Neprimerena lovačka praksa naših lovaca
|
Podunavac |
Objavljen 25.06.2014. 10:15
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Pre par dana na TV-u kanal Lov i ribolov gledam emisiju čuvenog američkog lovca Babea Winkelmana. Taj čuveni američki lovac odstreli jelena, a onda se na njemu (mrtvom jelenu) spušta niz padinu vrišteći. Stvarno neprimereno ponašanje za jednog lovca koji ne pokazuje nikakvo poštovanje prema odstreljenoj divljači. Kada bi takvu stvar uradio neki evropski lovac? Pogotovo švaba ili austrijanac? Nikada. Mislim da ovakva glupost nebi pala na pamet čak ni italijanima. A za amere je ovo normalna stvar. Eto još jedan primer i dokaz koliko je drugačija lovačka svest (i savest) kod američkih i evropskih lovaca.
|
|
|
|
mrwa22250 |
Objavljen 25.06.2014. 11:51
|

Lovčina

Upisa: 2137
Pristupio: 14.10.2012. 20:56
|
To ti je zemo kod njih redovna pojava i interesantno,ne nailazi na osudu javnosti.Njihov lovacki lobi je izuzetno jak,podrzan od strane proizvodjaca oruzja i municije pa zeleni mogu samo da du.aju.Setimo se samo onih snimaka odstrela divljih svinja iz helikoptera,pa jos poluautomatom sa okvirom od 30+ metaka,pa jos cal 223 .
Jedino pozitivno sto se moze videti u njihovim lovackim emisijama je izuzetan odnos prema prirodi i ocuvanju stanista divljaci,a sam odstrel je cista komercijala koja donosi ogroman novac i tu nema mesta sportu i vitestvu
 dok pametni popustaju,budale zavladase
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 25.06.2014. 14:50
|

Lovčina

Upisa: 2820
Pristupio: 19.02.2011. 19:15
|
Ne podržavam Amere, a i sam smatram da im je odnos prema divljači jako loš. Međutim... Koliko puta smo videli da kod nas lovci jašu svinju na fotografijama? Bilo je ovde u okolini jednog primera gde su lovci ulovili nazime, dovezli ga ranjeno (pogodak u kičmu) ispred seoske prodavnice skinuli sa haube nekog džipa, stavili na ulicu i pustili ga da se bori za život. Kada bi prase malo dalje otišlo, oni bi ga zaokrenuli i ono bi bilo primorano da se vraća i beži na drugu stranu. Tako je bilo skoro sat-dva dok jadna životinja nije iznemogla i uginula. Dotična družina,koja je već ispraznila par gajbi piva, pravila je fotografije od koje normalan čovek i lovac može samo da povraća. Srećom, neko savestan je to video, pozvao nadležne organe koji su to debelo sankcionisali. Međutim njihova okolina u odnosu na našu prihvata njihovo takvo ponašanje i ono se često nađe pred objektivom kamere.
Igrom slučaja imam par rođaka lovaca u Americi, jedan od njih živi u Teksasu. U Teksasu je populacija divljih svinja oko 1,5 miliona i u stalnoj je ekspanziji. Štete koje nanose te svinje, kako ih oni nazivaju ''Feral Hogs'', su ogromne. Lovci koji su zaista lovci, kao i mi, love ih svakodnevno, odnosno dozvoljen im je lov svakog dana. Najčešće ih love lukom i strelom ili karabinima, sa čeke, na njivama gde najviše prave štetu.
Na drugoj strani postoje ljudi koji ih hvataju psima (argentinska doga, pit bul, itd.) koji nisu lovci već ih oni nazivaju hvatačima. Neretko ih uz pse, love kopljem. To su uglavnom zavisnici od adrenalina. Onda postoje i traperi koji ih hvataju zamkama i raznoraznim pomagalima, i to su uglavnom ljudi koji ih love zbog mesa i poljoprivrednici kojima te svinje nanose štetu. Lov iz helikoptera je poslednji potez koji se preduzima par puta godinšnje na terenima gde populacija ovih svinja dostigne alarmantan nivo. Ti što pucaju iz helikoptera su vrlo, vrlo retko lovci, uglavnom su pripadnici policije i vojske, ili ovi prethodni koji imaju više para pa ponude svoj helikopter i oružje.
To je priča koju sam čuo iz prve ruke, tako da nije sve baš onako kako se čini da jeste.
E sad ovo što reče Podunavac je daleko od našeg poimanja lova, u stvari daleko od normalnog, pravog shvatanja lova. Glavni problem kod njih je to što ih nijedan zakon i nijedan kodeks ponašanja ne obavezuje da se prema divljači ophode sa poštovanjem. A što se tiče zakona, kod njih 99% lovaca bezpogovorno poštuje zakon odnosno ''limit'' i zbog toga imaju i imeće uvek više divljači nego mi.
Još od istrebljivanja bizona u vreme kauboja i indijanaca je potekao taj njihov retardirani mentalitet i od malena ih niko ne uči da se ponašaju lepo prema divljači, zato i izrastaju u takve lovce. Lovačko vaspitanje im je nula.
Tako i kod nas postoje lovci koje jedino taj kodeks ponašanja sprečava da se tako odnose prema divljači, inače bi i oni bili kao amerikanci...
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
|
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 25.06.2014. 23:31
|

Lovčina

Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
немојте све мерити нашим мерилима. можда је и њима предавање гранчице и крштење идиотизам.
оно што се мени свиђа код амера је њихов закон о оружју и снага оружарског лобија. и онда разне "организације" могу да се трућкају од патос и да плачу и ништа више. камо среће да смо ми тако сложни, не би било оних тема о препелици
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче 
|
|
|
|
darkolovac |
Objavljen 26.06.2014. 06:25
|

Član

Upisa: 178
Pristupio: 26.12.2011. 19:03
|
Ne podrzavam takvo ponasanje prema divljaci, logicno... Bio sam tamo, video, lovio...zbog par primera ne mozemo reci da cela populacija lovaca u Americi jase svinje i drugu odstreljenu divljac... Lovio sam sa dosta ljudi tamo, najvise belorepe jelene i nisam video da je bilo ko od njih uzjahao istog ili se prema njemu neprimerno ponasao... A da postuju propise postuju, posebno mi se svidja obavezno nosenje markera KOJE SE POSTUJE. |
|
|
|
moravac 1 |
Objavljen 27.06.2014. 22:32
|

Stari član

Upisa: 236
Pristupio: 03.11.2013. 12:21
|
Podunavac kaže:
Pre par dana na TV-u kanal Lov i ribolov gledam emisiju čuvenog američkog lovca Babea Winkelmana. Taj čuveni američki lovac odstreli jelena, a onda se na njemu (mrtvom jelenu) spušta niz padinu vrišteći. Stvarno neprimereno ponašanje za jednog lovca koji ne pokazuje nikakvo poštovanje prema odstreljenoj divljači. Kada bi takvu stvar uradio neki evropski lovac? Pogotovo švaba ili austrijanac? Nikada. Mislim da ovakva glupost nebi pala na pamet čak ni italijanima. A za amere je ovo normalna stvar. Eto još jedan primer i dokaz koliko je drugačija lovačka svest (i savest) kod američkih i evropskih lovaca. Kolega Podunavac da bi prosecan Evropski lovac razumeo Americkog lovca potrebno je puno a kamoli Srpski.Kulture su ne pojmljivo i to sto si video je tipicno Americki stil.To nema veze sa postovanjem ili ne postovanjem vec sa stilom koji je Americki.Za njih je riba riba,jelen jelen i tu nema nikakvih emocija osim radosti lovca kada odstreli divljac.Inace pominjes Babe Winkelmana je ikona americkog lova i ribolova koji uziva poverenje i ugled medju milionima lovaca i ribolovaca.Kada sam malo istrazivao o njemu kada su pravili lutriju u cuvenim lovackim megamarketima Cabeles gde je jedan sreckovic isao sa njim u lov ili ribolov imali su za nekih mesec dana vise od 400.000 zaiteresovanih.Inace na pocetku je ima samo svoj T.V sou a zatim i svoj online shop za prodaju svoje lovacko ribolovacake linije.Ukratko cela porodica i zena i cerka lovci...i to na tipicno Americki nacin.I tu svaka diskusija za njih prestaje.Tu nema sta mi da razumemo.Meni je gadno kada vidim kako zivotinje love lukom i strelo i kako su naj bolji pogoci u predelu stomaka i ispod rebara.Ali me je jedan kolega Amerikanac objasnio da je to tradicionalni lov,lov poput onog kako su Indijaci lovili samo na jedan sofisticiran nacin.Ali sta cemo to su jednostavno Ameri.
srbija
|
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 28.06.2014. 00:31
|

Lovčina

Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
управо тако. различити су аршини по којима се нешто мери. уосталом, тема је "непримерена ловачка пракса НАШИХ ловаца"
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче 
|
|
|
|
Dikavac |
Objavljen 28.06.2014. 12:30
|

Stari član

Upisa: 297
Pristupio: 19.09.2012. 12:46
|
"Непримерена ловачка пракса НАШИХ ловаца" Управо тако ..Мудро се ћути.Посебно о непоштовању лимита,законских одредби и да не набраја човек(новине су пуне свакојаких испада.А тек да не помињемо вређање власника туђих паса .. За време ручка пре неких 10 г један новопечени ``ловац`` напуно ловачку те почео да нишани туђе (расне псе)``а да није ни знао које су расе (лајку назвао Хаксијем ..чудо да је и то знао )Овај ми се не свиђа, овај``, и сваки пут би цимнуо пуну ловачку у том правцу ..Остали су се загледали ..Е када је пре неку годину тај исти набавио мелезе ``истарце ``Тврдећи како им је ```мама истријанка``тата алпски брак (Већу глупост нисам видео ,јер не наликују ни једној од поменутих...) А један вланик тих паса које је овај нишанио са (пуном сачмаром) отворено казао човеку НЕ ВАЛЈАЈУ НИ ЗА ШТА .Купи праве псе, чисте расе , небитно које..Позеленео је од беса .Ни данас нису у добрим односима..Такве треба нашироко заобилазити .Штета што нема старих ловаца који су нас својом причом заокупљали, кроз савете, искуства... Данас свако може бити ловац, али не и човек . |
|
|
|
moravac 1 |
Objavljen 28.06.2014. 13:06
|

Stari član

Upisa: 236
Pristupio: 03.11.2013. 12:21
|
O nama nema sta puno da se prica....dolazi sezona na prepelice...besparica...Italijani sa dovoljno para...pa da se vidi gde i ko postavlja vabilice koliko se i cega odstreli i koja su to ne primerena L.U.HOCE LI NEKO REAGOVATI.Apsolutno sam skeptican.
srbija
|
|
|
|
Dakisa |
Objavljen 30.06.2014. 21:04
|

Član

Upisa: 110
Pristupio: 25.10.2012. 06:35
|
Fejsbuk grupa lovci srbije-hunters from serbia,je nesto sto treba zabraniti,pogledajte dve slike koje su sada postavljene
https://www.faceb...mp;theater
lov je nacin zivota...
|
|
|
|
Dakisa |
Objavljen 30.06.2014. 21:05
|

Član

|
zbog takvih da nam se penju na ledja da smo ubice i sl...
lov je nacin zivota...
|
|
|
|
Dakisa |
Objavljen 30.06.2014. 21:09
|

Član

|
lov je nacin zivota...
|
|
|
|
Dakisa |
|

Član

|
lov je nacin zivota...
|
|
|
|
Dakisa |
|

Član

|
itd....
lov je nacin zivota...
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 01.07.2014. 01:11
|

Lovčina

Upisa: 2820
Pristupio: 19.02.2011. 19:15
|
[xhide]Ovo nije ništa u odnosu na ranije postavljane fotografije. Milijardu puta sam pisao da ne treba da postavljaju ovakve fotografije, međutim niko ne može da im dokaže da se to tako ne radi. Vidim u poslednje vreme da i kolega ssekir75 često komentariše njihove postove i fotografije i ukazuje na to da ne treba to da rade. Ali džaba...
Što je još gore, dobijaju podršku ljudi koji o lovu znaju onoliko koliko i oni i onda onaj ko kaže da tako nešto ne valja, bude stavljen na stub srama. Koliko mi je samo puta neko na toj stranici napisao ''pa kad svi tako rade i ja ću''?!
Nažalost, tu se vidi jedna realna slika, odnosno realno neznanje, većine nas lovaca. [/xhide]
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
|
|
|
|
Acke |
Objavljen 01.07.2014. 01:28
|

Član

Upisa: 158
Pristupio: 25.10.2012. 21:59
|
Nažalost, na fejsbuku ne postoji opcija za dislajk.
Međutim postoji prostor za komentare. U kom svaka kritika bude propraćena linčom. |
|
|
|
Dikavac |
Objavljen 01.07.2014. 09:13
|

Stari član

|
Takvi koji drze divlje zeceve se na koncu uvek -opeku..Jednom tako ucenici srednje polj.skole uzmu zecica sa ogledne plantaze , te saznamo sa predsednikom LU, nalozimo da odmah vrate na mestu odakle su uzeli i puste malisu -u protivnom pisemo prijavu..Licno smo prisustvovali pustanju.Montiranje plasilice pri kosenju,i td.. ponekad daje odlicne rezultate, ali ne uvek.Najbolje da se zecici nikako ne diraju.U Ovom slucaju se javno prikazuje divlja zivotinja u stanu (!!) I jos nisu zakonski sancionisani ! takve zivotinje najcesce stradaju od pasa ili macke itd.. Divlje je divlje i treba biti u prirodi gde ih ne uznemiravaju. Za srndaca ne treba komentarisati strasno je ruzno, ne zato sto ne volim tu vrstu lova niti sam neki ljubitelj trofeja..Vec jednostavno nije -ljudski !Zbog ovakvog stava nismo bas omiljeni kod nekih lovaca, ali na koncu svako ima pravo da kaze ovo ne volim i necu tako i tacka. |
|
|
|
Dakisa |
Objavljen 01.07.2014. 18:00
|

Član

|
Stvarno je uzasno,iznervirao sam se kada sam video sve to.... tako sam nasao na oglasu da lik prodaje lane,objavio ovde i neko ga je srecom prijavio... Ima jos pravih lovaca,ali na zalost manje od ovih drugih...
lov je nacin zivota...
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 01.07.2014. 20:48
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
E to je kad naši lovci ne poznaju zakon. A za etiku i lovački kodeks nikada nisu ni čuli. Na lovačkom ispitu bi trebalo posebnu pažnju posvetiti kodeksu. A svako LU bi trebalo više puta godišnje da održi predavanje i upozna svoje lovce sa zakonskim propisima i kodeksom. Da se već jednom krene sa mrtve tačke.
|
|
|
|
Dikavac |
Objavljen 01.07.2014. 21:04
|

Stari član

|
Poznaju odlicno i zna se sta je etika, slusao sam kao mali kada su pri kosenju neki susedi nasli zecica, jedna starija baka (bez jednog razreda skole) je savetovala coveku da malog ne dira, nije ljudski, trazice ga mama.. Nesto u tom smislu, a potom dodala da ce ``dodje milicija,`` lovocuvar .. Znaci nije bila lovac, ali znala sve sto treba da se zna.... |
|
|