Testiranje, ispitivanje lovačke sačmene municije domaćih i stranih proizvođača
|
vlada lovac |
Objavljen 30.10.2013. 08:29
|

Lovčina

Upisa: 1016
Pristupio: 19.11.2010. 07:19
|
Podunavac kaže:
Za kalibar 16 ni nema drugačijih nego classic i standard. Kod kalibra 16 nema mnogo varijacija jer je sva municija u propisanim C.I.P. normama što se tiče pritiska, pa nema municije sa težim sačmenim punjenjem i velikim početnim brzinama (ili jedno ili drugo)...
Ima Podunavac, imao sam ja ranije neku krupnu sacmu dok sam malo vise lovio tim kalibrom i dok je krupna sacma bila dozvoljena za lov DS, mislim da mi je ostalo par metaka, ako uspem da ih pronadjem napisacu o kojoj se municiji radi, bila je obelezena sa max 1050 bari |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 30.10.2013. 20:03
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Neca KS kaže:
kazite mi je l' ima rc 16 bez casice i b&p bez casice?
Inace, ja sam zadovoljan belotom osim cene, a i kolege takodje sto ga koriste u kal. 16 su prezadovoljne sa njim....
Zašto ti kolega smeta čašica (korpica)? Većina korpica nema uticaj na širenje sačme, nego samo služi da se sačma ne deformiše prilikom prolaska kroz cev i da je manje poolovljava.
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 30.10.2013. 20:11
|

Lovčina

|
vlada lovac kaže:
Podunavac kaže:
Za kalibar 16 ni nema drugačijih nego classic i standard. Kod kalibra 16 nema mnogo varijacija jer je sva municija u propisanim C.I.P. normama što se tiče pritiska, pa nema municije sa težim sačmenim punjenjem i velikim početnim brzinama (ili jedno ili drugo)...
Ima Podunavac, imao sam ja ranije neku krupnu sacmu dok sam malo vise lovio tim kalibrom i dok je krupna sacma bila dozvoljena za lov DS, mislim da mi je ostalo par metaka, ako uspem da ih pronadjem napisacu o kojoj se municiji radi, bila je obelezena sa max 1050 bari
Mislim kolega da grešiš. Ili je neka greška kod štancanja oznaka. Za kalibar 16 je po pravilima C.I.P.-a srednji Pmax 780 bara, a tormentacija se vrši na 1020 bara. Prema C.I.P. pravilima sva municija koja postiže pritiske veće za 15% od srednjeg Pmax se škartira i odbacuje kao neispravna. Za kalibar 16 je maksimalni dozvoljen pritisak 900 bara. Znači sve puške kalibra 16 koje su tormentovane po novim C.I.P. kriterijumima (od 1989. godine) mogu da koriste svu municiju koja se može naći na tržištu.
|
|
|
|
Neca KS |
Objavljen 30.10.2013. 21:17
|

Mlađi član

Upisa: 46
Pristupio: 07.11.2012. 18:37
|
Podunavac kaže:
Neca KS kaže:
kazite mi je l' ima rc 16 bez casice i b&p bez casice?
Inace, ja sam zadovoljan belotom osim cene, a i kolege takodje sto ga koriste u kal. 16 su prezadovoljne sa njim....
Zašto ti kolega smeta čašica (korpica)? Većina korpica nema uticaj na širenje sačme, nego samo služi da se sačma ne deformiše prilikom prolaska kroz cev i da je manje poolovljava.
Pa zbog toga kolega sto je uglavnom pucanje na 20 do 30 metara...ili je promasaj ili veliko ostecenje divljaci, toz 63 odlicno grupise i sad u nedelju moj deda je na 30-tak metara krusikovim metkom odstrelio zeca, sva sreca pa ga je, onako doktorski , u glavu pogodio...od glave nista nije ostalo...zbog toga pitam.... |
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 30.10.2013. 21:27
|

Lovčina

Upisa: 2820
Pristupio: 19.02.2011. 19:15
|
Pa upravo ti kolega Podunavac rece da ne drze sve korpice snop, imas meke korpice koje ce se otvoriti momentalno po izlasku sacme, imas i disperzant municiju sa korpicom ali sa umetnutim krsticem. To sto grupise to je vise do cokova. Izborom municije sa korpicom ces da poboljsas kvalitet snopa jer nece biti nepravilne sacme, dok o poolovljavanju cevi da i ne pricamo.
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
|
|
|
|
Neca KS |
Objavljen 30.10.2013. 22:23
|

Mlađi član

|
Hvala kolege na odgovorima, a prvenstveno na savetima...a kakvu korpicu ima rc 16 28 grama za kal. 16? Unapred hvala. |
|
|
|
vlada lovac |
Objavljen 31.10.2013. 18:11
|

Lovčina

|
Podunavac kaže:
vlada lovac kaže:
Podunavac kaže:
Ima Podunavac, imao sam ja ranije neku krupnu sacmu dok sam malo vise lovio tim kalibrom i dok je krupna sacma bila dozvoljena za lov DS, mislim da mi je ostalo par metaka, ako uspem da ih pronadjem napisacu o kojoj se municiji radi, bila je obelezena sa max 1050 bari
Mislim kolega da grešiš. Ili je neka greška kod štancanja oznaka. Za kalibar 16 je po pravilima C.I.P.-a srednji Pmax 780 bara, a tormentacija se vrši na 1020 bara. Prema C.I.P. pravilima sva municija koja postiže pritiske veće za 15% od srednjeg Pmax se škartira i odbacuje kao neispravna. Za kalibar 16 je maksimalni dozvoljen pritisak 900 bara. Znači sve puške kalibra 16 koje su tormentovane po novim C.I.P. kriterijumima (od 1989. godine) mogu da koriste svu municiju koja se može naći na tržištu.
E bre Podunavac morao sam zbog tebe da preturam po kutijama da ne bi neko pomislio da pricam gluposti

slaba mi je kamera na telefonu ali nadam se da se vidi, prva dva su Nobel Sport, zatim Federal i cetvrti Cheddite, sve u cal.16 |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 31.10.2013. 20:47
|

Lovčina

|
Ne kažem ja kolega da ti pričaš gluposti, ali ovo nema logike. Kalibar 16 se tormentuje (ispituje) municijom koja postiže pritisak 1020 bara, a na ovim patronama piše 1050 bara. Premda iskreno rečeno ni municija kalibra 12 na kojoj piše 1050 bara ne postiže ni blizu toliko, nego ispod 900 bara. Puške proizvedene do 1989. godine koje su tormentovane po starim C.I.P. standardima mogu da koriste svu municiju koja postiže radne pritiske do 780 bara, a predviđene su za srednji Pmax 680 bara. Lično nisam video da postoji municija kalibra 16 koja postiže pritisak od 800 bara i više. Po propisima C.I.P. municija kalibra 16 koja postiže radne pritiske preko 900 bara ne može da ide u prodaju, nego se škartira kao neispravna. Znači jedino ako ta municija sa slike postiže priitsak veći od 800 bara, onda ne sme da se koristi iz pušaka prozvedenih do 1989. godine i tormentovenih na srednji Pmax 680 bara i da zato na njima piše 1050 bara. Iako je čista glupost da piše pritisak veći od tormentacijske municije.
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 31.10.2013. 21:05
|

Lovčina

|
Neca KS kaže:
Hvala kolege na odgovorima, a prvenstveno na savetima...a kakvu korpicu ima rc 16 28 grama za kal. 16? Unapred hvala.
Koliko je meni poznato ima klasičnu korpicu koja ne treba da te brine. Gustoća sačmenog snopa zavisi od čoka a ne od korpice. Korpca je mnogo lakša od sačme i zbog otpora vazduha odvaja se od nje odmah nakon izlaska iz cevi. Jedino specijalne konstrukcije plastičnih korpica imaju takav oblik da se odvajaju na većim daljinama. A i lovački kodeks kaže da se na divljač ne puca ni preblizu ni predaleko. Sobzirom da većina pušaka sačmarica ima kombinaciju 1/2 čok i pun čok klasični čep (bez korpice) ti ne može mnogo pomoći ako ti treba širok snop na malim distancama. Zato postoji disperzivna municija. Na žalost za kalibar 16 je jako mali izbor municije tako da ćeš ovo teško naći u prodavnicama.
|
|
|
|
vlada lovac |
Objavljen 31.10.2013. 21:34
|

Lovčina

|
Podunavac poznato je meni sve to sto pises o CIP standardima, ali vidis i sam da uvek ima odstupanja. Po meni je ova municija radjena po narudzbini za necije trziste, jer zabari su voljni da ispostuju kupca i spakuju municiju po njegovoj zelji ako se radi o vecoj kolicini, tako je bilo slucajeva da je kod nas uvozena municija odredjene granulacije koju oni nemaju u svojoj redovnoj (kataloskoj) ponudi, uglavnom se radi o nesto krupnijoj sacmi koju su pakovali po zelji nasih uvoznika, ova koju sam ja koristio je inace nekad doneta iz Grcke. |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 01.11.2013. 14:31
|

Lovčina

|
Pitanje je Vlado na koje pritiske se vrši tormentacija novijih pušaka kalibra 16? Nije nikakva novost da italijanski proizvođači svoje puške u kalibru 12/70 tormentuju na 1200 bara, iako su zakonski po C.I.P. normama dužni "samo" na 960 bara. Ako ima proizvođača koji svoje puške kalibra 16 tormentuju na tolike pritiske, onda možda i postoje neke serije municije koje postižu pritiske veće od standardnih. Ali pre bi rekao da je to upozorenje ipak samo zbog pušaka tormentovanih po starom standardu do 1989. godine.
|
|
|
|
Neca KS |
Objavljen 01.11.2013. 14:47
|

Mlađi član

|
Podunavac kaže:
[quote]Neca KS kaže:
Hvala kolege na odgovorima, a prvenstveno na savetima...a kakvu korpicu ima rc 16 28 grama za kal. 16? Unapred hvala.
Koliko je meni poznato ima klasičnu korpicu koja ne treba da te brine. Gustoća sačmenog snopa zavisi od čoka a ne od korpice. Korpca je mnogo lakša od sačme i zbog otpora vazduha odvaja se od nje odmah nakon izlaska iz cevi. Jedino specijalne konstrukcije plastičnih korpica imaju takav oblik da se odvajaju na većim daljinama. A i lovački kodeks kaže da se na divljač ne puca ni preblizu ni predaleko. Sobzirom da većina pušaka sačmarica ima kombinaciju 1/2 čok i pun čok klasični čep (bez korpice) ti ne može mnogo pomoći ako ti treba širok snop na malim distancama. Zato postoji disperzivna municija. Na žalost za kalibar 16 je jako mali izbor municije tako da ćeš ovo teško naći u prodavnicama.
Hvala na odgovorima kolega Podunavac  |
|
|
|
Neca KS |
Objavljen 02.12.2013. 22:05
|

Mlađi član

|
kolege, zavrsila se glavna sezona i prenecu vam iskustva...3 fazana su mi poletela i 3 odstreljena...jedan belotom red and black, jedan semi magnumom 33 grama i jedan rc-om 16 28 grama...eksperimentisao sam i dosao do zakljucka da je rc 16 najbolja municija...belotom fazan je pao kao sveca, ali se mucio narednih pola sata i ja sam ga dokrajcio bilo mi je zao se muci vise, semi magnum stvarno ,,bije" dobro dok sa druge strane ima mnogo tvrdu kapislu i desilo mi se 4 puta da je slagao (sreca pa se to desavalo dok sam u metu pucao) i specijal isto...ali rc je po meni najbolji, juce sam odstrelio fazana na 40 - tak metara osmicom nije mrdnuo...pogodjen je u krilo i nije mrdnuo jer je ,,prosviran'' da se tako izrazim dok belot samo se u perju zadrzale i to je pucan na 15-tak metara...to je moje iskustvo iz ove sezone...a imali smo 6 izlaska, 5 na zeca i fazana i 1 samo na fazana, situacija nikad gora, samo sam jednog zeca video i njega je moj deda odstrelio i to je to...
pozzz  |
|
|
|
aleksa |
Objavljen 02.12.2013. 23:42
|

Veteran

Upisa: 599
Pristupio: 22.10.2010. 15:52
|
Neca KS-Šta deda puca?
Za sve postoji obrazloženje i opravdanje ali je činjenica da u kvalitetu municije postoje razlike. Međutim, mislim da te razlike nisu tolike da bismo olako isključili neku municiju iz upotrebe, pogotovo ako je dostupnija i jeftinija od konkurencije. Takav je slučaj sa Belomom i Krušikom. U prodavnicama gde ja kupujem municiju, ubedljivo najjeftinija municija u svim potrebnim granulacijama i uvek je ima. E, sad to laganje je nedopustivo ali se meni nikada nije desilo da me slaže neka od te dve vrste municije. Šta više, jedini patron koji me je slagao do sada je RC50 magnum. Izmišljam toplu vodu ali najveći problem, pod uslovom da patron opali , je što mnogo menjamo municiju a razlike u brzini i širini snopa i brzo pucanje dovode do promašaja.
Juče u lovu sam probao Belom 2,5 mm sa korpicom, na 25 koraka iz pola čoka, ravnomeran posip ali prilično uzak, oko 30 cm u prečniku. Nije ni čudo što sam mašio. E, sad, brzinu je teže proveriti ali kada se otprilike zna posip, onda se vremenom provali i preticanje i sve je lakše. |
|
|
|
sheytan |
Objavljen 02.12.2013. 23:56
|

Lovčina

Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
Neco, sinko, nije tebi dobro, ebesh mi sve...
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
Neca KS |
Objavljen 03.12.2013. 01:21
|

Mlađi član

|
aleksa kaže:
Neca KS-Šta deda puca?
Za sve postoji obrazloženje i opravdanje ali je činjenica da u kvalitetu municije postoje razlike. Međutim, mislim da te razlike nisu tolike da bismo olako isključili neku municiju iz upotrebe, pogotovo ako je dostupnija i jeftinija od konkurencije. Takav je slučaj sa Belomom i Krušikom. U prodavnicama gde ja kupujem municiju, ubedljivo najjeftinija municija u svim potrebnim granulacijama i uvek je ima. E, sad to laganje je nedopustivo ali se meni nikada nije desilo da me slaže neka od te dve vrste municije. Šta više, jedini patron koji me je slagao do sada je RC50 magnum. Izmišljam toplu vodu ali najveći problem, pod uslovom da patron opali  , je što mnogo menjamo municiju a razlike u brzini i širini snopa i brzo pucanje dovode do promašaja.
Juče u lovu sam probao Belom 2,5 mm sa korpicom, na 25 koraka iz pola čoka, ravnomeran posip ali prilično uzak, oko 30 cm u prečniku. Nije ni čudo što sam mašio. E, sad, brzinu je teže proveriti ali kada se otprilike zna posip, onda se vremenom provali i preticanje i sve je lakše.
Hvala kolega na odgovoru, deda puca sta mu ja kupim salim se naravno, ovog zeca je obalio semi magnumom...a jos puca belotom, specijalom...i njemu se desava da slaze, a pre je pucao (cini mi se fiocijem, secam se da su bili crvene boje ako je to taj metak, nisam siguran) ali to je veoma mali broj pucanja jer slabo ima divljaci pa tako da mu se retko desava da slaze...npr. ove sezone je ispucao svega 5 metaka, verovali ili ne...a ja sam oko 50-ak jer sam testirao municiju (posip iz polu coka, punog coka, na 30,40,50 metara)...pozz |
|
|
|
Neca KS |
Objavljen 03.12.2013. 01:28
|

Mlađi član

|
sheytan kaže:
Neco, sinko, nije tebi dobro, ebesh mi sve... 
Zbog cega ste dosli do takvog zakljucka?
Molim Vas da postujete mene kao sto ja postujem Vas i takodje ja postujem svacija misljenja...ovde smo da bi naucili jedni od drugih,a ne da omalovazavamo jedni druge...i ja prenosim lisno moja iskustva...
ispravite me ako sam pogresio...
;) |
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 03.12.2013. 01:38
|

Lovčina

Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
neco, o kom specijalu govoriš? ako je u pitanju krušik, obrati pažnju na kapislu. koje je boje "prsten" na kapisli? koju granulaciju koristiš i iz koje puške? mom drugu je iž27 lagao sa krušik standardom, ali smo našli u čemu je muka.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче 
|
|
|
|
Neca KS |
Objavljen 03.12.2013. 01:54
|

Mlađi član

|
ssekir75 kaže:
neco, o kom specijalu govoriš? ako je u pitanju krušik, obrati pažnju na kapislu. koje je boje "prsten" na kapisli? koju granulaciju koristiš i iz koje puške? mom drugu je iž27 lagao sa krušik standardom, ali smo našli u čemu je muka.
Da, kolega, o krusiku govorim (specijal i semi magnum)...i jedan i drugi lazu, a imam orozaru toz 63 kal. 16/70...specijala trenutno nemam, a na semi magnumu prsten oko kapisle je plavkaste boje tako nesto...
 |
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 03.12.2013. 02:04
|

Lovčina

Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
očisti igle. verovatno ti se nahvatalo brdo prljavštine unutra. drugu je lagao standard na iž 27 i ustanovili smo da je tvrda kapisla (čaura sa zvezdicama i bakarnim prstenom kapisle) istu municiju moj toz 34 i zastave njegovog ćaleta i našeg grupovodje ispaljuju bez greške. onomad je otvarao glavu i čistio je, pa ćemo da vidimo šta će da kaže...
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче 
|
|
|