Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lovačka puška i čokovi

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lovačka puška i čokovi
Joe the hunter

Podunavac kaže:
Ja i moji drugari nismo iz "krateža" koristili kugle, pa ne mogu reći kako ih cevi nose. Koristili smo krupnu sačmu i to na kratkim distancama. I nije bilo zamerki. Doduše ove puške nikada nisu korištene za lov, jedino je sa jednom jednocevkom u kalibru 20 odstreljeno nekoliko zečeva. Njena cev je bila skraćena na 45 cm.

Jesu to bili oni cudni zecevi sto imaju rogoveJelenSmeko sala naravno bez uvrede kolega podunavac.

Zeljko92
 Malo sam se dao u razmisljanje i crtao sam neke skice i dosao do zakljucka da skracivanjem cevi ne mozemo pomeriti ose cevi i tacku u kojoj se ose seku. Tacka u kojoj ce se ose cevi seci ne zavisi od duzine cevi vec od malog ugla pod kojim su cevi spojene. Kako su cevi kod bokerice spojene prutem i pod odredjenim uglom kada bi odsekli deo cevi i skratili je ugao bi ostao i dalje isti jer nismo dirali spoj cevi vec ih samo skratili po toj osi. Mislim da bi tako dobili upotrebljivu alatku za lov DS sa cilindricnim cevima.Odobreno

PEZ

Zeljko92 kaže:
Malo sam se dao u razmisljanje i crtao sam neke skice i dosao do zakljucka da skracivanjem cevi ne mozemo pomeriti ose cevi i tacku u kojoj se ose seku. Tacka u kojoj ce se ose cevi seci ne zavisi od duzine cevi vec od malog ugla pod kojim su cevi spojene. Kako su cevi kod bokerice spojene prutem i pod odredjenim uglom kada bi odsekli deo cevi i skratili je ugao bi ostao i dalje isti jer nismo dirali spoj cevi vec ih samo skratili po toj osi. Mislim da bi tako dobili upotrebljivu alatku za lov DS sa cilindricnim cevima.Odobreno

Yes
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

Zeljko92
 Kad radim volim da radim kako treba ali mora se znati i kako da se improvizuje ;)

Podunavac

Joe the hunter kaže:

Podunavac kaže:
Ja i moji drugari nismo iz "krateža" koristili kugle, pa ne mogu reći kako ih cevi nose. Koristili smo krupnu sačmu i to na kratkim distancama. I nije bilo zamerki. Doduše ove puške nikada nisu korištene za lov, jedino je sa jednom jednocevkom u kalibru 20 odstreljeno nekoliko zečeva. Njena cev je bila skraćena na 45 cm.

Jesu to bili oni cudni zecevi sto imaju rogoveJelenSmeko sala naravno bez uvrede kolega podunavac.

Te su puške u ono vreme bile namenjene za neku drugu "visoku divljač". Ali zbog mnoštva drugih "alatki" u arsenalu nisu služile onome za čega su namenjene. Isprobane su na grudnim metama na 15-ak metara i solidno su odradile posao. Njihova se upotreba uglavnom svela na pucanje na svadbama, ispraćajima, slavama, za badnjak... Uglavnom se pucalo u vazduh. I nikada nismo promašili.Grin
http://youtu.be/S...
Tri prsta 2Kolce

Predator
 Da li zakon uopšte dozvoljava skraćivanje cijevi kod sačmarica? I ako dozvoljava, mora li se ova "intervencija" izvršiti kod stručnog lica ili može "u kućnoj radinosti"?

Sasvim prirodno

Podunavac
 Па у оружном листу не пише дужина цеви. А зна се која је дужина цеви најмања за ловачко оружје. Ја никада и нигде нисам видео ловачку пушку са цевима краћим од 50 цм. Закон у Србији сигурно не дозвољава скраћивање цеви, али то нико не може да докаже. Битно је да се то добро одради да се не види голим оком да је исфушарено.
Tri prsta 2Kolce

Zeljko92
 To skracivanje ne predstavlja pravljenje krateza, samo skidanje cokova tako da mislim da se to uopste ne dotice zakona, pa necu ja da brusim serijske brojeve i da je nosim ispod mantila. Grin Moze i kuci testerom za metal, jer ako se sece brusilicom celik se greje i otpusta, ali treba urezati novi navoj za musicu, sto je teze jer ipak treba dobar alat i mala ureznica. U principu nije tezak posao ako se ima sav potreban alat...

Predator

Zeljko92 kaže:
To skracivanje ne predstavlja pravljenje krateza, samo skidanje cokova tako da mislim da se to uopste ne dotice zakona, pa necu ja da brusim serijske brojeve i da je nosim ispod mantila. Grin Moze i kuci testerom za metal, jer ako se sece brusilicom celik se greje i otpusta, ali treba urezati novi navoj za musicu, sto je teze jer ipak treba dobar alat i mala ureznica. U principu nije tezak posao ako se ima sav potreban alat...

Pitam čisto informativno, jer sam mislio da se svako prepravljanje puške koje mijenja njene karakteristike mora prijaviti. Šta god da radio na mojoj Maši, to mi ne bi pomoglo. Ne mogu ja njoj toliko skratiti cijev, koliko mogu promašiti. Grin

Sasvim prirodno

Zeljko92

[b]
Pitam čisto informativno, jer sam mislio da se svako prepravljanje puške koje mijenja njene karakteristike mora prijaviti. Šta god da radio na mojoj Maši, to mi ne bi pomoglo. Ne mogu ja njoj toliko skratiti cijev, koliko mogu promašiti. Grin

Heheheh probaj kolega mozda urodi plodom Smeko

Neca92

Predator kaže:

Zeljko92 kaže:

Предаторе, свака част за име које си јој наденуо! Respekt Grin
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!

Macvanski lovac
 @Predator,sigurno zato i Masis,menjaj ime pod hitno Grin....iliti Masas Smile
Rodjen da budem lovac

papiga
 [img][/img]
papiga priložio:
10006588_10153224406028538_2021596267519933539_n.jpg

docekacu ja i taj dan da svane............

papiga
 Evo zanimljive fotke jednog turskog kolege sa fejsa

Grom
 Skraćivanje cijevi samo zbog lova na svinje ne bih preporučio, zna se dogoditi da kugle ne nosi dobro poslije toga. Ima tu puno faktora, promjer duše cijevi, tip kugle itd. Ja sam sebi za sitnu divljač skratio zastavu položaru kal. 16 na 63 cm, digao 7cm ručnom pilom. Više nego zadovoljan, uopće ne nosi preširoko. Za jarebicu, šljuku i prepelicu je savršena. Zapravo do 35m za sve. Recimo iz TOZ 34 mi B&P Thrill shock nosi bolje iz punog čoka nego iz dojnje cijevi sa 3/4. razlog je promjer kugle od 18.4mm dok je cijev 18.6mm i zapravo da skinem čokove tek tada ne bi valjalo ništa. Treba naći kuglu koja odgovara cijevi. Inače, cijev se krati tako da uzmemo filcani čep i guramo ga u cijev (očišćenu) lagano štapom za čišćenje. Kad dođe do čoka čep će stati i tu dužinu obilježimo na štapu i prenesemo vani. pila se ručnom pilom za željezo i obradi. Razlika za dužinu čepa je zapravo sigurnosna jer tada skidamo čok i prelaz sigurno, a cijev ostaje maksimalno duga u cilindru. Inače sa mojim streljivom od 28 grama puška ima super posip, ravnomjeran skroz. Čok koliko je dobar ponekad i zaCenzurisano stvar, za jako čokirane puške najbolje je streljivo bez košarice. I pustite priče da je dužina cijevi nebitna, par cm ne igra ulogu ali 10 i više ima razlike. Inače po mom iskustvu, najuniverzalnija puška je sa 1/4 i 3/4 čokovima, puni čok zna previše stisnuti košaricu, pogotovo kod težih punjenja i napravi kontraefekt, tj. razbije snop.
Grom

papiga
 Kolege ovde je tema cokovi i njihova f-ja a ne uradi sam a i msm da su sve prepravke oko oruzja ipak za puskarske radionice i sl.specijalizovanbe radnje a najbitnije je da mladi lovac dobro razmisli i procita odredjene teme na ovom forumu za i protiv i koju vrstu divljaci ce da lovi da ne bude posle tesna kapa pa ajd u garazu kod majstor MenijaSmeko

Grom
 Kad poznaješ oružje i imaš nekog iskustva ne mora se za sve ići majstoru. Treba znati što hoćeš i to je to.
Grom

nidzamotocross

Grom kaže:
Kad poznaješ oružje i imaš nekog iskustva ne mora se za sve ići majstoru. Treba znati što hoćeš i to je to.

Bravo 2
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

pavlepavlaka
 Da vas pita pri kupovine nove ruske puske da li je dobar izbor uzeti dvocevku sa izmenljivim cokovima ili je bolje uzeti sa fiksnim ?
А у руке Мандушића Вука биће свака пушка убојита!

ssekir75
 JaoooGlavu o zidGlavu o zidGlavu o zid
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lovački karabini češke proizvodnje KARABINI 400 23.02.2025. 19:56
Lovačke priče - stvarni dogadjaji! LOVAČKE PRIČE 877 13.01.2025. 14:39
Lovački karabin KARABINI 1756 04.01.2025. 11:13
Lovačko udruženje LOVAČKA UDRUŽENJA 550 11.12.2024. 09:59
Lovačke kobasice od mesa divljači! LOVAČKI RECEPT 40 19.11.2024. 08:36
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 11
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,619,627 posete www.srbijalov.com