Polaganje lovačkog ispita
|
nidzamotocross |
Objavljen 21.02.2013. 20:33
|

Lovčina

Upisa: 2820
Pristupio: 19.02.2011. 19:15
|
DejanPetkovic kaže:
Obuka se odradjuje istog dana kada je i polaganje ispita..
Polagao sam u petak govorim vam sve kako je bilo..
Od 10 sati ujutru je pocela obuka ( predavanje ) zavrsilo se oko 12 - pola jedan i odmah posle toga pocelo polaganje ispita ..
Tako da i neko ko nije nistA procitao kuci mogao je da zapamti sve pre polaganja 
I pretpostavljao sam da je tako. Kao i za oruzje.
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
|
|
|
|
IvicaL |
Objavljen 22.02.2013. 09:23
|

Veteran

Upisa: 779
Pristupio: 07.02.2013. 10:13
|
DejanPetkovic kaže:
Obuka se odradjuje istog dana kada je i polaganje ispita..
Polagao sam u petak govorim vam sve kako je bilo..
Od 10 sati ujutru je pocela obuka ( predavanje ) zavrsilo se oko 12 - pola jedan i odmah posle toga pocelo polaganje ispita ..
Tako da i neko ko nije nistA procitao kuci mogao je da zapamti sve pre polaganja 
I dobro, na kraju, da li ti je iko trazio potpisani i popunjeni dnevnik.
Podpitanje - da li onda moram da budem pripravnik godinu dana ????
lala, pa sta
|
|
|
|
DejanPetkovic |
Objavljen 22.02.2013. 15:22
|

Član

Upisa: 72
Pristupio: 28.01.2013. 23:33
|
Ne , to je izmenjeno , ne mora vise da se bude pripravnik godinu dana..
Sto znaci ja sam pre nedelju dana polozio ispit , uplatio sam lov , imam lovacku pusku i od maja krecem  |
|
|
|
Bajkela |
Objavljen 23.02.2013. 20:05
|

Član

Upisa: 105
Pristupio: 04.09.2012. 23:29
|
Da li mi neko moze reci koliko kosta lovacki ispit? Dosli su neki novi zakoni pa sam zbunjen malo . Cuo sam da je 3000 a u lovackom savezu Vojvodine kazu da je 1100 din. Ja cu se uclaniti u lovacko drustvo Srndac Beocin, sekcija Susek pa me zanima pod cijom su oni nadleznoscu.
|
|
|
|
DejanPetkovic |
Objavljen 23.02.2013. 20:12
|

Član

Upisa: 72
Pristupio: 28.01.2013. 23:33
|
Ja sam platio 1500din . . |
|
|
|
Indjijanac |
Objavljen 23.02.2013. 20:50
|

Lovčina

Upisa: 2727
Pristupio: 09.03.2011. 18:00
|
Zvanična cena ispita je 1100 dinara.Bajkela što se tiče nadležnosti nad LU Srndać Beočin,verovatno ćeš kad postaneš lovac malo da proučiš materiju,pa ćeš saznati da je za LU nadležno ministarstvo ili sekretarijat u Vojvodini,Inače pod pojmom lovac se smatra da lice ima položen lovački ispit,položenu obuku za rukovanjem oružjem i da poseduje lovnu kartu koju može kupiti kao član LU ili nabaviti preko korisnika lovišta.
|
|
|
|
Hunter forever |
Objavljen 23.02.2013. 21:46
|

Lovčina

Upisa: 1595
Pristupio: 14.12.2010. 18:23
|
U septembru punim 17 godina pa bih trebao biti pripravnik ( po starom ) , znaci vise tog pripravnickog staza nema ? Znaci cekam 18 i tada zavrsavam za oruzje i polazem lovacki ispit ?
 Engleski poenter 
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 24.02.2013. 02:53
|

Lovčina

|
Hunter forever kaže:
U septembru punim 17 godina pa bih trebao biti pripravnik ( po starom ) , znaci vise tog pripravnickog staza nema ? Znaci cekam 18 i tada zavrsavam za oruzje i polazem lovacki ispit ?
Ja sam polozio za oruzje jos u 17. ;)
Mada mozes da predajes zahtev za oruzje tek sa punih 18.
Sad za lovacki ispit, ne znam koja je donja granica za polaganje. Ali sa 17 mozes i to da polozis.
Mislim da je dobro da i lovacki i oruzje polozis pre 18. Sa 18 predas za oruzje i taman uhvatis sezonu.
|
|
|
|
Bajkela |
Objavljen 24.02.2013. 13:10
|

Član

|
Indjijanac kaže:
Zvanična cena ispita je 1100 dinara.Bajkela što se tiče nadležnosti nad LU Srndać Beočin,verovatno ćeš kad postaneš lovac malo da proučiš materiju,pa ćeš saznati da je za LU nadležno ministarstvo ili sekretarijat u Vojvodini,Inače pod pojmom lovac se smatra da lice ima položen lovački ispit,položenu obuku za rukovanjem oružjem i da poseduje lovnu kartu koju može kupiti kao član LU ili nabaviti preko korisnika lovišta.
Jasna je meni definicija lovca sta je to i sta sve treba da uradis bi postao lovac. Malo su me bunile ove nadleznosti pa sam mislio bolje da pitam da budem siguran . Hvala na odgovoru
|
|
|
|
Hunter forever |
Objavljen 24.02.2013. 20:56
|

Lovčina

Upisa: 1595
Pristupio: 14.12.2010. 18:23
|
nidzamotocross kaže:
Hunter forever kaže:
Ja sam polozio za oruzje jos u 17. ;)
Mada mozes da predajes zahtev za oruzje tek sa punih 18.
Sad za lovacki ispit, ne znam koja je donja granica za polaganje. Ali sa 17 mozes i to da polozis.
Mislim da je dobro da i lovacki i oruzje polozis pre 18. Sa 18 predas za oruzje i taman uhvatis sezonu. 
Videcemo i ja bih voleo sto pre to da obavim
A iz koje literature se spremati za lovacki ispit ? Da li je to uvek prirucnik za polaganje lovackog ispita ili se i tu nesto promenilo ?
 Engleski poenter 
|
|
|
|
Bajkela |
Objavljen 25.02.2013. 19:25
|

Član

|
Ja imam prirucnik iz 2004. U nasoj drzavi se stalno donose neki novi zakoni i uredbe. Koliko sam ja gledao kalendar lova je malo drugaciji sad. Za ostalo ne znam, nisam gledao.
|
|
|
|
lemi024 |
Objavljen 27.02.2013. 22:15
|

Mlađi član

Upisa: 39
Pristupio: 19.01.2012. 08:00
|
Ja treba da polazem sad subotu i dobio sam informaciju iz udruzenja da se ispit polaze pismeno. Bice neki test koji ima 20 pitanja ali niko ne zna da mi kaze kako su formulisana pitanja, koliko treba za prolaz ...
Inace sam krenuo po starom prosle godine kao pripravnik ali eto ni to sada vise ne treba tako da videcemo sta ce biti. |
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 27.02.2013. 22:43
|

Lovčina

|
lemi024 kaže:
Ja treba da polazem sad subotu i dobio sam informaciju iz udruzenja da se ispit polaze pismeno. Bice neki test koji ima 20 pitanja ali niko ne zna da mi kaze kako su formulisana pitanja, koliko treba za prolaz ...
Inace sam krenuo po starom prosle godine kao pripravnik ali eto ni to sada vise ne treba tako da videcemo sta ce biti.
Eto jos jedan slucaj kao moj. I ja sam poceo kao pripravnik a ustvari po zakonu je moglo da polazem jos prosle godine. Sad jos uvek cekam na poziv od mog LU. Mada se ne zurim jer za mene sezona lova pocinje tek avgusta.
|
|
|
|
Bajkela |
Objavljen 28.02.2013. 00:07
|

Član

|
Eto jos jedan slucaj kao moj. I ja sam poceo kao pripravnik a ustvari po zakonu je moglo da polazem jos prosle godine. Sad jos uvek cekam na poziv od mog LU. Mada se ne zurim jer za mene sezona lova pocinje tek avgusta. [/quote]
I kod mene je isti slucaj. Ja sam pripravnik od kraja avgusta, novembru sam saznao da vise nema toga nego moze odmah da se polaze. Takodje cekam poziv od svog LU. Rekli su mi da cekaju da se sakupi malo vise kandidata za polaganje. Za sad nas ima cetvorica koji bi polagali. Kako se polaze ne znam ali bilo bi mi lakse kad bi se polagalo pismeno, usmeno mi nikad nije islo.
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 28.02.2013. 08:26
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Evo vam link za Pravilnik o lovačkom ispitu, pa pročitajte.
http://www.mpt.gov.rs/postavljen/125/...64.7-1.pdf
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
lemi024 |
Objavljen 04.03.2013. 16:30
|

Mlađi član

|
Bio sam na polaganju u subotu i bilo je pismeno - prvi put sada u Subotici i tako ce valjda od sada svuda biti.
Test ima 20 pitanja - neka su tipa da dopunis prazna polja(lovostaj(koji inace treba po novom)), neka da nabrojis neke podjele(dijelovi sacmarice, vrste ostrvskih pticara i dr.), neka da zaokruzis jedno od tri ponudjena rjesenja(kada se koja vrsta pari, trajanje bremenitosti kod pojedinih vrsta i dr.) i neka da odgovoris ali samo ukratko(tako da stane u tri ponudjena reda i ja sam npr. imao da objasnim superfetaciju i trihinelozu).
Od ovih 20 moras da uradis 15 za prolaz a ostale su pozivali na usmeni. Od nas 40-ak koji su bili na polaganju ja ne znam da su nekoga srusili. Znaci uopste nije bilo tesko. Komisija je isto bila skroz ok, mogao si se i konsultovati sa kolegama pored a i oni su htjeli da pomognu. |
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 04.03.2013. 20:02
|

Lovčina

Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
e dobro da znamo... inače sam juče primljen kao drug član, a i ovo me čeka uskoro 
nego, da li je bilo te neke prezentacije, "obuke", ili se odmah pristupilo polaganju? i koliko para je sada ispit (sve ukupno)?
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче 
|
|
|
|
lemi024 |
Objavljen 04.03.2013. 22:11
|

Mlađi član

|
Kod nas nije bila nikakva prezentacija, da li zbog toga sto nas je bila jako puno ili toga nema, stvarno ne znam. Uplacivalo se 2000 din. ali mislim da to vise zavisi od udruzenja do udruzenja, jer ide troskovi komisije plus troskovi koje ima udruzenje, a koliki je taj fixni dio stvarno ne znam. |
|
|
|
ROE |
Objavljen 06.03.2013. 14:30
|

Član

Upisa: 99
Pristupio: 28.03.2012. 09:51
|
Kolege, da biste polagali lovacki ispit, po novom Pravilniku treba da ispunite sledece uslove:
-da ste stariji od 18 godina;
-da imate polozen ispit u rukovanju vatrenim oruzjem, ili oruzani list;
-da imate zavrsenu strucnu obuku.
I nista vise. Ali ovoga gore se striktno moraju pridrzavati organizatori polaganja lovackog ispita. Moguce je da kandidati danas napune 18 godina, polazu za oruzje, sutra zavrse obuku i u roku od 7-8 dana polazu ispit. E, sad, kod kandidata koji su zapoceli pripravnicki staz, oni mogu da sacekaju da ga zavrse i da sa dnevnikom polazu ispit, ali da ne prisustvuju strucnoj obuci, ili da prekinu pripravnicki staz, zavrse obuku i polazu ispit. Sta kome odgovara.
Lovacki ispit koji sprovodi LSKiM je koncipiran u potpunosti u skladu sa Zakonom i Pravilnikom o lovackom ispitu. Ispit se placa preko LU, cena je simbolicna-1100 dinara, za LSKiM, ali kandidati mogu da plate i vise, odnosno da Udruzenju nadoknade troskove pripreme dokumentacije, telefona i sl, obicno ne preko 1500 din. Ali, za samo polaganje je 1100 dinara i tu je ukljuceno i odrzavanje strucne obuke (5 predavanja ovlascenog licenciranog predavaca po oko pola sata), Skripta-ispitna pitanja, troskovi komisije (3x200 dinara) i izdavanje i stampanje Uverenja. Nema putnih troskova, dnevnica, skupih prirucnika itd..
Polaganje ide na sledeci nacin: kandidat koji je ispunio uslove u pogledu obucenosti u rukovanju vatrenim oruzjem i starosti podnosi Zahtev lovackom udruzenju. LU podnosi Zahtev sa spiskom kandidata koji su ispunili sve uslove lovackom savezu. Lovacki savez formira Komisiju i odredjuje predavaca za strucnu obuku. Dogovara se termin za strucnu obuku, nakon koje se svim kandidatima deli skripta (koncipirana kao 180 pitanja i odgovora podeljenih u 5 oblasti propisanih Pravilnikom). Formira se spisak svih kandidata koji su zavrsili obuku. Odredjuje se termin za polaganje, obavestava se lovni inspektor i organizuje se polaganje. Na polaganju se izvlace kombinacije pitanja (po jedno iz svake oblasti), a kandidat mora da potpuno tacno odgovori na sve, izuzetno na bar 4, ali onda dobija nekoliko potpitanja iz oblasti iz koje nije znao pitanje. Formiraju se Zapisnici i kandidati cekaju 15-20 dana da dobiju Uverenje o polozenom ispitu na adresu Udruzenja. Jednostavno. |
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 06.03.2013. 19:01
|

Lovčina

Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
upravo ta predavanja 5x0,5 sati su i bila moje pitanje.
e sad, drugo pitanje, posto vidim da si u toku. ja nemam obuku za vatreno oružje, jer sam rez oficir (u zakonu pise da smo oslobođeni i referent u policiji mi je rekao da ja podnosim uverenje sa vojne akademije). da li to uverenje vojne akademije završava posao i kod LU? po logici stvari, ako policija prihvata, što ne bi i LU, ali ajde da pitam. u principu problem mi je što ovi iz suda kilave, predao sam zahtev za uverenje da nisam pod istragom još14.2. i nikako da mi stigne . računaj još najmanje 2-3 nedelje da se obavi procedura policije, neću stići da polažem u aprilu i celo leto mi propada čekanje jer je sledeće polaganje u septembru...
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче 
|
|
|