Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lov na divlje svinje

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lov na divlje svinje
Lala
 U tom snimku čovek kaže, pre nego što je pucao, da je od njega traženo da puca na svaki primerak DS koji izadje. Valjda su vlasnici lovišta zahtevali, otkud znam. Zato se i kao pravda, što je pucao na prase.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

zoranp

Jank kaže:

hamerles kaže:
Cvele ovaj fasista sa snimka je bas sportski i lovacki nastrojen uz strogo postovanje lovacke etike Sad i on se kao hvali sa ovim ulovom Frown

Ovaj bi pobio sve što mu se nađe na putu, jadno prase, izgleda čak da je pitomo sa neke farme....kreten.....Frown

Kolega potpuno se slažem sa tobom!!!B)
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

nidzamotocross

moravac kaže:

nidzamotocross kaže:
Po meni to nije sportski nacin lova na DS... One koriste okrilje noci da se sakriju, pa nije bas sportski da se sa lampom narusava ono sto je priroda odredila... Sad, neki ce reci da pametujem, ali moje misljenje je protiv takvog lova... Confused

Zeleo bih da znam tvoje misljenje,
Dali svinja ima vise sansi da prezivi po dnevnom lovu u pogonu kada jedna grupa potera svinje a vecina se postavlja na vec vrlo dobro znanim prelazima sakrivena iza negog zbuna ili bukve sa odgovarajucim smerom vetr, a i onda usred bela dana kad je lovac perfektno vidi, stavi koncanicu optickog nisana malo ispred njuske poveze i opali tako to sva bude kao na dlanu, ili nocu kad lovac je slep a svinja naviknuta na takve situacije, onda lovac nema oci ima samo usi koje nisu ni primerene po osetljivosti svinjskim, za razliku od svinje koja ima pefektannos po meni i najbolji od sve krupne divljaci, svi mi dobro znamo da se svinje plase svetla i da su vrlo oprezne.
A svinja hoce i preko dana da dodje na ceku, puno puta mi se desilo da odstrelim kasno popodne ili u prvi mrak i onda po tebi je imala vise sanse da prezivi.
Neznam dali si ti imao prilike da cekas nocu, ako nisi probaj nekad, ako neces da pucas ti onda probaj tvojim fotoaparatom da slikas, videces kako reaguje svinja na onaj skljoc aparata i na njegov blic.
Sto se tice nocnih optika tu sam protiv, pogine svinja a i sama nezna odakle, isto kao i ono takozvano nocno varenje farovima po lovistu u zelji da se odstreli neka srneca ili jelanska divljac, to vec nije lovacki po meni i nemoj da se vredjaju oni koji to rade i ako rade to je njihova volja, svako ima pravo da lovi kako voli, a dali je zabranjeno ili nije, moralno ili ne naka sami procene. Nije sve u mesu, nismo mi mesare, valjda?

Pozdrav Nikola

Naravno kolega moravac, ovde smo da iskazemo svoje misljenje... Nekome se to ne svidja, nekome se svidja, to je stvar ukusa... Eto ja sam samo rekao svoje misljenje a uvazavam i tvoje.. Uvek... B) Dnevni lov, ko dnevni lov, pogon, cekanje, retke su sanse da se DS izvuce ziva pored silnih karabina i optika, ali takav je to lov, koja se izvuce izvuce, koja ne, tako joj je sudjeno, zato bi po meni trebali da im damo sansu nocu, da imaju prednost u odnosu na nas, jer mi tokom dana imamo prednost u odnosu na njjih.. ;) To sa aparatom sam veruj mi i pokusao ali nisam uspeo ni zeca da uslikam po noci a kamo li DS... Smean Ja sam vise za cekanje po mesecini, imao sam prilike da cekam sa ocem po punom mesecu DS, nismo imali uspeha jer vec rekoh da i nemamo mnogo DS u lovistu... I ja sam kao i ti protiv nocnih optika i slicnih pomagala za nocni lov... Pozdrav moravac.. B) A za video nemam komentar... tU.a
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

Podunavac
 Neznam kakav je zakon u Srbiji u vezi noćnih optika i reflektora, ali poznajući rigoroznost zakona za sve ostalo vezano za lov i oružje verujem da je upotreba takvih naprava zakonom zabranjena.
U Hrvatskoj je zabranjena upotreba noćnih nišanskih sprava i reflektora, a dozvoljen je lov noću na DS u noćima sa mesečinom. Bez obzira na zabranu sve prodavnice prodaju noćne optike i reflektore i mnogi lovci ih javno koriste. Još nisam čuo da je neko sankcionisan zbog upotrebe istih. Sada čak jedna hrvatska firma pravi reflektore za noćni lov sa nekim zelenim spektrom osvetljenja koji navodno divljač ne vidi, pa nakon aktivacije može da se duže vremena nišani. Smatram da noćne optike i za divlječ nevidiljivi reflektori nisu sportski pošto divljači ne daju šansu.
Tri prsta 2Kolce

DakiNS
 Ni teoretskutU.a
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

nidzamotocross

O tome ja i govorim, samo dani punog meseca.. Stari A ako je lov farom zabranjen, naravno, onda je i lampa nesto slicno.... Confused

canis aureus
 Evo šta kaže važeći, sadašnji zakon a šta je kazivao i onaj pre njegaConfused
a te neke zabrane koje se ovde spominju očigledno nisu u skladu sa našim zakonima koji mogu da se pronađu i pročitaju na nekim sajtovima(recimo LSS) a ne da se zbog nečijeg neznanja dovode i neupućeni u zabludu

ZAKON O DIVLJAČI I LOVSTVU
(Objavljen u "Sl. glasniku RS" broj 18/2010)
I OSNOVNE ODREDBE

...
Zabrane u lovu
Član 76.

Zabranjeno je loviti lovostajem zaštićenu divljač:
1) ako je ugrožena požarom, poplavom, snežnim nanosima, poledicom i drugim elementarnim nepogodama;
2) krupne divljači prigonom, pogonom ili psima, osim divlje svinje, vuka, šakala i lisice;
3) upotrebom reflektora (farova), baklji i drugih veštačkih svetlosnih izvora (osim u lovu na divlju svinju, vuka, šakala i lisicu), aeronautičkih mašina, ogledala, elektronskih uređaja, audio uređaja i živih mamaca, kao i upotrebom hrane sa omamljujućim sredstvima;
4) upotrebom pasa koji nisu lovački rasni psi, pasa koji nisu vakcinisani i obeleženi u skladu sa propisima kojima se uređuje veterinarstvo i pasa onih rasa čija upotreba nije predviđena lovnom osnovom;
5) upotrebom sokola i drugih ptica grabljivica u lovištima u kojima takav način lova nije predviđen lovnom osnovom;
6) upotrebom luka i strele i samostrela u otvorenim lovištima, kao i u ograđenim lovištima u kojima takav način lova na krupnu divljač nije predviđen lovnom osnovom;
7) zamkama ili klopkama, a ptice pomoću lepkova, mreža i kućica sa mrežom ili pomoću drugih sredstava za masovno hvatanje, odnosno uništavanje ptica;
8) gađanjem iz motornog vozila i gaženjem motornim vozilom;
9) vojničkim oružjem i vojničkom municijom;
10) sitnu divljač puškom sa olučenim cevima, puškom sa neolučenim cevima koja prima više od dva metka, kao i poluautomatskom puškom sa neolučenim cevima koja nije reducirana na dva metka;
11) krupnu divljač puškom sa neolučenim cevima, osim divlje svinje;
12) ostalim nehumanim metodama i sredstvima koja mogu da izazovu lokalni nestanak ili ozbiljan poremećaj u populaciji divljači.

ZAKON O LOVSTVU
(Objavljen u "Sl. glasniku RS" broj 39/93, 44/93, 60/93)
I OSNOVNE ODREDBE
...
Član 46.
Divljač zaštićenu lovostajem zabranjeno je loviti:
1) ako je ugrožena požarom, poplavom, snežnim nanosima, poledicom i drugim elementalnim nepogodama;
2) upotrebom reflektora (farova), baklji i drugih veštačkih svetlosnih izvora (osim divlje svinje), aeronautičnih mašina, ogledala, gramofona, magnetofona i živih mamaca, kao i upotrebom hrane u koju se stavljena omamljujuća sredstva;
3) upotrebom pasa koji nisu lovački rasni psi, koji nemaju rodovnik i ocenu urođenih osobina (ispit u radu);
4) upotrebom pasa dugonogih goniča za lov u nizijskim lovištima (do 500 m nadmorske visine) i u lovištima u kojima se gaji srna, muflon, divokoza i jelen;
5) upotrebom sokola i drugih ptica grabljivica, osim u za to namenjenim lovištima;
6) upotrebom luka i strele, osim lova na krupnu divljač u ograđjenim lovištima do 1000 ha površine;
7) zamkama ili klopkama, a ptice pomoću lepkova, mreža i kućica sa mrežom, ili pomoću drugih sredstva za masovno hvatanje, odnosno uništavanje ptica;
8) gađanjem iz motornih vozila i gaženjem motornim vozilima;
9) vojničkim oružjem i vojničkom municijom.

-ne spominje se pun MesecJaooo
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

DakiNS
 O S I M D I V LJ E S V I NJ E
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

nidzamotocross
 Znaci dozvoljeno je zakonom loviti DS farom.. Nisam znao to...

Kod nas u lovistu ima vrlo malo DS, bilo ih je nekad vise, ali bas zbog upotrebe farova, i reflektora, sada su u malom broju.... No no no
Tako da ja i dalje mislim da to nije bas sportski, ali ako je dozvoljeno, onda nek je tako... Chut

canis aureus

DakiNS kaže:
O S I M D I V LJ E S V I NJ E

ZAKON O DIVLJAČI I LOVSTVU
(Objavljen u "Sl. glasniku RS" broj 18/2010)
I OSNOVNE ODREDBE

...
Zabrane u lovu
Član 76.
Zabranjeno je loviti lovostajem zaštićenu divljač:
...
3) upotrebom reflektora (farova), baklji i drugih veštačkih svetlosnih izvora (osim u lovu na divlju svinju, vuka, šakala i lisicu)

iveli 3

-koristim lampe, farove kao i sve zakonom dozvoljene "naprave" i najveći sam protivnik upotrebe bilo čega nedozvoljenog, zakonom zabranjenog i nemoralnog ... kao što su noćni opt.nišani, IC uređaji, "termovizije", omamljujuća i slična sredstva!
Dim

moravac
 Onog dana kad budu dozvoljeni mitraljezi u lovu na divlje svinje prestacu da ih lovim na far, onda onako napamet po osecaju jedan rafal, pa kom opanci, kom obojci. Ja nocu nikad nisam uspeo da opalim vise od jednog metka na svinju, tako su dobro ispraksovane da na prvi blic fara imam ne vise od sekunde za nisanjenje i gadjanje, tako da sam isprobavao razne tehnike osvetljivanja, farom sam glumio mesec na taj nacin sto kad bi ga palio drzao bi ga uperen u nebo i onda oko 15-tak minuta ga polako ali vrlo polako spustao u pravcu svinje, to je igra zivaca, nedaj boze da te komarac ujede u tom momentu moze slobodno da pije koliko mu je volja, obe su mi ruke zauzete, tom metodom i dalje lovim jer mi se pokazala najuspesnijom, isto tako ugradjivao sam razne potenciometre sa onim tockicima sa strane kojima mogu da pojacavam i smanjujem intenzitet svetla, nisu bili tako losi ali ova tehnika glumljenja meseca mi nekako bolje ide, ali opet i tu se desava da se daju u beg, nisu svinje bas tako naivne, pametne su to zivotinje, za svako postovanje.
Desavalo se da beze do prvog gustisa i tako cekaju ukoliko tad nezabrljamo postoji verovatnoca i da se vrate na hranilicu, jer svinja nije turista u lovistu nju goni stalni nagon za hranom i ukoliko se i vrate vracaju se one sa najvecim zeludcem.
To su neka moja skromna iskustva, mozda ce nekom pomoci, ukoliko bi to bio slucaj onda bi mi bilo drago sto mugu da podelim ono sto znam i sto sam probao. 
Nije časno sve što je dozvoljeno.Stari

moravac

moravac kaže:

petar kaže:
[xhide]Imam ja recepata za primamljivanje svinja jednu solidnu zbirku, ali nisu moji, a taj ko mi ih je dao je rekao da ne dajem nikom ni za zivu glavu, jer su vise nego delotvorni, tako da ne smem nista da vam kazem nazalost Chut, a imam ih, ne zna im se broj, samo sto ja nisam bas neki strastveni lovac na svinje...Ne-ne[/xhide]

Ako Petre samo ti to cuvaj za sebe, lovi, odstreljuj, cuvaj svoje tajne verovatno si ih isprobavao i nalovio se svinja i svinja, u svakom slucaju Cenzurisano to tvoje znanje poseduje svaki prosecan lovac, tako da ti nemas sta da kazes nepoznato, Cenzurisano Ja cu svoje znanje da prenosim kome god to mogu, bar jednog dana kad umrem spominjace me mladi lovci i reci ce "to mi je pokazao onaj ...............", a neki ce svoje skakljivo znanje i da zakopavaju, a ako si vec obecao da neprenosis tudju muku i umece, ti kolega nisi trebao ni da se oglasavas, nego ruke u dzep.

Kolega ako moze da se smiri malo lopta ,nema potrebe za takvim recima i tonom !
Srbijalov Admin Tim!

Uredu je mozda i jesam malo prenaglio jer sam u svo ovo druzenje usao sa iskrenim namerama i posteno, tako da nisam imao sluha za cinizam, ukoliko neznamo sta da pisemo onda se ne sprdamo i neomalovazavamo ovu stranicu, to je moje misljenje, izvinjavam se ako gresim.Chut

nidzamotocross
 Moravac, hvala na podeli iskustva... Mozda kad budem lovac i lovim farom ali ne DS jer ih do tada necemo ni imati mozda, ali ove ostale zverke mozda.... Confused B)

canis aureus
 moravacBravo 2
vrlo je zanimljiva ova metoda "glumljenja meseca"
prvi put čujem za tako nešto
Dim

canis aureus

canis aureus kaže:
...
Pošto sam navodio da se lov DS sa čeke(doček, zaseda...) uglavnom odvija u uslovima smanjenje vidljivosti tj u večernjim satima, noću i u ranim jutarnjim satima uz upotrebu svetlosnih "pomagala". U tu svrhu uglavnom se koriste razni modeli baterijskih lampi i različitih farova i na različitim montažama-nosačima!
Da bi se far uspešno koristio, prvo mora da se nauči kada i kako se koristi!
Po dolasku u lovište i na čeku trebalo bi proveriti ispravnost i "upucanost" fara jer far itekako može samo da nam više zasmeta negoli pomogne u lovu! Ako far nije montiran, postavljen kako treba može toliko da osvetli tj zaslepi optički nišan da se kroz njega ništa drugo sem jakog svetla ne može videti! Razlog je ukrštanje snopa svetlosti fara i nišanske linije opt.nišana. Ili može da osvetli sasvim pored onoga što smo hteli...
Uvek pre lova proveriti i dobro namontirati far!

Postoji još problema oko upotrebe fara.
Ako se svetlost ne "upali" kad treba nego se porani, divljač će se uplašiti i pobeći a isto tako ako se zakasni sa svetlom postoji mogućnost da divljač nećemo ni videti a kamoli uspeti da nanišanimo na istu!
Reakcija divljači na svetlost fara može da bude različita. Od smirene do najburnije, jer ako se već ranije divljač obasjavala i ako se na istu i pucalo, od fara će najburnije da odreaguje i da svom snagom pokuša da izbegne situaciju dok sad (posle lovostaja,ne ometanja) može da bude smirena i da ne beži kao da i nije obasjana!
Sve u zavisnosti od situacije! Oni kapitalni primerci DS su po pravilu najoprezniji i uvek će na far burno da odreaguju!
Znači, far mora u pravo vreme da obasja i osvetli DS da bi uspešno procenili o kakvoj jedinki se radi ili da uspešno odaberemo iz čopora ono što je za odstrel, i na kraju, i uspešno odstrelimo.

-ako postoji mogućnost-prvo "uhvatim" u optiku divljač(DS,štetočinu), nanesem končanicu, onda uključujem far i ako je za odstrel povlačim obarač!
-za osvetljenje koristim bat.lampu Mag-Lite(sa 4 bat), bat.lampu Streamlight-stinger i auto-far(dugo svetlo golfa IIB) ) u zavisnosti od oružja koje koristim i terena na kom lovim
...

eto šta sam pisao na str.13 ove teme
Dodao bih među lampe i Nextorch T9 sa diodom jer je koristim i imam samo reči hvale što se tiče daljine osvetljavanja i vidljivosti dok je zamerka bela svetlost koja na manjim daljinama može da zaslepi strelca
Dim

moravac

nidzamotocross kaže:
Moravac, hvala na podeli iskustva... Mozda kad budem lovac i lovim farom ali ne DS jer ih do tada necemo ni imati mozda, ali ove ostale zverke mozda.... Confused B)

Nidzo,

Ja sam gotovo siguran da ako taj nocni lov na d.svinje jednom probas postaces zavisnik.

pozdrav

nidzamotocross
 Kolega moravac verovatno cu.. B) Jos da smo zivi i zdravi za nekoliko godina i ja cu da lovac srbijalov lovac srbijalov

Pozdrav... 

nemeza

Lala kaže:
U tom snimku čovek kaže, pre nego što je pucao, da je od njega traženo da puca na svaki primerak DS koji izadje. Valjda su vlasnici lovišta zahtevali, otkud znam. Zato se i kao pravda, što je pucao na prase.

Lala, pretpostavljam da je ovo reklama za Gamo vazdušne puške koje se bore za primat na svetskom tržištu.
Da napomenem da su prvobitne vazdušne puške bile u kalibru 9 mm i služile za lov DS i belorepih jelena. Pozdrav. Bye

moravac

nemeza kaže:

Lala kaže:

Lala, pretpostavljam da je ovo reklama za Gamo vazdušne puške koje se bore za primat na svetskom tržištu.
Da napomenem da su prvobitne vazdušne puške bile u kalibru 9 mm i služile za lov DS i belorepih jelena. Pozdrav. Bye

Zanimljiva informacija, koliko li su jake te puske, koliki li im je klip i kopresija, koliko treba snage da se nategnu, sve to mi sve pada napamet kad pomislim na sav taj pritisak koji je potreban za to zrno koje pogadja i obara DS, sto se tice tih vazdusnih pusaka imao sam samo onu obicnu kao klinac kojom sam gadjao vrapce po dvoristu, ali za ovakve sam malo laik.Glavu o zid

nemeza
 moravac, evo početka jedne dela knjige koji govori o vazdučnim puškama

i52.tinypic.com/vgtwgp.jpg

Nisam siguran mislim da je Austriska vojska u prvom svetskom ratu proizvala nekoliko desetina snajperskih vazdušnih pušaka i naoružala svoje snajperiste. Nakon rata su zabranjene i deponovane na čuvanje u sef neke Švajcerske banke.Davno sam o tome čitao pa se unapred izvinjavam ako je neki podatak netačan. Pozdrav. Bye

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lov na DIVLJE PATKE LOV NA SITNU DIVLJAČ 1670 29.09.2021. 18:43
Male tajne u lovu na divlje svinje METODE LOVA 140 13.09.2017. 13:56
Trag divlje svinje DIVLJAČ 47 05.02.2017. 20:40
Pripremanje divlje guske LOVAČKI RECEPT 11 10.12.2012. 09:32
Divlje guske u našim lovištima STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 1 06.10.2011. 20:17
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 12
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,462
Najnoviji član: Lela

Poslednje vesti
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,557,124 posete www.srbijalov.com