Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lov na srndaća

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lov na srndaća
tomo vrbas
 Cestitke na odsrelima kolege!Bravo 2

mrwa22250

Podunavac kaže:

Jedan od jutros, u Liparu pored Kule.

i68.tinypic.com/jpvpet.jpg

Cestitke zemara sa malim zakasnjenjem.Daj jos info,daljina,kalibar,mesto pogotka.....
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase

Podunavac
 Hvala na čestitkama zemara.
Prvo je u planu bilo da nosim moj karabin. Ali pošto sam imao kratko vreme da se organizujem zapelo je nešta oko pozivnog pisma. Pa sam odustao od nošenja karabina preko granice. Dogovor za odstrel je počeo u utorak naveče, a već u petak posle posla sam prešao granicu. Tako da sam imao izbor bata Dekijev 243 Win. ili bata Šekijev 270 Win. Inače sam više za 243 Win. za odstrel srndaća, ali je na Šejtanovom karabinu Meopta slična mojoj pa je to presudilo oko izbora. Znači kalibar 270 Win.
Daljina 115 m, mereno sa Leica daljinometrom. Naknadno, posle odstrela.
Pošto je srndać bio u žitu (koje je do pojasa) i okrenut glavom prema meni, logično mesto gađanja je bio vrat. Tako je i bilo. Pad u vatri na mestu pogotka i veoma malo (skoro nikavo) oštećenje mesa.
Na ovoj slici se vidi mesto pogotka. Ovaj gornji je moj, a donji bata Dekijev (Sniper Hunter).

i63.tinypic.com/eipel0.jpg
Tri prsta 2Kolce

stefan092
 Cestitke za obojicu! Odobreno

golf071
 Svaka cast druze.iveliBravo 2
Novine

mrwa22250
 Jos jednom cestitke i tebi i Sniperu.Pogotci u vrat rezervisani su samo za smirene i sigurne u sebe i oruzCenzurisanorav0

SUMO
 Ivice, cestitam ti, pukao si proslogodisnje lane, sa lepim i vrlo obecavajucim rogovima. Postavi sliku kad ga otkuvaju, siguran sam da ima mlecne zube.

bostjan

Kolega dobrodosao na forum.Cestitke na odstrelu ali imam jedno pitanje koje nadam se neces shvatiti kao provokaciju.Znam da dobro stojite po pitanju brojnosti srnece divljaci,ali zasto odstreljujete ovako mlada grla?
Ne kazem da bi ovo bila neka sila od srndaca,ali me interesuje u kom pravcu ide selekcija kod vas.
Dobar pogled.

Hvala na dobrodošlici kolega mrwa22250.
U biti je odgovorio več Sumo na tvoje pitanje.
To je jednogodišnji srnjak iz kojeg nebi bilo nikada trofeje ni tjelesno. Odrobljen je vagao 10 kila.

Dobar pogled.

moravac 1

SUMO kaže:

Ivice, cestitam ti, pukao si proslogodisnje lane, sa lepim i vrlo obecavajucim rogovima. Postavi sliku kad ga otkuvaju, siguran sam da ima mlecne zube.

E moj kolega Sumo sta se sve kod nas odstreli u redovnm lovu!!!Puca se na sve i apsolutno na sve.I na zalost tim se nasi lovci jos uvek hvale.
Cestitk na odtrelu kolege!!!Bice i da tako treba da bude!!!Kolce
srbija

SUMO
 Moravac,
evo kanim se da bas na tu temu napisem novi tekst u Kalibru ili Predatoru. Muka mi kad vidim. Jer nisu mladi lovci krivi sto nema ko da ih nauci.

moravac 1
 Sumo,osim sto ce neko pisati o necemu i odabrati bas ovu ne zahvalnu teme...krajnje je vreme i za zaokret u lovstvu.Prosto bezobrazluk (ne upirem prstom ni u sve lovce niti u sva udruzenja) prevazilazi sve granice.I sta se sve odstrekjuje u redovom lovu i kako se naplacuje.Te dve stvari su apsolutni apsurdi Srpskog lovstva i mislim da je bezobrazluk ako to ostane praksa...a traje vec godinama.Nema apsoluno nikakve kontrole niti standarda(govorim o drustvima u kojima sam ja bio gost) o tome nasta se puca.Jednostavno na stolu od 40 odstreljenih grla video sam barem 20 jednogodisnjih i dvogodisnjig srndaca,od kojih su barem polovina bila perspektivna.
Ali ono nasta sam posebno razdrazljiv je bezobzirno bezobrazan cenovnik lova na srnecu divljac je razlika u ceni u redovnom i komercijalnom lovu.
Imao sam savrsen primer srndaca koji je bio u medalji ocenjenog sa 107CIC poena,odstreljenog u redovnom lovu koji kosta izmedju 15 i 18000 dinara i mog srndaca od nepunih 80 koga sam ja platio 22000 u komercialnom lovu.Elem domacem lovcu je i to bilo skupo jer je negodovao na moje oci ali...Na moje pitanje da mi izracunaju koliko bi mene isti taj srndac u brozi kosta u komercijali nastao je muk.Takav srndac kosta u komercijali nesto vise od 50000.
Ko tu koga zaCenzurisanova i ko tu kome prodaje tante za kukuriku!!!Sta bi bilo da svi moramo isto da plcamo ili barem priblizno?!Mislim da za te pare cu radije otici ili u Madjarsku ili u Hrvatsku gde udruzenja nude srndaca u u zlatu za 600€ a sve ostalo se puca do 100 poena 250€ do zlata 400€.Zasto da lovci turist ostavlja kod nas novac(a gde je smestaj,hrana i sve ostale usluge lova) kada mogu da idu drugde Bye.Jer smo mi ionako prebogati, eurici nam se gade.A svki strani lovac voljan da istrese minimum 1000-ku po lovu.Gde je tu logika i gde je tu pametSad.A i vala mozda je i vise nego dovoljno to sta i kako naberemo iz redovnog lova.A i neka je,zato smo tu gde jesmoKolce
srbija

darkon
 Moravac, a da li je tebi logično, da onaj koji dođe u komercijalu, da puca ( odstreli), i član koji u tom udruženju radi i doprinosi, plaćaju istu cenu, ne samo srndaća, nego i ostalih lovova?
Tebi niko ne brani da budeš član, i da plaćaš tu manju cenu, nego platiš članarinu, odrađuješ svoje obaveze i eto...

Sremac75
 А мене занима који је то РЕДОВАН ЛОВ НА СРНДАЋА?????

Јел то оно кад се лови фазан, па скочи срндаћ, или.....
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

tomo vrbas
 Zato i postoji komercijalni lov i lov za clanove LD-a i cena na primer kod mene u LD-u je 20% niza od komercijalne ako je lovac clan nasega LD-a.Bilo bi bezobrazno da nije tako jer sto bi turista bio povlasceniji u odnosu na lovca koji je clan LD-a i koji radi oko te iste divljaci,a turista dodje ima pare kurcom ne mrdne i pukne sta mu volja plati i ode i briga ga ko je cele sezone radio u tom lovistu da bi on imao sta da pukne.

mrwa22250
 Naravno da domaci lovac MORA biti povlasten po pitanju cenovnika,ali i tu treba povuci neku granicu odnosno odrediti do koje trofejne vrednosti taj popust moze da vazi.Nijedno LU nece sebi priustiti gubitak od 20% na grlu od 500+grama ili mozda i hoce ukoliko nema zainteresovanih lovaca za komercijalu,a procene da ce trofej opadati iduce sezone(ako to neko sa sigurnoscu moze da proceni).
Elem,vracamo se raspravi o krivici lovca koji odstreli mlado i perspektivno grlo.Zbog utvrdjivanja te krivice sa lovcem u ovaj lov ide STRUCNI pratilac.Lovac moze i ne mora da poznaje morfoloske karakteristike ciljane divljaci i zaista mali broj nas sa sigurnoscu moze odrediti starosnu dob pogotovo u uslovima smanjene vidljivosti(kada se najcesce i upucuje hitac).Strucni pratilac,ako je zaista strucan,mora na prvom mestu da poznaje teren,divljac na terenu,vreme izlaska na pasu i starosnu odnosno trofejnu strukturu.To se postize cestim boravkom na terenu,ali posto cesto zaduze vise hiljada hektara,nije realno bez pomoci lokalnih lovaca.Opet cesto,lokalni lovci znaju koliko je staro grlo,tek posto odstopuju vreme dok se krcka u kotlicu tako da je i ta pomoc oskudna.
I pored najbolje volje,rada,truda i zalaganja,greske su moguce ali ih treba smanjivati iz godine u godinu.
Uzimajuci u obzir sve poteskoce,ne mogu(po ko zna koji put)da zaobidjem i one strucne sluzbe(nazalost veliki broj)koje svoj opstanak baziraju na parazitiranju na prenaduvanim clanarinama.E tu se puca sve sto je rogato,da se ustedi vreme i gorivo u Nivi.Odstrel srna i lanadi ista prica,a jos ti i takvi treba da vrse selekcijuKoTuKogaE tu ce se pucati zlatni kad na qrcu nikne nokat.
Kada ste poslednji put culi da je neka strucna sluzba organizovala predavanje o starosnoj i trofejnoj strukturi npr.srnece divljaci.Pa to proprati fotkama sa terena,sa neta iz casopisa i naucnih radova,pa pokaze otkuvane trofeje raznih uzrasta i vrednosti-ali jok,ko ce sa time da se zamlacuje.
A lovac,ako je platio i uz saglasnost strucnog pratioca odstrelio grlo koje nije za odstrel,ne treba da se stidi(ali treba da nauci).Da se stidi treba onaj cika sa znackom pored njega jer njemu je posao da divljac raspoznaje ili u slucaju da nije siguran da ne dozvoli odstrel.

moravac 1

darkon kaže:

Moravac, a da li je tebi logično, da onaj koji dođe u komercijalu, da puca ( odstreli), i član koji u tom udruženju radi i doprinosi, plaćaju istu cenu, ne samo srndaća, nego i ostalih lovova?
Tebi niko ne brani da budeš član, i da plaćaš tu manju cenu, nego platiš članarinu, odrađuješ svoje obaveze i eto...

Logicno kolega.
Ajmo malo o logici stvari.U mom udruzenju svako ko nije odradio svoje obaveze platio je svoja tri radna dana 6000 dinara.I tu sam ja kvita sa mojim obavezam....Mislis li da svi clanovi udruzenja svaesno odradjuju svoje obaveze?I da svi doprinose kao ti ili ja?Mislis li da su sva udruzenja povedena pricom da bud dovoljno clastva i da se clastvo ne osipa ili da sredstva nadju kroz ono sto mogu da ponude(lovni turizam,nisku ili viosoku divljac ili neke druge sadrzaje).Ajmo ti i ja ili neka komisija od lovista do lovista da vidimo planove i programe za tekucu 2016 tu godinu.Od zavisnosti ko sta ima da ponudu...isplatili se da se ponude srndaci u komercijali za 500€ u zlatu ili zavrse kao gulas meso i i rogovi baceni u sumi?
srbija

moravac 1
 Pogledajmo mlo sta su u ovo ciniji....bacio neko jer?Jedan u medalji jedan do medaje....i jos jedan...a zakopani,oni koji su dovoljno drski i smeli da ih samo odkuvaju i stave na zid?Nisam ih sigurno odstrelio ja a ni vi ali neko jeste.Bolje prodati za neke pare kome god ili ovako da zavrse?
A kolega Mrva...zaista redovan lov je najvece zlo koje se desava u Srbiji i tu se odstreljuje BRUKA i SRAMOTA(CAS SA POJEDINCIMA IMA IH) da bi se zadovoljilo clanstvo koje je platilo lov i koje ce platiti odstreljenog srndaca.Strucnog pratioca u redovnom lovu nema.Ima ih u terenu ali vise da neko ne zaboravi to sta je odstrelio i seti se u toku noci i slucajno uz baterisku ili svetlost mobilnog nadje isto nego da stoji pored prvestveno mladih lovaca i kaze da TO SE SME A OVO NE PUCA!!!
Sto se komercijale i strucnih pratioca tice svi koji to rade trebaju da znaju unapred i sta imaju u lovistu i sta im je za odstrel.CAK I AKO STRUCNI PRATILAC KLIMNE GLAVOM JA SAM TAJ KOJI PUCAM I KOJI NA KRAJU KRAJEVA ODLUCUJE O TOME!!!Zato ne budimo licemerni em kaskamo em se ne ponasamo...i krajnje je vreme da sto manje politicimo i pocistimo ispred nase kuce!!!Ako ne danas, necemo nikada....uostalom u mom kraju se u lovu na srndaca i dalje ponasaju kao da je obaveza da odstrele i da je to njihovo zagarantovano pravo.I samo ako se odstreli je bio uspesan lov i sezona...ostalo se vodi pod nema nista...DOKLE TAKO!!!A gostima turistima bi tog isto SRNDACA TROSTUKO I PETOSTRUKO DA NAPLATE KAO DA IM JU U OBORU RASTA I KA DA IM GA IZ DVORISTA IZVODE!!!KAKO KAZE MOJ JEDAN JAGODINAC TI CES IZ MOJE KUCE!!!DOKLE TAKO???NEMA SMISLAKolce
srbija

darkon
 Moravac, slažem se da se ne slažemo, oko tog plaćanja...
I u mom udruženju je obaveza 3 radna dana, plus prebrojavanje, plus hranilište, obavezna čeka i koš za divljač ko lovi krupnu, i to je ono što moraš da imaš, ali tu nije kvita sa obavezama kako kažeš, to je samo maaaaali deo.
Gde su dodatna hranilišta za sitnu, pa sneg do kolene, minus debeo, ali moraš ranac na leđa, da se dopune hranilice, pa treba čuvati fazančiće koje kasnije treba pustiti u lovište, pa gde su pojilišta, pa solišta, pa se iznese tona-dve kukuruza iz svog koša za divljač godišnje, i opet i to nije sve...
Ono što možda i najviše košta su izlasci na teren ( ne kroz gorivo Grin) nego jednostavno vremenski, a svaki pravi lovac, kome je stalo do svog lovišta, mora da ima trocifren broj izlazaka na godišnjem nivou, i tim svojim stalnim prisustvom na terenu si jedna od najboljih prevencija, i zaštita lovišta od onih manje savesnih i nesavensih... Kada bi se sve ovo stavio na papir, što nikad nisam radio, jer bi bilo glupo, članarina i obaveze prema LU me najmanje koštaju.
Kada bi gledao o isplativosti, mnogo bi mi isplativije bilo da platim 2-3 srdaća u komercijali, ali za mene lov nije samo odstrel, nego sve ovo prethodno pomenuto. To je jedan rad na terenu u toku cele godine i zato nikako i nikad ne treba biti ista cena za člana lovačkog udruženja, i onog koji je u to lovište došao samo da pukne nešto...
Evo ja u ovom "selektivnom" delu nisam pucao srndaća u svom udruženju, imao prilike, nisu bili za pucanje, i čekam da izađe nešto pravo. U međuvremenu da li ću pucati nešto na nekom drugom mestu, videću, ali odstrel srndaća u mom matičnom udruženju mi je nekako najdraži, jer znam koliko rada i truda stoji iza toga...
Ako misliš da ta udruženja koja kroz smanjene cene za svoje članstvo ne naplate te srndaće kako treba, grešiš.
A isto tako, ne znam koliko će udruženja ispuniti kvotu odstrela oslanjajući se samo na komercijalu.
Pozdrav.

Tetejac
 Sumo jel se kaže pukao si prošlogodišnje lane ili odstrelio si prošlogodišnje lane??? Poyy!!1
Kolce

mrwa22250
 Pre nego nastavimo diskusiju,da razgranicimo taj"redovan"lov od nedozvoljenog lova ili krivolova.Redovan lov visoke divljaci bez prisustva strucnog pratioca je sve samo ne redovan.Kod mene smo nas dvojica cele zime jedini cekali lisice,a od maja do avgusta bude i po 20 dozvola za vikend.Kakve i kolike rogove imaju te lisice mozete naslutiti sami.
Mnogim lovcima je i taj cenovnik sa popustom nepristupacan,a posto su kontrole retke a kazne smesne,svi ce pokusati da ukradu.O srndacima koje pojede zima,jer sacmaricom na 15-tak metara moze i moja baba da ga pogodi,nekom drugom prilikom.U svakom selu i svakom gradu se zna ko redovno krivolovi.Neki su i pravi mali biznis napravili od toga(50 evra po komadu)pa ko zeli da bude ispravan ispadne na kraju budala.
I onda se pitamo zasto je lovstvo tamo gde jeste.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Galerija abnormalnih srndaća GALERIJA TROFEJA I UMETNIČKIH DELA 86 13.02.2017. 20:42
Rast, razvoj i deformacije parogova srndaća STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 5 12.05.2014. 18:46
Lov srndaća vabljenjem LOV NA KRUPNU DIVLJAČ 13 31.10.2013. 12:50
OSPORAVANJE SA ILI BEZ ARGUMENATA TROFEJA SRNDAĆA ODSTRELJENOG U SRPSKOM KRSTURU 2009. GODINE STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 18 07.10.2011. 21:50
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 21
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,472
Najnoviji član: David N

Poslednje vesti
УСВОЈЕН ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ЛСЦС
Lovna kinologija- Reprezentacija Srbije ponovila prošlogodišnji uspeh na Svetskom...
Конкурс за субвенције у ловству
DIVLJE LEPOTICE
Lovačka slava - Sveti Jevstatije

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

OfflineAdmin
· 19.11.2025. 12:42

Podunavac Bye

· 17.11.2025. 20:08

Поздрав другари. Дуго ме није било.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

65,753,529 posete www.srbijalov.com