Puska ili ruka nisu sigurno,na 40 metara ovo je katastrofalno rasipanje-probaj da skines optiku pa gadjaj na mehanicki i sve ce ti se samo kasti.
aca81 kaže:
Sta je razlog ovolikog rasipanja optika,montaza,puska ili ruka
Aco ti si mlad lovac ineko bi iz grupe morao da te malo pouci,vidim da zelis kupiti dobru optiku,no tu optiku trebas staviti i na purku.Tvoja M48 puska nije za to.Prvo kod nje neznas sa kojojom pohabanoscu cevi raspolazes i u kakvom je stanju(to je jedan od razloga rasipanjazrna),drugo ako tije neko reko ta puska nije predvidjena za municiju 8x57,trece nanjoj nemas originalnog busenja zanosaceoptike,ili ako imas to je naknadno radjeno i sigurno sa ne tako dobrom tacnoscu.
Moj savet ti je da kupis nov karabin ,8x 57 ili 30_06 jos boljeili 9,3x 62 ako se iskljucivo bavis lovom naDS a kasnije na njegau zavisnosti od terena slozis optiku busneli 3-9 x 42 ili ako je teren gust i gadjanje do 100 ili 150 m dane kazem nekada na 25 ili 50 m 1.5-6x 44 i onda neces pitati vise nista nego ces davati savete.
Grupisanje metaka u metu pre svega zavisi od kvaliteta cevi,odnosno pohabanosti,onda od kvaliteta municije,ako si koristio ppu municiju sigurno nije do nje,a takodje zavisi i od strelca sto najmanje sumnjam...
Optika i montaza ne mogu dati takve rezultate osipanja,jer ukoliko je optika lose upucana pogoci ce ti biti levo,desno,gore,dole ali svi na primer u deset cm.
Sto se tice cevi,slazem se da to moze biti jedan od razloga rasturanje pogodaka.
Medjutim,optika i montaza se svakako moraju uzeti u obzir.
Dotrajala optika,ili losa montaza i te kako dovode do rasturanja pogodaka.
Napisi nesto vise o optici i montazi.
Evo ovako.....istu kombinaciju sam prosle godine upucao sa 3-4 metka sa prethodnim upucavanjem "na hladno" kuci,pusku sam u medjuvremenu odrzavao odlicno i mislim da je cev u perfektnom stanju tako da cev i ruka nisu opcija e sad optika je TASKO 3-9x40 a montaza visoka, aluminijumska, jednodelna sa tunelom i mislim da je u pitanju jedno od ta dva ali optika na prvom mestu jer sam je par puta udario i skoro sam pao po ledu direkt na nju
Cim je tasco ili bushnell, sa losijom montazom, aluminijumskom, onda je do toga. Ne vredi da razmisljas o optici niskog kvaliteta za taj kalibar. Od bushnella mogu samo da ti preporucim seriju elite, kojoj se moze verovati, od tasco begaj dalje koliko te noge nose, osim ako ta optika tasco nije neka starija, jer su u poslednjih sedam-osam godina njihovi proizvodi mnogo loseg kvaliteta, jer je originalni tasco japanac, a ovi noviji sto sam naveo su filipinci, korejanci i kinezi. Moj cale ima tasco optiku 6x42, ali je stara preko 15 godina i strasno je kvalitetna, nisam jedini koji ovo pise, ima dosta o tome na temi tasco, pisali smo vec nas nekoliko o ovome...
Ako si je udario, tim gore i nepreciznije...B)
Nisam verovao da je to moguce i na ovakav nacin da je na 100-120m bilo bi mi verovatnije a na ovu daljinu brenerom bolje gadjam.....poz.
Skidaj tu optiku druze i stavi nesto konkretnije, sa odgovarajucom montazom, kad upucas, nema da te boli glava, ovo ostalo otpisi...B)
Da, mislim da nije toliko ozbiljna kao celicna. Posto ja kroistim optiku sa celicnim tubusom, koristim i celicnu montazu, jer se dva razlicita metala tesko uklapaju. E sad ne znam od cega je Acina optika, ali u svakom slucaju, celik je celik, za ozbiljnije klibre, ako pricamo o srnecim .223. 222. 243, onda ide u redu, ovo sto je ozbiljnije, ne...
aco
koliko se sećam pisao si da je puška vrlo očuvana i cev bez oštećenja kada si je nabavio pa ne verujem da si je za tako kratko vreme uništio- nemoguće je tako da ako je tako problem je očigledno u alu previsokoj tunelskoj montaži ili u još nekvalitetnijem kineskom tasku!
Moj savet ti je oko kupovine novog opt.nišana da u zavisnosti od finansijskih mogućnosti kupiš neki viši razred od Bushnella jer ipak se montira na 8x57JS! Ne kažem da Baner neće izdržati ali bićeš sve sigurniji sa višim razredom a cene ne odskaču mnogo npr banner-trophy pa čak ni legend, međusobno.
Jesi li razmišljao o kupovini polovnog opt.nišana? Možda to nije loša ideja jer možeš da naletiš na dosta kvalitetniji opt.nišan za te pare što bi dao za novog bushnella.
I OBAVEZNO menjaj montažu!!, jer ta tvoja je jedna od najlošijih! ČELIK i što niža!! ako planiraš da koristiš fiksne nišane ... ako ne planiraš najbolje rešenje FIKSNA ČELIČNA montaža!
Savet:
skupljaj pare do nove sezone(ova sezona je već na isteku pa do kraja lovi sačmaricom i karabinom bez opt.nišana) i kupi ako naleti neki kvalitetniji polovan ili što skuplji od bushnella!
Vidiš i sam koliko mogu da potraju i posluže jeftine kineske ...
i slobodno nastavi da koristiš 8x57JS iz tvoje 48ce jer to je taj kalibar za koji je predviđena(a ako ne veruješ uporedi korak uvijanja žlebova u cevi sa korakom uvijanja kod CZ M70 8x57JS ili CZ M98 8x57JS i pronađi malo istorije o nastanku 8x57, 8x57JS ... 7,9mm, 7,92x57 ...)
Petre za montažu te podržavam ali za optiku ne. Slažem se da je Tasco optika loša, ali što se tiče Bushnell optike varaš se. I serija Trophy je dobra i može da izdrži sve naše kalibre bez ikakvih problema u višegodišnjoj upotrebi. Čak šta više najbolja je optika u svojoj cenovnoj klasi. Bushnell Trophy 1,5-6x44 je odličan izbor za naše uslove lova i finansijske mogućnosti.
Canis mislio sam da ćeš biti aktivniji na temu 9x53R , a ti nam baci kosku pa se ne javljaš. A evo zex lepo reče da je to kalibar za upotrebu do 50 metara. Znači za ubijanje ptica za prepariranje.
Canisaures druze otprilike i ja tako razmisljam,pogotovu sto je kraj sezone pa mogu da ohladim glavu i izvagam sta cu i kako,otprilike znam sta hocu a to je fix.celicna montaza sto niza jer mi tunel nije potreban niti sam ga koristio iako sam ga imao a optika verovatno neka od bushnella zavisno koliko para sakupim ali mozda bude sa fix. uvecanjem a ne variabl jer ionako nikada nisam koristio prethodnu iznad x4
Aco druže bome sam ja kupio i već montiram,a ako Bog da za koji dan i upucavam Banera 3-9 x 40 na 8x57na nisku čeličnu montažu, pa šta mu Bog da...kineski je,ali ga dosta kolega ima i ispucava jako puno metaka na kalibrima 30-06 i 243 i svi kažu da je dobar, bilo je tu i padova optike i ništa joj, pa nisam ja valjda takve sreće da kod mene crkne..uglavnom znaćeš kako sam prošao..
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
Moj drugar je jesenas na Loristu kupio Bushnell Baner 3-9x40 i montirao ga na izh 18 mh u kalibru 30-06. Pokusali oni da ga upiucaju, ne ide, jednostavno, napravili grupaciju od 4 pogotka i pokusali da dovedu koncanicu na srednji pogodak. Dovedu oni, sacekaju, ociste cev, sve se ohladi par dana, kad oni opet na streliste, da probaju, prva tri metka grupisao, ostala tri kud koji mili moji, sve okolo naokolo. Oni opet grupaciju, pa dovedu koncanicu, i opet da probaju, kad opet prva tri metka ok, a ostali kao da nije taj karabin pucao. I nista, oni odustali i odneli pusku kod jednog lika sto se bavi upiucavanjem lovackih karabina, kad je taj video kombinaciju 30-06 sa ovom optikom od kineza, samo se nasmejao i rekao da nece da govori o tome. Kad su mu rekli o cemu se radi, jednostavno im je rekao da za taj kalibar ta optika niskog kvaliteta nema sta da trazi. I objasnio im kako se optika pomerila posle treceg metka, navodno zbog trzaja ovog 30-06. Napominjem da je celicna montaza fiksna, marke Leupold, i taj lik strucnjak sto upucava kaze da je montaza ok, ali optika nije ni za lek. E sad, to je jedno iskustvo, tako su mi napricali, da li je istina ili nije ne znam, ali ja im verujem. Sto Podunavac kaze da je ova optika sasvim prihvatljiva, slazem se, ali za kalibre max .243 i nista vece...B)
Napominjem da su prilikom upucavanja karabina koristili moju masinu za upucavanje, tj drzac, koji ne dozvoljava da se karabin pomera pri pucanju, stegnut je time i nema trzaja na strelcu, tako da je preciznost zagarantovana i strelac nije uzrok promasaja..B)
petar kaže:
Moj drugar je jesenas na Loristu kupio Bushnell Baner 3-9x40 i montirao ga na izh 18 mh u kalibru 30-06. Pokusali oni da ga upiucaju, ne ide, jednostavno, napravili grupaciju od 4 pogotka i pokusali da dovedu koncanicu na srednji pogodak. Dovedu oni, sacekaju, ociste cev, sve se ohladi par dana, kad oni opet na streliste, da probaju, prva tri metka grupisao, ostala tri kud koji mili moji, sve okolo naokolo. Oni opet grupaciju, pa dovedu koncanicu, i opet da probaju, kad opet prva tri metka ok, a ostali kao da nije taj karabin pucao. I nista, oni odustali i odneli pusku kod jednog lika sto se bavi upiucavanjem lovackih karabina, kad je taj video kombinaciju 30-06 sa ovom optikom od kineza, samo se nasmejao i rekao da nece da govori o tome. Kad su mu rekli o cemu se radi, jednostavno im je rekao da za taj kalibar ta optika niskog kvaliteta nema sta da trazi. I objasnio im kako se optika pomerila posle treceg metka, navodno zbog trzaja ovog 30-06. Napominjem da je celicna montaza fiksna, marke Leupold, i taj lik strucnjak sto upucava kaze da je montaza ok, ali optika nije ni za lek. E sad, to je jedno iskustvo, tako su mi napricali, da li je istina ili nije ne znam, ali ja im verujem. Sto Podunavac kaze da je ova optika sasvim prihvatljiva, slazem se, ali za kalibre max .243 i nista vece...B)
Napominjem da su prilikom upucavanja karabina koristili moju masinu za upucavanje, tj drzac, koji ne dozvoljava da se karabin pomera pri pucanju, stegnut je time i nema trzaja na strelcu, tako da je preciznost zagarantovana i strelac nije uzrok promasaja..B)
alo ljudi daj malo bolje procitajte sta aca trazi a sta vi preporucujete,on zeli da na pusku m48 slozi busneli optiku,zar mu ne bi preporucili da taj karabin promeni,da ima sigurnu kocnicu ,brzu kocnicu ili kocnicu na zatvracu,da ima lovacki nisan ili nisan sa gajkom ,sa lako otvorljivim magacinom za vadjenje neispucanih metkova ili da na kraju svakog lova gura metak u cev zatvaracem i na taj nacin vrsi praznjenje.
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
Hunter_lovac Offline
· 25.07.2025. 12:56
Modernizujte sajt , privućiće nove članove , a i svakako treba da se modernizuje 👍🏻
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6