Lov na divlje svinje
|
apinest |
Objavljen 23.11.2011. 17:48
|

Stari član

Upisa: 418
Pristupio: 02.06.2011. 18:28
|
Cadara kaže:
A kako to neko može znati i objaviti izmene pravilnika o lovostaju divljači kada on još nije ni donesen, znači taj je blizu vatre, to jest onih koji o tome odlučuju i donose odluke.
Po meni ako je istinit ovaj novi predlog je bolji od sadašnjeg jer ipak ima nekog lovostaja na divlje svinje. Čak šta više niko od lovaca se ne bi bunio da se svinja lovi od 01. maja do 31. januara kako je i bilo ranije a da februar, mart i april budu u lovostaju. Iskustva starijih lovaca kojima meso nije prioritet i moje 18-ogodišnje bavljenje lovom su me naučili da lovna sezona na lovostajem zaštićene vrste divljači ne treba da traje duže od lovostaja. Znači, lov divlje krmače od 01.07.-31.12., isto tako i nazimad, a vepar može i od 15.04. ili 01.05. do 31.12. i tačka! Dozvoliti lov na vepra cele godine je odlična prilika za one koji "greškom" u proleće odstrele krmaču koja vodi prasiće, ili u januaru "nisu videli" da je to na šta su pucali bila krmača, a kad se raspori, kad ono 6 velikih embriona, ma polurazvijenih prasica!!! "Nisu znali, nisu videli, imaju dozvolu, šta ima veze, ****š jednu krmaču"... Naslušao sam se ovakvih izjava i izgovora, da mi je već muka! A objašnjenja tipa da moramo da imamo dužu lovnu sezonu zbog komšija ili razvijenih lovačkih nacija koji nam preotimaju lovce-turiste zbog kraće lovne sezone u nas više ne piju vodu! Kad budemo imali svest, odnos prema prirodi, divljači i lovištu kao taj razvijeni svet, onda može i lovna sezona da traje kao u istom. Ne omalovažavam ništa samo zato što je naše, ali situacija u našem lovstvu je zaista veoma loša...
|
|
|
|
patak78 |
Objavljen 23.11.2011. 18:01
|

Član

Upisa: 138
Pristupio: 01.09.2010. 19:55
|
apinest B) |
|
|
|
zoranp |
Objavljen 23.11.2011. 18:04
|

Lovčina

Upisa: 2484
Pristupio: 13.11.2010. 09:37
|
apinest kaže:
Cadara kaže:
A kako to neko može znati i objaviti izmene pravilnika o lovostaju divljači kada on još nije ni donesen, znači taj je blizu vatre, to jest onih koji o tome odlučuju i donose odluke.
Po meni ako je istinit ovaj novi predlog je bolji od sadašnjeg jer ipak ima nekog lovostaja na divlje svinje. Čak šta više niko od lovaca se ne bi bunio da se svinja lovi od 01. maja do 31. januara kako je i bilo ranije a da februar, mart i april budu u lovostaju. Iskustva starijih lovaca kojima meso nije prioritet i moje 18-ogodišnje bavljenje lovom su me naučili da lovna sezona na lovostajem zaštićene vrste divljači ne treba da traje duže od lovostaja. Znači, lov divlje krmače od 01.07.-31.12., isto tako i nazimad, a vepar može i od 15.04. ili 01.05. do 31.12. i tačka! Dozvoliti lov na vepra cele godine je odlična prilika za one koji "greškom" u proleće odstrele krmaču koja vodi prasiće, ili u januaru "nisu videli" da je to na šta su pucali bila krmača, a kad se raspori, kad ono 6 velikih embriona, ma polurazvijenih prasica!!! "Nisu znali, nisu videli, imaju dozvolu, šta ima veze, ****š jednu krmaču"... Naslušao sam se ovakvih izjava i izgovora, da mi je već muka! A objašnjenja tipa da moramo da imamo dužu lovnu sezonu zbog komšija ili razvijenih lovačkih nacija koji nam preotimaju lovce-turiste zbog kraće lovne sezone u nas više ne piju vodu! Kad budemo imali svest, odnos prema prirodi, divljači i lovištu kao taj razvijeni svet, onda može i lovna sezona da traje kao u istom. Ne omalovažavam ništa samo zato što je naše, ali situacija u našem lovstvu je zaista veoma loša...
Apinest upravo tako!!B)..u potpunosti si u pravu!!
Cadara mislim da u Hrvatskoj greše kada nežele sa melezima da ispunjavaju kvotu,jer logički je da njih treba "izvaditi" iz lovišta, a čiste divljake poštedeti radi daljnje reprodukcije!! Inače da se nadovežem malo na genetiku..naime dokazano je da koliko god se ukrštale sa domaćim svinjama, divljaci uvek na kraju dobiju "bitku" i očiste krv, normalno ako se onemogući daljnje mešanje sa domaćim svinjama!! recimo primer je SAD-e, gde su domaće svinje postale divlje (koje ako se nevaram ni nisu autohtona vrsta na tom kontinetu), a u zadnje vreme još pospešuju njihovu genetiku sa divljim veprovima iz uvoza!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

|
|
|
|
Lovac Stari |
Objavljen 23.11.2011. 18:32
|

Lovčina

Upisa: 1325
Pristupio: 24.06.2009. 16:47
|
Krmace i Nazimad loviti od 01.07 -- 31.12 a Vepra preko cele godine, iskljucivo sa ceke i uz Strucnog pratioca.
Svaki namerni ili iz nehata izvrseni odstrel Krmace (bremenite ili vodilje) naplatiti po odstetnom cenovniku i propisno sankcionisati!
Dobar pogled.
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 23.11.2011. 19:05
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Po meni svako svinjče koje nema ušnu markicu treba da se odstreli a pošto nije reč o divljoj svinji ne može niti da se evidentira ali zato može da pomogne lovačkom udruženju
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
Indjijanac |
Objavljen 23.11.2011. 19:17
|

Lovčina

Upisa: 2727
Pristupio: 09.03.2011. 18:00
|
kako vidim ovde su se otvorile neke izuzetno zanimljive teme a to su gazdovanje divljim svinjama i selekcija.
Ovo su veoma interesantne teme jer kad u praksi naidjemo na ovakav problem onda nespremni nagadjamo šta raditi.
|
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 23.11.2011. 19:34
|

Lovčina

Upisa: 1155
Pristupio: 22.06.2011. 15:12
|
Eto vidite. Izgleda da sam zaista trebao da poslusam savet kolege i zveknem (namerno kazem) to belo.
Sto se tice odstrela DS slazem se sa predhodnikom sem sto bih odstrel krmace naplacivao duplo + kaznene poene koje bih uveo za nekorektno i neeticko ponasanje u lovistu. Pa ko se iskvotira vremenska kazna.
A sto se tice bilo koje paralele sa SAD moloo bih da to preskocite jer je tamo sve genetski modifikovano ili nahranjeno GMO hranom, od divljaci, zivotinja sve do ljudi. Pa kod njh ne postoji cista DS |
|
|
|
apinest |
Objavljen 23.11.2011. 22:51
|

Stari član

Upisa: 418
Pristupio: 02.06.2011. 18:28
|
Lovac Stari kaže:
Krmace i Nazimad loviti od 01.07 -- 31.12 a Vepra preko cele godine, iskljucivo sa ceke i uz Strucnog pratioca.
Svaki namerni ili iz nehata izvrseni odstrel Krmace (bremenite ili vodilje) naplatiti po odstetnom cenovniku i propisno sankcionisati! Ovo bi bilo dobro rešenje kada bismo imali dovoljan broj stručnih radnika zaposlenih u lovstvu. Međutim, naše lovstvo nije u stanju da ima toliko zaposlenih upravnika lovišta, lovočuvara, stručnih pratilaca. I što je najvažnije, stručni pratioci bi trebali da budu pošteni, visokoetični i nepotkupljivi, a ne kao što mi priča jedan "komercijalac": "Platim da ulovim košutu, ali kad me lovočuvar odvede do čeke, ja mu stavim u džep 50 i pucam šta hoću!" A kad je lovostaj, nema ulaska u lovište- legalno. Nelegalno može svako, samo dokle? Još jedan razlog protiv lovne sezone od 365 dana.
|
|
|
|
slavko75 |
Objavljen 24.11.2011. 22:01
|

Lovčina

Upisa: 1039
Pristupio: 26.01.2010. 09:37
|
19.11 lovili smo D.Svinju u Skelanima dan je bio suncan lep ,kerovi su podigli vepra samca ali nismo uspeli da ga odstrelimo ali u svakom slucaju druzenje je bilo na nivou

UZIVAM U LOVU 
|
|
|
|
duskov |
Objavljen 29.11.2011. 17:20
|

Lovčina

Upisa: 1159
Pristupio: 18.10.2011. 23:34
|
Sve što bježi...
Veoma lijep lov za mlađe i iskusnije lovce. |
|
|
|
zorka |
Objavljen 30.11.2011. 12:11
|

Pripravnik

Upisa: 8
Pristupio: 29.11.2011. 13:01
|
da li je za lov na divlje svinje bolje potkalibarno zrno ili bren kugla. Jos uvek nemam karabin, pa me interesuje sta da koristim. Imam 12 polozaru zastavinu
pozz svim lovcima
Koleginice dobrodošli na forum Srbijalov.Odgovor na vaše pitanje naći ćete na ovoj temi i na temi Municija podtema PP za i protiv
Srbijalov Admin Tim |
|
|
|
bracailic |
Objavljen 30.11.2011. 18:14
|

Član

Upisa: 168
Pristupio: 09.08.2010. 20:59
|
pozdrav svima.
da malo osvežimo stranicu kojom slikom. Ekipa mog ujaka imala lovačku sreću a i znanje za ovakav poduhvat.
 |
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 01.12.2011. 11:16
|

Lovčina

|
Juce sam bio u lovu u Visnjicevu u zatvorenom delu lovista.
Lovio sam DS.
Plan mi je bio da odstrelim jedno nazime, koliko zbog lova toliko i zbog mesa.
Imao sam jednu zanimljivu situaciju. Posle relativno dugog pirsa lovnik i ja smo prisli krdu koje je bilo oko 10 svinja od kojih su bile dve krmace i jedan relativno mlad vepric. Ostalo su bila nazimad, bas ono sto smo trazili. Lovnik je odradio posao vrhunski, lepo smo im se prikrali da nas nisu culi i stali smo na jedno 70 do 80 m od njih, pozicija bas i nije bila povoljna za pucanje, pa je lovnik doneo odluku (pravilnu) da se polako pomerimo koji metar i da probamo da nadjemo povoljniju poziciju za pucanje. Zamisljeno, ucinjeno, posle par metara stadosmo. Zauzimanje pozicije, klececi stav, lovnik rece, nemoj desno to je krmaca, imas nazime levo od nje ... uvedoh ga lepo u koncanicu, ono rije, miruje, ideala, polako koncentracija, ... zaustavih dah i vec je bilo .... u tom trenutku, lovnik polako sapnu, a evo imas i jedno nesto belje sa leve strane. Istog trenutka sam preselio koncanicu na nazime koje je ulazilo sa leve strane, sekunda, dve, dok nije uslo u savrsenu poziciju ....
Plecka. RWS Evo je odradio posao. Palo je u vatri. Ulazna rana u kalibru ali dve izlazne, znaci da se zrno pri udaru u neku kost razdvojilo na dva dela. Hmmmmm. Lovnik i ja zadovoljni, a vidim da je on posebno bio zadovoljan zbog moje odluke da pucam na to belje nazime, sitnije od onog prvog, a koje je ocigledno negde u proslosti dobilo malo domace krvi. Odstranjeno je iz lovista. kako rece prava lovacka odluka.
No. Lov okoncan. Zadovoljstvo i povratak na temu koju sam u jednom od predhodnih postova naceo.
Sta raditi kada se vidi belo u lovistu. Dosta sam pricao sa iskusnijim lovcima, sa lovnicima i lovocuvarima, ljudima koji rukovode lovistima ...
Stav koji sam od skoro definitivno zauzeo je da to treba pucati, obavezno. Pogotovo ako se vidi domaci vepar u lovistu. Tu nema razmisljanja. Sta ce on tamo. Da se upari za divljom svinjom i da kvari krv???
Odstrel takvih svinja ce odrzati cistom genetiku divljaci. |
|
|
|
Sremac75 |
Objavljen 01.12.2011. 11:23
|

Admin

Upisa: 4851
Pristupio: 08.11.2010. 22:10
|
Lepo odrađeno!

Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
|
|
|
|
Cadara |
Objavljen 01.12.2011. 11:36
|

Stari član

Upisa: 345
Pristupio: 06.10.2009. 13:30
|
nazimad ima obično svetlije tonove dlake, ovo je žućkasto, možda je u nekim generacijama i ukršteno a možda je i pravi divljak.
Mešanci obično imaju bele papke, nekada samo na jednoj nozi, nekada na svakoj, svašta sam video, ali i trofejne kljove čisto belog mešanca koga je samo bela dlaka i čekinje izdvajala od divljih srodnika. U svakom slučaju pravilan izbor za odstrel i prava odluka.
Čestitke. |
|
|
|
misa 71 |
Objavljen 07.12.2011. 11:50
|

Veteran

Upisa: 649
Pristupio: 02.02.2011. 09:47
|
Evo i mog učinka u prošlonedeljnom lovu na svinje 
Nazimad odstreljena sa rotvel breneke sa kojom municijom lovim duži niz godina divlje svinje i prezadovoljan sam B)
I najsporiji sa ciljem su brži od najbržih bez cilja. 
|
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 07.12.2011. 12:04
|

Lovčina

|
Bravo! |
|
|
|
darkon |
Objavljen 07.12.2011. 14:52
|

Lovčina

Upisa: 1727
Pristupio: 16.08.2010. 17:33
|
Stojkuki, Mišo, čestitke na ulovu.  |
|
|
|
veskokv |
Objavljen 07.12.2011. 18:32
|

Član

Upisa: 109
Pristupio: 02.01.2011. 21:04
|
Svaka cast Miso! Ajde ispricaj nam kako je bilo!
Jednom poenter,zauvek poenter!!!  
|
|
|
|
denisedi |
Objavljen 07.12.2011. 19:15
|

Član

Upisa: 120
Pristupio: 18.05.2010. 14:32
|
Evo malo i od Makedonije lov od prethodne nedelje

a najzasluznii su bili ova dva cara
pozdrav do sve lovce i DOBAR POGLED sledeci vikend.
Bog ne racuna onih dana prodjeni u lov. 
|
|
|