Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lovačke puške sačmare Mađarske proizvodnje

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lovačke puške sačmare Mađarske proizvodnje
canis aureus
 MaxO bećaru
to bijade pre 20tak godina kada sam tek prikupljao znanja i otkrivao sve tajne lovstva, oružarstva ... te mlados' ludos', te neukos' i glupos' ... i tako to!
Ispričaše mi "majstori" tada da je prilično "kvarljiva" te na osnovu toga izvukoše da i nije valjana a što se može zaključiti da pored toga što nisu u pravu da je to tako, puška je OK ali vlasnici možda nisu pa i kvalitetne puške često moraju u posetu majstorima ... ali ...
Meni je još pomalo krivo što tada nisam pazariJo tu položaricu koja mi je delovala veoma vitko i skladno sa 16/70 ...
A i ako si ti mišljenja da je to odlična puška ondaK je to sigurno tako i Ću ti verujem da je tako Stari... i tako Grin
iveli 3
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

Max011
 Kad je moj rođak učio auto mehaničarski zanat posle škole učio ga je kod majstora koji je imao licence za sva vozila koja je radio. Dakle ta majstorčina je napravila majstora od šegrta jer mu je pokazala znanje po knjizi . Kad je naučio da radi kako je Bog rekao ovaj ga je tek onda počeo učit da budži jer je to onda lako ako se zna kako se posao radi po knjizi. Elem Monte Karlo ima jedinstven mehanizam koji nije sličan ni jednom drugom .Naizgled izgleda lak ali ko ga nezna neće moći da ga popravi. I to je njegova velika tajna a ako ne znaju kako da ga poprave onda ga je najčlakše proglasiti za lošeg ...Grin
Sad ću ja samo tetki lek da dam! Dikh tu kava ?!

canis aureus

Max011 kaže:
Hhe he he ne valja puška kaže majstor !!! A gde je to on naučio da popravlja tu pušku u Fegu možda? Da vas ne bi varali u Srbiji svi majstori koji znaju da je poprave a da nešto ne zajebu mogu se prebrojati na prste jedne ruke. Dakle dobro razmislite kome će te dati pušku na servis jer taj papak kod kojeg puška ode a u živou je nije video iz neznanja može da je s**** a onda da kaže puška nije dobra i ne valja... Grin Mišljenja sam da je Madjarica odlična puška ali ako ,,majstori,, kažu da je loša onda je to sigurno tako !!! Bravo 2

"...
Montekarlo položara je fina, dobro balansirana i vizuelno prepoznatljiva puška, teška oko 3kg, Smatrala se dobrim izborom imućnog i izbirljivog lovca. Najčešće se može sresti u kalibrima 12 i 16 sa cevima dugim oko 710 mm. Cevi su izradjene od odličnog čelika, klasično spojene lemom i monoblokom, sa širokom konkavnom šinom odlične preglednosti. Pošto je to puška ravničarskog lova , cevi su jače čokirane pa su vrlo česte kombinacije fiksnih čokova, pun čok i 3/4 uz uobičajnu kombinaciju pun i 1/2 čoka. Unutrašnjosti cevi polirana je do visokog sjaja i nema hromnu zaštitu unutarnje trase. Mušica na pušci je jedna od najsitnijih medju puškama a gotovo da nije potrebna, jer zbog geometrije, puška sama pada u rame i uvek je tamo gde želite da ciljate. Bravljenje puške je dvozubi Pardi izuzetno jakih ključeva sa zubom na ustima. Glava puške je primer klasične mašinske obrade sa dosta rada, najpre kovana zatim frezovana. Materijal je ljut da teško hvata brun, pa kad su sve druge glave završena ova nije skuvana ni na pola, na udar metalnim čekićem zvoni ko muzička viljuška. Zaštitni znak Madjarice su parne okrugle 3/4-ne ,,slepoočnice,, , indikatoske igle, ejektori i prepoznatljiva obujmica oko osovine, poluge-top levera. Kundak je orahov, jasne vizure i prepoznatljive forme, kao nacrtan na prvi pogled nežan sa pištoljskim rukovatom i obrazinom. Podkundak je na pipak, mali i elgantan ali se može sresti na pojedinim modelima u formi dabrovog repa. Mehanizam je rafiniran i složen napravljen tako da se prekine gde je najtanji. Tačnije ako nešto treba da strada onda je to najeftiniji deo, lako zamenljiv. Kočnica je automatska koči i obarače i zapinjače. Kod pohabanosti delova (uglavnom napinjača) najčešći je kvar opaljenje obe cevi po odkočenju puške. Na prste jedne ruke mogu se prebrojati majstori koji je znaju u dušu Madjaricu a moderni oružari izbegavaju da rade ovu pušku, jer ima delova čije funkcionisanje im nije baš najjasnije. Zato je razni stručnjaci, koji nisu ni bili rodjeni kad je ona radila posao na našim terenima, od 50-ih do kraja 70-ih prošlog veka, proglašavaju nepouzdanom. Istina je vrlo jednostavna , njen mehanizam je jedinstven i nije sličan sa ostalim i traži održavanje i majstora poznavaoca a onda traje za sva vremena. Vazda je bilo da novi kasapi oće vola pod rep da kolju pa i pušku od pozadi da popravljaju.

Najveći njen neprijatelj bila je oskudacija u vremenima kad je lovila i... nebriga vlasnika. Oskudacija je terala lovce da koriste kojekakve recepture i barute za patrone što uz kombinaciju sa nebrigom i korozvnom kapislom, izjedalo je cevi koje nemaju hromnu zaštitu. Ako je za utehu i druge puške bez hromene zaštite zvučnijih imena imaju istovetne rane od identične nebrige. Što se modela tiče bilo je tu raznih i brojčanih i slovnih oznaka. U osnovi radilo se samo o varijacijama istog mehanizma, različitog stepena gravure, drveta i cenovnog razreda. Prema rečima poznatog majstora iz Novog Sada on i otac retko kad da su naišli na cevi koje su kao ogledalo mada ima i takvih pušaka. Današnja cena polovne položare u dobrom stanju je stvar dogovara izmedju prodavca i kupca ali generalno nije velika. Treba samo naići na onu pravu koja je čamila, čučala i čekala baš vas u nekom ormanu a nije ni metka opalila. Takvu egzotičnu pušku slobodno pazarite u bilo kom kalibru i imaćete čime da se pohvalite okolo a i dobrano nalovite u više generacija.
..."

MaxO bećaru B) Bravo 2
iveli 3
Dim

Max011
 http://www.ribolo...ic=6586.60 Da se ne ponavljam evo ovde stare škole na delu (ako se administarcija ne ljuti sproći linka) Domaćica municija prs* baruta & prs* olova i Madajarica duplira i tako već pola veka ... pa mora negde da odane jadnica Grin

Link ti ne radi bez prijave ,jel to neka regrutacija Max ?Griniveli 3

SH.

canis aureus
 bećaru daj neki link gde bih mog'o videti taj snimak što si hteo ... ovi na ribolov...ic=6586.60 mi ne daDu da vidUAngry
Grin
Dim

arli
 Ni meni isto a pokušavao sam i pokušavo-opasni ovi ribolovci. Sad

DakiNS
 Kod Ribolovaca ko nije član foruma ne može da vidi deo o lovstvu, mere predostrožnosti zbog zelembaća. A učlaniti se u deo o lovu može se samo sa preporukom.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

I Jevtic
 evo postavicu ja tu veliku umetnost u punjenju sniper je mala beba za ovogROFL
i43.tinypic.com/mx08ig.png
i43.tinypic.com/o74ns0.jpg
najbolja je ona puska koja se non stop kvari

DakiNS
 Videh kod Toze samo ostala dilema da li je pertlovano peglom ili upaljačemHaHaHa

Taj majstor bolje da pređe u Upecao se

I Jevtic
 daki varas se ovo je americko pertlovanje ove masine kad budu stigle kod nas ima da razvale pare ja kaparisem prvu masinu ROFL

kelt
 parola je SNADJI SEDragoljupe ovaj je i mene zajeboHaHaHa
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic
http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related

DakiNS
 Znaš ti pošto je ta mašina, eto imam jednu polovnu , ena dobila novu pa stara ostala na raspolaganju, imaju i merice za barut i za sačmu , stari fildžani za kahvu. Daću ti mašinu i bakicu pa kad središ bakicu mašina ti je nagradaHaHaHa

I Jevtic
 dogovoreno kad napunim na tu tvoju masinu i nategnem bakicu ako izdrzi ne kosta nista a ako neizdrzi j..Cenzurisano izviniiii

DakiNS
 Pitanje da li ćeš ti izdržati njene drugarice iz ormarapuc puc

I Jevtic
 znaci od sad se gledamo preko musice puc puc

DakiNS
 Ma neeee gledam te preko krstićaGrin

I Jevtic
 ima se moze se tu optika tu nosaci more kad se ja ukopam u rov Lovac 1

DakiNS
 B)

I Jevtic
 ByeBravo 2B)

Max011
 Sveća, pegla il upaljač pitanje je sad ...ali jedno je sigurno 100% je METODA ,,termičkog pertlovanja,, !? Obratite pažnju na olovo to je ono ribolovačko sa ,,prorezom,, na sredini (valjda za kačenje najlona nisam ribolovac) ... Tek sad razumem američka upozerenja koja idu pre svake emisije DECO NE RADITE OVO KOD KUĆE ...Grin

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lovački karabini češke proizvodnje KARABINI 400 23.02.2025. 19:56
Lovačke priče - stvarni dogadjaji! LOVAČKE PRIČE 877 13.01.2025. 14:39
Lovački karabin KARABINI 1756 04.01.2025. 11:13
Lovačko udruženje LOVAČKA UDRUŽENJA 550 11.12.2024. 09:59
Lovačke kobasice od mesa divljači! LOVAČKI RECEPT 40 19.11.2024. 08:36
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 19
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,460
Najnoviji član: Baustelac

Poslednje vesti
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме
Lov na vuka i ostale predatore u Bujanovcu 2. februara

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

64,529,176 posete www.srbijalov.com