Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Pravilnik o ustanovljavanju lovišta

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Pravilnik o ustanovljavanju lovišta
LU Aleksandrovo
 Pa nikako, konkuriši i za njihovo lovišta, a onaj ko hoće nek podnese molbu za prijem, pa ako bude primljen dobro a ako nigde ne bude primljen novce u džep i zna se. Država je danas svima koji ispunjavaju zsakonske propise dala mogućnost da bude lovac i kupi lovnu kartu, al mu nije rekla gde može ili mora da lovi.
Cucić će biti sasvim dovoljno.

Lala

u indjiju ima djungla kaže:
nova udruzenja su potpuno samostalna i odrziva u finansijskom smislu jedino je tehnicka stvar dobijanja lovista kojima trenutno gazduju.ostatak udruzenja 6 ld su isecena jer nisu u jednoj celini a ni finansijski nisu najbolji,udruzenje postoji nekih 17-18 godina a od imovine ima jednog lovocuvara i karabin

Kolega, nisu LD gazdovala lovištem, nego pojedinim revirima jednog lovišta.
Lovištem je gazdovalo LU, koje po propisima, ako ostane isto lovište, ima prednost pri dodeli.
Ustanovljenjem lovišta će se znati kakvo će vaše lovište biti, i da li je moguće da neki dosadašnji revir bude ustanovljen kao lovište (pogledaj uslove u propisima). Nisam siguran da jedno LU sa 80 članova može finansijski da podnese sve troškove, članarina bi bila poprilično visoka, ali da ne počinjem tu računicu ponovo, već smo pisali o tome.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Indjijanac
 ovo udruzenje sa 80 clanova ima dosta *prijatelja udruzenja* a i imovine tako da nema problema,a sto se tice pravnog naslednika lovista moracemo to da resimo na skupstini udruzenja i da se razilazimo kao drugari

Lala
 Pa svako za sebe najbolje zna, kako stoji i da li može nešto ili ne može.
Pravni naslednik lovišta - to ne postoji. Postoji pravni sledbenik LU, ali kako ćete ustanoviti ko je to? Ili ćete gasiti staro LU? Prestanak rada jednog LU bi trebalo da piše u statutu. A ako se neko LD preregistruje u LU, onda je pravni sledbenik tog LD (to će verovatno i uraditi, zbog imovine). Treba dobro da razmislite, kako, a naročito kada, da krenete u tu priču. Pre ustanovljenja lovišta, ili posle? Razmislite dobro.

LU Aleksandrovo
 Ko je sticao taj sad ima ko nije, niko mu nije kriv, i ovde su u jednom društvu postavili pitanje a gde je njihova zemlja što su godinama kupovali, na šta im je jedan odgovorio da pitaju pokojnika (dugogodišnjeg bosa u eri najlepšeg socijalizma) koji je u međuvremenu otišao u večna lovišta. Ko sada koga pita da li će nešto da daju i ko kome može da zabrani, lepo je to osmišljeno 5 društava nema 100 članova al ima 5 njih u upravnom odboru šesto društvo ima 150 članova i jednog u upravnom odboru, glasa se demokratski a već sam napisao da je demokratija prosta matematika već 3:2 je gubitnička kombinacija, i gde stižemo u ovoj priči, pa kod saveza sitni su stvorili savez kako bi opstali i gulili jednog velikog. Izgleda da veliki više neće na leđima da nose male i da trpe da im ovi komanduju.

Lala
 MOguće je da ima i toga, Cuciću, ali onda treba osmisliti u statutu LU sistem odlučivanja koji može da počiva na broju članova, npr. svakih započetih 10 članova = jedan glas, tj. jedan delegat u skupštini LU. Ja sam ovako nešto predvideo u našem statutu, da svaka sekcija (dosadašnje LD) spram broja članova daje odredjeni broj delegata u skupštini LU. Onda si u situaciji da nema preglasavanja.

LU Aleksandrovo
 treba dobro osmisliti to si u pravu trenutna situacija je ovakva, jedno udruženje ima 26 članova 2 delegata, drugo udruženje na okruglo 50 članova 2 delegata (podaci tačni) u starom statutu je bilo određeno da svako društvo, na svakih započetih 25 članova daje jedan delegat u novom statutu to nije precizirano već samo da svako lovačko društvo daje jednog delegata na 25 članova, kako će se to tumačiti, lično za mene će to biti interesantno da vidim. Verovatno onako kako odgovara onima koji su poručili statut.

paninm
 pa i onda mozes doci u pat poziciju. 150 lovaca iz jednog LD i 150 lovaca iz 4 lD ,i eto ti pat pozicije.
Treba statuti da se naprave da lepo bude,il jednoglasne odluke,po meri svih(da nebi doslo do preglasavanja),il razlaz na mirnodopski nacin.
Gde 5-6 manjih drustava diriguje 1 vecim,tu nemoze biti sloge nikada. E zato dolazi do razdvajanja Udruzenja, jer ovi koji su bili na vrhu,mislili su da nikada nece doci do promena ,i da ce sa tim nakaradnim statutima, da vladaju dugo, a ljudima se nakupilo,i jedva su cekali da dodje taj trenutak.

LU Aleksandrovo
 Pa imali su jak argumenat nisu lovci bili folklorno društvo da dele opanke i nošnju, držali su nas sa lovištima koja su malte ne bila ne deljiva, i sad kad je defakto sigurno da će se postojeća lovišta usitnjavati a ne ukrupnjavati opet guraju svoje priče, pa normalno nije lako maloj deci kad izgube i cuclu a posebno sisu.

Indjijanac
 NAJNOVIJA NEZVANIČNA VEST U SREDU 16.03.2011 BI TREBAO BITI NEKI SASTANAK OKO DODELE LOVISTA GDE BI TREBALO DA SE DONESU ODLUKE KOJA LOVISTA CE BITI KONSTITUISANA PA KO NIJE PODNEO BILO KAKAV ZAHTEV ILI INICIJATIVU ZA USTANOVLJENJE NEKIH NOVIH LOVIŠTA NEKA POŽURI Raanj

Sremac75
 Kome se podnose zahtevi?????
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

Indjijanac
 pokrajinskom sekretarijatu obavezno na pisarnicu da zaprime,a moze pored toga i u LSV takodje da zaprime

LU Aleksandrovo

u indjiju ima djungla kaže:
NAJNOVIJA NEZVANIČNA VEST U SREDU 16.03.2011 BI TREBAO BITI NEKI SASTANAK OKO DODELE LOVISTA GDE BI TREBALO DA SE DONESU ODLUKE KOJA LOVISTA CE BITI KONSTITUISANA PA KO NIJE PODNEO BILO KAKAV ZAHTEV ILI INICIJATIVU ZA USTANOVLJENJE NEKIH NOVIH LOVIŠTA NEKA POŽURI Raanj

Imaš li informaciju da li će sastanak biti proširenog tipa, i ako će biti hoće li pozvati i one koji su podneli zahtev za ustanovljavanje lovišta. Bilo bi pošteno da pozovu sve zainteresovane strane.

Cadara
 Ajd da podelim sa vama neke informacije pošto sam lično razgovarao sa pomoćnikom PSPŠV i još nekoliko kompetentnih ličnosti.
Pošto sam i ja zagovornik ''separacije'' zanimalo me je mišljenje kompetentnih ljudi i razna tumnačenja i pitanja običnih lovaca koja sam postavio i ovako sam ja razumeo.
govoriću za Vojvodinu, činjenice do sada. Najjača lovačka udruženja koja su bogata sa divljači (naročito srnećom ) i koja su dobro gazdovala i imala razvijen lovni turizam nabrojaću neka a ima ih dosta (Bečej, Novi Kneževac....) ostala su jedinstvena.
Preporuka je da tamo gde nije bilo nikakvih problema, pa čak i ako je bilo a koji se mogu prevazići je da ostane jedinstveno Udruženje i vidi u naredne 2-3 godine kako će to funkcionisati. Ukoliko se pokaže za par godina neki problem u funkcionisanju udruženja ili ako se pokaže da ima manjkavosti u Zakonu o lovstvu radiće se izmene i dopune Zakona a i tada će se uz određene argumente moći izneti problem državnim organima i gde bude bilo potrebe doći će i do prevremenog razdruživanja (čitaj izdvajanja i formiranja novih LU) da bi sve funkcionisalo kako treba.
Ovim Zakonom o divljači i lovu uopšte ne postoji bojazan da se lovišta kojim gazduju dosadašnja LU (otvorena lovišta) nađu pod udar tajkuna ili nekih biznismena i to je sigurno. U vojvodini za sada postoji samo na jednom mestu (ali još nije izvršeno merenje od strane ovlašćene agencije GPS-om) gde privatno lice ima na gomili 2.000ha.
Vojvodina šume (sva šumska gazdinstva - ostalo je još samo Banat da se obavi razgovor) nigde nisu izrazile neku pretenziju prema nekim lovištima već ostaju u granicama dosadašnjih lovišta koje imaju čak su ustupile i neke delove Lovačkim udruženjima.
Tajkuni (biznismeni, zainteresovani i sl) moći će da zakupe samo lovišta posebne namene, lovišta vojvodina i srbija šuma i slično.
Lovišta kojima gazduju LU se ne zakupluju i ne idu na tender već se daju pod jednakim uslovima na konkursu. Pravo prečeg ima dosadašnje LU bez obzira koliko se formira novih lovišta na tom prostoru.
Pravilnik o lovočuvarskoj službi je već napisan ali nije još izašao na videlo međutim već se zna da će biti obaveza da na (za Vojvodinu) 20.000Ha mora biti 1 lovočuvar i 1 upravnik lovišta na 3 formirana lovišta. Lovačka komora će pored ostalih propisa doneti i zaštititi svako stručno lice sa licencom (lovočuvar i upravnik sa najmanje V stepenom). što znači da prilikom kalkulacije kolika će biti plata lovočuvara i upravnika pa biće odlukom lovne komore određena minimalna plata. Znači ako je neko kalkulisao ma daćemo lovočuvaru 20.000 dinara odmah da vam kažem da to pada u vodu, takođe moraće se za svako zaposleno lice u lovištu obezbediti odgovarajuća HTZ oprema, letnje, i zimska garderoba, dvogled, votilo, moped i ostalo što će biti precizno regulisano pravilnikom. Komora će maksimalno štititi stručno osoblje ali će isto i za nesavesan rad istim oduzimati licencu i oni će gubiti posao i egzistenciju.
još mnogo pitanja sam postavio i dobio konkretne odgovore ali evo za početak da malo pojasnim sa moje tačke viđenja ove problematike.
Državu ne interesuje unutrašnja organizacija LU i kako će funkcionisati i koji će odnosi biti. Državu intereseuje da se na osnovu brojnosg stanja divljači i prema godišnjem planu odstrela uplati 10%, da se obezbede stručni poslovi i kadar u lovištu i država za to će izdati taj broj markica za obeležavanje odstreljene divljači.
za sada toliko....

DakiNS
 Dobra informacija ali ima dodatnih nekih nedoumica. Prvo naplatom odstrela predatora smanjiče se odstrel, drugo država sama svoje zakone dovodi u suprotnost npr. zakon o zaštiti životinja koji štiti lutalice asada pomenusmo plan uzgoja i plan odstrela pa kakav plan da se napravi kada lutalice i predatori koji će se množiti nekontrolisano će desetkovati divljač to će ispasti planovi koji su potpuno imaginarni ,jer će rezultat biti manje divljači nego što je plan odstrela, a o novcima koje treba platiti za ono što nemamo da ne pričamo
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

Lala
 Daki, predatori se prema onom 'cenovniku' Komore, ne naplaćuju, tj. država ne naplaćuje naknadu za korišćenje šakala i lisice.
Što se tiče podivljalih pasa lutalica u lovištima, i štete na divljači, tu se potpuno slažem sa tobom.

DakiNS

Lala kaže:
Daki, predatori se prema onom 'cenovniku' Komore, ne naplaćuju, tj. država ne naplaćuje naknadu za korišćenje šakala i lisice.
Što se tiče podivljalih pasa lutalica u lovištima, i štete na divljači, tu se potpuno slažem sa tobom.
Izgleda da sam ja pobrkao lončiće ali gotovo sam siguran da sam negde video naplatu odstrela šakala 5000 dinara,
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

Lala
 Cadara, ako sam dobro razumeo, država (tj. PSPŠV) će poštovati podelu onih LU, gde je to izvršeno sporazumno, bez problema, i da će tu volju bivših članova LU poštovati, prilikom dodele lovišta. A da će tamo gde ima problema oko odvajanja, sugerisati da se problemi prevazidju, u smislu da se ide na jedinstveno LU, pa ako i dalje bude problema, onda deljenje? Da li sam dobro shvatio?
Mala digresija: ako se dobro sećam, bilo je Dnevniku objavljeno nedavno da se LU u N.Kneževcu podelilo na 4 nova LU. Mislim da se dobro sećam. A sad kažu da je N.Kneževac jedinstven, pa sad ne znam o čemu se radi.

paninm
 ono u vezi lovnika,ne razumem-on ce biti odgovoran za 3 lovista-jel to znaci da 3 udruzenja placaju jednog lovnika, tj dele troskove na 3 dela?

Cadara
 1 upravnik lovišta sa najmanje V stepenom stručne spreme i licencom može obavljati posao za 3 formirana lovišta. Evo daću primer LU Zrenjanin sada ima 120.000Ha i jedno je lovište koje se zove ''Begej'', najverovatnije će se ono podeliti na 3 lovišta znači LU Zrenjanin će moći i dovoljno će biti da za ta tri lovišta ima 1 upravnika lovišta ali će morati da zaposli još nekoliko lovočuvara. Dok se sa GPS-om ne urade merenja neće se tačno znati koja je površina u pitanju, a li o tom potom. Međutim ako se sadašnje lovište begej podeli na 5 lovišta onda će tu morati da rade 2 upravnika.
Predatori više nisu van režima zaštite već su zaštićene životinje ali se ne naplaćuju ni u onih 10% prema državi a niti ih LU naplaćuje svojim članovima prilikom odstrela. Pogledajte najnoviji Bilten (ovaeštenje i formulari) na sajtu LSS-a gde se vidi da Šakala, Vuka, Lisicu itd plaćaju samo lovci turisti a u organizovanim lovovima na smanjenju predatora čak se domaćem lovcu beleži prihod prilikom odstrela predatora a tim prihodom se može plaćati naknada za odstrel plemenite divljači.
Samo 20% lovačkih udruženja u Vojvodini je izrazilo želju za razdruživanjem što je iznenadilo i nadležne jer su oni smatrali da će biti mnogo više zahteva. Možda sam N. Kneževac nehotice pomenuo ali nabrojano mi je 10-tak jakih udruženja koja su ostala jedinstvena.
Lalo dobro si shvatio, veliki su troškovi i mnogo je bolje tako kažu da se proba kako je do sada funkcionisalo, a sve je podložno promeni a sve u interesu boljitka i dobrog funkcionisanja. Takođe traži se jasna računica svakog novog LU koje je izniklo iz rasformiranih LU od čeka i kojih para će funkcionisati, kako će plaćati stručnu službu i ostalo. Kažu bilo je puno zahteva i kada provere u dokumentaciji na primer zadnjih 5 godina u tom novoformiranom LU je po papirima odstrelenjo 5-6 grla srndaća. Od čega tu da funkcionišu, ne može se od članarine jer bi tada na primer morala biti članarina na primer 50.000 dinara, ko će to da plati?
Ona lovišta koja imaju divljači i koja su sačuvala divljač i u čijim evidencijama stoji da su psolednjih 5 godina imali prihode od lovnog turizma imaju naravno odmah veliki plus.
Prvo je donešen zakon o dobrobiti životinja i zakon o veterinarstvu država nije mogla ništa više učiniti prilikom donošenja novog zakona o lovstvu po pitanju pasa lutalica. Da bi se ogradili uneli su da se na human način mogu uklanjati psi lutalice. Pitao sam kada će izaći pravilnik o tom humanom uklanjanju, kažu nikada, taj pravilnik se neće doneti već se humano uklanjanje pasa vrši u skladu sa zakonom o dobrobiti životinja.
Tu će biti verovatno velikih problema ali ako bude problema pod pritiskom lovačke, stručne i naučne javnosti moraće se nešto menjati, no to niko ne zna.
Garancije za matični fond divljači: prilikom donošenja Zakona garancije su prevashodno bile namenjene za nekoga ko bi zakupio lovište posebne namene, ili ti ograđeno lovište i tu teorijski se može za kratko vreme na primer uništiti sva divljač a da se za otvorena prirodna lovišta ne uzimaju garancije, međutim to nije moguće za jedne da važi a za druge ne. Zato je država ponudila 6-7 načina za obezbeđivanje garancija. Najbolja opcija je garancija nekog osiguravajućeg društva. Trenutno se radi na tome da novoformirana firma Vojvođanski lovac preuzme sve garancije na sva ustanovljena lovišta u Vojvodini. Cilj je da se ta garancija za neko lovište kreće u maksimalnoj vrednosti od par hiljada dinara na godišnjem nivou. Radi se na tome i najverovatnije će tako i biti, tako da tu se neće osetiti neki troškovi (što je bitno za nas obične lovce).
Eto pitajte još nešto ako sam i ja slično pitao pa imam neki odgovor ja ću podeliti to saznanje.
Dosta sam Optimističan, a bio sam jako, jako veliki pesimista u vezi svega.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Unošenje živih zečeva u lovište DIVLJAČ 124 02.01.2021. 18:25
Požar u lovištu PRIRODA I EKOLOGIJA 123 22.12.2019. 16:21
PRAVILNIK O LOVAČKIM PSIMA PROPISI O LOVU 78 20.02.2019. 20:06
Zagađenje okoline i lovišta PRIRODA I EKOLOGIJA 46 06.07.2018. 09:54
Fotoaparatom i Kamerom kroz prirodu i lovište PRIRODA I EKOLOGIJA 1260 04.07.2017. 20:26
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,627,938 posete www.srbijalov.com