Lov na srndaća
|
darkolovac |
Objavljen 05.06.2014. 09:58
|

Član

Upisa: 178
Pristupio: 26.12.2011. 19:03
|
Prosli vikend sam bio svedok neverovatne zilavosti srndaca. Nedelja, jutarnja ceka, kolegi izlazi srndac na nekih 120m. Puska vec vise puta probana, precizna 100%. Pucanj, srndac skace i krece da trci nizbrdo ka sumi, ulazi u sumu i izlazi iz sume nekih 60m dalje od mesta na kome je usao i krece nazad, uzbrdo livadom na kojoj je pucan. Odjednom staje i prevrce se. Dodje do kolege, pogodak skolski, tik iza plecke. Vratim se tragom kouda sam video da je prosao i izmerim 318 koraka (dvomtras sam). Posle procedure uzmemo da ga sredjujemo, kad sam ga otvorio srca nema tamo gde treba da bude...metak je prosao kroz gornji deo srca i pokidao sve krve sudove koji iz njega idu do pluca i dalje... znaci pola srca ne posotji. I dalje mi nije jasno kako je posle takvog pogogotka uspeo da predje tih 300 i neki metar... A da, na mestu gde je pucan nije bilo kapi krvi, tek 60ak koraka dalje sam nasao prvi nazovi trag krvi. |
|
|
|
Berserker |
Objavljen 05.06.2014. 10:49
|

Mlađi član

Upisa: 39
Pristupio: 17.05.2011. 11:18
|
To je, kolega, ono o cemu sam slusao/pisao... Koji je kalibar u pitanju? |
|
|
|
Berserker |
Objavljen 05.06.2014. 11:02
|

Mlađi član

Upisa: 39
Pristupio: 17.05.2011. 11:18
|
Milos88, ukoliko je srndac poskocio pa otrcao kao iz topa ispaljen, pogodak je izvestan, sada je pitanje da li je u vitalnoj regiji. Meni se nesto slicno dogodilo pre par god. Srndac je bio veoma blizu, ja na visokoj ceki, gadjam 2 prsta iza plecke. Kao da sam registrovao mali trzaj, ali otrca kao tane, mnogo brze od srne koja je bila pored njega. Jasno mi je da je pogodak. Nigde krvi, nigde srndaca, a prvi trag nalazim sasvim slucajno, 30-tak m od mesta nastrela, u sumi na suvom listu, kap krvi precnika 0,5 cm. Trag se pojacavao, ali srndac na zalost nije pronadjen(2 dana smo obilazili reon, na kraju sa krvoslednikom). A kalibar 7x57 R, metak RWS H mantel 10 gr. Najverovatnije je da sam usled racunanja kosog hica, ustvari podbacio, i napravio mu tek posekotinu iza plecke. |
|
|
|
darkon |
Objavljen 05.06.2014. 12:30
|

Lovčina

Upisa: 1727
Pristupio: 16.08.2010. 17:33
|
canis, i meni je bilo čudno, jer kao što rekoh, ovo je izuzetak. Čitao sam(gledao) ranije, a i čuo od starijih lovaca da se tako nešto dešava, sa takvim pogotkom.
Kao razlog su navodili da kada srndać nije smiren, već uznemiren pre toga, zna da odnese takvu vrstu pogotka, ali to nije pravilo, već izuzetak kao što rekoh.
243win, lep srndać, čestitam, po čeki bi rekao da je izašao iz mog "branika"(šume) ;) . Zanimljivo zadebljanje na rogu, ali i to je naša realnost...
Arso, lep, čestitke, a i daljina lepa.  |
|
|
|
darkolovac |
Objavljen 05.06.2014. 12:46
|

Član

Upisa: 178
Pristupio: 26.12.2011. 19:03
|
Kalibar je bio 7x57r iz ZH kombinovane. Nisam mogao da verujem ocima, zamo mi samo sto ne slikah srce. A dobra stvar je da sam nesto naucio iz tog dogadjaja pa sam momentalno poceo sa obukom kera na krvni trag... Nije za zezanje, teren je takav da bi ga tesko pronasli da se nije vratio na livadu iz sume. |
|
|
|
Predator |
Objavljen 05.06.2014. 17:06
|

Veteran

Upisa: 899
Pristupio: 13.04.2010. 00:49
|
Milos88-Ivanjica kaže:
Svaka cast kolege na odstrelima...Imam jedno pitanje,naime prvi moj lov na srndaca je zavrsen bezuspesno i pored po meni odlicne prilike za odstrel,sta se desilo...Pirsujuci kroz loviste ugledam srndaca na livadi kako pase,daljina je 80-90m,ja se nalazim na putu iznad te livade stim sto je livada jako strma a u njenom podnozju na rubu sume je srndac....Nosio sam 223rem na kojem je optika bushnell banner 3x-9x40 znam da je karabin upucan vrhunski....nanosim koncanicu na plecku,mozda malo vise od sredine plecke i povlacim oroz.Srndac skace i odlazi u sumu,silazim na mesto pucanja i vidim da nema kapi krvi,i dalje pratim trag kroz sumu jer je bilo jako vlazno ali bez ikakvih tragova ranjavanja.Jednostavno nisam mogao da verujem sopstvenim ocima da sam ga promasio ali tako se desilo.Sada pitam,da li je bilo samo do mene ili je uticao i tzv. kosi hitac kod mog promasaja?
Nikad nisam lovio karabinom, poznavanje balistike mi je katastrofalno, tako da ću ostaviti druge da pišu. Čuo sam za nekoliko dobrih pogodaka koji nisu bili jasno uočljivi i koje su srndaći nevjerovatno daleko odnijeli. U takvim situacijama najpametnije bi bilo pratiti trag divljači što je moguće duže, jer nikada ne trba isključiti mogućnost da je pogođena divljač i kod lošijeg pogotka negdje pala.
Šta bi sa onim pojačanjem o kome si pisao? Jesi li uzeo onog psa?
|
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 05.06.2014. 18:21
|

Lovčina

Upisa: 1155
Pristupio: 22.06.2011. 15:12
|
Lako je to objasnjivo.
Pogodak u srce i pluca manjim, brzim kalibrima srndac cesto ume da odnese. Koliko god to zvucalo cudno. Brzi manji kalibri razore srce i regiju oko pluca i desava se da tu nastradaju i veliki krvni sudovi. Srndac koji primi takav pogodak se karakteristicno ritne i obavezno potrci. E sad koliko, .... To je em individualno em zavisi i od pogotka. Ali ako je malo nizi pogodak, uvek je to dosta. Razlog je u tome sto srndac umire fakticki od hipoksije, odnosno gusenja.
Ako je pogodak malo visi i svojim hidrodinamickim udarom osteti i kicmu ili neki motor i nerv, srndac obavezno pada u vatri.
Nisam strucan ali sam svoje remeno pricao sa lekarima o toj temi koji su mi na taj nacin pojasnili pojavu jer se i meni desavalo. Zato je, kazu oni koji znaju, bolje poucati polu-visoku plecku. |
|
|
|
SUMO |
Objavljen 05.06.2014. 19:08
|

Veteran

Upisa: 763
Pristupio: 28.02.2011. 14:14
|
mrwa22250 kaže:
Darkon,svaka cast izuzetno lep trofej. 
Sumo jedno pitanje.Sto ga ne pustise jos barem godinu da doda jos malo mase na ovu visinu,tada bi tek bio extra?Ako je izmeren koliko poena je poneo.poz.
Kolega,
a koliko da ga puste?
Sta mislis koliko je star? |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 05.06.2014. 21:11
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
canis aureus kaže:
Milos88-Ivanjica kaže:
Podunavac kaže:
Kosi hitac može da bude razlog za loš pogodak, u stvari da zrno prođe drugom putanjom od očekivane i ne zahvati vitalne organe pa odnese pogodak. Ali kosi hitac nije razlog za promašaj. Bez obzira što se nišani ukoso pogađa se tačka nišanjenja, samo što zrno zbog visinske razlike prolazi pod drugim uglom kroz telo divljači.
Ne znam kolega sta se desilo,samo znam da nisam mogao da poverujem da sam ga promasio,jer i da sam ga pogodio pod bilo kojim uglom,videli bi se tragovi krvi a nije bilo ni kapi....
Ne vezano za ovaj slučaj jer .223Rem na 80-90m ne bi imao toliko odstupanje zbog "kosog hitca" da bi se divljač promašila ...
Slažem se za pogodak pod drugim uglom gde se mora predvideti koji će sve vitalni delovi divljači biti pogođeni ...
Ali ne shvatam baš najbolje "Bez obzira što se nišani ukoso pogađa se tačka nišanjenja"!? Da li se misli na sve daljine, kalibre, ... šta je onda slučaj KOSI HITAC ?? koji ume da pomeri znatno pogodak od tačke nišanjenja!
Nismo na temi  a voleo bih da vidim objašnjenje ... možda da nastavimo na drugoj temi ...
Kod nas u našim lovištima nema uticaja na mesto pogotka jer su visinske razlike veoma male, bez obzira dali se pucalo sa čeke ili sa zemlje. U nekom alpskom lovištu gde su visinske razlike velike (a samim tim i ugao gađanja) možda ima neke razlike, ali nisam imao priliku da lovim u takvim uslovima pa nebi ni da komentartišem. Kod kosog hitca i jeste štos u tome što lovac mora divljač da nišani višlje ili niže od uobičajenog (horizontalnog) hitca da bi zrno pogodilo vitalne organe.

|
|
|
|
243win |
Objavljen 05.06.2014. 21:57
|

Pripravnik

Upisa: 9
Pristupio: 06.10.2013. 22:16
|
darkon kaže:
243win, lep srndać, čestitam, po čeki bi rekao da je izašao iz mog "branika"(šume) ;) . Zanimljivo zadebljanje na rogu, ali i to je naša realnost...
Hvala na cestitkama.I ja bi rekao da je iz tvog branika izasao. Sto se tice zadebljanja na rogu ne lici mi da je povreda od sacmene municije mada je moguce.Moje misljenje je da je to povreda u basti od drugog srndaca.Ko ce ga znati. |
|
|
|
Milos88-Ivanjica |
Objavljen 05.06.2014. 23:51
|

Stari član

Upisa: 472
Pristupio: 05.08.2010. 03:16
|
Berserker kaže:
Milos88, ukoliko je srndac poskocio pa otrcao kao iz topa ispaljen, pogodak je izvestan, sada je pitanje da li je u vitalnoj regiji. Meni se nesto slicno dogodilo pre par god. Srndac je bio veoma blizu, ja na visokoj ceki, gadjam 2 prsta iza plecke. Kao da sam registrovao mali trzaj, ali otrca kao tane, mnogo brze od srne koja je bila pored njega. Jasno mi je da je pogodak. Nigde krvi, nigde srndaca, a prvi trag nalazim sasvim slucajno, 30-tak m od mesta nastrela, u sumi na suvom listu, kap krvi precnika 0,5 cm. Trag se pojacavao, ali srndac na zalost nije pronadjen(2 dana smo obilazili reon, na kraju sa krvoslednikom). A kalibar 7x57 R, metak RWS H mantel 10 gr. Najverovatnije je da sam usled racunanja kosog hica, ustvari podbacio, i napravio mu tek posekotinu iza plecke.
Bas je se tako odigralo,munjevitom brzinom je otrcao u sumu,sad me vec kopka sto nisam otisao dalje za tragom,mozda bih naisao na krv...Jer je srndac nakon pucnja poskocio i krenuo prema sumi kao metak i kada je usao stranom u sumu,posle jedno 10 metara je okrenuo da trci nizbrdo niz sumu...U svakom slucaju idem u nedelju na isto mesto,pa cu uci duboko u sumu gde je usao a i videce se u okolini ptice poput orla ili gavrana ako je negde pao...
|
|
|
|
mrwa22250 |
Objavljen 06.06.2014. 00:01
|

Lovčina

Upisa: 2137
Pristupio: 14.10.2012. 20:56
|
SUMO kaže:
mrwa22250 kaže:
Darkon,svaka cast izuzetno lep trofej. 
Sumo jedno pitanje.Sto ga ne pustise jos barem godinu da doda jos malo mase na ovu visinu,tada bi tek bio extra?Ako je izmeren koliko poena je poneo.poz.
Kolega,
a koliko da ga puste?
Sta mislis koliko je star?
Nezahvalno je sa fotografije procenjivati starost srndaca,pogotovo ne znajuci kad je odstreljen(datum)ali mi se cini ovako sa slike da je mogao dodati mase narocito u debljini stangli(nikako ne znaci da sam u pravu).U svakom slucaju izuzetno lep trofej i pohvale za loviste u kom je odgajen
 dok pametni popustaju,budale zavladase
|
|
|
|
mrwa22250 |
Objavljen 06.06.2014. 00:04
|

Lovčina

|
stojkuki kaže:
Ako je pogodak malo visi i svojim hidrodinamickim udarom osteti i kicmu ili neki motor i nerv, srndac obavezno pada u vatri.
Upravo tako,prst iza plecke i tri prsta ispod linije ledja pa da vidis kako ne odlaze ni metar
|
|
|
|
SUMO |
Objavljen 06.06.2014. 00:50
|

Veteran

Upisa: 763
Pristupio: 28.02.2011. 14:14
|
Kolega, niste u pravu. Srndac je star izmedju 7-8 godina, imace preko 140 poena i bice prvo zlato u LU Salas posle dugo godina. U punoj je snazi i ovo mu je maksimum. |
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 06.06.2014. 09:21
|

Lovčina

Upisa: 1301
Pristupio: 06.03.2011. 00:00
|
[img] http://www.dodaj.rs/f/1m/7h/4vxRQqdP/dscn0322.jpg[/img] Jucerasnji odstrel i zvanicni pocetak lova na srndace kod nas.Inace obadva srndaca sam trebao ja da pucam ali sam onda jednoga prepusto mome pasu posto njega vec godinama nikako da zakaci da puca srndaca vec srne.On je koristio zastavu m-85 222r i pogodak u vrat u psenici na 70m,a ja sam mojega odstrelio na 100+m pogotkom u malo vislju plecku i naravno pad u vatri sa proverenom medicinom zastava m-85 223r.Inace jako sam bio nezdovoljan strucnom pratnjom i njihovim ponasanjem(lovnik i lovocuvar)jbte ko da su bili normirani samo da se sto pre otpuca i da se ide kuci nekoliko srndaca sam odbio da pucam jer nisu bili za pucanje.I ova dva su jako mlada grla ali svakako sa ova dva strucnjaka u sledecem krugu bi sigurno pali sto ce se desiti i onima sto sam odbio da pucam. |
|
|
|
mrwa22250 |
Objavljen 06.06.2014. 22:52
|

Lovčina

|
SUMO kaže:
Kolega, niste u pravu. Srndac je star izmedju 7-8 godina, imace preko 140 poena i bice prvo zlato u LU Salas posle dugo godina. U punoj je snazi i ovo mu je maksimum.
U tem slucaju jos jednom cestitke,a kao sto rekoh na slici ne bih rekao da je toliko star(ogradih se unapred da mozda i gresim).U svakom slucaju hvala na info.
|
|
|
|
Milos88-Ivanjica |
Objavljen 07.06.2014. 00:05
|

Stari član

Upisa: 472
Pristupio: 05.08.2010. 03:16
|
Predator kaže:
Milos88-Ivanjica kaže:
Svaka cast kolege na odstrelima...Imam jedno pitanje,naime prvi moj lov na srndaca je zavrsen bezuspesno i pored po meni odlicne prilike za odstrel,sta se desilo...Pirsujuci kroz loviste ugledam srndaca na livadi kako pase,daljina je 80-90m,ja se nalazim na putu iznad te livade stim sto je livada jako strma a u njenom podnozju na rubu sume je srndac....Nosio sam 223rem na kojem je optika bushnell banner 3x-9x40 znam da je karabin upucan vrhunski....nanosim koncanicu na plecku,mozda malo vise od sredine plecke i povlacim oroz.Srndac skace i odlazi u sumu,silazim na mesto pucanja i vidim da nema kapi krvi,i dalje pratim trag kroz sumu jer je bilo jako vlazno ali bez ikakvih tragova ranjavanja.Jednostavno nisam mogao da verujem sopstvenim ocima da sam ga promasio ali tako se desilo.Sada pitam,da li je bilo samo do mene ili je uticao i tzv. kosi hitac kod mog promasaja?
Nikad nisam lovio karabinom, poznavanje balistike mi je katastrofalno, tako da ću ostaviti druge da pišu. Čuo sam za nekoliko dobrih pogodaka koji nisu bili jasno uočljivi i koje su srndaći nevjerovatno daleko odnijeli. U takvim situacijama najpametnije bi bilo pratiti trag divljači što je moguće duže, jer nikada ne trba isključiti mogućnost da je pogođena divljač i kod lošijeg pogotka negdje pala.
Šta bi sa onim pojačanjem o kome si pisao? Jesi li uzeo onog psa?
Nisam jos druze,ali je pao dogovor za pocetak oktobra da se uzme...
|
|
|
|
laki lov |
Objavljen 16.06.2014. 09:11
|

Član

Upisa: 59
Pristupio: 19.02.2011. 23:18
|
LU Karadjordje iz Topole, lovacka sekcija ZVEZDA Jarmenovci, Tata (Velizar Velja Miljkovic) i ja samo malo lovili. Rezultat je neresen, po dva odstrela... Po jedan selektivni odstrel.. I dva zrela srndaca.... Pozdrav za sve forumase i DOBAR POGLED
laki lovac
|
|
|
|
veljko__ |
Objavljen 16.06.2014. 15:23
|

Veteran

Upisa: 654
Pristupio: 02.10.2012. 21:31
|
Laki cestitam!
|
|
|
|
darko7x64 |
Objavljen 16.06.2014. 17:10
|

Član

Upisa: 113
Pristupio: 30.09.2013. 18:15
|
Ja krenuo da jurim srndaća i nije da nisam imao prilike ali sve sam kao čekao i hteo da se namesti dobro i bolje,ali uvek ode,primeti me i ćao.
Drage kolege,kada idete u lov na srndaće dali koristite postolje-raklje za postavljanje karabina,iskusnije kolege,kakvog ste iskustva sa tim?
Jako je teško na nekim malo jačim daljinama iz ruke da se plasira izuzetno precizan hitac.
Pozdrav i Dobar Pogled.
IN VINO VERITAS
|
|
|