Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Sauer lovački karabini

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Sauer lovački karabini
canis aureus
 Meni Mauser M98 na prvom mestuYes
baš kao i SwarConfused
..beš ga kad nemam SauerKalanjikov
Jaooo
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

DakiNS
 Kolega sheytan, niko ti ne brani da daš svoje mišljenje o swaru, zašto uvek neko mora biti prozivan, stvarno nema potrebe.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

sheytan
 Daki, stvano si pristrasan, i to nema potrebe da javno iznosiš više. Najbolje obriši sve moje postove posle pulenovog.
Da NEPRISTRASNOST postoji na ovom forumu, dotični bi bio daaavno banovan... Ali, kakva država, forumi su još i dobri...
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

Sremac75
 Šejtan relaks!
Ja ne znam šta ti imaš sa Sumom niti me zanima, ali nije u redu da stvari generalizuješ na nivo pristrasnog foruma!
Svako ovde ima pravo da iznese svoje mišljenje sve dok time ne vređa prava drugih!
To što ti nekoga voliš ili ne voliš ili taj neko voli ili ne voli tebe nije bitno, jer ovo nije ped.rski forum!

Ajmo dalje.....
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

stojkuki
 Uj Uj UJ ......
sto se tice Blaser, ne bih dodavao nista, ali samo se raspitajte koliko je nesreca sa smrtnim ishodom bilo, i da ne bude da ja nabacujem pogledajte razloge.
Sto se tice Sauer 202 ljudi, puska je dobra za sve pare. Stvarno vrh.

E sad posto vidim da se zahuktalo oko Swar-a moram da dodam, ... posto to oko optike, cociva, objektiva malo i profesionalno pratim. Swarovski ima izuzetno agresivnu kampanju i mnogo love usviravaju u imidz. Kao nisi lovac ako ne trosis swar!!! Jes malo morgen .... Zeiss isto tako radi na reklamiranju svojim proizvoda i to prilicno mnogo. E sad, Swar je zaista problematican. Hajde stvarno uzmite njihovu optiku i gledajte kroz nju neko duze vreme, par minuta ... na maksimalnom uvecanju ...
Pa mi onda ovde napisite sta se desava, a onda objasnite zasto ... Ima ovde i doktora i opticara, koji mogu da pripomognu. A kada to uradite uzmite i ponovite to sa Zeiss i Schmidt and Bender-om.
A onda pogledajte sta se dominantno (ali ne iskljucivo) koristi u africkim lovovima. Pa postavite pitanje sebi a zasto? (odgovori su jednostavni, zbog teskih uslova, zbog jakih kalibara i punjenja ... trazi se robusnost i pouzdanost).
E u tome ce se naci odgovor na ovaj izbor.

Ato da potpadamo pod uticaj reklamnih kampanja, to je sasvim normalno ... i to razumem. Razumem i ono ja imam Zeiss-a ili Blaser-a pa mi je on najbolji ...

Da se vratim na temu. Sauer-u (u toj klasi karabina) jedino Mauzer moze da parira, kako pouzdanoscu tako i robusnoscu., one varijante puno bregova, bravljenje ovakvo ili onakvo ... Batalte ljudi to. Nema to nikakvog smisla. Cak i Sako i Tikka i ostala bratija mogu da mastaju o renomeu Sauer-a i Mauser-a. Naravno ima mnogo skupljih i boljih i jacih pusaka firmi za koje nikada nismo ni culi. Zato sam i spomenuo tu klasu.

Sve najuspesnije i najpouzdanije konstrukcije su danas koncipirane na starom i proverenom Mauser sistemu i na njegovim derivatima odnosno modifikacijama.

E mnogo sam otisao daleko.

Sauer je stvarno vrh.
Swar je dobar ali nikako najbolji ...

i to je to .... ukratko.....

chaki
 A sto bi gledao par minuta kroz optiku? Zna se koliko se gleda kroz optiku. Uostalom medju samim vrhom kad su optike u pitanju su razlike toliko male da je diskusija pomalo smesna. Nesto kao da li je bolja crnka ili plavusa. Neko bi jednu neko drugu a neko bi obe. Kod optika kao i kod svega subjektivan osecaj je vazan i ne lezi svakome bas sve.

Philips je prvi izmislio CD ali ga je Sony doveo do savrsenstva tako da i i sa karabinima slicna stvar. Mauser jeste bio prvi ali je neko neke stvari malo poboljsao doterao sredio prilagodio nekim drugim situacijama.
O meni se najlepše brinu oni koji me ostavljaju na miru.

270
 Stvarno ne volim kad rasprava ode u ovom pravcu! Ali moram na kratko da se uključim da razbijem neke zablude koje mi strašno idu na živce!
Mauser M98 je bio revolucija za vreme kada je nastao i sada kad gledamo moderne lovačke karabine kod 90% sistema naćićemo nešto od M98 ako to tako uprošteno gledamo i baš želimo da pronađemo sličnost!
A te uproštene sličnosti koje se između M98 i novijih modela navode i nabijaju na nos od vlasnika sistema M98 su kao kod stare VW Bube i novog PORŠEA, tj. oba modela imaju 4 točka, volan, motor pozadi........! Tako da možemo da kažemo da je PORŠE u stvari modifikovama VW Buba???
A DA LI SU VAM OVA DVA AUTOMOBILA ISTA I KOJI BI VIŠE VOLELI DA IMATE I VOZITE?????????

stojkuki
 Uh uh ... Ne bik da diskutujem ...
Ali optku ne 'bes nego kroz nju gledas. U mraku su i plavusa i crnka iste, a bogami optike i nisu, ... Streliste, cekanje da ti se divljac namesti ... Jos ce da ispadne da ne znam da gledam kroz optiku ...
Auuuuu ....
A mauzer ... E tu vec stvarno ne bih da se upustam u pricu ...

chaki
 Nije ovo prepucavanje vec diskusija iz koje cemo valjda izvuci neki zakljucak.

Za posmatranje i osmatranje postoji DVOGLED i tu se slazemo. Za gadjanje postoji puska i optika kroz koju gledamo mnogo mnogo krace. Kao sto svakom lovcu ne odgovara svaka puska svaki kundak mislim da isto tako ne odgovara ni svaka optika tj njegovom oku. To sto tebi stojkuki ne odgovara ne mora da znaci da i nekome drugom ne odgovara. Kad bi se vise ljudi javilo sa takvim problemom onda bi ova konstatacija imala smisla. Ima jako puno zadovoljnih korisnika Svarovskog i bez obzira na sve ne bi se jedna firma sa tolikim iskustvom i tradicijom igrala sa ugledom.

Iskljucivost i donosenje zakljucka na osnovu samo jedne stvari je i povod za ovakve diskusije. Eto ja imam KAHLESA i kod njega isto pri duzem gledanju na max uvecanju mi krene da se muti slika da malte ne vidim i otkucaje srca na optici. Jel to znaci da treba daga bacim. u prakticnom lovu nikad nisam gledao kroz optiku duze od par sekundi i tada nisam primetio sve ovo sto sam primetio kod duzeg viseminutnog gledanja kroz istu optiku. Uostalom ne secam se da sam ikada optuku prebacio na x10 u lovu a najcesce mi je na x4.
Jesi li probao S&B sa velikim uvecanjem posto vidim da imas 1,5-6x40?

stojkuki
 Jesam. Ne samo 1,5 x6 vec i sa 4-16, na svim uvecanjima. A nisam primetio ni na Zeiss-u ... Nije ovo neosnovano a nisam ni subjektivan, mator sam za tako nesto ... Zaista mislim da je suva optika kod zeissa i bendera dosta bolja. Pa taj zeiss pravi optiku za mnogo toga gde se duuuugo gleda kroz stakla. Zamisli taj problem na kamerama ili fotoaparatima a npr da zeiss pravi stakla za 80% industrije objektiva, mikroskopa itd ... Ima tu necega

270
 Chaki, niko pa ni Stojkuki nije rekao da Swar ne valja nego da su po njegovom ukusu za nijansu bolji Zeiss i S&B, ja stvarno nemam iskustva sa skupim Nemačkim i Austrijskim optikama ali ovo što kolega Stojkuki priča imao sam prilike da čujem od drugih koji stvarno imaju bogato iskustvo i nisu opterećeni ni novcem ni prestižom tako da nema razloga da im ne verujem!
Ja lično da danima buljim i kroz jedne i druge optike verovatno ne bi premetio razliku! Ako se nekima zbog ovih upisa Swar ili Kahles ogade neka se odmah meni jave, primami jedan i drugi na poklon a može i za manju novčanu nadoknadu Siroma Grin

chaki
 To sto njegovo oko vidi mozda moje ne vidi i ja ne vidim to sto njemu smeta. Uostalom mene komarci ne doticu a nekoga ubijaju pa je i to stvar za diskusiju. Ne napadam ja stojkukija nego pokusavam da na neki nacin pokazem da ne mozemo da kazemo da ej nesto lose na osnovu jednog utiska jer postoje mnogo faktora koji mogu da uticu na to. I ja sam cuo da S&B dobar mozda i najbolji en od jednog nego od mnogih koji ga imaju ali nijedan lovac nije rekao da je Svarovski los. Jednostavno njihov izbor je bio S&B u tom momentu i to smtram licnom odlukom u poslednjem trenutku. Ja sam sa zatsavom 101 presao 310000km bez generalne a znam ljude koji su je radili na 17000. Da li je zastava toliko losa ili toliko dobra to je pitanje slicno ovome. Pre 25 godina kolega kupi SONY TV i posle nedelju dana mu rikne. placen 2100maraka. Jel Sony los zbog tog jednog slucaja. Ne bih smeo bas da kazem da je tako u to vreme bilo.

Samo si rekao da ti gledas ne bi video razliku. Evo ja ga zovem da pogleda kroz mog KAHLESa posto je iz Bgda pa neka kaze utisak o njemu a do skoro su radjeni maltene pod jednim krovom sa Svarovskim ali opet kazem ne vidim svrhu dugog gledanja kroz optiku vec za takve stvari koristim dvogled

SUMO
 A i tema je Sauer Smile.....

Kolega, samo da se nadovezem.....
- Danas u izradi karabina ima mnogo plastike, legura.... Gledao sam kako R8 ne funkcionise zbog africkog peska....
Zapamtite - vise nikad nece praviti oruzje kao nekad. Celik i samo celik vise nikad. Zasto, to su vec pitanja.
``Futuristicki dizajn`` i ostalo...trajace al`kratko.
Sauer, ZKK, starije Zastave, Sako 75....to je vecno.

Da li ste mozda pucali na krdo svinja u punom trku u brdskom lovistu a Sauer klak,klak.....za 2-3 sekunde...ja jesam. Savrsen karabin.

SUMO
 Nego Caki, da oni kroz optiku ne gledaju moje komsinice na Dunavu, pa im se posle zamuti pogled?Smeko

Podunavac
 Sauer pravi svoje karabine i sa čeličnim i sa aluminijumskim sandukom, po želji kako ko voli. Po mom mišljenju Sauer je trenutno najbolji karabin sa obrtno-čepnim mehanizmom u toj cenovnoj klasi, a kao konkurenta mu vidim samo Weatherby Mark V. Mnogi ne znaju da je Weatherby svoje karabine Mark V sredinom 60-ih godina prošlog veka izrađivao u Nemačkoj fabrici Sauer&Sohn. Blaser R93 i R8 imaju teleskopski zatvarač pravolinijskog rada, pa se u stvari ne bi ni mogli uspoređivati sa Sauer karabinima. Što se tiče karabina sa pravolinijskim zatvaračem pre bi uzeo (kada bi mi to financije dozvoljavale) Merkel RX Helix, nego Blaser. A kao što sam već rekao od teleskopskih zatvarača mi se sviđa jedino Mauser Gehmann M66. Što se tiče optika izbor između Zeiss, Swarovski i S&B bi bio kao izbor između Mercedesa, Audija ili BMW-a. Neko nešta voli, a razlike u kvaliteti su nijanse. Kao i u ceni.Grin Pošto ne mogu da si priuštim ni jedan, onda se sa tim ni ne opterećujem. Meni je sad dilema izbor između Meopte (Artemis) i Bushnella (Elite).
Tri prsta 2Kolce

Vasojevic
 Kolega Podunavac,mislim da bi te zadovoljio i jedan duralyt 2-8...od zeiss-aSmile
Ne pucaj shinko dok im ne vidis beonjaceStari

SUMO
 Kako bi se razocarao sa helixom....al` bolje da cutim

stojkuki
 Principijlo oko optike vise necu da diskutujem. Imate malo i pravo ima tu i kome sta svidja i ko sta ima, ali nacelno pogledajte sta se trosi u teskim uslovima. Tamo retko ima swara. Nije da nema, ali jako retko. Tamo dominira Bender, pa Zeiss, ... Pa leupold, ... Itd

Sto se blasera tice bilo je slucajeva da ne zabravi do kraja i da, istini za volju ne znam kako, dodje do opaljenja i tako kazu pogibije lovaca .... Price li ne, mnogo se cesto cuju.
Weatherby makt V pravljen kod Sauera. I sauer je kao mudar proizvodjac puno naucio jer je to zaista odlicna puska. A onda su seli za sto i uz potrebu vrhunskih materijala napravili konstrukciju koja je danas pored Mausera neprevazidjena kod karabina cene do 10k.
Da, koriste aluminijum, na zahtev, ali koliko imam informacia to je jaaaako retko, jer ta puska nema taj balans ako se sanduk olaksa.
Drugo, aluminijm rade samo u pojedinim kalibrima.
Jednostavno, Sauer 202 i Mauser (i 03 i M 98) su top karabini.
Sako i slicni su dalekomiza iako su i on odlicni.
Blaser, ... Po meni sminka, ali to je opet podvlacim moje misljenje i nepokusavam nikoga da ubedim i preobratim. To je mo stav.
Licno njihov karabin kod mene moze da dodje samo u opciji kiplaua ili dvokuglare, a tu su skupiiiiiii.pa se postavi pitanje moze li neko i to bolje i povoljnije, ... A moze.

Podunavac
 Zadovoljio bi me sigurno Presrean, ali mi cena od preko 800 evrića ne odgovara. Mudrujem neku nabavku iz Kanade ili preko e-bey za Bushnell (Elite 6500) 750$ ili (Elite) 400$ ili kod mene Meoptu (Artemis) oko 600 evra.
Tri prsta 2Kolce

270
 Helix, Blaser, Mauser 03.... a naročito oni sa Alu delovima čista komercijala!
Po meni od veliko serijskih karabina samo Sauer, Steyr, Sakko i Tikka nude sve za novac koji koštaju ostola je ili nedovršeno ili nalickano!

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lovački karabin KARABINI 1791 16.03.2026. 19:03
Lovački karabini češke proizvodnje KARABINI 400 23.02.2025. 19:56
Lovačke priče - stvarni dogadjaji! LOVAČKE PRIČE 877 13.01.2025. 14:39
Lovačko udruženje LOVAČKA UDRUŽENJA 550 11.12.2024. 09:59
Lovačke kobasice od mesa divljači! LOVAČKI RECEPT 40 19.11.2024. 08:36
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 19
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,483
Najnoviji član: ilija021

Poslednje vesti
ИЗВЕШТАЈ СА РЕДОВНЕ И ВАНРЕДНЕ СКУПШТИНЕ ЛОВ...
SVE VIŠE MEDVEDA NA TARI
ОДРЖАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛСЦС
ОТВОРЕН 16. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
ШАКАЛ ВАСА ЈЕ ИМПРЕСИВАН ПЛИВАЧ И МАРАТОНАЦ

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Vojo
· 30.05.2026. 09:29

Pozdrav kolege lovci, da li neko zna dobrog oružara Beograd ili okolina, treba mi zbog moje toz 34, ne radi mi levi indikator zapetosti udarnih igala,hvala, pozdrav?

OfflineAdmin
· 19.11.2025. 12:42

Podunavac Bye

· 17.11.2025. 20:08

Поздрав другари. Дуго ме није било.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

67,101,736 posete www.srbijalov.com