Lovački karabini češke proizvodnje
|
Podunavac |
Objavljen 20.01.2013. 17:56
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Iskreno rečeno ne vidim nikakvu razliku između modela CZ 555 i CZ 557, osim kraće cevi, skeletoidnog štitnika mušice i mušice sa crvenim optik vlaknom. Ali to su toliko male razlike da je moglo da se ponudi i kao verzija na modelu CZ 555.
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 20.01.2013. 17:57
|

Admin

Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
Podunavac kaže:
270 kaže:
Bez bočnog izvlakača, plutajuća cev, počinje i proizvodnja u cal. 8x57IS 
Hmmmmm, sve mi se više sviđa, možda fali još izmenjiv magacin al ne mari, dobro je i ovako, samo još da cena ostane na nivou ostalih standardnih modela i mogu da kažem 
Kolega sve to je bilo odavno na modelu CZ 555. Zatvarač bez bočnog izvlakača, plutajuća cev (na svim modelima), i izmenjiv (odvojiv) magacin. Jedino što se nije radio u kalibru 8x57 IS.
heheehhe... JEDINO, a da jeste koleZa bi ga o'ma uz'o
The best of the World all game caliber 8x57JS

|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 20.01.2013. 18:05
|

Admin

|
Podunavac kaže:
Iskreno rečeno ne vidim nikakvu razliku između modela CZ 555 i CZ 557, osim kraće cevi, skeletoidnog štitnika mušice i mušice sa crvenim optik vlaknom. Ali to su toliko male razlike da je moglo da se ponudi i kao verzija na modelu CZ 555.

|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 20.01.2013. 18:07
|

Lovčina

|
Canise model CZ 550 Lux se radi u kalibru 8X57 IS. A po mom mišljenju je bočni izvlakač sigurniji i čvršći od onoga u bregu za zabravljivanje. Pa ko voli kalibar 8X57 IS imao je odličan karabin (550 Lux) na izbor. Izvlakač u bregu za zabravljivanje ili cilindričnom prednjem delu zatvarača ima prednost samo kod pušaka koje brave direktno u cevi. Dok kod pušaka koje brave u sanduku nema potrebe za ovakvim izvlakačem i on je urađen samo iz razloga pojednostavljenja i pojeftinjenja proizvodnje. Bočni izvlakač sistema Mauser M98 je sigurniji i robustniji.
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 20.01.2013. 18:23
|

Admin

|
http://www.czub.c...7_lux.aspx
... znam da se CZ550Lux radi u 8x57JS ... spominjao sam to na prethodnim str.

|
|
|
|
270 |
Objavljen 20.01.2013. 19:05
|

Veteran

Upisa: 974
Pristupio: 06.07.2010. 23:37
|
Već sam se na ovoj temi pohvalno izrazio na račun CZ555 za razliku od CZ550 Lux!
http://www.srbija...post_94654
Međutim ovaj model je po mom ukusu imao dve mane jednu koja nije mogla da se prevaziđe a to je da se nije proizvodio u cal. 8x57IS!!!!
Druga je neznatna ali mi ipak smeta a to je politiran kundak!!!
Na CZ557 su obe ove mane ispravljene i proizvodi se u cal. 8x57IS i kundak je mat finiširan uljem!
Ponovo sam gledao pre neki dan CZ550 Lux u cal 8x57IS smatrajući da sam naišao na lošu seriju koja je imala mane koje sam ranije na ovoj temi pobrojao a drugi ih nisu uočili i zamisli uočim opet te iste mane koje sam ovde na ovoj temi već pobrojao!!! Znači nije problem u jednom primerku već u celom modelu!!!
Ovaj model CZ557 je baš za moju dušu i zatvarač bez bočnog izvlakača od koga se iskreno ježim (nek mi ne zamere M98 nostalgičari) i kundak (mat, nauljen, stvarno plivajuća cev kao kod CZ555 a ne kao na CZ550Lux) i kraća cev koja je ipak dovoljna za potencijal cal. 8x57IS, a neizmenjiv magacin nije velika mana mada volim isti iz razloga bezbednosti!!!
Što se nišana tiče uopšte me ne zanimaju i ako ikada bude u mom vlasništvu ili će biti skinuti sa cevi a u najgorem slučaju samo ću ukloniti zaštitnu rampu sa prednjeg!
Jedva čekam da stigne kod nas a po informacijama koje imam očekuje se do proleća pa da ga detaljno pregledam i ako je to, to odmah i kupim!!! (naravno ako bude imao razumnu cenu a to je da ne bude skuplji od CZ555) |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 20.01.2013. 20:42
|

Lovčina

|
270 kaže:
Već sam se na ovoj temi pohvalno izrazio na račun CZ555 za razliku od CZ550 Lux!
http://www.srbija...post_94654
Međutim ovaj model je po mom ukusu imao dve mane jednu koja nije mogla da se prevaziđe a to je da se nije proizvodio u cal. 8x57IS!!!!
Druga je neznatna ali mi ipak smeta a to je politiran kundak!!!
Na CZ557 su obe ove mane ispravljene i proizvodi se u cal. 8x57IS i kundak je mat finiširan uljem!
Ponovo sam gledao pre neki dan CZ550 Lux u cal 8x57IS smatrajući da sam naišao na lošu seriju koja je imala mane koje sam ranije na ovoj temi pobrojao a drugi ih nisu uočili i zamisli uočim opet te iste mane koje sam ovde na ovoj temi već pobrojao!!! Znači nije problem u jednom primerku već u celom modelu!!!
Ovaj model CZ557 je baš za moju dušu i zatvarač bez bočnog izvlakača od koga se iskreno ježim (nek mi ne zamere M98 nostalgičari) i kundak (mat, nauljen, stvarno plivajuća cev kao kod CZ555 a ne kao na CZ550Lux) i kraća cev koja je ipak dovoljna za potencijal cal. 8x57IS, a neizmenjiv magacin nije velika mana mada volim isti iz razloga bezbednosti!!!
Što se nišana tiče uopšte me ne zanimaju i ako ikada bude u mom vlasništvu ili će biti skinuti sa cevi a u najgorem slučaju samo ću ukloniti zaštitnu rampu sa prednjeg!
Jedva čekam da stigne kod nas a po informacijama koje imam očekuje se do proleća pa da ga detaljno pregledam i ako je to, to odmah i kupim!!! (naravno ako bude imao razumnu cenu a to je da ne bude skuplji od CZ555)
Svako ima svoje mišljenje i ukus. A o ukusima se ne raspravlja. Međutim neznam odakle ti ideja da CZ 550 Lux (i svi ostali modeli iz serije 550) nemaju slobodno plivajuću cev? Kod mene je ovaj model dosta zastupljen a i sam ga imam, i cev je slobodna od samog sanduka do kraja kundaka. Ne da može da prođe novčanica između kundaka i cevi, nego mogu da prođu tri novčanice jedna na drugoj. Do sada sam pregledao dosta karabina iz serije 550 i ni na jednom se cev nije dodirivala sa kundakom ni u jednoj tački.

|
|
|
|
270 |
Objavljen 20.01.2013. 21:08
|

Veteran

|
Kod ovih koje sam ja gledao ili dodiruje ili i ako ne dodiruje nije svuda isto rastojanje ili je kundak "vrdnuo" pri kraju u jednu stranu!!!
Kod CZ555 koje sam gledao svaki je zazor savršen, okidanje bezprekorno, rad zatvarača gladak i ravnomeran.
Da li sam baksuz ili imam previsoke kriterijume ne znam uglavnom ovo su moja zapažanja i od ranije i od pre neki dan!
Na slici CZ557 koju postavi kolega Canis aures se vidi metalni umetak koji sprečava dodirivanje cevi sa kundakom i njeno usmeravanje od ležišta pa nadalje, da li takav umetak ima i CZ555 ne znam ali znam sigurno da ga CZ550 nema, možda je to razlog.
Osim što nema odvojiv magacin i malo drugačije koncipiran zatvarač u zadnjem delu razlika 557 od 555 je što ovaj novi nema dugme iznad ručice obarača koje omogućava odbravljivanje i vađenje metka i kada je karabin zakočen, ovo i ako korisno nije neophodno i ako utiče na smanjenje cene opravdano je u suprotnom...!!! Nisam siguran kakvog je tipa obarač ali se nadam da je selektivni...!!! |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 20.01.2013. 21:27
|

Lovčina

|
Na modelima 550 sa donje strane sanduka imaju "zubi" koji služe za štelovanje kundaka po pravcu. Nakon odvajanja ocevljenog mehanizma od kundaka, kod ponovnog vraćanja (sastavljanja) lepo se podesi položaj cevi u odnosu na kundak i onda stegnu šarafi. Moguće da na puškama koje si gledao to nije napravljeno kako treba, nego je samo nabačen ocevljeni mehanizam na kundak i zavrnuti šarafi. Ali to nije nikakv problem. Samo se otpuste šarafi, namesti položaj cevi i sve ponovo zategne. Rad zatvarača kod 555 jeste malo lakši zbog odsustva bočnog izvlakača, ali i kod 550 modela zatvarač radi glatko. Odvojiv magacin se radi i na modelu 550 Lux, ali ja sam hteo fiksni jer smatram da za lovačke potrebe ne treba odvojiv magacin.
Kako misliš selektivan obarač? Selektivni obarač je na dvocevnim sačmaricama gde može da se bira redosled opaljenja cevi. Dali misliš na podešavajući (štelujući) obarač, ili obarač sa francuskim šteherom? Ja na mom 550 Lux imam i jedno i drugo. A mislim da je takav obarač i na 555, a verujem i na ovome 557 jer se dobro pokazao.
|
|
|
|
270 |
Objavljen 20.01.2013. 21:45
|

Veteran

|
Podunavac kaže:
Na modelima 550 sa donje strane sanduka imaju "zubi" koji služe za štelovanje kundaka po pravcu. Nakon odvajanja ocevljenog mehanizma od kundaka, kod ponovnog vraćanja (sastavljanja) lepo se podesi položaj cevi u odnosu na kundak i onda stegnu šarafi. Moguće da na puškama koje si gledao to nije napravljeno kako treba, nego je samo nabačen ocevljeni mehanizam na kundak i zavrnuti šarafi.
E to je moguće, nisam znao da može da se našteluje!!!
Pod selektivni sam mislio na Rucksteher, nemoj da te neki Švaba čuje da ga zoveš Francuski, ja to davno slučajno pred jednim tako nazvah umalo mi oči nije izvadio, i sav iznerviran povika "Kakvi Francuzi, to je Nemački izum"!!!
Proverio sam na netu, na žalost ovaj sistem mehanizma obarače nije opcija na CZ557 već samo potpuno podešavajući mehanizam obarače!!!
Stvarno šteta što se CZ555 ne pravi u 8x57IS Polituru na kundaku bi "sredio" i imao karabin stvarno po mom ukusu a koji nije preskup!!! |
|
|
|
kestenovac77 |
Objavljen 16.02.2013. 16:20
|

Mlađi član

Upisa: 47
Pristupio: 03.06.2012. 00:05
|
Pozdrav svima, posebno pozdravljam staru gardu. Kad je u pitanju zazor kundaka i cijevi i polemike oko toga, moje misljenje je da fabrika vaze gdje idu njeni proizvodi. Ubijedjen sam da u Slavoniju dolaze kvalitetniji karabini nego u Srbiju ili BiH. Ono sto isporucuju u EU ili SAD je tek kvalitetna prica za sebe. Ovo misljenje opravdavam cinjenicom da su fabrike SFRJ radile isto, sjetite se npr. razlike kod juga 45 i juga 45A, ili kad neko kupi nesto i pohvali se komsiji i naglasi da je to radjeno za izvoz. |
|
|
|
kestenovac77 |
Objavljen 16.02.2013. 16:28
|

Mlađi član

|
Kolege da li na ovom forumu postoji tama "kalibri" gdje bi se vidjela iskustva i misljanja clanova. Ako nema predlazem da je neko strucniji otvori, mislim ako se slazete. |
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 16.02.2013. 17:19
|

Lovčina

Upisa: 2820
Pristupio: 19.02.2011. 19:15
|
kestenovac77 kaže:
Kolege da li na ovom forumu postoji tama "kalibri" gdje bi se vidjela iskustva i misljanja clanova. Ako nema predlazem da je neko strucniji otvori, mislim ako se slazete.
Mozda ti ovo pomogne?
http://www.srbijalov.com/forum/viewth...ead_id=295
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
|
|
|
|
Joe the hunter |
Objavljen 16.02.2013. 18:04
|

Veteran

Upisa: 503
Pristupio: 15.11.2010. 13:01
|
270 kaže:
Podunavac kaže:
Na modelima 550 sa donje strane sanduka imaju "zubi" koji služe za štelovanje kundaka po pravcu. Nakon odvajanja ocevljenog mehanizma od kundaka, kod ponovnog vraćanja (sastavljanja) lepo se podesi položaj cevi u odnosu na kundak i onda stegnu šarafi. Moguće da na puškama koje si gledao to nije napravljeno kako treba, nego je samo nabačen ocevljeni mehanizam na kundak i zavrnuti šarafi.
E to je moguće, nisam znao da može da se našteluje!!!
Pod selektivni sam mislio na Rucksteher, nemoj da te neki Švaba čuje da ga zoveš Francuski, ja to davno slučajno pred jednim tako nazvah umalo mi oči nije izvadio, i sav iznerviran povika "Kakvi Francuzi, to je Nemački izum"!!!
Proverio sam na netu, na žalost ovaj sistem mehanizma obarače nije opcija na CZ557 već samo potpuno podešavajući mehanizam obarače!!!
Stvarno šteta što se CZ555 ne pravi u 8x57IS  Polituru na kundaku bi "sredio" i imao karabin stvarno po mom ukusu a koji nije preskup!!!
Moze svaba da se ljuti koliko hoce ali riksteher je izmisljen u ftancuskoj krajem 18 veka te tako gospda nemci mogu samo da se ljute i da mrze francuze ali je to tako. |
|
|
|
kestenovac77 |
Objavljen 16.02.2013. 19:34
|

Mlađi član

|
Hvala ti Nidzo jabuko, pomoglo je kako da ne. Zivio! |
|
|
|
darkocalic |
Objavljen 17.02.2013. 14:59
|

Pripravnik

Upisa: 4
Pristupio: 06.12.2012. 17:46
|
http://www.czub.c...0_LUX.aspx
Sta mislite o ovom karabinu u kalibru 30-06? Hvala unapred
Obaveštavaju se svi članovi portala SRBIJALOV da je uvedeno obavezno predstavljanje u PROFILU.
Svi koji nemaju podatak imaće upozorenje.
Oni koji su već uradili predstavljanje u forum temi PREDSTAVITE SE mogu isti tekst da prekopiraju u PROFIL ili da ukucaju novi.
Podaci koji ne liče na predstavljanje biće brisani bez upozorenja, a članovi koji ne poštuju ovu obavezu biće banovani.
Poslednje upozorenje pred ban !
Srbijalov Admin Tim ! |
|
|
|
darkocalic |
Objavljen 18.02.2013. 16:19
|

Pripravnik

|
http://www.czub.c...
Sta mislite o ovom karabinu u kalibru 30-06? Hvala unapred |
|
|
|
sheytan |
Objavljen 18.02.2013. 18:03
|

Lovčina

Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
Ovaj zadnji linkitj ti ne valja, ali gornji radi.
Bem li ga, ako nemash para na batzanje, moj ti je savet da uzmesh radije neki polovan, dobro ochuvan Zastavin m70, za cca. 200e, i pre qpovine ga isprobash na strelishtu. Razliq u ceni prebaci u fond za otpitjki, i car si! 
Inache, razlika izmedju Zastave i CZ550 nije prevelika, iako bih i ja voleo imati i Cheha...
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
darkocalic |
Objavljen 18.02.2013. 19:26
|

Pripravnik

|
Pa sto se tice para , naravno da ih za bacanje nemam Ipak sam u nedoumici nisam razmisljao o polovnom karabinu jer nekako odlucio sam se za novo s'obzirom da ce mi to biti prvo oruzje koje kupujem u svojoj ,,lovackoj karijeri'' posto sam sacmaru nasledio... A za ceh mi je privukao paznju jer ima bolji kundak u odnosu na zastavu pa se nadam da je i u ostalom pogledu kvalitetniji...
a sto se tice optike vec je posedujem , dobio sam novu na poklon pre godinu dana , nije neka ali nadam se da ce sluziti
Bushnell 4-16x50AOEG  |
|
|
|
sheytan |
Objavljen 18.02.2013. 19:32
|

Lovčina

Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
Neozbiljan si, mladitju... To nije optika, to je SPRDNJA... Mozda moze da sluzi na MK...
Ponovo se vrati na moj prethodni post!
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|