patrona .
Kolega za sačmu i te kako ima veze koji čok koristiš. Sužavanje čoka odgovarajući uticaj ima samo na sitnu sačmu (zaključno sa sačmom broj 8, odnosno do krupnoće sačme 3,5 mm). Od čoka zavisi maksimalni efikasni domet sačme, npr. za cilindar je to max. 25 m, dok je za 1/2 čok max. 47m, a za pun čok max. 55 m.
Za korištenje jedinačnih zrna i krupne sačme (preko 4,5 mm) je najbolji cilindar ili 1/4 čok.
Što se tiče kugle i potkalibarnih zrna ne bi se trebali koristiti na distancama većim od 60-ak metara. Ne zato što su neprecizne ili nemaju dobre balističke performanse na većim daljinama, nego zato što nišani pušaka sačmarica nisu predviđeni za nišanjenje na tim daljinama. Sa slug cevi i mehaničkim (ili optičkim) nišanima sa pojedinim kuglama i potkalibarnim projektilima može da se lovi do 100-120 metara.

|
|
|
|
jetyman |
Objavljen 09.05.2012. 10:37
|

Mlađi član

|
Kolega ja imam ove čokove I-full II-improved modified III-modified IIII-improved cylider.šta je od njih 1/2 čok , 1/4 ili pun čok. Vi koristite druge oznake koje su verovatno naši lovci usvojili kao standard . Ja se nisam bavio lovom i ne znam koji čokovi od ovih što sam ja dobio odgovaraju tim oznakama .
|
|
|
|
makhunter |
Objavljen 09.05.2012. 12:09
|

Mlađi član

Upisa: 13
Pristupio: 23.08.2010. 23:33
|
Zdravo kolega full-je pun cok,improved modified -je 3/4,modified-je 1/2 i improved cylinder-je 1/4 coka ,nadam se da sa ti pomogao veliki pozdrav iz Makedonije. |
|
|
|
jetyman |
Objavljen 09.05.2012. 15:56
|

Mlađi član

|
makhunter kaže:
Zdravo kolega full-je pun cok,improved modified -je 3/4,modified-je 1/2 i improved cylinder-je 1/4 coka ,nadam se da sa ti pomogao veliki pozdrav iz Makedonije.
Hvala na korisnim informacijama
|
|
|
|
jetyman |
Objavljen 09.05.2012. 16:01
|

Mlađi član

|
jetyman kaže:
Podunavac kaže:
jetyman kaže:
Čovek uči dok je živ Hvala

|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 09.05.2012. 20:27
|

Lovčina

|
Kolega nema na čemu, ovde smo da se družimo i pomažemo jedni drugima. Kolega Makhunter je objasnio označavanje čokova. Hteo bi još samo nešta da dodam. Čokovi imaju oznake na sebi (recke) tako da mogu da se raspoznaju i kada su navrnuti u cev. Pun čok (full) ima jednu recku, 3/4 čoka (improved modified) dve recke, 1/2 čok (modified) tri recke i 1/4 čoka (improved cylinder) četiri recke. Na ovoj se slici vide te recke između utora za ključ (na nekim čokovima ima po četiri utora za ključ).
|
|
|
|
jetyman |
Objavljen 09.05.2012. 23:21
|

Mlađi član

|
Podunavac kaže:
Kolega nema na čemu, ovde smo da se družimo i pomažemo jedni drugima. Kolega Makhunter je objasnio označavanje čokova. Hteo bi još samo nešta da dodam. Čokovi imaju oznake na sebi (recke) tako da mogu da se raspoznaju i kada su navrnuti u cev. Pun čok (full) ima jednu recku, 3/4 čoka (improved modified) dve recke, 1/2 čok (modified) tri recke i 1/4 čoka (improved cylinder) četiri recke. Na ovoj se slici vide te recke između utora za ključ (na nekim čokovima ima po četiri utora za ključ).
Hvala kolega .Ala ste sve to zakomplikovali . Kad sam kupovao pušku nisam ni sanjao da treba i još i da učim . Do sada sam samo koristio benelli MR1 u kalibru 223 i uberty yelouboy 45 LC
Tako je lako sa njima baratati , napuniš municiju i udri .Upucao sam jednu i drugu na
100 metara . Samo prilagodiš nišan i rešiš se svake muke . Sad treba da menjam čokove za svaki tip patrona koji koristim. Morću da nosim ove prepiske kad krenem u lov  
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 10.05.2012. 07:51
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Kolega ti pričaš o puškama različitih namena i konstrukcije pomenuo si puške sa olučenim cevima koje nemaju čokove a kolege ti odgovaraju i daju savete za puške sa neolučenim cevima
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
Brka bez brkova |
Objavljen 10.05.2012. 08:40
|

Stari član

Upisa: 347
Pristupio: 15.01.2011. 16:10
|
da li postoje cevi za iz43 cilindar ili 1/4coka,a da su krace od 70cm,hteo bih da ih nabavim za lov divljih svinja.Sta mislite kako bi one nosile jedinacna zrna? |
|
|
|
jetyman |
Objavljen 10.05.2012. 10:10
|

Mlađi član

|
DakiNS kaže:
Kolega ti pričaš o puškama različitih namena i konstrukcije pomenuo si puške sa olučenim cevima koje nemaju čokove a kolege ti odgovaraju i daju savete za puške sa neolučenim cevima
Nisam ništa mislio loše da kažem , samo sam dao poređenje i moja ranija iskustva . Naravno da mi znače saverti kolega koji se očigledno mnogo bolje razumeju od mene .Kao što ranije rekoh nisam lovac i nemam iskustva u tome . Zato sam se i obratio za pomoć, ako sam nekog uvredio mojim komentarom izinjavam se .
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 10.05.2012. 10:27
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Nisi nikoga uvredio kolega, nego mi to liči na upoređivanje otprilike automobila i motocikla, oba služe za vožnju ali su ipak potpuno različitog karaktera, komfora performansi i skoro namene.Ako se malo vratiš i pročitaš ovu temu od početka mnoge će ti stvari biti jasnije i olakšaće ti izbor kako oružija tako i municije.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 10.05.2012. 20:52
|

Lovčina

|
jetyman kaže:
Hvala kolega .Ala ste sve to zakomplikovali  . Kad sam kupovao pušku nisam ni sanjao da treba i još i da učim . Do sada sam samo koristio benelli MR1 u kalibru 223 i uberty yelouboy 45 LC
Tako je lako sa njima baratati , napuniš municiju i udri  .Upucao sam jednu i drugu na
100 metara . Samo prilagodiš nišan i rešiš se svake muke . Sad treba da menjam čokove za svaki tip patrona koji koristim. Morću da nosim ove prepiske kad krenem u lov  

Ne mora ovo da bude komplikovano. Evo jednostavnije rešenje. Na početku sezone postaviš čokove u kombinaciji 1/4 čoka i 3/4 čoka, a kasnije kako sezona odmiče 1/2 čok i pun čok. Kad koristiš kuglu ili krupnu sačmu postaviš 1/4 čok i 1/2 čok, a bilo bi dobro i da dokupiš cilindar za ovu namenu.
Imaš kolega lepo i interesantno oružje. Imaš ovde temu "predstavi svoje carstvo" a podtema "predstavite svoj arsenal" pa ako te ne mrzi slikaj svoje oružje da se vidi.
|
|
|