Hm pogrešio sam i gurnuo dezinformaciju, po starom statutu iz 93 ovako je glasio član,
Član 9.
Lovačko udruženje je osnovni oblik organizovanja i rada lovaca, a osniva se po pravilu za teritoriju jedne opštine.
Lovačko udruženje svojim Statutom uređuje oblike organizovanja u okviru udruženja.
Lovačko udruženje ima status pravnog lica. Dva i više lovačkih udruženja se mogu udružiti u saveze, radi osvarivanja posebnih interesa i potreba.
Da li će se formirati Lovački savez Šumadije i Pomoravlja neznam ali posle objavljivanja Vojvođanske karte lovnih područja pitam se da li su LU iz pomoravlja podnela koju primedbu oko usvajanja lovnih područja u Pomoravlju i Stigu....
Član 60.
Odluku o statusnim promenama, (pripajanje, spajanje i podela), donosi Skupština, na predlog Upravnog odbora, u skladu sa zakonom, većinom od ukupnog broja članova Skupštine.
Mislim da se osnivanje LSŠIP ne kosi sa statutom ali pod uslovom da sami sebe finansiraju.
Ako su već mislili da nešto urade onda je trebalo ići na podelu, međutim šta bi značila i podela sad kad se očekuje primena zakona o lovstvu, a šta će se desiti ako šumadija osnuje svoj savez, bogami tu nema kraja.
Nije mi ni jasna ta ideja ni sama potreba za stvaranjem saveza, ko zna kad bi mi bilo jasnije možda bi i mi ovde krenuli u stvaranje nekog saveza zbog nečega - ubi me bog ako znam šta to može biti i zbog čega žurba sem ako nije da još neko zasedne ili pritisak na sutrašnju skupštinu.
A crkavam od muke i razbijanja glave šta će Vojvođani da kažu, koja će naša opcija da bude.
Član 60 koji govori o statusnim promenama zavisi od zakona o udruživanju građana treba pogledati dali zakon zabranjuje rezdruživanje ili ako dozvoljava pod kojim uslovima dozvoljava.
Statut mora biti u saglasnosti sa zakonom.
Ako ostane zakon o lovstvu ovakav kakav jeste onda svaki savez gubi ulogu koju je imao kao monopolista.
Monopol u ovoj našoj raspravi niko nije pomenuo a to je jedan od razloga što je država napisala zakon kakav jeste.
1.Šta se dobija osnivanjem regionalnog saveza?
2.Šta se gubi neosnivanjem regionalnog saveza?
Ako već znamo koji su poslovi predviđeni zakonom za LSS a samim tim i LSV
Na ova pitanja nikako da nađem odgovor,pogotovo prvo.
Zakon o udrženjima dozvoljava podelu posle deobnog bilansa, prestaje da postoji jedno udruženje da bi se tek onda registrovala dva ili više.
Lovački savez srbije još uvek ima monopol nad lovištem sve dok se ne oforme nova lovišta od strane nadležnih državnih organa.
Šta se dobija ni meni nije jasno a teško da ikome jeste, posebno kad se upravo što kažeš zakonom tačno zna koje su ingerencije lovačkog saveza srbije, zakon o drugim savezima ne kaže ništa i nije predvideo da im da ikakve ingerencije.
Svako lovačko udruženje će odgovarati kao korisnik lovišta direktno organu koji mu da lovište na korišćenje, a radiće kako mu naloži neki savez, veoma zanimljiva ideja.
Savezi se stvaraju verovatno onda kada za njima ima potrebe isto tako se i raskidaju zato se i zovu savezi.
Ako je zakonom predviđeno da lovački savez može da se podeli na dva ili više saveza, ne vidim potrebu za stvaranjem novih, jer to može da ide u beskonačnost. Imaćemo gomilu saveza čiji će mo biti članovi.
Najgluplja stvar koja može da bude da na kraju imamo ,,savez saveza,, na šta mi sve ovo liči, ako lovački savez osnuje saveze šta će on onda biti nego savez saveza, ili možda neko ima neki drugi naziv.
mihailo kaže:
Monopol u ovoj našoj raspravi niko nije pomenuo a to je jedan od razloga što je država napisala zakon kakav jeste.
Napisao sam ja ranije, da je LSS imao monopol nad lovištima, u nekoliko postova sam to pominjao. Možda si prevideo. Takodje sam napisao, da je za LU bilo obavezno članstvo u LSS, da bi neko mogao da dobije lovište na gazdovanje. Znači, da bi LU moglo da obavlja delatnost za koje je osnovano kao udruženje (uzgoj divljači i lov), MORALO je da se učlani u LSS.
I takodje sam napisao, da je svako LU MORALO da plaća članarinu LSS, i sve ostalo, što je ugovor o davanju lovišta na gazdovanje podrazumevao.
Pisao sam, i da je LSS, dakle, po tom osnovu (monopolski korisnik otvorenih lovišta u Srbiji) indirektno usmerio skoro sve lovce da budu članovi LSS. Ili si član i loviš po beneficiranim cenama, i imaš lovište, ili nisi član LSS, pa idi i lovi u komercijali.
Najlepše za LSS je bilo, da je lovišta dobio na korišćenje, bez plaćanja neke naknade državi, koliko ja znam? Ali zato što niko drugi nije mogao da DOBIJE lovište, morala se plaćati članarina LSS, pare su se slivale, milina. Sad, po novom zakonu, toga više nema. I sad je LSS u problemu, kako se finansirati, i koliko će ljudi biti zainteresovano za ostanak u članstvu LSS.
A meni je sinoć nestao moj pas, i nisam ga našao.
Deobni bilans,jedan od najvećih razloga da skupština odluči negativno po pitanju osnivanja novog saveza osim ako nebude član LSS pa nedođe do deobe.
Deoba podrazumeva i deljenje gazdovanja lovištem.Vrela tema.
Ako nema deobe onda se radi uz dogovor o nečemu nama nepoznatom,što će se brzo pokazati.
Ono što je propisano zakonom za LSS važiće i za druge saveze,to je i sada slučaj isti zakon i za LSS,LSV,LSKiM
Savez je potreban u svakom slučaju ali ne ovakav kakav je sada, jednostavno pregazilo ga vreme.
Zakon je definisao funkcije saveza,preostaje reorganizacija.
E u tom grmu leži slon.
Gubitak svih povlastica koje su proizvod monopolskog ponašanja.
Sve u skladu sa trenom-Regionalizacija,decentralizacija i reorganizacija pa tako regionalizovani,decentralizovani i reorganizovni ispunjavamo još jedan standard EU u oblasti lovstva.A sve u cilju sto bržeg dostizanja evropskih standarda i vrednosti na putu ka članstvu u zajednicu evropskih država i naroda.
Sveukupne promene i dešavanja treba posmatrati sa gore navedeneog aspekta.
Da li je to u praksi primenljivo i kakvi će biti rezultati o tome ćemo kada izvršimo neophodne promene.
Ljudi, moje je mišljenje, da je novi zakon spustio nivo fokusa u lovstvu, sa LSS, na LU i pojedinca-lovca. Uz sve one silne primedbe na zakon, o kojima smo pisali, ovo što rekoh (fokus) je vredno pažnje. I meni se to dopada. A neke druge stvari u zakonu treba popraviti, ima toga, pisali smo na temi 'Zakon o divljači i lovstvu'.
Ko može da predvidi, da li će za godinu dve, pored LSS, LSV, LSKiM, LSŠiP, biti još nekih saveza, regionalnih ili ko zna kakvih? Postoje pobratimska LU, pa se možda i oni organizuju u neki vid saveza, npr. LS 'Pobratim', ako imaju para da plate, i ako imaju interes, ko im brani? Možda i 4-5 susednih LU napravi neki savez npr. Bačke, ili Negotinske krajine, ili savez Sandžaka, ko zna? Sloboda udruživanja je garantovana. Pa ko hoće i želi, i može da plati, široko mu polje.
Pitanje imovine i prava, članstva u medjunarodnim organizacijama, jeste jako vruća tema. Tu ne mogu ni da pretpostavim šta sve može da se desi, i sa kakvim ishodom.
Negde sam čuo da se situacija u LSS može porediti sa predstečajnim stanjem u nekoj firmi, samo što ovde nema poverilaca (koliko ja znam), nego su sami članovi LSS - LU, defakto, poverioci. Ne znam koliko je ovo tačno poredjenje, meni ima nekog smisla.
I kao i u svakoj drami, i ovde će u trećem činu da se pojavi naznaka raspleta. Danas smo negde na kraju drugog čina, u ovom komadu (da ne napišem, predstavi).
Lalo toliko je pisano na ovu temu da i sam više neznam gde je šta i ko pomenuo al nije naodmet ponoviti još koji put,ko zna možda i neko od nadležnih čita pa se seti da može uzeti u obzir i mišljenje baze.
Tvoje postove čitam jer se sa većinom predloga i komentara slažem al eto desi se i previd,ništa namerno.
evo bas citam,polako nov zakon, da dobro precesljam stvari.
Mislim da se osnivanje LSŠIP ne kosi sa statutom ali pod uslovom da sami sebe finansiraju.
Kako se ne kosi-u statutu lepo pise koji su savezi clanice LSS. Mislim preklapanje vise saveza, pomalo je konfuzno. A ono da se finansiraju samostalno, ondak nevidim svrhu postojanja jednog saveza,ako ti i dalje placas drugi savez. LSSIP bi bila pararelna organizacija u LSS (mal ne napisa paramilitarna), jer bi bila osnovana unutar delovanja LSS , i to bez dozvole LSS. Ako si procitao,svako ko se uclanjuje u LSS mora podneti molbu,a LSSIP bi bila nova organizacija. (stvarno se ovde mozes zagubiti u formulacijama, neznam jel ovo konfuzno?)
Po meni ,mozda i nije lose imati ne saveze,nego podsaveze,ali onda njima treba dati deo ingerencija,i naravno deo clanarine,a ne da se placa i LSS i LSSIP. To na takav nacin nece moci da funkcionise. Morace dobro da izvagaju sta im je bolje-Centralni Savez,ili savez blizi Bazi (sto bi rekao lala), koji ce mozda moci efikasnije da informise i pomogne Lovackim udruzenjima clanicama tog Oblasnog saveza.
Mislim da će nas u buduće brže i bolje informisati izmenama pravilnika i naredbama, a još bolje posetama lovnih inspektora jer će nam oni biti tako blizu da bliže neće moći..
samo da te podsetim, da mi u Vojvodini placamo 1000 dinara (LSS i LSV),sto ti naravno znas, i ja mislim da to nije uopste posteno,i to treba menjati, jer ako smo u savezu,onda treba da placamo istu clanarinu kao i svi lovci,a ne da placamo dva saveza.
mihailo kaže:
Deobni bilans,jedan od najvećih razloga da skupština odluči negativno po pitanju osnivanja novog saveza osim ako nebude član LSS pa nedođe do deobe.
Deoba podrazumeva i deljenje gazdovanja lovištem.Vrela tema.
Ako nema deobe onda se radi uz dogovor o nečemu nama nepoznatom,što će se brzo pokazati.
Ono što je propisano zakonom za LSS važiće i za druge saveze,to je i sada slučaj isti zakon i za LSS,LSV,LSKiM
Savez je potreban u svakom slučaju ali ne ovakav kakav je sada, jednostavno pregazilo ga vreme.
Zakon je definisao funkcije saveza,preostaje reorganizacija.
E u tom grmu leži slon.
Gubitak svih povlastica koje su proizvod monopolskog ponašanja.
Sve u skladu sa trenom-Regionalizacija,decentralizacija i reorganizacija pa tako regionalizovani,decentralizovani i reorganizovni ispunjavamo još jedan standard EU u oblasti lovstva.A sve u cilju sto bržeg dostizanja evropskih standarda i vrednosti na putu ka članstvu u zajednicu evropskih država i naroda.
Sveukupne promene i dešavanja treba posmatrati sa gore navedeneog aspekta.
Da li je to u praksi primenljivo i kakvi će biti rezultati o tome ćemo kada izvršimo neophodne promene.
Član 45. Zakona o udruženjima kaže
Statusna promena je promena pravnog položaja udruženja izvršena na osnovu odluke nadležnog organa u skladu sa statutom i ovim zakonom.
Statusne promene su pripajanje, spajanje i podela udruženja.
Veoma kratko i jasno a zakon o podeli udruženja kaže,
Član 48.
Udruženje se može podeliti na dva ili više udruženja.
Odluka o podeli udruženja ima pravno dejstvo osnivačkog akta.
Na postupak podele shodno se primenjuju odredbe ovog zakona o pripajanju udruženja.
Podeljeno udruženje prestaje da postoji, a na postupak upisa novonastalih udruženja primenjuju se odredbe ovog zakona o osnivanju udruženja.
Udruženja nastala podelom odgovaraju solidarno za obaveze podeljenog udruženja.
Udruženja nastala podelom upisuju se u Registar posle razgraničenja sredstava, prava i obaveza (deobni bilans).
A da ne bi bilo zabune u vezi statusa Udruženja ili Saveza zakon kaže sledeće,
Član 7.
Udruženje se može udruživati u saveze i u druge asocijacije u zemlji i inostranstvu (u daljem tekstu: savezi).
Na saveze iz stava 1. ovog člana shodno se primenjuju odredbe ovog zakona kada se sedište saveza nalazi na teritoriji Republike Srbije.
Deo udruženja (sekcija, grupa, klub, ogranak, podružnica i dr) nema status pravnog lica.
Ko sad ovde koga pravi ludim, il će mo sad mi lovci zatražiti i da se zakon o udruženjima pod hitno promeni.
e tako je kolega slobodno bi se mogao ukinuti lsv sigurno bi bili manji troskovi a i neznam ni cemu su dosad sluzili osim da na birou bude manje ljudi. kad bi se sva izmisljena radna mesta ugasila mozda bi ovoj zemlji i svanulo
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related
paninm kaže:
samo da te podsetim, da mi u Vojvodini placamo 1000 dinara (LSS i LSV),sto ti naravno znas, i ja mislim da to nije uopste posteno,i to treba menjati, jer ako smo u savezu,onda treba da placamo istu clanarinu kao i svi lovci,a ne da placamo dva saveza.
pa sad trenutno ne znam koliko će mo platiti ove godine, valjda će mo po ušima dobiti posle ponedeljka, mi u Vojvodini smo u drugoj vremenskoj zoni, tako mi liči, a u mnogim udruženjima će se već u sredu sastati inkasanti da daju konačnu reč o visini i rokovima ukazane nam časti, plaćanja članarine.
Ljudi, pa zar svima nije jasno da nam je ovaj savez skup. Pogledajte materijal za skupštinu, šta sve smešno u njemu piše, a tek realizacija plana iz prethodne godine, pa procenti...Obratite pažnju na 22.000.000,00 dinara za bruto plate i još silu skrivenih pozicija, ugovori o delu i šta sve još ne. Ne želim da komentarišem povraćaj sredstava LSV u iznosu od skoro 8.000.000,00 din. što u prevodu znači da kolege iz LSV participiraju LSS sa po čitavih 60 din. na godišnjem nivou po lovcu, a učešće u UO, komisijama, skupštini isto. Ne kažem da kolege manje plaćaju ali barem plaćaju za svoju službu koja im je dostupnija, efikasnija i imaju lakši pristup eventualnom povraćaju sredstava, pretpostavljam da upravo to žele i lovci Šumadije i Pomoravlja. Pridružujem se inicijativi za reorganizaciju LSS u cilju pomoći rada udruženja i operativnijeg rada službe na terenu.
Zdravo Nenade i dobro nam došao, a još bolje snašao, posebno na ovim pomalo osetljivim temama.
Kao što vidiš sve je lepo u planu izračunato i kad se sve to podeli čak nije ni mnogo RSD po članu. E sad ti kažeš da mi iz vojvodine plaćamo svoju službu koja nam je više dostupna i efikasnija, može biti da vi u centralnoj Srbiji tako vidite, na svu žalost mi to ne vidimo ni ne osećamo ništa posebno, i ne daj bože da osetimo jer će mo oma da namestimo još tri saveza, bar Sremski, Bački i Banatski čak i lepo melodično bi zvučila njihova imena.
Jbg, puno para za malo muzike. Ima tamo negde u UO LSS gde g. Ćeranić lepo argumentuje osnivanje regionalnih saveza za koje su kompetentni izračunali broj zaposlenih i to je ok. Svakom delu pripada po određeni broj stručnih lica koji će da rade u lovstvu i šta je tu nejasno. Ima stručnih lica i van saveza koji rade za mnogo manje novaca. Neka svko sebi odredi ono šta mu treba i nađe načina da to obezbedi, dalje konsekvence ga čekaju, obzirom da korisnici lovišta posluju kao privredni subjekti, će proizići iz ostalih pravnih normi koje ih čekaju. Ovo sada je čist monopol, ostatak samoupravljanja u surovom kapitalizmu čije posledice trpe samo oni koji ga i podržavaju.
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?