Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Polaganje lovačkog ispita

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Polaganje lovačkog ispita
ROE

ssekir75 kaže:
upravo ta predavanja 5x0,5 sati su i bila moje pitanje.

e sad, drugo pitanje, posto vidim da si u toku. ja nemam obuku za vatreno oružje, jer sam rez oficir (u zakonu pise da smo oslobođeni i referent u policiji mi je rekao da ja podnosim uverenje sa vojne akademije). da li to uverenje vojne akademije završava posao i kod LU? po logici stvari, ako policija prihvata, što ne bi i LU, ali ajde da pitam. u principu problem mi je što ovi iz suda kilave, predao sam zahtev za uverenje da nisam pod istragom još14.2. i nikako da mi stigneAngry. računaj još najmanje 2-3 nedelje da se obavi procedura policije, neću stići da polažem u aprilu i celo leto mi propada čekanje jer je sledeće polaganje u septembru... Angry

Pa zato je najbolje da sacekas da dobijes oruzani list, da se ne smaras oko toga da li moze fotokopija sluzbene i sl.. Bar doci do oruzanog lista za tebe nije komplikovano kao za druge lovce... Smile

ROE
 E, da, i ako nisi yavrsio pripravnicki staz, onda mora i teorijska obuka...sta ces, to je preduslov! Smile

ssekir75
 nisam zavrsio staz (nisam ga ni poceo, prosle nedelje sam primljen u drustvo) i tu "obuku" mi niko ne pominje (bio u lu u medjuvremenu). verovatno ce to biti organizovano ili tog dana ili mozda nedelju dana ranije, videcemo. inace, bice priznato uverenje sa VA uz dopis iz policije da se to uverenje prihvata sa njihove strane. mada se nadam da cu da dobijem makar nabavku do tada...

fala u svakom slucaju.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

ssekir75
 ne stigoh da se javim u subotu, položio sam i to!PresreanPresreanPresrean i to bez greske ;)

polagalo se pismeno, 20 kratkih pitanja. otprilike pola je bilo na zaokruživanje, a ostalo se pisalo. 15-20poena je bio automatski prolaz, 10-15 išlo se na usmeni, a ispod 10 bilo je padanje. pošto sam žurio da idem za niš nisam ostao do kraja da vidim da li su i te sa manje od 10 poena ipak pozvali na usmeni ili ne. većina ljudi je došla TOTALNO NESPREMNA, neki nisu znali čak ni da postoji lovački priručnikGlavu o zid ipak, ne mogu da kažem jednu lošu reč o komisiji. ljudi su bili spremni da pomognu, ne da ti kažu direktan odgovor, ali da te navedu i da ti kažu da si pogrešio itekako. zato, ko god treba da polaže nemoj da se zeza i da misli da je to samo formalnost!!! više nema zezanja !!!Stari

plaćalo se 2000 i nikakve teorijske obuke nije bilo
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

ultras035
 Cestitam!!!! Ja polozio pre par godina i sto se mene tice nije bilo zezanja...usmeno se odgovaralo, par pitanja iz svake oblasti vezane za prirucnik...bilo je i padanja, ali daleko od ozbiljnog...bilo je rariteta koji su polozili, a koriste za sporazumevanje francusko-vlaski jezik, sprski skoro nista neznaju da izgovore, ali sve se moze!!!

Mozda se ponavljam na ovoj temi, ali stvarno mislim da je pitanje lovackog ispita jedno od najvaznijih u stvaranju lovca.Nazalost, sve je izvrnuto u Srbiji, pa i to, te se za polaganje istog koristimo tzv. Lovackim prirucnikom, knjigom koja jedva da ima neku obrazovnu vrednost.To je sramota.
Ja stalno zamisljam, a zao mi je sto nisam u mogucnosti da iniciram izradu pravog lovackog prirucnika, knjige kojom bi se pravilno obrazovali novi lovci.Svedok sam mnogih "nestvarnih prica" o zivotinjama, psima, oruzju, municiji koje se prenose sa kolena na koleno, a nemaju veze sa zivotom.
U danasnjici u kojoj postoje racunari, dig.fotografija, internet, pomocu kojih svako moze da vidi i nauci mnogo vazanih stvari o lovu, u Srbiji se koristi neki prirucnik sa skromnim i zastarelim podacima, losim grafikama ili crno-belim fotkama, loseg kvaliteta papira, i malim formatom...mozda je pre 50 godina to izgledalo savrseno,ali sada...
Da li je moguce da u Srbiji ne postoji institucija koja ce napraviti pravi prirucnik za lovce, pocetnike i one koji to nisu, prirucnik koji bi imao zvanicnu upotrebu...
Zasto neko ne potencira neku TV seriju-emisiju koja ce se baviti lovom u Srbiji, ali ne na ovaj nacin gde se spiskaju grde pare a nista nemoze da se nauci...nego sve od pocetka, tradicija lova u Srbiji, divljac, oruzje i balistika, lovacka kinologija, trofeji, objekti,zakoni,pa i lov u okruzenj tj.susednim zemljama,Evropi i svetu...
Uf, svaki put se nerviram kad se o ovome prica i ljude sa kojima pricam o lovu sam ugnjavio ovim...
"Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!"
i50.tinypic.com/jf94dc.jpg

ssekir75
 da ne verujes, ali isto to sam i ja razmisljao dok sam citao ovaj nazovi prirucnik Glavu o zid onaj stari zeleni je 8 puta bolje napisan iako je od pre pola veka. i slike su bolje. ovi crtezi nista ne valjaDu, ne mozes da razlikujes zivotinje breGlavu o zid deo o oruzju je sacuvaj boze, ali ajde da kazemo da se to smatra da si naucio na "obuci". za nekog ko se u kerove ne razume (kao ja) deo o kerovima je kao neki katalog izlozbe, najosnovnije o svakome. deo o bolestima NISTA nisam razumeo, osim bolesti o kojima znam ovako (imaio sam besnilo kod lije na testu). o istoriji i kulturi lova isto je bilo jako slabo. ali je zato previse zakonskih definicija od kojih me je bolela glava. ja lovacki prirucnik shvatam kao prirucnik, knjizicu koju svaki ljubitelj prirode moze da koristi. i treba da bude bar jedno triput deblji da bi licio na prirucnik. ovo ne moze da se nazove ni skriptima. ko da je neki los djak skracivao uzbenik pa ispalo to sto ispaloGlavu o zid

ficha007
 Kolege ima tih knjiga samo je pitanje koliko ko može finansijski da podnese:

Velika ilustrovana ENCIKLOPEDIJA LOVSTVA, I i II deo

Potražite na internetu. Ima puno dobrih slika a i odličnih tekstova jer su autori vrhunski.
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA

"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )

ssekir75
 fićo, znam za tu knjigu, ali enciklopedija i priručnik ipak nisu ista kategorija knjiga. svakako da bi je bilo lepo imati.

Podunavac
 Kolega Ssekir čestitam na položenom ispitu. Na žalost u pravu si da je ispit prilično loše organizovan i da mogu da ga polože i ljudi sa veoma skromnim znanjem. Ali takva je situacija i na vozačkom i drugim ispitima. Fali nam ozbiljnost, jer zbog lakog prolaska na takvim ispitima posle padaju glave (u nesrećama u lovu i sobraćaju).Angry
Tri prsta 2Kolce

ficha007
 Ne želim da ispadne da pametujem ali priručnik ti je kao neka skripta, čak je u njemu obrađen stari Zakon o lovstvu a ne novi, suviše je to sve šturo i nikakvo.

Ove knjige jesu enciklopedije ali jako lepo obrađuju celokupnu materiju lovstva, čak bih mogao da ih nazovem Biblijama lovstva.

Sticajem okolnosti imam obe i mogu ti reći da sam oduševljen tako da kada ti se ukaže prilika ne štedi novaca da ih nabaviš. Ovo je ono što se deci i unucima daje u nasledstvo.
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA

"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )

dalibor

Podunavac kaže:
Kolega Ssekir čestitam na položenom ispitu. Na žalost u pravu si da je ispit prilično loše organizovan i da mogu da ga polože i ljudi sa veoma skromnim znanjem. Ali takva je situacija i na vozačkom i drugim ispitima. Fali nam ozbiljnost, jer zbog lakog prolaska na takvim ispitima posle padaju glave (u nesrećama u lovu i sobraćaju).Angry

Mnogo se mi okrecemo teoriji (kao i u skolama, fakultetima itd.) dok nam je praksa ravna nuli. Mozes ti da znas sve iz kniga ali praksa je druga prica. ZivioRodjo
Hunting is a passion! Pas

ssekir75
 fićo, slažem se apsolutno sa tim što si napisao. rekoh da znam za te knjige i jesu odlične. medjutim, nisu priručnik. a ni ovaj "priručnik" nije priručnik, već neke beleške i to loše...

dalibore, nisi u pravu. teorija je mnogo bitna jer kad znaš teoriju onda znaš ŠTA da radiš u određenom slučaju. a mnogo je lako da uradiš kad znaš šta treba da se uradi. praksa dodje sama po sebi ;)

ultras035
 @dalibor
Ne, nego nam je osnovno znanje ili teorija o lovu, ravna nuli, a samim tim i kasnije ponasanje ili praksa...Ako praksa podrazumeva ucenje od ljudi koji su pogresno nauceni, onda da se ne cudimo sto je sad ovakvo stanje.
To je samo dokaz kako neki dozivljavaju lov i njihov odnos prema prirodi..."sta tu ima da se cita i uci, pusku u ruke i udri...!!!!"
"Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!"

ssekir75
 BravoBravoBravo

sve je receno!

dalibor

ultras035 kaže:
@dalibor
Ne, nego nam je osnovno znanje ili teorija o lovu, ravna nuli, a samim tim i kasnije ponasanje ili praksa...Ako praksa podrazumeva ucenje od ljudi koji su pogresno nauceni, onda da se ne cudimo sto je sad ovakvo stanje.
To je samo dokaz kako neki dozivljavaju lov i njihov odnos prema prirodi..."sta tu ima da se cita i uci, pusku u ruke i udri...!!!!"

Ne odnosi se to samo na lov, ali tih sto poznaju teoriju imamo koliko hoces. Niko drugi osim samih nas ne odlucuje o tome kako ce da se ponasamo. Bye

ssekir75
 na zalost nemamo. bas naprotiv, imamo koliko oces te koji poznaju "praksu", pa se posle cudimo nam "majstori" jos vise za*enjaju neki kvar. prost primer: moj drug je "odlicno znao prakticno" da usteluje motor. samo, motor se vuko ko prebijen, trosio ko svalerka direktora rafinerije, i goreo svecice na svakik 15-20km. e to je trajalo tri dana dok je meni puko film, uzeo uputstvo na ruskom (nikad nisam ucio ruski), proucio teoriju, uzo srafciger u ruke i stvari doveo na svoje mesto. sad godinama radi kako treba.

znaci, prvo se treba dobro potkovati teorijom, pa onda raditi prakticno. Rotilj

dalibor
 Tako nekako, samo ako imas scim da se praksas, evo jedan primer studenti na bioloskom fakultetu u Beogradu gledaju (PCR) na slikama jer ne mogu da se uce na njemu, dok u bilo kojoj normalnoj zemlji ljudi uveliko rade na njemu. Slazem se ja za teoriju ali bez prakse tesko ide, jer knjiga je jedno a ima mnogo toga sto u njima ne pise. ZivioRodjo

ultras035
 Za praksu koja svakog buduceg lovca treba da uvede u taj svet lova, postoji pripravnicki staz.
Pripravnicki staz koji je trajao cini mi se godinu dana je odlicna stvar (ako se obavlja kako treba), koja bi uz adekvatan lovacki prirucnik i na kraju lovacki ispit trebalo da bude odlicna polazna tacka svakog buduceg lovca!
Sustina je takva da je sve jos pre ko zna koliko godina zamisljeno kako treba...problem je sto se toga ne pridrzavaju odgovorni ljudi i to sto se ne ide u korak sa vremenon, vec se radi kao pre hiljadu godina.To nije jedini primer gde su stvari zamisljene kako treba, ali nisu sprovedene i realizovane!
Da li posle zavrsenog vozackog ispita imamo dobrog vozaca?NE! Imamo obucenog vozaca, koji ako primenjuje i postuje sve sto je naucio, moze da postane odlican vozac, naravno provodeci vreme za volanom! Naravno svi znamo i kako su neki zavrsavali i vozacki ispit...ali sustina je ista!
Najveci problem je sto ni prip.staz, ni prirucnik , a ni ispit nisu kako treba (svaka cast izuzecima), vec se uci pogresno!

ssekir75
 za praksu lovca potrebno je da ima divljaci ;)

Tomash

ultras035 kaže:
Za praksu koja svakog buduceg lovca treba da uvede u taj svet lova, postoji pripravnicki staz.
Pripravnicki staz koji je trajao cini mi se godinu dana je odlicna stvar (ako se obavlja kako treba), koja bi uz adekvatan lovacki prirucnik i na kraju lovacki ispit trebalo da bude odlicna polazna tacka svakog buduceg lovca!
Sustina je takva da je sve jos pre ko zna koliko godina zamisljeno kako treba...problem je sto se toga ne pridrzavaju odgovorni ljudi i to sto se ne ide u korak sa vremenon, vec se radi kao pre hiljadu godina.To nije jedini primer gde su stvari zamisljene kako treba, ali nisu sprovedene i realizovane!
Da li posle zavrsenog vozackog ispita imamo dobrog vozaca?NE! Imamo obucenog vozaca, koji ako primenjuje i postuje sve sto je naucio, moze da postane odlican vozac, naravno provodeci vreme za volanom! Naravno svi znamo i kako su neki zavrsavali i vozacki ispit...ali sustina je ista!
Najveci problem je sto ni prip.staz, ni prirucnik , a ni ispit nisu kako treba (svaka cast izuzecima), vec se uci pogresno!

Potpisujem.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lovački karabin KARABINI 1790 29.06.2025. 11:38
Lovački karabini češke proizvodnje KARABINI 400 23.02.2025. 19:56
Lovačke priče - stvarni dogadjaji! LOVAČKE PRIČE 877 13.01.2025. 14:39
Lovačko udruženje LOVAČKA UDRUŽENJA 550 11.12.2024. 09:59
Lovačke kobasice od mesa divljači! LOVAČKI RECEPT 40 19.11.2024. 08:36
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,465
Najnoviji član: Stevan Belor...

Poslednje vesti
Obaveštenje korisnicima lovišta
dobijanje lovačke dozvole kompleksan proces
Sočne lovačke šnicle u marinadi od crnog vina, majčine dušice i origana
IN MEMORIAM
ПРЕГЛЕДАНО 1.000 ОЧНИХ СОЧИВА

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

Hunter_lovac
· 25.07.2025. 12:56

Modernizujte sajt , privućiće nove članove , a i svakako treba da se modernizuje 👍🏻

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

65,106,041 posete www.srbijalov.com