Lalo na temi 'Bretoni' upozorijo si brovingbara na eventualne kazne koje sleduju za kerove bez papira i sa time se sa tobom slažem. A šta da radimo sa 40% lovaca naše sekcije koji će ove godine ići u lov bez papira za sebe (lovna karta,dozvola za lov) jer misle da je sama uplata lova dovoljna da neko bude lovac i da su tim činom završili sve obaveze koje ih sleduju. Mogu samo da zamislim njihovu reakciju kada bi im pomenuo i odgovarajuće papire za kerove koju nema njih 80%. Sve u svemu biće svašta,leteće glave samo ako neko bude hteo da kod nas u LU sprovodi zakon kako treba!
Pozdrav od Čarapana! "ja s'tem nem ništa"
"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."
Limun, ako vi ne budete sprovodili zakon, onda će jednostavno doći ekipa iz inspektorata, zatvoriti vam lovište, i razlaz! Lovište ste dobili od države na upravljanje, pa ako ne poštujete zakon, onda vam država uzme lovište. Prosto kao pasulj.
Ali će vam pre toga odrezati kaznu za prekršaje, pa kad svaki vlasnik psa bude morao da se izbekelji par stotina evra za kaznu, kad lovnik i predsednik budu kažnjeni sa 200.000 dinara, i kad vaše LU popije kaznu od milion dinara, onda ti članovi koji razmišljaju tako, neka izvade lovu iz slamarice, pa nek plate kaznu. Jednostavna stvar! A lovište će da dodele drugom korisniku.
Moraće ljudi u upravama LU da stisnu petlju, da izadju pred lovce i da kažu: ti, ti , ti i ti, preklopi pušku, kera na povodac, i 'ajd kući, ne može u lov! Ma koliko to grubo bilo, ako to ne urade, ljudi iz uprava svesno sebe dovode u opasnost od kazne, a i LU! Prošlo je vreme zezanja, shvatite, za vaše dobro!
Nisam ja za džaba, pre mesec dana na naslovnoj strani postavio vest za organizovanje ocenjivanja pasa i IUO, i još sam napisao da je to jedna od poslednjih prilika pre početka sezone da se izvrše obaveze. Huntinggirl1, koja je medjunarodni kinološki sudija, je takodje pisala ovde o tome. LU su dobila obaveštenja kada i gde su ocenjivanja i polaganja IUO, članovi su morali znati šta ih čeka... Sve je shvaćeno olako medju lovcima, uključujući i moje kolege u mom LU. Dosta njih se 'prave englezi', kao, mi ćemo po starom...
Ja i dalje vidim da su ljudi skeptični prema primeni propisa, provejava ono razmišljanje 'neće biti baš tako', 'neće valjda nas', 'naši prekršaji nisu veliki', itd... Samo se nadajte da neće, koliko ja čujem sa dosta strana, žurka je počela!
Pamet u glavu!
Do mene su doprla šuškanja, da će naknada za lovište biti otprilike 1 evro/ha efektivne lovne površine. Znamo ko ima koliko hektara; naknada za planirani odstrel je 10% od vrednosti, i to znamo koliko je; plata i doprinosi za platu lovnika i lovočuvara znamo koliki su; ostali troškovi takodje su poznati; iznos PDV za komercijalni odstrel se takodje zna; potrebno je napraviti prostoriju za pregled divljači sa hladnjačom; potrebno je napraviti ugovor sa veterinarom, za pregled divljači i to platiti; potrebno je napraviti ugovor sa vlasnikom licenciranog psa krvoslednika za krupnu divljač i platiti naknadu... Kockice su se složile, sad već možemo grubo računati kolika bi trebala da bude članarina za sledeću godinu.
Bojim se da će vas posle računice zaboleti glava! Od nekoliko ljudi, starih lovaca (po stažu) u zadnjih desetak dana sam čuo izjavu da od nove godine prestaju da budu članovi LU, i da prelaze samo na komercijalu, pa 3 lova godišnje, i gotovo.
Doći će do drastičnog pada članstva, malo zbog krize, više zbog zakona, koji enormno poskupljuje lov. I još kad dodaš, da će se najverovatnije odstreljena divljač morati plaćati, u nekom iznosu...
Ufffff!!!
Pa bas fino.
Ako ovo bude ovako,to znaci da ce clanarina biti oko 250-300E.
To znaci takodje,da ce velika vecina prestati da se bavi lovom!!!
Da li to znaci da ce sa smanjenjem clanova i clanarina proporcijalno rasti???
Lalo to što si napisao u predhodnom tekstu za moje LU je daleko hiljadu svetlosnih godina jer ni novi statut još nije ni u nacrtu,a ispravime ako se varam,bez statuta nema ni dodele lovišta. Tako da će mo još ove sezone po starom,a od sledeće "kom opanci kom obojci"!
"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."
Darkon, tačno tako: opadanjem broja članova, troškovi se dele na manje ljudi, pa svako pojedinačno plaća još više.
Limune, ističe vam rok za prilagodjavanje novim zakonima, bili ste dužni da donesete novi statut, utadite preregistraciju itd. Ako to ne uradite, bićete brisani iz registra udruženja, i nećete moći da nastavite da lovite, a o dodeli lovišta da i ne govorim.
Tek sada kapiram koliko dalekosezno gledaju ovi gore.Posto smo potpisnice mnogobrojnih papirica o zastiti.....,naravno kao dobri ucenici to i postujemo.Manje lovaca vise divljaci i one plemenite i one druge.Lovce interesuje trofej,pa ce to zadovoljstvo moci da upraznjavaju,skupljanjem ostataka po lovistu.Naravno po razumnoj nadoknadi...Cisto,ekoloski,bez ... Ali cemo zato,razviti lovni turizam, skupljati lovu od stranaca,puniti budzet i povecati penzije za fantasticnih 2 do3 %,ili smanjiti skolarinu za....
Hehehehe Nenadx, ti kao oni matorci iz Muppet show, sa balkona što dobacuju
Ima dosta istine u tvom komentaru; sarkazam ti je na pravom mestu!
Jedino mi krivo, što se oči lovcima otvaraju tek sada, kada je cajtnot, pa će sve morati na brzinu, a u brzini se prave propusti, pa mogu zbog grešaka da nadrljaju. Jbt, gde smo mi potrošili 9 meseci razglabanja ovde, kad tek sad ljudi kapiraju!
E prijatelju Lalo duša me boli kad vidim šta se radi a ja sam ne moćan da kao jedinka bilo šta uradim i promenim,a ako ponovo krenem sa nekim napisima ti ćeš da me upozoravaš da pazim šta pišem. Samo se nadam da neko od gospode iz mog LU možda čita sve ovo,a i od nadležnih inspektora.
Pa, Limune, 31.12. je zadnji rok za preregistraciju po zakonu o udruženjima. A pored statuta, treba da uradite i registraciju kod APR, kod poreske uprave da dobijete PIB.
Ima dosta posla, ne verujem da ćete stići, ako niste ništa ni započeli. Ja sam predlog statuta za moje LU pisao još u maju, pa je to išlo na diskusiju u LU, pa su neke izmene unete, pa sad ovih dana ga usvajamo, a u medjuvremenu su pripremljeni svi ostali papiri.
Ja upozorim samo onda, kad upis sadrži neke stvari suprotne zakonu, ili kad sadrži optužbe bez dokaza, ili ako ima uvredljivu sadržinu. A dosta puta i izbrišem nečiji komentar, da bih ga poštedeo mogućih nevolja.
Čita se ovaj portal još kako, ne sekiraj se. Ima i lovnih inspektora, i članova uprava, i nekih ljudi iz ministarstva, MUP, itd...
Lala kaže:
Petre, prolistaj ovu temu od početka. Lovišta i divljač su do sada bila DAVANA (za džabe) lovcima na korišćenje i upravljanje. Od sada, lovišta se izdaju u zakup, za pare, i naplaćivaće se naknada za odstrel. Ono što je do sada država davala za DŽ, od sada se plaća.
Lovišta će ići na licitaciju, mogu da ih zakupe firme, fizička lica, tajkuni... Ko da više! Pa će onda taj odredjivati cenu lova u tom lovištu, i količinu divljači koja se odstreljuje, i broj lovnih dana, i broj lovaca koji može da lovi... Jednom rečju, gazdovaće lovištem. Izlicitirana cena se plaća državi.
Sad ti lepo pogledaj svoje komentare u vezi odstrela divljači (naročito krupne), pa stavi prst na čelo i razmisli šta ćeš i gde, i koliko, moći da loviš po novim propisima.
I još nešto, da te ne uvredim: loše je, i žalosno, što jedan mlad čovek kao ti, nema pojma šta se dešava oko lova, koji toliko voliš. A dešava se, bogami, evo već skoro godinu dana! Raspitaj se malo i u svom LD, možda i oni 'nisu informisani'
Lala je ovo lepo rekao. neverovatno je koliko nam clanstvo ne zna sta nam se desava, a kada se jednog jutra probude iz sna bice ono 'sta sanjam a sta mi se desava'.
Za to vreme takozvani lovni radnici, raznorazni lovacki funkcioneri, i drzavni predstavnici rade svoje sve zarad sopstvenih interesa i svoga novcanika.
Lalo 90% lovaca iz cele srbije nisu upoznati sa novim zakonom i novim propisima koji su izasli i koji tek trebaju da izadju, u dosdanjim razgovorima sa mojim kolegama iz udruzenja koji neveruju da ce tako biti, da se zakon nece moci sprovoditi svuda ida ce se drugacije tretirati ravnicarski i planinski lov.Da li pojedinci koji su naucili postrom da love pa im neogovara ovaj novi, ma da i vecina i nije ni procitala ni stari akamoli novi za to nisu informisani i neznaju sta ih tek ocekuje.Ma koliko se ti LALO trudio da objasnis stvarnu situaciju, pojedinci ida lje neveruju u te price.
Sumadinac u pravu si i ja pojedinima kada pocnem da pricam oni se smeju i kazu "ma ti sve znas " onako sarkasticno mi cemo po starom ko ce da nam oduzme loviste to je nase videce oni i sve u tom smislu cak je i sekretar sa nevericom slusao neke stvari a onda okrene telefon tu predamnom i kada je dobio odgovor sa druge strane onda se zamislio i rekao "more u pravu si ti"bice puno iznenedjenja i to neprijatnih
Momci, sličan posprdan ton i zezanje na moj račun, pa čak i omalovažavanje i koješta, sam ja doživljavao kod mene u mom LU, prošle godine u novembru-decembru, kad sam im prvi put pokušao objasniti šta se sprema i kako će biti.
Medjutim, kako je vreme odmicalo, ljudi su polako počinjali da shvataju. Moram da kažem, da dosta članova mog LU čita ovaj portal, mada nisu registrovani članovi Srbijalov foruma, ali i kao gosti mogu da čitaju. Pa kad su pročitali upise ovde, i pogledali linkove koje smo postavljali, sad me sve češće zivkaju da objasnim ovo ili ono. A u medjuvremenu su stvari oko novog zakona i prilagodjavanja LU tome, krenule da se rešavaju.
Tako da, eto, trud nije bio uzaludan. I drago mi je što je tako.
Siguran sam da će slično nešto biti i sa vašim LU, samo što vi, brate, mnoooogooo kasnite. Rokovi i pravila su zacrtani, ko ih ne ispoštuje, može da stavi ključ u bravu svog LU. Sve one uprave LU, koje se naivno nadaju da neće biti ništa od primene novih propisa, postaju grobari svog vlastitog LU!
Nema još puno vremena, dozovite se pameti.
U pravu ste kod mene jos niko neveruje i dalje pa cak i uprava LU nisu nista uradili smo sto su statut usvojili.Nesmeju cak ni skupstinu da odrze jer ce se ljudi dosta razocarati i izgbice poverenje,jos neshvataju sta ih ceka,pojedinci pricaju da ce se novi zakon sprovesti samo u vojvodini ane i na jugu srbije.
sumadinac kaže:
U pravu ste kod mene jos niko neveruje i dalje pa cak i uprava LU nisu nista uradili smo sto su statut usvojili.Nesmeju cak ni skupstinu da odrze jer ce se ljudi dosta razocarati i izgbice poverenje,jos neshvataju sta ih ceka,pojedinci pricaju da ce se novi zakon sprovesti samo u vojvodini ane i na jugu srbije.
Hahahahahahaha
Kako da ne, reci ti njima da će se zakon sprovoditi samo do granica vašeg lovišta, u vaše lovište će da važi stari zakon, kad Šumadija bude država.
Kakve gluposti ljudi pričaju!
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻