Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lov na srndaća

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lov na srndaća
nenad_franc
 Smeko pa lalo ne znam sta da ti kazem,i srna ide kod drugog srndaca Grin

BRESTOVAC
 ok.hvala na opisu .stose tice knjige kupio sam ja knjigu VESTINA LOVA od DR zlatka spasica .knjiga se sastoji od 690 stranica i u njoj ima sve ama bas sve o lovu.ja je iskreno receno procitao i dosta stvari naucio.i u njoj pise slicno ali bolje je da pitam jer od viska glava ne boli.hvala puno...pozzzzB)
B)epanjel breton.moj pomocnik u lovu!!!

BRESTOVAC
 knjiga je iz novog sada.mozda je poznaje lala....Pozdrav

Lala
 Ne poznajem tu knjigu, ali bi mi pomoglo da mi napišeš ko je izdavač (da li je Lovački savez, ili Matica srpska ili neko drugi), i koje godine je izdata? Pogledaću ovih dana da vidim da li ima negde da se nabavi, i koja je cena.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

nenad_franc
 knjiga je stvarno dobra! pre par godina je dolazio taj covek kod mene u lov i poklonio je nekoliko knjiga! ja je nisam citao,ali sam je skoro prelistao i video sam iz naslova da ima bukvalno sve sto treba da se zna!

BRESTOVAC
 da bas tako.ima sve ama super je za pocetnike je super..preporucujem svakom da je kupi.nije skupa koliko je dobra..knjigu izdaje DOO DNEVNIK-NOVINE I CASOPIS NOVI SAD. DR SPASIC ZLATKO 2006
CIP KATALOGIZACIJA U PUBLIKACIJI
BIBLIOTEKA MATICE SRPSKE NOVI SAD

Big Hunter
 Pozdrav,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Evo jedno tipicno skart grlo............
img80.imageshack.us/img80/9851/dsc00061ea.jpg

img59.imageshack.us/img59/1940/dsc00063hg.jpg

Pozdrav.............................

Lovac Stari
 Nije moje da sudim ali posto malo poznajem Srnecu divljac, ovo je bio perspektivan jednogodisnjak i pravilo je da se srndac nikada nepuca u bastu.
Trofej srndaca koji nije ocistio bast nema nikakvu boju, samim tim ni nikakvu trofejnu vrednost.

Kada kazem perspektivan, mislim na to da sva jednogodisnja grla koja imaju stangle u visini preko usiju i iste duzine smatraju se perspektivnim. Sva grla koja imaju stangle ispod visine usiju i nejednake duzine su neperspektivna.
Da cujem druge komentare.

Tako nesto ucinio je i moj poznanik. Odpucao je spizera koji je vec nagovestavao kroz prve stangle da je vilas!
img12.imageshack.us/img12/5425/bastxd.jpg
Postoji i vise uzroka ovakvih greski:
Samo neke od njih, daj da se puca bilo sta,slaba vidljivost,nekoriscenje dvogleda, neznanje lovca i jos vise strucnog(nestrucnog) pratioca!

Malo sale ne skodi ali obicno za ovakve slucajeve se kaze-trofej smo pojeli a rogove bacili!
Dobar pogled.

nenadx
 Zaceta je odlicna tema.U lovnoj praksi ali i teoriji ima mnogo protivurecnosti od strane strucnjaka,pa kako ocekivati od obicnog lovca nesto vise.Evo cesto se spominje skart,u stampi,lovackim forumima,strucnoj literaturi....pod taj pojam podpada siroka lepeza grla za vadjenje ili izlucivanje iz lovista,a u najvecem broju slucajeva se radi o sasvim normalnim jedinkama.U cemu je stvar?Postoje grla koja nose deformisano rogovlje ali ono moze biti privremeno,nastalo mehanickim isl.putem.Do godine taj isti srndac moze biti veoma lep predstavnik svoje vrste.Postoje grla sa prilicno losim rogovljem,a prethodnih godina je bio sa sasvim normalnim rastom.Do godine ponovo izrastu lepi tipicni sa dosta CIC poena.O uzrocima mozemo pisati i pricati,ali bi svakako ranije bio proglasen za skart..O mladima u bastu ranije smo spominjali,pa da se neponavljamo,a dodao bih da sam prisustvovao odstrelu istih,od strane strucne sluzbe,na pocetku sezone???Sustina odstrela je,kakvu populaciju zelimo,odredi se bonitet i pristupi tom gazdovanju,kako ga nazivaju.Problem je sto svako loviste juri super trofeje,koji su dobro naplativi,usput predvidjen br.za odstrel se nadoknadjuje odstrelom koji se nazove skart i neperspektivni i forma je zadovoljena.Zanemaruje se pri tom da telesno zdravo i jako grlo NIJE skart.Rogovlje je odraz stanisnih uslova,genetika tu ima malo uticaja.Dodao bih da procena starosti igra veliku ulogu,jer cesto vidjamo slike odstreljenih mladih sa prosecnim rogovima,koji se proglase neperspektivni.Pri tome se neobraca paznja na uslove u toku rasta rogovlja.Lako je moguce(i dokazano) da u povoljnim uslovima(vremenskim,prehrambenim...)dogodine taj isti moze biti u medalji.Eto malo o tome moje misljenje,rado bih popricao o ovome i razmenio saznanja.
Dobar pogodak

Lala
 Ovo je možda pre za temu 'Gazdovanje lovištem', pošto je jasno da proglašavanje neke divljači škartom mogu da obave samo stručna lica odrdjenog LU. Pa se neretko desi da se sasvim dobar srndać 'škartira', i odstreli samo radi odstrela. Da ne lajem suviše, svi znamo dobro kako se radi... Suviše su velika ovlašćenja data upravama LU, pa neki iz uprava 'ladno zloupotrebljavaju ta ovlašćenja; negde je ovde već pisano kako 'stručne' komisije rade ocenu trofeja - telefonom Grin; e pa isto tako se proglašava neki srndać za škarta (daj ovog u škart, to je moj prijatelj/rodjak/kum odstrelio, neće valjda sad da plaća, imamo druge koje ćemo naplatiti itd.itd.)
I to tako ide iz godine u godinu, dok tikva ne pukne.
Ako nastavim da pišem, skočiće mi pritisak opet, pa ću da lanem i nešto što ne treba!

nenadx
 U pravu si Lalo da ovo moze da udje u gazdovanje,,,,ali nekako je uvek sve povezano.Stari je odmah konkretno rekao svoje misljenje i to je OK,pa da se nastavi tako.U Lovnoj praksi slazem se jednogodisnji kao sto ga je opisao Lovac Stari je dobar,ili perspektivan.Dodao bih i zato sam napravio onaj uvod da to nije garant da ce dogodine biti dobar ili los,Zato se i kaze perspektivan,a cesto mnogi to prihvataju kao svrsenu stvar,vec vide medalju...To isto samo obrnuto moze se preneti i na uslovno receno skartove,narocito ako se pojave u vecem broju u lovistu.To moze biti znak losih prehrambenih uslova,zagadjenja,mrazeva u nekoj fazi rasta rogovlja.Tada nisu u pitanju lose jedinke a strucne sluzbe to treba da znaju i ukazu na to.Ponovo bih spomenuo,ako su ti skartovi telesno jaki,zdravi...sta ih cini skartom,Sta je uoposte skart.Gazdinski pojam u kontekstu sagledavanja populacije,stanista(sa svim uticajima)....Citao sam neke radove,studije.. o veoma losim populacijama u Danskoj,Nemackoj...gde su za relativno kratko vreme postizali zavidno dobre trofeje,samo poboljsanjem ishrane.U Danskoj su ocistili,recimo jedan revir.Doneli nove genetski dobre trofejne i dobili isto sto su i pre imali.Opet ovo ima veze sa pocetnim pitanjem jer skart je mnogo sire pitanje od uobicajenog shvatanja.Zato i pri odstrelu ovakvih grla oprez i veliko poznavanje ove divljaci.Eto taj u bastu,Lovac Stari je u pravu,najbolje je nepucati ga.To neka radi strucno lice ili uz njegov blagoslov,a zavisice od datuma i starosti grla.
Dobar pogodak

Lala
 Ne slažem se sa tobom Nenade. Prvo, u većini slučajeva to 'stručno' lice vodi nekog svog, pa pucaj prijatelju, reći ćemo da je škart. Drugo, ni to stručno lice nema vidovite moći, pa da srndaća u bastu proceni, kakav će biti za pola godine ili godinu dana. Retki su lovnici ili lovočuvari, ili odgovorna lica iz LU, koja će pošteno proceniti; ima takvih, i njihova lovišta su uglavnom na dobrom glasu.
Po meni, škart su samo srndaći koji imaju fizičku manu, ili kao onaj srndać invalid (što je Stari odstrelio), kojem je neko odvalio nogu. A druga priča je odstrel radi regulisanja populacije (odnos srndać/srne).

nenadx
 Odmah da kazem ja ovo shvatam kao razmenu saznanja i misljenja,bez nametanja konacnog.Mozda se nismo razumeli nije rec o proceni trofeja u bastu.Rekao sam ,...zavisice od datuma i starosti...Mladi ociste rogovlje najkasnije,sto perspektivniji,to kasnije,cak u julu.To ce se desiti i sa onima,zaostalim u razvoju.Njima roziste izraste tek u prolece,pa ciste rogovlje tokom leta.Zato je Stari rekao nepuca se,jer se lako i omane.Ali ima zagovornika da se takvi(losiji)trebaju odmah izluciti iz lovista.Da li je u pitanju godisnjak ili dvogodac i vise,znace se po ruzi.Prvi rogovi nikad nemaju ruzu.Nadalje rogove ciste sve ranije.Sve drugo sto je u bastu tokom leta,navodi na poremecaj.Naravno da lovac nece pucati takvog,ybog boje,ali ima nas raznih a i neko mora takvog izluciti iz lovista.Ili ovaj primer.Mladi najperspektivniji godisnjak moze biti sesterac,sa rogovljem duzine malo preko usiju.Lovac izadje u lov i uoci ga.Sta ce pomisliti?Pa nije los,sesterac,ali sa malom duzinom,nece biti nesto.Hajde njega cu i Bum...Sta tada?Samo kombinacija svih elemenata za procenu starosti.I tada se cesto omane.Tek presekom zuba se utvrdi precizno starost,pa poredjenjem dolazi do iskustva.To jedan lovac tesko da moze.Znaci svodi se na nagadjanje.Samo iskusan lovnik,koji se posveti ovome moze sa relativnom preciznoscu da odradi starost...A gde je i sta je skart u svim ovim relacijama.Nepravilni rogovi?....Slazemo se fizicke mane,tacnije telesne,ako cemo detalje,ponasanje....isl.Skart rogovlja u smislu kako vecina tumaci je zadnje na sta se treba obratiti paznja i vise je u sluzbi skupljanja love od lovaca zeljnjih nadmetanja bilo koje vrste.Ajde sada neko kontra argumente,mozda i dodjemo do necega.
Dobar pogodak

Lala
 Pa naravno da je ovo čista razmena mišljenja, ne misliš valjda da bih se ja sa tobom svadjao ili šta već Smile, sa tobom jedino mogu da se posvadjam oko toga ko će da plati rundu pića na Lovačkom domu Grin
Sve je to tačno što si napisao u prethodnom postu, ali u teoriji. U praksi, obadvojica znamo kako to izgleda. Ja sam užasno kivan na većinu članova uprava, baš zbog kriterijuma oko proglašenja 'škarta', zbog zloupotreba oko lova, zbog zataškavanja krivolova, zbog kvazi-stručnog ponašanja, zbog mora brljotina u gazdovanju! Dakle, u teoriji, ti si skroz u pravu, ali bih voleo da mi pokažeš i dokažeš, da se u većini LU radi tako kako ti pišeš! Nema šanse! Ima izuzetaka, naravno, gde ljudi razmišljaju pravilno, ali to su ipak izuzeci; većina članova ovde bi mogla da navede primer iz svog LU koji predstavlja izvrtanje pravila, ili da kažem diplomatski - 'kreativno tumačenje pravila'. O tome ja govorim - o dvostrukim kriterijumima (jedan kriterijum za redovne lovce, a drugi za svoje ortake). Pa se začas srndać u bronzi npr. proglasi škartom!

Lovac Stari
 Momci B) ja nemam toliko vremena da budem opsiran Comp.
Ali cu samo jedno reci, u mojoj kratkoj i skromnoj karijeri sam naucio neke stvari.

-Kao prvo ovakvim grlima vredi pruziti sansu u vidu jos jedne godine zivota!
-Kao drugo strucna lica-Upravnici i Lovocuvari, njima je mesto u lovistu a ne za kancelarijskim stolom!
-Kao trece samo osmatranje i osmatranje daje podatke gde se sta nalazi i krece.
-Kao cetvrto treba poznavati Srnecu divljac(kao vrstu).
-Kao peto najmanja je krivica do lovca turiste-on plati pa klati!
-Kao sesto ovom coveku gore neprebacujem nista, ali sam misljenja da je greh od boga pucati grlo u bastu.Narocito kada se zna sta trofej predstavlja za jednog lovca.
Toliko Bye.
Dobar pogled.

Lala
 Stari, ovi hajduci iz uprava LU još kako osmatraju, i čim snime nekog solidnog srndaća, odmah zivkaju svoje ortake u sanitarni odstrel!
A za lovce-turiste, njegovo nije da razmišlja zašto se puca ovo ili ono grlo, o tome vodi računa onaj koji ga uvodi u lovište. Mada, i tu ima muljanja (prijavi se škart, plati se škart, a puca se jači srndać, npr., a vodič se časti sa 30-50 evra - nije valjda da niste znali za tu šemu?).
I ovaj kolega koji je pucao grlo u bastu, neko je morao da mu dozvoli to, nije valjda bio sam u lovu na srndaća? Opet dolazimo do članova uprava...

nenadx
 lalo za to se nebrinem,samo da se docepamo lovackog doma.Ima tu svega,ova tema se moze posmatrati izolovano,da nazovemo po struci i izolovano,neznam kako da nazovemo,ali povezano sa ekonomijom,interesima itd. Koliko znam,kada se odstreli srndac,izmeri se i oceni trofej,lovac dobija trofejni list i racun po njemu.Rekao bih vrlo malo mesta za manipulaciju.Cujem da neka lovacka drustva uvode tezinsko merenje za skartove,pa se po cenovniku naplacuju.Rekao bih malo vise mesta za manipulaciju,ali dovoljno za uvodjenje kakvog takvog reda.E sada druga je stvar sto ja smatram da se trofej lovcu iz svog LU netreba nikako naplacivati,ali ce ovo odvesti daleko pa .....Trofeji sami po sebi su uspomena i dokaz lovackog dozivljaja a ovo vesto koriste interesne skupine iz lovstva koje prerastaju u industriju.I sam termin gazdovanje,,u lovstvu,dovoljno govori o sustini.Srndac je odlican primer ove manipulacije,jer njegov trofej u novije vreme negovori o prirodnim stanianim uslovima,kvalitetu populacije....vec o gazdinskim merama.One su pre svega intervencije u ishrani,gde cemo videti da postoje gotove smese za ishranu,(pa i necudi da imamo farmski pa cak i torski nacin uzgoja nekih vrsta)zatim so sa potrebnim dodacima i na kraju sematski odstrel ciji je cilj sacuvati trofejno perspektivne za krajnji cilj,naplatu ulozenog i ekstra dobit.Usput,besplatna radna snaga u obliku lovca se tretira losije nego u robovlasnickom drustvu.Misljenja sam da ovo nece dugo trajati(mada je vreme relativan pojam)Lovac Stari zna da za jednog jakog zlatnog srndaca se moze loviti recimo nekoliko zivotinjica u Africi.Takodje proizvodnja jakih trofeja je usavrsena i siri se,pa je pitanje kada ce ponuda prebaciti potraznju.Licno mislim da ulozenu energiju i sredstva treba prebaciti na brojnost i poboljsanje prirodnih potencijala gde bismo svi bili mnogo zadovoljniji.Verovatno sam odstupio malo vise od teme pa se izvinjavam,ponelo me.Sustina je da se radnje oko trofeja svode na par bitnih,a neke su malo preterano dobile znacaj.Nema strucnjaka koji ce garantovati ili staviti kao veoma bitan genetski faktor.Cak nije dokazano ko ga prenosi,Muzijak ili zenka,a u lovstvu sve se vrti oko rogonja.Sto se tice odstrela sve se svodi na ocuvanje perspektivnih trofeja do prodaje,nadam se da to nesme da nam bude cilj.Dobro malo sam pojednostavio ovo pitanje,ali to je sustina u praksi i vecini LU.
Dobar pogodak

nenad_franc

nenadx kaže:
E sada druga je stvar sto ja smatram da se trofej lovcu iz svog LU netreba nikako naplacivati,ali ce ovo odvesti daleko pa .....

kod mene u lovackom drustvu nije za nista,ali je daleko ispod cene! 5000 + 800 dinara za izlazak,imas da odstrelis bilo kog srndaca koji nije u medalji! to samo za clanove vazi,naravno! za goste se naplacuje po cenovniku lss!

aca81
 Vec sam pisao molbu za odstrel srndaca u LU i reklli su mi da je cena izmedju 80-100e i cisto sumnjam da je neko platio vise od toga,jer lovci u mom LU ne idu u komercijalu a sa strane dolaze samo dobri ljudi i prijatelji ako shvatate sta hocu da kazem...POZ.
DOBAR POGLED

nenadx
 n.franc,to deluje povoljno u odnosu na,evo acino LU.Mada bi bilo lepo da znamo sta recimo cini ove cene.Tacnije kako se doslo do tih njih.
Dobar pogodak

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Galerija abnormalnih srndaća GALERIJA TROFEJA I UMETNIČKIH DELA 86 13.02.2017. 20:42
Rast, razvoj i deformacije parogova srndaća STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 5 12.05.2014. 18:46
Lov srndaća vabljenjem LOV NA KRUPNU DIVLJAČ 13 31.10.2013. 12:50
OSPORAVANJE SA ILI BEZ ARGUMENATA TROFEJA SRNDAĆA ODSTRELJENOG U SRPSKOM KRSTURU 2009. GODINE STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 18 07.10.2011. 21:50
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 20
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
ПРЕГЛЕДАНО 1.000 ОЧНИХ СОЧИВА
Изабрано ново руководство Ловачког савеза Во...
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,776,558 posete www.srbijalov.com