Lovačka puška i čokovi
|
Joe the hunter |
Objavljen 14.03.2014. 18:37
|

Veteran

Upisa: 503
Pristupio: 15.11.2010. 13:01
|
Podunavac kaže:
Ja i moji drugari nismo iz "krateža" koristili kugle, pa ne mogu reći kako ih cevi nose. Koristili smo krupnu sačmu i to na kratkim distancama. I nije bilo zamerki. Doduše ove puške nikada nisu korištene za lov, jedino je sa jednom jednocevkom u kalibru 20 odstreljeno nekoliko zečeva. Njena cev je bila skraćena na 45 cm.
Jesu to bili oni cudni zecevi sto imaju rogove sala naravno bez uvrede kolega podunavac. |
|
|
|
Zeljko92 |
Objavljen 14.03.2014. 20:28
|

Stari član

Upisa: 252
Pristupio: 25.10.2012. 16:53
|
Malo sam se dao u razmisljanje i crtao sam neke skice i dosao do zakljucka da skracivanjem cevi ne mozemo pomeriti ose cevi i tacku u kojoj se ose seku. Tacka u kojoj ce se ose cevi seci ne zavisi od duzine cevi vec od malog ugla pod kojim su cevi spojene. Kako su cevi kod bokerice spojene prutem i pod odredjenim uglom kada bi odsekli deo cevi i skratili je ugao bi ostao i dalje isti jer nismo dirali spoj cevi vec ih samo skratili po toj osi. Mislim da bi tako dobili upotrebljivu alatku za lov DS sa cilindricnim cevima. |
|
|
|
PEZ |
Objavljen 14.03.2014. 20:31
|

Lovčina

Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
Zeljko92 kaže:
Malo sam se dao u razmisljanje i crtao sam neke skice i dosao do zakljucka da skracivanjem cevi ne mozemo pomeriti ose cevi i tacku u kojoj se ose seku. Tacka u kojoj ce se ose cevi seci ne zavisi od duzine cevi vec od malog ugla pod kojim su cevi spojene. Kako su cevi kod bokerice spojene prutem i pod odredjenim uglom kada bi odsekli deo cevi i skratili je ugao bi ostao i dalje isti jer nismo dirali spoj cevi vec ih samo skratili po toj osi. Mislim da bi tako dobili upotrebljivu alatku za lov DS sa cilindricnim cevima. 
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
|
|
|
|
Zeljko92 |
Objavljen 14.03.2014. 20:37
|

Stari član

|
Kad radim volim da radim kako treba ali mora se znati i kako da se improvizuje ;) |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 15.03.2014. 01:21
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Joe the hunter kaže:
Podunavac kaže:
Ja i moji drugari nismo iz "krateža" koristili kugle, pa ne mogu reći kako ih cevi nose. Koristili smo krupnu sačmu i to na kratkim distancama. I nije bilo zamerki. Doduše ove puške nikada nisu korištene za lov, jedino je sa jednom jednocevkom u kalibru 20 odstreljeno nekoliko zečeva. Njena cev je bila skraćena na 45 cm.
Jesu to bili oni cudni zecevi sto imaju rogove   sala naravno bez uvrede kolega podunavac.
Te su puške u ono vreme bile namenjene za neku drugu "visoku divljač". Ali zbog mnoštva drugih "alatki" u arsenalu nisu služile onome za čega su namenjene. Isprobane su na grudnim metama na 15-ak metara i solidno su odradile posao. Njihova se upotreba uglavnom svela na pucanje na svadbama, ispraćajima, slavama, za badnjak... Uglavnom se pucalo u vazduh. I nikada nismo promašili.
http://youtu.be/S...
|
|
|
|
Predator |
Objavljen 16.03.2014. 22:03
|

Veteran

Upisa: 899
Pristupio: 13.04.2010. 00:49
|
Da li zakon uopšte dozvoljava skraćivanje cijevi kod sačmarica? I ako dozvoljava, mora li se ova "intervencija" izvršiti kod stručnog lica ili može "u kućnoj radinosti"?
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 16.03.2014. 22:15
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Па у оружном листу не пише дужина цеви. А зна се која је дужина цеви најмања за ловачко оружје. Ја никада и нигде нисам видео ловачку пушку са цевима краћим од 50 цм. Закон у Србији сигурно не дозвољава скраћивање цеви, али то нико не може да докаже. Битно је да се то добро одради да се не види голим оком да је исфушарено.
|
|
|
|
Zeljko92 |
Objavljen 16.03.2014. 22:27
|

Stari član

|
To skracivanje ne predstavlja pravljenje krateza, samo skidanje cokova tako da mislim da se to uopste ne dotice zakona, pa necu ja da brusim serijske brojeve i da je nosim ispod mantila. Moze i kuci testerom za metal, jer ako se sece brusilicom celik se greje i otpusta, ali treba urezati novi navoj za musicu, sto je teze jer ipak treba dobar alat i mala ureznica. U principu nije tezak posao ako se ima sav potreban alat... |
|
|
|
Predator |
Objavljen 16.03.2014. 22:48
|

Veteran

Upisa: 899
Pristupio: 13.04.2010. 00:49
|
Zeljko92 kaže:
To skracivanje ne predstavlja pravljenje krateza, samo skidanje cokova tako da mislim da se to uopste ne dotice zakona, pa necu ja da brusim serijske brojeve i da je nosim ispod mantila.  Moze i kuci testerom za metal, jer ako se sece brusilicom celik se greje i otpusta, ali treba urezati novi navoj za musicu, sto je teze jer ipak treba dobar alat i mala ureznica. U principu nije tezak posao ako se ima sav potreban alat...
Pitam čisto informativno, jer sam mislio da se svako prepravljanje puške koje mijenja njene karakteristike mora prijaviti. Šta god da radio na mojoj Maši, to mi ne bi pomoglo. Ne mogu ja njoj toliko skratiti cijev, koliko mogu promašiti.
|
|
|
|
Zeljko92 |
Objavljen 17.03.2014. 16:00
|

Stari član

|
[b]
Pitam čisto informativno, jer sam mislio da se svako prepravljanje puške koje mijenja njene karakteristike mora prijaviti. Šta god da radio na mojoj Maši, to mi ne bi pomoglo. Ne mogu ja njoj toliko skratiti cijev, koliko mogu promašiti. 
Heheheh probaj kolega mozda urodi plodom  |
|
|
|
Neca92 |
Objavljen 17.03.2014. 20:23
|

Lovčina

Upisa: 1459
Pristupio: 14.12.2010. 19:29
|
Predator kaže:
Zeljko92 kaže:
To skracivanje ne predstavlja pravljenje krateza, samo skidanje cokova tako da mislim da se to uopste ne dotice zakona, pa necu ja da brusim serijske brojeve i da je nosim ispod mantila.  Moze i kuci testerom za metal, jer ako se sece brusilicom celik se greje i otpusta, ali treba urezati novi navoj za musicu, sto je teze jer ipak treba dobar alat i mala ureznica. U principu nije tezak posao ako se ima sav potreban alat...
Предаторе, свака част за име које си јој наденуо!
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
|
|
|
|
Macvanski lovac |
Objavljen 17.03.2014. 20:56
|

Stari član

Upisa: 375
Pristupio: 10.02.2013. 14:04
|
@Predator,sigurno zato i Masis,menjaj ime pod hitno ....iliti Masas
Rodjen da budem lovac
|
|
|
|
papiga |
Objavljen 11.04.2014. 22:09
|

Stari član

Upisa: 255
Pristupio: 19.04.2011. 19:31
|
[img][/img]
docekacu ja i taj dan da svane............
|
|
|
|
papiga |
Objavljen 11.04.2014. 22:10
|

Stari član

|
Evo zanimljive fotke jednog turskog kolege sa fejsa
|
|
|
|
Grom |
Objavljen 12.04.2014. 09:30
|

Član

Upisa: 75
Pristupio: 09.04.2014. 21:21
|
Skraćivanje cijevi samo zbog lova na svinje ne bih preporučio, zna se dogoditi da kugle ne nosi dobro poslije toga. Ima tu puno faktora, promjer duše cijevi, tip kugle itd. Ja sam sebi za sitnu divljač skratio zastavu položaru kal. 16 na 63 cm, digao 7cm ručnom pilom. Više nego zadovoljan, uopće ne nosi preširoko. Za jarebicu, šljuku i prepelicu je savršena. Zapravo do 35m za sve. Recimo iz TOZ 34 mi B&P Thrill shock nosi bolje iz punog čoka nego iz dojnje cijevi sa 3/4. razlog je promjer kugle od 18.4mm dok je cijev 18.6mm i zapravo da skinem čokove tek tada ne bi valjalo ništa. Treba naći kuglu koja odgovara cijevi. Inače, cijev se krati tako da uzmemo filcani čep i guramo ga u cijev (očišćenu) lagano štapom za čišćenje. Kad dođe do čoka čep će stati i tu dužinu obilježimo na štapu i prenesemo vani. pila se ručnom pilom za željezo i obradi. Razlika za dužinu čepa je zapravo sigurnosna jer tada skidamo čok i prelaz sigurno, a cijev ostaje maksimalno duga u cilindru. Inače sa mojim streljivom od 28 grama puška ima super posip, ravnomjeran skroz. Čok koliko je dobar ponekad i za stvar, za jako čokirane puške najbolje je streljivo bez košarice. I pustite priče da je dužina cijevi nebitna, par cm ne igra ulogu ali 10 i više ima razlike. Inače po mom iskustvu, najuniverzalnija puška je sa 1/4 i 3/4 čokovima, puni čok zna previše stisnuti košaricu, pogotovo kod težih punjenja i napravi kontraefekt, tj. razbije snop.
Grom
|
|
|
|
papiga |
Objavljen 12.04.2014. 15:41
|

Stari član

|
Kolege ovde je tema cokovi i njihova f-ja a ne uradi sam a i msm da su sve prepravke oko oruzja ipak za puskarske radionice i sl.specijalizovanbe radnje a najbitnije je da mladi lovac dobro razmisli i procita odredjene teme na ovom forumu za i protiv i koju vrstu divljaci ce da lovi da ne bude posle tesna kapa pa ajd u garazu kod majstor Menija
|
|
|
|
Grom |
Objavljen 12.04.2014. 16:23
|

Član

Upisa: 75
Pristupio: 09.04.2014. 21:21
|
Kad poznaješ oružje i imaš nekog iskustva ne mora se za sve ići majstoru. Treba znati što hoćeš i to je to.
Grom
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 12.04.2014. 18:15
|

Lovčina

Upisa: 2820
Pristupio: 19.02.2011. 19:15
|
Grom kaže:
Kad poznaješ oružje i imaš nekog iskustva ne mora se za sve ići majstoru. Treba znati što hoćeš i to je to.
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
|
|
|
|
pavlepavlaka |
Objavljen 03.09.2014. 23:57
|

Stari član

Upisa: 418
Pristupio: 27.11.2011. 19:50
|
Da vas pita pri kupovine nove ruske puske da li je dobar izbor uzeti dvocevku sa izmenljivim cokovima ili je bolje uzeti sa fiksnim ?
А у руке Мандушића Вука биће свака пушка убојита!
|
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 04.09.2014. 00:44
|

Lovčina

Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|

ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче 
|
|
|