Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Pravilnik o ustanovljavanju lovišta

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Pravilnik o ustanovljavanju lovišta
Lala

Cadara kaže:
Trenutno se radi na tome da novoformirana firma Vojvođanski lovac preuzme sve garancije na sva ustanovljena lovišta u Vojvodini. Cilj je da se ta garancija za neko lovište kreće u maksimalnoj vrednosti od par hiljada dinara na godišnjem nivou. Radi se na tome i najverovatnije će tako i biti, tako da tu se neće osetiti neki troškovi (što je bitno za nas obične lovce).

Ovo me jako zanima, na koji način će Vojvodjanski lovac da radi ovo oko garancija.
Upotrebio si reč 'da preuzme sve garancije', daj molim te objasni mi malo više, pošto ne razumem, šta da preuzme? Ako si saznao par detalja više, voleo bih da čujem.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Cadara
 Ni meni to nije jasno. pitao sam konkretno pitanje bankarske garancije na matični fond divljači, način i koliko će to koštati. Zanimalo me jer me zanimaju svi troškovi jednog novog LU.
Znači u kratkim crtama na kraju da će se to preko Vojvođanskog lovca sve urediti. Uglavnom još niko konkretno nije pregovarao sa nekim osiguravajućim kućama sem Vojvođanskog lovca za sva lovišta, odnosno za ona koja budu član LSV-a verovatno, to ja pretpostavljam.
Ali da bude jednostavnije: Kada bude raspisan konkurs za dodelu lovišta ko ne budem imao garancije na matični fond divljači neće mu se razmatrati ponuda. Pa sad valjda je cilj da se nađe rešenje. Država je tu jako fleksibilna jer zna šta je problem i da je najbolje rešenje da se to odradi preko osiguravajućih društava. Neko to neće već će se zaglibiti sa nekim bankarskim garancijama uz stavljanje hipoteke na nekretnine koje ima ili slično. LSV traži najjeftinije i najbolje rešenje za sva LU. Tako sam dobio objašnjenje.
Više ne znam.

LU Aleksandrovo
 Pa veoma optimističko tumačenje zakona i rastegljivih mogućnosti, koje mi više deluju kao čudo a manje kao stvarnost, ne razumem ni pojam tajkuni, koji ne mogu konkurisati mada zakon to ne navodi, au tek mi sad ništa nije jasno, ako nekom jeste nek malo razjasni.
Cucić će biti sasvim dovoljno.

Lala
 Cadara, hvala za informacije, ovo što si napisao može dosta da koristi, naročito članovima uprava LU. Svaka čast, nisi sebičan, nego si podelio ova saznanja sa ostalim članovima.
Meni je jako važno, da postoji dobra volja u PSPŠV, da se u okviru zakona nadje najbezbolniji način, za prelazak u novi sistem lovstva. A kad ima dobre volje, biće i rezultata. Samo da ne bude pokušaja uticanja sa neke treće strane, u odnos LU -PSPŠV, prilikom ustanovljenja i dodele lovišta.

Cadara
 Pa moje LD je dobilo pre godinu dana pismo od jednog gospodina (neću navoditi koga), a čuo sam i još neka lovačka društva da je zainteresovan za zakup našeg lovišta i da ne bi bilo animoziteta ''nas'' i njega da se dogovorimo, pa ponuda šta on nudi a šta traži itd, itd normalno nismo mi pravno lice i ni po zakonu ne možemo sa nikim pregovarati o takvim glupostima ali kod lovaca (običnih ljudi) je počelo i traje već godinu dana priča: sve će pokupovati tajkuni i bogataši i slično. Pa sam pitao konkretno i izneo bojazan da li može neki tajkun ako mu se svidi neko lovište da ga zakupi.
Kažu ne može niko da zakupi otvoreno lovište, isto se daje pod jednakim uslovima na korišćenje pri čemu prednost ima dosadašnje LU koje je normalno do sada gazdovalo u skladu sa Zakonom. smatram da ako neko nije gazdovao do sada u skladu sa Zakonom da bi tome već bilo i oduzeto pravo upravljanja i korišćenja lovištem.
Nazovimo Tajkun može da uzme u Zakup neko lovište ili revir od Srbija šuma, Vojvodina šuma, lovište posebne namene, može da ima prednost ako ima na jednom mestu 2.000Ha a to za sada još nije sigurno ima samo na jednom mestu u Vojvodini (ne znam ni gde ni čije je) i vlasnik ribnjaka od 200ha i više.Na Svim manjim ribnjacima više se neće moći ustanoviti lovište već će se oni naći u sklopu novoustanovljenog lovišta i postaće deo lovišta nekog LU. Pa konkretno je naveden primer jednog malog ribnjaka u Melencima koji se mislim zove ostrvo koje je manje od 200Ha i ta površine je bila ustanovljena starim Zakonom kao lovište ostrvo dodeljeno ribnjaku Ečka a sada će najverovatnije biti u sastavu lokalnog LU.
Ja samo prenosim ono što sam pitao i ono što mi je rečeno bar kako sam ja razumeo i nemojte mene shvatati kao da sam ja neko iz vlasti i sada vam dajem tumačenje i savete ili tako nešto. Ja sam to tako shvatio i možda sam nešto i pogrešno shvatio. Videćemo uskoro vreme će pokazati. Može se desiti da skontam da sam bio obmanjen ili pogrešno shvatio a možda ćete reći sutra u pravu je bio ovaj. Neznam.
Mene je konkretno zanimalo sve u vezi toga šta treba da bi jedno LD postalo LU i sutra konkurisalo za dodelu lovišta na gazdovanje. Znači samo ono što smo prema državi obavezni a unutrašnja organizacija i odnosi među LU i LD i ostalo to nije tema.
Znači čuti jednu stranu i doneti neku odluku ili zaključak.
Za sada je možda zaključak sad znam da ništa ne znam, malo optimizma mi je uliveno, možda je to pogrešno pa ću se sutra razočarati ali to je moj individualni utisak.
Hvala

Cadara
 I još jedno bitno: Ni jedan političar, ni jedna stranka nije ni u jednom momentu uticala na državne organe koji su zaduženi za oblast lovstva na bilo koji način po bilo kom osnovu.
Tako se tvrdi odgovorno.
I u svakom trenutku su tu za razgovor, objašnjenja, predloge, sugestije.
E sad ebem li ga, toliko znam.

LU Aleksandrovo
 Ma odlično Cadara postavio si upravo prava pitanja, i dobio na njih odgovore koje evo deliš i sa nama, i verovatno si razumeo onako kako ti je i objašnjeno, u glavnom sve to izrečeno ničim nije tačno potvrđeno, te su moguća i odstupanja, a i sasvim drugačija primena nekih uveravanja, tako bar ja po tvom pisanju zaključujem, to jest da je ovo bilo više priča nego davanje neke garancije, na izrečene reči.

slavaplana
 Nemoj da brines toliko za svoje loviste nego pozovi ljude iz Ministarstva i organizujte sastanak ili u BG-u ili kod vas kako bi dobili prave informacije jer ovo svako tumaci kako hoce i mnogo je dezinformacija!!LSS umesto da pomaze udruzenjima pusta pricu kako bez njih sve propada i kako se samo oni zalazu za opciju gradskog lovstva !!!?????????Ta prica se prica samo kako bi zadrzali clanstvo koje paca bezobrazno velike plate koje imaju 10 ljudi u savezu a koji kao rade u nasem intresu!!???!!!!!!!!
I JA BIH RADIO ZA 200.000dinkad saberes dnevnice i ostala primanja mimo plata!!!!!
Jedino za proslu godinu nisu probili fond za kupovinu divljaci jer je to nebitno a sto se tice zarada BRUKA i DNEVNICA!!!!!!!!
To je nesto sto treba menjati pod hitno!!!!!

Cadara
 Takođe biće u budućnosti zaposleno dosta novih lovočuvara, znači to će se zasigurno odraziti i na povećanje izdataka i finansiranje. E sada ako ti lovočuvari budu savesno radili svoj zadatak i zaradili svoju platu za par godina će neka lovišta koja imaju manje divljači verovatno povećati brojnost, pa kvalitet i trofejnu vrednost. Biće možda teško prvih 2-3 godine a posle bi trebalo da se pokažu neki rezultati. Pa će se moći i od ino turizma zaraditi neki dinar i obezbediti sredstva za službu i smanjiti opterećenje konkretno na članarinu.
Ali to je već sve u domenu teorije.
Lovačka komora je tu da štiti interese stručne službe ali i da oduzima licence i time se gubi posao i egzistencija.
Ja sam u nekim svojim kalkulacijama planirao platu lovočuvara 20-25.000 dinara neto ali kažu malo sutra. Komora će doneti odluku o minimalnoj zaradi za određeni profil stručnog osoblja i svim neophodnim sredstvima koja se moraju obezbediti, isto tako oni imaju pravo na zaštitu komore i to je u redu ali će biti i odgovorni za svaku izdatu dozvolu i izveštaj o lovu koji će se elektronskim putem u bazi podataka pohranjivati i analizirati, pa ako nešto zeznu oni su odgovorni i odgovaraju.
Eto toliko.
Više neznam za sada.

LU Aleksandrovo
 Ma ne brinem ja ni malo, na kraju zakon je tu da ga svi poštuju, zato su mi samo neka tumačenja istog čudna, ko za nekog može reći da je tajkun pa na osnovu toga ga isključiti iz konkursa, ko je taj koji procenjuje ko je ko, tako da mi ovo deluje kao jedna umirujuća priča ili se baš zakon zaista neće primenjivati. Pa i sama izjava da ni jedan političar niti stranka nije uticala na državne organe, a ja do sada bio u ubeđenju da se državni organi upravo biraju i postavljaju iz redova političara i stranaka.

LU Aleksandrovo
 Komora može donositi odluke o visini svojih usluga ali ne svih i kao veterinarska komora izgubiće na sudu jer ne sme narušavati mogućnost konkurencije, a posebno se ne može odnositi monopolistički.

Cadara
 Uglavnom ljudi koji rade na zakonima o lovstvu su stručnjaci, savetnici ministara su uglavnom stručnjaci za pojedine oblasti, e sad ako ćemo se baviti politikom onda je sve moguće.
Konkretno ni jedan političar ili stranka nije uticala ili tražila da se na primer nekome nešto sredi da dobije ili tako nešto u tom smislu.
Sadašnja politika je zacrtala put ka EU i otuda se i svi Zakoni donose koji su us skladu sa EU, dat je primer da u radnoj verziji Zakona je bio predlog da se minimalna površina lovišta može formirati na najumanje 5.000Ha i to je od Evropskih komisija sugesrisano da se smanji jer je u Evropi u austriji minimalna površina za fornmiranje lovišta 100Ha a u Hrvatskoj 1.000Ha pa su izboksovali da u Srbiji u Evropi bude minimalno najveće 2.000Ha.
Tajkun može uzeti lovište na primer ako se interno dogovori sa nekum LU, ja ću vam dati lovu za na primer sve obaveze prema državi ali ste vi dužni da to, to , to i naprave neki interni dogovor koji pred državom nema bele veze. Ali tu nastaje problem ako su apetiti veći od kapaciteta tog lovišta pa na kraju može da se završi na svašta i da najebe upravnik lovišta a LU posle ostane i bez lovišta, teorijski pričamo, šta je sve moguće, mislim da su mogući razni scenariji.
Najkraće rečeno: nema teorije zavere. Cilj je uvesti reda u lovstvo, obezbediti razvoj ruralnih sredina jer na mnogo mesta gde su propale sve fabrike i firme još su jedino Lovačka udruženja opstala i nešto zarade od ino turizma i imaju zaposlenog nekog....

LU Aleksandrovo
 Pa misle li cepkanjem lovišta, pa onda davanjem tako iscepkanog lovišta jednom udruženju, da povećaju zaposlenost i razvoj lovnog turizma. zaista interesantna i dubokoumna ideja, ili hipotetična vizija. U glavnom što više treba da se zna ono ispada da se tek sad sve manje i manje zna, no svaki zakon i primena pate od dečijih bolesti ali se one ipak na kraju prevaziđu.

Lala
 Opet i ponovo, sve se vrti oko ustanovljenja lovišta, i dodele. Samo gazdovanje lovišta dolazi naknadno, i verujem da će država pratiti kako neki korisnik gazduje, i u slučaju lošeg gazdovanja, reagovati, jer će štititi svoju imovinu.
Ponavljam, najveći problem će biti tamo, gde ima osamostaljenja pojedinih LD iz dosadašnjih LU. Tu će biti i problema sa ustanovljenjem lovišta, da neki revir preraste u lovište.
Čuo sam čak i neproverenu priču ovih dana, da u nekim mestima ima ideja da, ako ne bude kako lokalni lovci žele, vezano za lovište, da će lepo lovnim danom da izadju traktorima na svoje njive u ataru, i da 'kao' obradjuju zemlju, to im niko ne može zabraniti, a tu onda nema lova, zbog opasnosti po ljude. Pa kad neće lokalni lovci da love i gazduju , neće niko, za inat. Čuveni naš inat.

LU Aleksandrovo
 Ne vidim zašto se stvari komplikuju, zašto neko treba nešto da misli a ne treba da zna. Zakon i pravilnici treba da regulišu materiju, a nadležni organ to treba da sprovede u delo. Kako po pitanju davanja lovišta na gazdovanje tako i po pitanju oduzimanja i leganja na garanciju, šta tu ima ko da predpostavlja, od neki predpostavki se polazilo valjda kad je pisan zakon i valjda se od nih polazi i kad se donose pravilnici. A onda priče odlaze u sveru mašte i onoga šta bi neko želeo, bez obzira što je želja ne realna. Ako nam je zakon do sada onemogućavao samostalnost, onda šta donosi ovaj novi ako to isto čini, gde je tu onda razlika.

Lala
 Mislim da ono oko garancije preko Vojvodjanskog lovca, što pomenuo Cadara, treba malo razmišljati, o čemu se radi. A u sklopu toga, uzeti u obzir činjenicu, da lovci u Vojvodini nemaju lično osguranje. Kako to sad objasniti?

LU Aleksandrovo
 Ako se uzme da je Cadara iz LU Zrenjanin, i da je tamo Pažin ispred DDOR Novi Sad filijala Zrenjanin onda sve može biti objašnjivo.

Lala
 Ma ne mora to ništa da znači, Cuciću.
Možda će Vojvodjanski lovac da bude u ulozi svojevrsnog agenta osiguranja za LU? Mislim, jedino to mi pada na pamet...Ne kažem da je tako, ali postoji kao mogućnost.
Baš ću da se raspitam malo, kolika je provizija agenta osiguranja, i da vidim, kako se može osigurati divljač u lovištu, koliko se plaća, da li je ista cena osiguranja sitne i krupne divljači, da li ima razlike za pernatu divljač i krznašice... Imam nekoliko poznanika koji rade kao agenti osiguranja, pa se mogu raspitati, a i vi kolege, sigurno znate nekog, pa da vidimo.

Cadara
 Ranije su lovci bili osigurani preko LSS-a i LSV-a u Takovo ako se ne varam.
Raspišu se ponude i onda ovi na upravnom opdboru izaberu. DDOR se nikada nije ni pojavio sa ponudom, tako da Cule od toga nema ništa.
Ja sam tako razumeo da će LSV i Vojvođanski lovac gledati da nađu najpovoljniji, najjeftiniji i najbolji način za osiguranje matičnog fonda za udruženja.
A sad vi tražit i istražujte jell može na bolji način i kako.
Nije moja oblast i ne se razumem u to.

LU Aleksandrovo
 Ma znam ja sve to, ali za jedno lovište koje ima 10.000 komada zeca i 2.000 komada srneće divljači, koliko treba da bude osiguranje po lovcu za garanciju, ja možda ili ne znam da računam (ponavljo 7 razred iz matematike, neki kažu zbog talijana i lova jer sam u vreme popravni skupljao grlice) il ne znam da tumačim.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Unošenje živih zečeva u lovište DIVLJAČ 124 02.01.2021. 18:25
Požar u lovištu PRIRODA I EKOLOGIJA 123 22.12.2019. 16:21
PRAVILNIK O LOVAČKIM PSIMA PROPISI O LOVU 78 20.02.2019. 20:06
Zagađenje okoline i lovišta PRIRODA I EKOLOGIJA 46 06.07.2018. 09:54
Fotoaparatom i Kamerom kroz prirodu i lovište PRIRODA I EKOLOGIJA 1260 04.07.2017. 20:26
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 20
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,627,871 posete www.srbijalov.com