Gospodine DakiNS, ne znam šta da kažem, izvinite što nismo sprečili svaku ekološku katastrofu u Srbiji Šalu na stranu, svako od nas, lovac ili zaštitar bi prijavio slučaj požara i dao sve od sebe da ga spreči.
Gospodinu lali sam napisao dugačak odgovor, ali se iz nekog razloga obrisao, pa ću ponoviti u skraćenoj varjanti.
Sećam se situacije kada je na B92 izrečena ta katastrofalna izjava i DZPPS je reagovalo odmah na više načina uključujući gostovanje našeg člana i zaposlenika PZZP na istoj televiziji (ne znam da li video radi: https://www.faceb...34744620). Pisali smo svim nadležnim i tada smo dobili informaciju da je poruka kako se dotični otrov može raspršivati zapravo pogrešna interpretacija voditelja. Mi smo dali sve od sebe da javnost upozorimo da takva upotreba nije dozvoljena, da promovišemo ekološke mere borbe protiv najezde glodara (očuvanje populacija i staništa njihovih predatora - sova, vetruški, mišara itd) itd. Evo još nekih naših nastupa vezanih za pesticide: http://www.wwf.rs...orao_pao/,http://www.rtv.rs...0477.html,http://www.blic.r...aju-ptice,http://www.blic.r...gavrana... problem je što nadležni organi zakažu po pravilu u ovakvim slučajevima: policija odradi posao, ali stane na sudu - kao, nema dokaza namere trovanja i sl. Ipak, dobra vest je da će zbog opomene Bernske konvencije država morati ozbiljnije da pristupi rešavanju problema trovanja: nadamo se da je to korak napred.
Istina je da ne uspevamo da ispratimo svaki slučaj trovanja. Slažem se da trovanje pčela deluje zastrašujuće. O tome ne znam puno osim što sam preko svoje laboratorije u kojoj radim učestvovao u praćenju populacije divljih oprašivača i što znam da je problem zaštite pčela, osolikih muva, leptira i drugih buba koje oprašuju biljke jedan od najvećih problema životne sredine u Evropi, pa znam da to nisu bezazlene stvari.
Ideja da hemijske i druge industrije vode rat protiv grupa čiji im interesi ne odgovaraju jeste osnovana ali odgovorno i iskreno tvrdim da DZPPS nije ni na koji način (i nikad neće) biti sredstvo u tom ratu. Mi njima nemamo nikakve veze.
Što se tiče oglednih polja: ne znam ko je tačno pisao i na šta je mislio, ali znam da su ogledna polja normalna stvar, imaju ih razni instituti, poljoprivredna gazdinstva, od kojih su neka možda i strana. Pretpostavljam da se na nekima od njih testiraju i pesticidi. Ne poznajem dovoljno zakon o poljoprivredi, pa ne znam da li je to dozvoljeno. Ipak, siguran sam i da ste vi na terenu sreli (ja jesam) tablice sa natpisom "ogledno polje", tako da mi informacija koju je pygmaeus izneo ne deluje previše zlokobno i novo, mada možda nisam pročitao nešto između redova. U svakom slučaju, DZPPS nema nikakve veze ni sa jednom kompanijom koja se bavi poljoprivredom. Što se GMO tiče - lično sam protiv toga, bio sam na protestu protiv Monsanta i potpisao brojne peticije, a u okviru naših predmeta se uče potencijalni negativni efekti GMO. Možda to nije mnogo, ali da li ste vi uradili više?
Istine je da nismo ugasili svaki požar ili sprečili svako trovanje (niti pronašli svaku vabilicu), ali dajemo sve od sebe. Bez namere da prozivam, već više da pokažem veličnu problema, moram da se zapitam šta su lovci uradili povodom toga više od nas? Msilim, vas je 70.000 i imate pravo i obavezu da upravljate sa 80% površine Srbije (jer je to površina lovišta). Kako očekujete da nas 300 zaštitara, koji ne upravljamo ni pedljom Srbije rešimo probleme sa kojima se i vi borite. A samo nam nemojte reći da se ne borimo, jer dajemo sve od sebe.
Na kraju, iako su nam stavovi suprotni, ne bih rekao da su jednostrani. Ponavljam jasno razlikujemo lovce od krivolovaca, i uvažavamo čestite lovce, što ne znači da mislimo da se prepelica i grlica trebaju loviti. Bez ljutnje.
Neće mi biti teško da kopiram upis:
#17 | DakiNS dana 16.08.2015. 21:41
Tvojim komentarom si me ubedio u zlonamernost. Sve što ste ti i Ružić napisali temelji se na pretpostavkama i to zlonamernim. Zašto recimo niste pretpostavili da je lovočuvar vršeći svoju dužnost uklonio vabilice. Nije napisano da je iko došao u lov na tu parcelu, ali ipak je napisano da su svi upleteni u krivolov od lovaca do uprave. Sledeća zlonamerna laž je podatak o krijumčarenju 200 000 ptica sa namernim izostankom navodnog vremenskog perioda za tu količinu jer uglavnom podrazumeva podatak na godišnjem nivou . A zlonamernost celog teksta se vidi iz upotrebe apostrofiranih teških reči kao što je pokolj i slično , što smo se uverili i iz prethodnih članaka.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Volim kad rasprava teče ovako konstruktivno, to je dobro i za zaštitare i za lovce.
Malo kontraargumenata i podpitanja za tvoje stavove, Dimitrije:
- ja sam pomenuo dve izjave sa TV B92; za jednu (razbacivanje rodenticida) si pojasnio da ste reagovali i vi zaštitari, pa sam vam ja kao lovac zahvalan na zajedničkoj akciji koja je, podsetiću te, potekla upravo odavde sa Srbijalov portala, prvi smo dreknuli na takvu budalaštinu. Ali ni reč nisi rekao o drugom incidentu kada je ratarima savetovano da koriste total sa glifosatom? Propustio si da reaguješ, ili ne bi da reaguješ? Hemijska industrija je verovatno u pitanju?
- čuo si za problem sa pčelama, ali niste reagovali. Zašto? Opet otrovi u verovatno hemija u pitanju, i opet izostanak reakcije?A baš se radi o hrani koju jede grlica koju tako zdušno bi da štitite! Čudno!?
- još čudnije mi je da ti kao akademski obrazovan gradjanin i ako sam dobro shvatio doktorand nisi upoznat sa činjenicom da stranci ne mogu po našem zakonu biti vlasnici obradive zemlje! Čini mi se čak i da znaš ko je osoba koja se predstavlja kao 'pygmaeus'... A još više me čudi tvoj stav da smatraš (izvini ako poogrešno razumem) da su ogledna polja u Srbiji na kojima stranci testiraju pesticide 'normalna stvar'!!! Pa što ih ne testiraju kod sebe na njivama u svojim državama? Ili u svojim baštama i baštama onih kojima je normalno da mu neki Hans, Swen, Djovani ili Žorž ili ko već razbacuje neispitane otrovčine čisto da bi video šta će da se desi IN VIVO? Ko to sme da dozvoljava u ovoj državi da se neka strana hemijska kompanija ili koncern bavi eksperimentima nad florom, faunom i na kraju i indirektno i nad gradjanima Srbije? Ili taj što se predstavio kao pygmaeus lupa kao otvoren prozor, ili mu je izletelo nešto što nije trebalo? Izvini, ali meni ne da nije normalno da stranci ovde eksperimentišu, nego mi je odvratno! Tebi ne deluje 'previše zlokobno i novo'? Super, deluje samo malo zlokobno, a ja na osnovu tih reči shvatam da je i tebi poznato gde to stranci eksperimentišu sa hemijom po Srbiji? Tako su malo pre 15 godina eksperimentisali i sa osiromašenim uranijumom po Srbiji...Pokušavam da ne pišem emotivno, ali mi opet izleti, izvinjavam se što kvarim atmosferu.
- zamolio sam te da korektno ovde navedeš stepene ugroženosti nekih lovnih vrsta ptica, šta znači koja oznaka i kakve mere po medjunarodnim konvencijama zahteva, kada je za neku vrstu u pitanju recimo oznaka 'vulnerable' (ranjiva)?
Idemo na osnovni problem: ti smatraš da 70.000 lovaca treba lišiti prava na lov koji u vrlo malom procentu utiče na ugroženost neke vrste?I opravdavaš način i aktivnosti koje Ružić&co preduzimaju i na terenu i medijski, kada unapred bez dokaza optuže i oblate lovce, na osnovu svojih PRETPOSTAVKI? Ne zaboravi samo da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno... Najlakše je nekog provući kroz medijsko blato, šta koga briga kako će se taj posle prati? E pa nije i neće biti više tako!
Ja smatram da je to sa zabranom lova grlice i prepelice potpuno bezveze i kontraproduktivno iz još jednog do sada nepomenutog razloga, evo zašto: ako nema lovaca u lovištu, za vrlo kratko vreme krupnija divljač u tom lovištu se desetkuje od strane lovokradica, jer su lovci najbolji čuvari lovišta! Kad ima lovaca u ataru, lopuže su kod kuće, i obrnuto. Da nećete možda vas 300 zaštitara da sačuvate srneću divljač u vreme parenja? Uskoro kreće i rika jelena, hoćete li vi da pazite da ih ne umlate lopuže? Neee, vi ćete da čučite u kukuruzu celu noć, i da vodite novinara (kakva ideja!)sa sobom da bi dao što bombastičniji naslov kojim oblati lovce koji su lovili sa urednom dozvolom i odstrelili 10 prepelica, ili da oblatite onog čestitog lovočuvara koji je samo radio svoj posao i uklonio nezakonita sredstva-vabilice!? Ili ćete da bežite po ataru kada lovci zateknu sumnjiva vozila koja špartaju po lovištu?
Ponavljam ti, prijatelju Dimitrije, na pogrešnu metu pucate! Nisu lov i lovci problem, ali mogu da budu deo rešenja samo kada bi tim istim lovcima vi zaštitari i razni ljubitelji životinja (kojima je jako žao sirotih gladnih kuca koje po lovištu kolju srne i lanad, a po gradovima ujedaju ljude) ukazali barem osnovno poštovanje prema trudu i naporima lovaca, bez generalizovanja i blaćenja svih nas! Napišite i objavite javno da je lovac X.Y. uhvaćen i osudjen za krivolov, evo čvrsto ti obećavam da će to biti na naslovnoj strani Srbijalov portala! I već je bilo da smo objavljivali takve stvari... Ali nemojte vi sebi davati za pravo da unapred nekom sudite i prišivate etiketu krivolovca ili izvršioca nekakvih masakra ili pomora ptica - to je kao prvo nevaspitano i nekulturno, a kao drugo može biti i kažnjivo!
Prošle godine ste uradili šta ste uradili, ove godine ste hteli ponovo, ali veruj mi da su lovci sad, koliko ja mogu da procenim, vrlo, vrlo ljuti, i da će svaku pojavu kretanja sumnjivih vozila i sumnjivih ljudi po lovištu prijavljivati nadležnim organima, pa vi objašnjavajte posle šta ste radili sa IC kamerama i IC durbinima noću u lovištu... Jeste li vi ornitolozi ili se igrate Džemsa Bonda po atarima jureći, prateći i neovlašćeno snimajući ljude, i zašto to radite? Šta hoćete da dokažete uopšte? Da ima krivolovaca? Ima ih, to svi znamo! I da zbog šačice krivolovaca zabranite lov desetinama hiljada ljudi? Pa daj bre stavi prst na čelo!
Neću više da pišem, pao sam u vatru jer ne mogu da verujem da neko od drveća ne vidi šumu.
Lalo hajde molim te podseti me gde se grlice gnezde? Da li na zemlji , ili u žitu ili detelini? Da nije možda u trsci ? Ako su mislile da se gnezde na drvetu grdno su pogrešile , neimaština i tajFuni isekli remize , što zbog ogreva a još više zbog nekoliko ari više obradive zemlje. Ili neka preskoče sex , ili menjaju stanište , ili da konačno nauče da prave gnezda na oranju. Eh zaboravih dalekovode. Ali se zeznuh pa zaboravih da se tajFuni ne smeju pominjati , pa oni sa hemijskim industrijama i finansiraju projekte , sve liju krokodilske suze za grlicama i prepelicama.
Dimitrije - zastitaru,
Evo ovako:
1) Na ovakvom lovackom forumu moze da pise svako ko se registruje, pa i vi zastitari, sto je naravno demokratski, sa nase strane? - za razliku od vasih FB stranica i ostalih web stranica koje su strogo cenzurisane, tj samo jedan pise i postavlja slike, ostali udaraju lajkove?
2) To sto vi radite prelazi sve granice bezobrazluka! Jer u prici Vaseg Prijesednika u jednom od Tv nastupa izreceno je toliko gluposti a spomenucu samo jednu- lovcima je dat velik obim posla/misleci na cuvanje lovista?/cuj molim te za nas 70.000 je puno a sta je onda za vas 300?!
3) evo jednog odlicnog primera: u mokrinu ste dobili na cuvanje staniste velike droplje? Onomad dok se redovno lovilo bilo je oko 35 pari ptica, danas ih ima nekoliko pari? Ako neznas zasto ja cu ti objasniti- zabranili ste lov u tom delu, i onda su vam lisice, sakali i svinje godinama jeli jaja droplji, prirastaj 0! Da zlo bude vece u tom delu rezervata bila je i jedna bagremova suma koji su lovci nekad posumili na 2 hektara, kad ste vi dosli morali su lovci dugigajenu sumu da poseku i povade panjeve pa cak i prpu da sklone! KATASTROFA!!!!!!
4) Lovci se finansiraju iz clanarina i lovnog turizma?
Nas izvor finansiranja je jasan ko dan, a Vas? Ko to finansira vas rad, nemoj samo reci da se finansirate iz predpristupnih fondova i projekata? Zamisli Jevropu koja finansira vas iz fondova da vatate krivolovce????Gluposti!
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Vezano za Mokrin i lovište u Mokrinu: prilično sam dobro upoznat sa situacijom tamo, a moji dobri drugari odatle su nedavno i osnovali Udruženje za zaštitu velike droplje. Ne znam da li ste iz tog lovišta, ali izneli ste nekoliko neistina, pa ću pokušati da objasnim u nadai da se radi o lapsusu, a ne o namernom izvrtanju činjenica. U bilo kojem izvoru informacija možete pronaći da je LU Perjanica upravljač rezervata "Pašnjaci velike droplje". Rezervat nikada nije ni imao drugog upravljača. Entuzijasti iz tog udruženja su i pokrenuli inicijativu da se taj rezervat osnuje. Istina je da je od otprilike 1990-tih popolacija droplje opala sa oko 30 na svega 10 ptica, a o razlozima svi nagađaju (o tome može da se otvori cela tema). U međuvremenu je rezervat proširen, no ni to nije donelo poboljšanje. U rezervatu lov nikada nije zabranjen - zabranjeno je loviti samo u određeni delovima rezervata i to u određenom periodu. Takve uslove doneo je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode o čemu je odlučio kordinator a to područje. U jednom momentu, pre nekoliko godina, LU Perjanica se odreklo upravljanja rezervatom, jer je to bio samo trošak, tužili su se i sudili sa lokalnim stočarima, korisnicima trave i sl, čega im je verovatno bilo preko glave. Dakle, lovci su ostavili rezervat sa najređom pticom Srbije nečuva na nekoliko meseci. Tada je formirano Udruženje za zaštitu velike droplje, koje je osnovalo nekoliko mladih ljudi orjentisanih ka zaštiti iz tog kraja. Jedna od ideja bila je dobiju upravljanje rezervatom. Tada je LU Perjanica ponovo počelo da se brine o rezervatu (pretpostavljam u strhu da neko drugi ne bi postao upravljač iako nikada nije bilo govora o tome da lovci neće biti korisnici prostora - niko im nikada ne bi potpuno zabranio lov u rezervatu), i zbog odluke PZZP i Pok.Sekretarijata još brinu o rezervatu i dan danas. Upoznao sam više lovaca iz Mokrina, uključujući i neke bivše i sadašnje čuvare (bio sam tamo jednom na brojanju droplje i više puta radi istraživanja tekunica - uvek sa čuvarima) i zaista su bili dobri domaćini. Ipak, na zaštiti droplje, njenih staništa i drugih vrsta u rezervatu se može učiniti jako mnogo, a stiče se utisak da lovci malo "pasivno" doživljavaju svoju ulogu u toj zaštiti. Ipak, važno je da je rezervatom uvek gazdovalo samo LU "Perjanica", DZPPS nikada. Ima jako dobrih primera gde su lovci zaista lepo sačuvali i prirodu koju direktno ne koriste (skidam kapu), kao što je npr specijalni rezervat "Slano kopovo" gde je zaštita takođe pomognuta iz stranih fondova.
Napisao sam kako se finansiramo. Na vama je da verujete ili neverujete, tu zaista ne mogu više da uradim.
Slobodno možete da vidite sve na našoj facebook stranici, a komentari koji su vulgarni, preteći i sl se brišu na svakom forumu, pa i ovom. Ako želite, mogu da kopiram neke od komentara koje nam lovci ostavljaju, pa ćete videti šta se sve tu piše...
Za razliku od poslanika Nenada Čanka, koji je položio lovački ispit i kojeg to nije sprečilo da u skupštini i na TV Pink iznese gomilu gluposti poput one da se grlice gnezde u Africi (?!) gde im pale gnezda(!?!?!?), što niko od lovaca nije osudio samo zbog toga što je gospodin Čanak stao protiv zabrane lova na grlicu, znamo da se grlica gnezdi na drveću i visokim žbunovima, kao i svako ko u ataru provede neko vreme u proleće i leto. Kao što sam napisao u jednom od prethodnih mailova, grlica je najviše stradala u Vojvodini, gde su, između ostalog, nestali zabrani, vetrozaštitini pojasevi, šumarci i sl. Na takav problem smo oduvek upozoravali, a grlica je samo jedna od vrsta koja je zbog toga propala - neki od najdrastičnijih primera su gačac (crno na belo - populacija opala 3 puta u odnosu na pre 30 godina - prebrojali smo ih "u glavu" u Bačkoj i Banatu), siva vetruška, modrovrana, orao krstaš i druge. Slažem se da je to veliki problem, naši članovi su uvek prijavljivali slučajeve nelegalnog sečenja drveća, seče drveća u toku gnezdeće sezone itd. Iz petinih žila se trudimo da sa što više argumenata zaštitimo preostale slatine, pašnjake, šumarke itd u Vojvodini (i šire u Srbiji, ali Vojvodina je zbog malo preostalih prirodnih staništa poseban problem). Pretpostavljam da su neki od vas čuli za ekološku mrežu - mi smo jedan od izvora podataka za takve stavi...Ekološka mreža je jedan od načina za ograničavanje moći tajkuna i ostalih koji misle da mogu da rade šta hoće.
... Kao što sam napisao u jednom od prethodnih mailova, grlica je najviše stradala u Vojvodini, gde su, između ostalog, nestali zabrani, vetrozaštitini pojasevi, šumarci i sl. Na takav problem smo oduvek upozoravali, a grlica je samo jedna od vrsta koja je zbog toga propala ...
Potpisujem ovu rečenicu, samo postavljam pitanje: osim što ste upozoravali, zašto niste umesto jurcanja po lovištima izveli neke akcije sadnje remiza?!? Ili da ste u Upravi za šume umesto insistiranja na zabrani lova, pokrenuli inicijativu široke akcije sadnje remiza i vetrozaštitnih pojaseva? Hajde pokrenite to, a ne zabrane! Ako nekom zabraniš da lovi, znaš kad će da uzme ašov i da ide u lovište na radnu akciju?
Ako malo prolistaš forum i vesti sa naslovne strane naći ćeš, upravo lovci su to radili - imali su, imaju i imaće akcije sadnje! Ali džaba mi sadimo, kad motorka brže obara, a teška mehanizacija zaorava i kosine kanala, sve zarad jednog reda kukuruza više! Ako nešto divljači i pretekne u onom što je ostalo od remiza po lovištima, tu je hemija da dokusuri. Rešenje - zabrana lova?!?
Slažemo se u stavovima da su gomile prijava za paljevine po lovištima i bespravnu seču ostale nerešene, jer uvek ili bude N.N. počinilac, ili nema dokaza. To su zakoni i sudstvo u Srbiji. Rešenje je po vama zabraniti lov, pa onda mogu gospoda da pale i seku do mile volje?
Rešenje svih problema sa smanjenjem populacije svih vrsta divljači (ne samo ptica) po vama zaštitarima je zabrana lova? Ne razmišljate dobro. Nikako ne razmišljate dobro! I ne poznajete uopšte gomilu problema sa kojima se lovci i lovačke organizacije susreću u svom radu i u gazdovanju lovištima, sa kakvim galimatijasom propisa se bakću (npr. problem šteta od divljači, lovokradja...), i sa kakvim sve teškoćama (materjialnim, finansijskim, itd...) funkcionišu da bi nekako održali barem ovaj nivo fonda divljači. Ali zato jako glasno i vrlo kontraproduktivno svojim medijskim nastupima i svojim nekim (nezakonitim?) aktivnostima po lovištima otežavate lovcima da očuvaju barem ovaj postojeći fond divljači, koji ne čine samo ptice selice, koje vi potencirate! Nego nam na sve to još u javnosti preko medija natovarite imidž ubica životinja, nekakvih polupijanih uglavnom krivolovaca, švercera ptica, organizatora kriminalnih aktivnosti po atarima... Čitaj komentare na članke po medijima na internetu, pa vidi kako nas lovce sve 'časte' čitaoci, oni koji poveruju kojekakvim budalaštinama i izmišljotinama od podataka koje javno izgovori R.M. i njemu slični, bez dokaza! Zar niste vi iz DZPPS dostavili TV Vojvodini podatak da se u Srbiji godišnje U KRIVOLOVU ubije (tako je rečeno - ubije) izmedju 125.000 i 170.000 ptica?!? Zar nije M.R. izjavio u kameru da je u Srbiji SVEOPŠTI KRIVOLOV? Gde je dokaz za tvrdnju da je 200.000 ljudi u Srbiji podržalo vašu akciju brige o grlici, tako što će se potpuno zabraniti lov? Gde su dokazi za tvrdnju da se u lovstvu Srbije radi o ORGANIZOVANOM KRIMINALU, i da se još veći broj od pomenutih 170.000 ptica iznese iz Srbije zamrznuto? Dokaz? NEMA! Ali ima etiketiranje i vredjanje cele jedne grupe ljudi gradjana Srbije, lovaca, paušalno! I onda se taj izmišljeni šverc za koji on kaže da postoji uporedi i izjednači sa švercom droge, ljudi... I to lepo odslušaju gradjani neupućeni u problem, koji veruju svemu što se na TV kanalu izgovori, i onda odoše lovci u majčinu, džaba posle pričati bilo šta! Milan Ružić, da razmišlja hladne glave, posle ovakvih izjava bi uputio javno izvinjenje lovcima koje je ovako javno ocrnio! Ili da se izvine, ili da pruži dokaze za svoje tvrdnje koje je javno izrekao! Evo ja se lično osećam veoma uvredjenim kao član lovačke organizacije i pojedinac akter u lovstvu Srbije, jer smatram da sam kao član LU, LSV i LSS od strane M.R. indirektno optužen da sam član organizovane kriminalne grupe?!?
Govori dotični da se svake godine zapleni na nekim drugim granicama (Hrvatska, Slovenija...) mnogo kamiona sa pticama, koje su iz Srbije, dok naša carina nema takvih uspeha - Milan Ružić ima valjda vidovite moći, pa zna gde je šta odstreljeno kad se nadje u nekom kamionu npr. na italijanskoj granici!!! Milan Ružić ili Milan Tarot? Taj čovek bi za ovo što je izgovorio u onih desetak minuta na TV u svakoj normalnoj zemlji bio pozvan od strane nadležnih organa da podnese dokaze za svoja saznanja i tvrdnje, a za neke stvari bi mogao i morao debelo da odgovara, jer je javno preko medija tvrdio sve i svašta. Da je neki moj prijatelj ovako bez dokaza pričao na TV, kao što je M.R. radio, ja bih tom mom prijatelju drugarski savetovao barem dve stvari: prva, da potraži dobrog lekara specijalistu psihoterapeuta, i drugo, da potraži dobrog advokata u slučaju da mu počnu stizati tužbe i pozivi od organa pravosudja.
Jedna stvar je kada Dimitrije_zaštitar ovde iznese svoje mišljenje o tome da li treba ili ne treba zabraniti lov - svako ima pravo na svoje mišljenje, to treba poštovati, treba saslušati argumente koje čovek ima, možda naučimo nešto što ne znamo, pa tek onda reagovati. Ali iznositi tvrdnje i uvrede za nekog drugog bez ikakvog dokaza, eeee to neće da može, jer se to rešava na nekom drugom mestu, a ne na TV, internet portalima ili na FB. U normalnim državama kakvu mi svi valjda želimo da imamo?
Oko finansiranja akcija zaštitara, poštovani Dimitrije: napisao si da se finansirate donacijama? Od koga, koliko (nepristojno pitanje sa moje strane)? Svi znamo da nema 'besplatnog ručka', odrasli smo ljudi i ne verujemo u bajke, onaj koji daje uvek nešto i očekuje za uzvrat. Takodje svi znamo da vozikanje po atarima i odlazak do nekog lovišta košta, košta i hrana na terenu, i svi drugi troškovi... Gde su ti altruisti koji daju pare i sredstva tek onako, žao im zaštitara da se muče, pa da pomognu ljudima malo, po neka IC kamera, neka para da im se nadje za trošak. Deda Mraz postoji?
Kako se niko ne zezne pa da recimo mom LU dodeli/uplati neku donaciju? Ili nekom drugom LU - ja stvarno ne znam da je neko od lovačkih organizacija dobijao donacije na osnovu kojih funkcioniše! Ali su zato članarine sve veće, lov sve skuplji - eto gde je problem, nemamo mi lovci donacija! Umesto u lov na prepelice, 'ajd svi na juriš u lov na donatore! Pa da doniramo zaštitarima umesto IC uredjaja i džipova po jednu lopatu i ašov, da sade remize i vetrozaštitne pojaseve. Ako za grlicu brine 200.000 ljudi kako tvrdi M.R., svako po jedno drvce nek zasadi, začas ćemo pošumiti Vojvodinu, a onda eto za par godina i grlica i sve ostale divljači na pretek! Samo ima tu jedan mali problem: lako je slikati se sa natpisom 'ja brinem...' i okačiti to na FB, malo je teže kopati!
Ako neko javno preko TV tvrdi da se u lovstvu Srbije radi o ORGANIZOVANOM KRIMINALU, i da je u lovstvu Srbije SVEOPŠTI KRIVOLOV (dakle, sve sama krivična dela), onda je onaj koji to tvrdi DUŽAN po zakonu da o takvim saznanjima i o dokazima obavesti tužilaštvo za organizovani kriminal, ili nadležno javno tužilaštvo, ili organe MUP.
Ukoliko onaj koji javno iznese takve tvrdnje a ne obavesti nadležne organe o svojim saznanjima i dokazima ako ih uopšte ima, takodje čini krivično delo NEPRIJAVLJIVANJA!
Ili su iznete tvrdnje najobičnija prazna priča bez pokrića, uvreda, kleveta?!?
Dakle? Ili neko priča 'na prazno' bez dokaza, ili ne prijavljuje saznanja o krivičnim delima, a naročito saznanja o organizovanom kriminalu.
Dobrog prijatelja imaš, Dimitrije_zaštitaru. Jes' malo nepromišljen i neoprezan u izjavama, možda voli čovek da radi u korist svoje štete? Voli da se eksponira malo, pa izjavi ponešto što baš i ne bi smeo, a ona TV voditeljka umesto da ga opomene šta priča uživo u emisiji, ne reaguje!?
Kažu ljudi da su sudski troškovi umeju da budu poprilični, pa pre nego što M.R. nastavi da radi ovo što je do sada radio, ne bi bilo loše da se malo raspita o tome.
Možda nije sve tako loše, valjda ima potencijal da se M.R. popravi, a napeta situacija smiri jednim javnim izvinjenjem lovcima u istoj emisiji i u istom terminu?
Prvo bih poželeo dobrodošlicu Dimitriju i zahvalio bih mu se na prisustvu i pisanju ovde. To je velika hrabrost i veliki korak ka nekom poboljšanju odnosa između nas lovaca i vas zaštitara i svaka čast na tome!
Za neke široke teme nisam dovoljno stručan, starije kolege već pišu i pisaće o tome. Imam par pitanja i zamerki. Kao što možda već znaš, pisao sam i prozivao konkretno vas iz DZPPS, jer su tvoje kolege administratori znali moj niknejm odavde, tamo na vašoj zvaničnoj stranici na FB-u.
Vidiš druže, ja sam tamo banovan. Nijednom nisam uvredio, lagao, pozivao na nasilje, bio nekulturnan, itd... Pitao sam zašto nije bilo reči o Šumskim šljukama, to su takođe ptice koje su u jako sličnoj situaciji kao i grlice. Jedan broj se gnezdi kod nas, a love se ptice u preletu. Neko od administratora je izneo neistinu i rekao da se na našim prostorima gnezdi preko 40 vrsta šljuka. Na to sam odgovorio da ću ovaj komentar da zabeležim i prosledim na druge društvene mreže. Nakon toga, momentalno su komentari obrisani, a ja banovan. Zašto?
Čovek po imenu Nikola Nikolić je pre nekoliko nedelja, na moj nagovor, prosledio komentar sa određenim pitanjima, bez ikakvih uvreda i sasvim ljubazno i kulturno. Umesto odgovora, čovek je takođe banovan, a komentari su obrisani. Zašto?
Još bih samo jedno pitao. Pošto stalno potencirate da se lovci trebaju boriti protiv krivolova, ja imam pitanje, vođen onom starom da u svakom žitu ima kukolja. Šta ćemo sa lažnim zaštitarima koji su u toj priči samo da bi se dokopali kog evra više? Na koji način se vi borite protiv takvih osoba?
Hvala unapred!
''Kao ptica koja jebez krila, Srbija bibez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
Dimitrije , nisam ja nikakav gospodin , nego prosečan čovek, prosečan lovac i prosečan strelac , a na forumu smo kolege. Mislim da sam po dosadašnjim tvojim upisima stekao dobru sliku o tebi . Školovan ,pametan , u usponu, kulturan ,strpljiv i uporan. Samo ti još nedostaje malo iskvarenosti i više samostalnosti , ali to je verovatno neki kompromis. Za razliku od tebe tvoj kolega nema nimalo sličnosti sa tobom , nego upravo suprotno , što ti imaš on nema ili ti nemaš on ima i viška. Cenim podatke koje iznosiš jer se temelje na iskustvu i znanju, ali da bi imao potpuniju sliku moraš da (iako vidim i da pokušavaš) vidiš i drugu stranu medalje. Da te interesuju i ostali segmenti kako tvog tako i naših udruženja. Razumem da ti je "onaj" kolega , ali mislim i da on lično to ne zaslužuje, jer po dosadašnjim njegovim istupima sam zaključio da nije dovoljno kvalitetan čovek da bi se ti sa njim družio. Nečija kvarnost se uočava iz celokupne slike ponašanja. Mnogo sam prošao svega i svačega u životu pa sam poprilično naučio i da procenjujem ljude. Verujem da na vašim stranicama se pojavi gomila nepromišljenih i frustriranih ljudi koji loše i brzopleto reaguju , ali sam isto tako i siguran da se pojavljuju umereni i staloženi , čiji se komentari bez obrazloženja brišu. Briše se sve što po "nečijoj" proceni škodi imidžu "njega" i "njegovih interesa" A ti malo istraži i verujem da će te neke stvari iznenaditi , posebno sa finansijske strane. I još bih te zamolio da budeš manje selektivan u odgovorima , jer stičem utisak da odgovaraš samo na ona pitanja koja su u tvom interesu . Što se tiče uništavanja remiza proteklih godina , radiš na takvom mestu da sam siguran da si u mogućnosti da na Šumarskom fakultetu pribaviš , bilo karte ili snimke Vojvodine od pre tridesetak godina gde su prikazane površine i raspored remiza. Još je Marija Terezija naredila sadnju vetrozaštitnih šumaraka , ili remiza koji sprečavaju vetrovima da odose plodan sloj površinskog zemljišta. Iste te remize povlače višak vode pa u kišnim godinama nećemo ličiti na Finsku a u sušnim na Saharu jer drveće isto tako sprečava isušivanje tla .Ogoljavanjem njiva gubimo mnogo što skorojevićima nije poznato , njima je bitno samo da u što kraćem roku izvuku što veći profit , a što će posle njih ostati pustinja nije im bitno , preseliće se negde drugde. Pišem ovo što kao učena glava sigurno znaš koliko je značenje remiza , kako za poljoprivredu tako i za ornitologe , a i za lovce. Opet ću da pomenem i hemiju koju vi isto zapostavljate , a koja je uz uništavanje remiza , promenu klime glavni krivac za nestanak mnogih vrsta ptica. Još do sada nisam dobio odgovor na tri puta postavljena pitanja.
Dimitrije...malo smo nas dvojica žešće počeli (tj.ja lično),posle znaš šta je bilo...to je zbog moje frustracije, al nezameri...
Na svako pitanje ili argument nas lovaca daješ diplomatski odgovor.... Shvati činjenicu da se koristite prljavim načinom ostvarivanja svog cilja oko zabrane lova, a lepo su ti ovde sve objasnili u vezi toga...
Tvoje mišljenje je da treba zabraniti lov na prepelice jer je tobože ugrožena, a moje mišljenje je da je ima sve više i više i da je treba loviti,i šta ćemo sad???
I još samo ovo,svaku tvoju rečenicu dosada napisanu možemo osporiti nekoliko puta koliko nisi u pravu....
To neznači da DZZP netreba da postoji već naprotiv,radite vi dobre stvari al manite se prljavih igara,jer vi osporavate i omaložavate naš trud žaštite divljači a to me MNOGO BOLI?!!!!!
davorcalic kaže:
Dimitrije...malo smo nas dvojica žešće počeli (tj.ja lično),posle znaš šta je bilo...to je zbog moje frustracije, al nezameri...
Na svako pitanje ili argument nas lovaca daješ diplomatski odgovor.... Shvati činjenicu da se koristite prljavim načinom ostvarivanja svog cilja oko zabrane lova, a lepo su ti ovde sve objasnili u vezi toga...
Tvoje mišljenje je da treba zabraniti lov na prepelice jer je tobože ugrožena, a moje mišljenje je da je ima sve više i više i da je treba loviti,i šta ćemo sad???
I još samo ovo,svaku tvoju rečenicu dosada napisanu možemo osporiti nekoliko puta koliko nisi u pravu....
To neznači da DZZP netreba da postoji već naprotiv,radite vi dobre stvari al manite se prljavih igara,jer vi osporavate i omaložavate naš trud žaštite divljači a to me MNOGO BOLI?!!!!!
Dimitrije_zaštitaru, ajde da ne pišemo o uopštenim stvarima , nego da se malo posvetimo konkretnim uzrocima “vašeg/našeg “ problema , kako bi došli do nacrta predloga adekvatnog rešenja evidentnog problema?
Mislim da se mogu složiti sa tvojom pretpostavkom da je brojonost prepelica i grlica možda manja od brojnosti koja bi trebala postojati danas, 2015 godine, po osnovu naučnih radova koji su plaćeni sredstvima LSS-a , tamo neke 1994-te godine, i da bi ove divljači bilo mnogo više da je danas mnogo manje “glifosala” i sličnih hemijskih sredstava u upotrebi , ali i ga, ko sme stati na crtu proizvođačima hemije sa onolikim fondom za borbu protiv organizacija kao što je tvoja, kad tamo postoje neki jadni, bedni i razjedinjeni lovci Srbije?
Ja sam svojim prethodnim upisom hteo da pozovem članove foruma i lovce Srbije koji to nisu ali redovno čitaju “Srbijalov”, da razmisle o iskrenošču tvojih i motiva članova organizacije kojoj pripadaš, na navodnoj brizi oko zaštite pomenute pernate divljači i iz tog razloga sam onako posredno pokušao da ti postavim sledeća pitanja:
- kolika ti je mesečna plata i iz kojih izvora finansiranja se ista isplaćuje ?
- ako se tvoja mesečna plata finansira iz nekog projetka EU ili EU organizacije, kako se taj projekat naziva?
- da li si spreman da javno prikažeš strutkuru troškova projekta iz kojeg se isplaćuje tvoja mesečna plata ili dodatak na tvoju mesečnu platu?
Mislim d a ću, ako je potrebno, prikazati strukturu troškova jedno 5-6 projekta EU ili fondova EU, iz kojih se nesumnjivo može utvrditi pravilo da 50% ukupne vrednosti projekta uvek pada na troškove menadžera (minimum 20% na strane menadžere koji se ne libe da pljačkaju po Srbiji, svesni da ovde ima zakona koji se ne primenjuju jer nam je sudskvo takvo kakvo jeste i koje će takvo biti dokle god ovo naše Srpsko društvo ponovo ne uvede smrtnu kaznu za najveće društvene štetočine,) a preostalih 30% skoro po pravilu uvek otpada na troškove ostalih domaćuh menadžera i izvršioca projekta!?
Veruj mi Dimitrije_zaštitaru da ti ne zameram aktivnosti koje činiš a na koje si verovatno objektivno prinuđen, zbog nemogućnosti našeg društva da te kao stručno lice zaposli u javnom sektoru gde bi primao mesečnu platu bez odgovora zašto a kako bi sebi i svojoj porodici mogao da priuštiš elementarnu egzistenicju, nego si eto, zbog te nužne egzistencije, prinuđen da činiš nešto, čega si svestan da nije primereno i potrebno Srbiji, rizikujući da možda u nekom budućem periodu budeš proglašen odgovornim za nešto što i nisi hteo da činiš!?
Evo, prihvatam da ja grešim, ako nas upoznaš ko si, šta si i da li ovo što činiš, radiš isključivo zbog ljubavi prema pticama ili se radi o dobrim mesečnim materijalnim primanjima? Ako ti nije teško, molim te da nas o tome upoznaš, kao i sa primanjima tvojih prijatelja iz iste organizacije a naročito prvog među vama jednakima.
Svako dobro!
PS: Nešto razmišljam da bi zbog vaših nesumnijvih i nadasve, osnovanih i opravdanih aktivnosti, trebalo predložiti izmene i dopune postojećeg ZODIL-a i to po hitnom potupku, na način da se napravi razlika između prava uzgoja i lova divljači na jednoj strani i zaštite divljči na drugoj strani, tako što bi i Vi kao i MI stekli obavezu plaćanja doprinosa “ glavnom” subjektu gazodvanja lovištima Srbije, tj. LSS-u, u iznosu od 200 dinara godišnje po članu udruženja? I u ovom slučaju ćete biti na dobitku jer Vaša udruženja nemaju više od 5. članova, što znači da bi bili u obavezi da LSS-u, za pravo zaštite divljači u “njihovom” lovišu, platite ne više od 1000 dinara godišnje, za razliku od mog lovačkog udruženja koje navedenom parazitu za kobajagi pravo gazdovanja, treba isplatiti 100.000 dinara za to isto i još kobajagi pravo uzgoja i lova divaljači
Evo još jednog primera neprofesionalnog izveštavanja i senzacionalističkog pisanja. Sad su lovci, prema vesti sa TV Vojvodina, navodno krenuli naoružani da prete protivnicima krivolova?!? Nasov teksta je 'Krivolov na prepelice na severu Bačke', a u tekstu nema ni pomena da je neko lovio pod vabilicama! Evo link za vest:
Navodi bez dokaza, bez imena ili inicijala, bez činjenica, bez izjava svedoka, bez izjava predstavnika lovačkog udruženja, bez reči o tome šta je uradjeno sa nadjenim vabilicama, da li je obavešten nadležni lovni inspektor ili policija, tekst bez epiloga i činjenica!
Jedina činjenica je da su zaštitari navodno pronašli 6 vabilica u ataru, a sve ostalo je samo uopšteni senzacionalistički tekst sa očiglednom namerom da lovce prikaže u što gorem svetlu! I još upetljavate u ceo vaš cirkus i ino turiste?!?
Ko to postavlja tolike vabilice? Da li je moguće da ih neko podmeće, i sa kojim ciljem?
Da li, Dimitrije, ti smatraš da je ovakav način izveštavanja i punjenja medijskog prostora od strane DZPPS u redu prema lovcima? Gde su bre činjenice i dokazi? Stvarno nema smisla ovo što radite, gospodo novinari (sa i bez navodnika), i gospodo zaštitari predvodjeni Milanom Ružićem. Zaista nema smisla!
Imena i dokaze o nekom krivolovu, pa možemo dalje da pričamo!
Da sam ja na mestu lovačkih funkcionera, za svaki tekst koji neki medij objavi u ovom stilu (bez dokaza i činjenica, a sa kvalifikacijama) bih lepo angažovao advokata i tužio za povredu ugleda lovačke organizacije i onog ko ovakve vesti bez dokaza fabrikuje, i onog koji takve vesti objavljuje na ovakav način!
Dade mi Lalo ideju kako puniti lovačku kasu. A donatori bi mogli biti zeleni kao i RTV. Ionako novci nisu njihovi niti zarađeni pa bi se i lovci mogli pohvaliti "stranim donacijama".
Zanimljivo da potpuno isti tekst pod istim naslovom koji je objavila TV Vojvodina donosi opet Blic - jasno je da je tekst članka sastavila ista osoba, i da su redakcije i urednici TV Vojvodine i Blica komotno objavili nešto što je NEKO napisao, ne vodeći dovoljno računa o tome šta i kako se piše.
Baš se pitam ko bi mogao biti taj NEKO?
Izgleda da se DZPPS plasirao u ove dve redakcije (TV Vojvodina i Blic), i da preko njih plasiraju svoje tekstove. I drugi mediji počinju da objavljuju isti ovaj tekst, počev od RTS, pa sajt vesti.rs, pa sajt krstarica, pa sajt naslovi.net - ovo već počinje da liči na pravu hajku na lovce!!!
Nisam primetio da je Blic objavio onu ispravku što im je LD Sirig uputilo povodom teksta pod naslovom 'Lovočuvar dozvolio pomor zaštićenih ptica', ali zato uredno objave svaki tekst koji napiše NEKO!
Gde se Dimitrije zaštitar izgubio, voleo bih da pročitam njegov komentar na sve ovo? Ili bilo čiji komentar u kojem će da neko pokuša da iznese argumente i dokaze za navode iz ovog teksta!
Od loših postupaka i izveštavanja idemo ka još gorem.
Pošto ostalim kolegama lovcima izgleda da je mnogo interesantnije da čitaju i gledaju kako nas nekoliko pokušavamo da speremo ljagu sa lovaca, ne bih više svojim upisima da ometam mogućnost ostalih lovaca-forumaša da se potrude i napišu koju reč. Od mene ovoliko, a vi kolege samo čitajte i mudrujte, sve dok nam ne zabrane svaki lov. Možda bi to bilo i pošteno: ako se ne boriš za lovačke interese, onda ne treba ni da loviš! Ako nam lovačke organizacije ćute, možda je to pametno da i ja zaćutim?
Nastavite sa čitanjem, ako budete imali šta da čitate, a zaštitari, zeleni i oni ljubitelji i zaštitnici životinja iz fotelja i treba da nam doope pomere, kad smo ovako kilavi i mlitavi.
Lovački portal Srbijalov ima registrovanih 3.888 članova, računajući i Lalu. E sad malo Lalu slobodno jedno vreme brišite sa spiska aktivnih.
Strasno je sto svi drze glavu u pesku i pricaju "ma ko ih sisa pusti ce oni lov i dogodine bitno je da sada lovimo" ajde sto to cujem medju ne upucenim lovcima vec to cujem i od onih koji prate forume,a mi smo takav narod bitno nam je sada i odma,a za ubuduce ko ga j...!
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?