Danast su poceli policiski inspektori videcemo kako ce se zavrsiti, neznam a mozda ce se zataskati, predsednik kaze da nema veze i ne interesujega neznam stvarno nemam komentara.Jer kada sam pricao onovom zakonu smejali se ali eto sada vide da polako stize korak po korak.
Vec smo ovde pricali, i vi clanovi foruma ste cini mi se istog misljenja bili, da ce od sledece godine morati divljac koja se odstreljuje, posle pregleda od veterinara, morati ili moci da se odkupi od Korisnika lovista, po njegovom cenovniku, a ne da se nosi fazan kuci, koliko odstreljujes, a da ne platis nista. Tako sam ja razumeo to? Kod nas u Drustvu, koje se sprema sada razdvajati od Udruzenja, i da se registruje u LU, kazu da sve ostaje po starom, i da nista ne mora da se plati. Jednostavno potpuno ignorisu sve, sad, da li cute, ili neznaju, to neznam, ali cinjenica je da to clanovima ne kazu, da ne bi digli frku!!
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Svaka odstreljena divljač mora biti plaćena; da li će plaćati lovci, ili će to da platu njihovo LU, državi je svejedno. Ako bude plaćalo LU, kolika to članarina treba da bude? Mada, kad je gajeni fazan u pitanju, tu se ne plaća onih 10% državi. Ali i taj gajeni fazan košta, neko to mora da plati (kupiš pile fazansko, pa ga hraniš, čuvaš, veterinarska briga, volijera itd.). A ako nemate volijeru, onda kupujete odrasle fazane za puštanje. Ako mislite da pucate samo divljake, bez unošenja fazana u lovište, ne znam kako mislite da nastavite po starom. Mislim da niste dobro informisani, ni članovi, ni vaša uprava.
Visina članarine će zavisiti od površine lovišta, od početnog fonda divljači i od broja članova. Mala LU sa malim lovištem nemaju šansu da opstanu. Po meni, svako LU sa manje od 250 članova će biti u problemu.
Ja mislim da ce ulovljenu divljac morati da plati Lovac, ako je bude hteo, jer ta ulovljena divljac pripada korisniku Lovista, a moze da ga prodaje Lovcu ili nekome drugome po njegovom cenovniku, gde je uracunat i PDV, koji mora da prenese drzavi na kraju meseca. Znaci nemoze niti mora ulovljenu divljac da plati korisnik, nego moze da je prodaje, a ne mora. nek je cuva u svojoj komori, koju mora da ima. Ne?
A sto se tice garancije, ja prosto ne mogu da verujem da je tako da ce morati garancija na celokupni fond!! Pa to bi bilo jako puno, neznam ko bi uopste to mogao da izdvoji ili da dobije od Banaka, jer oni nece dati garanciju na npr. 250 hiljada EUR bez pokrica, a pokrice mora biti barem 1,7 puta veci od iznosa, znaci na 425 hiljada EUR, pa onda jos 3% trosak, itd.. Pocrkavace 2/3 svih Udruzenja, to bas neverujem da ce dotle doci. Ili?
Nema u vezi garancije nikakvog 'ILI'... Upravo je tako kako si napisao, nažalost.
Korisnik lovišta može da naplaćuje ili da poklanja divljač, može kako hoće. Ali državi mora da se plati njeno, njih ne zanima da li će da plati lovac ili korisnik.
Ja mislim da nece moci da poklanja Korisnik Lovista odstreljenu divljac, jer onda drzava nije naplatila PDV. Drugo, drzava od odstrela ne dobije nista (sem PDV-a), jer ona se naplatila vec od naknade, a to su onih 10% od vrednosti godisnjeg plana odstrela, gde se deo placa u martu ili Aprilu, a drugo najkasnije do kraja godine (ili tako nesto slicno, nemogu tacno da se setim). Zar ne?
Cini me se, da u svemu napravimo neko strasilo, ali buduce LU nece moci da funkcioneise kao ranije, bar kako sam ja shvatio. LU mora da plati Drzavi naknadu, to su onih 10%, sto nije neki veliki iznos, nekih 2-3 hiljade EUR maksimalno, naravno u zavisnosti od plana odstrela, a za uzvrat, Drzava kaze da sva ta divljac, koju je po planu odstrelilo LU, pripada LU, i prodaje tu divljac, trofej i meso, clanovima ili drugima, da bi zaradilo nesto!!? PDV naplati, ali daje opet Poreskoj Upravi na kraju meseca.
Da bi to radila, mora da ima gde pregledati i cuvati meso, zato one komore, itd. Ne?
Hajde polako, ubacio si u priču nekoliko različitih pitanja:
cenovnik za odstreljenu divljač postoji (zec 33 evra, fazan 11 evra...itd.); to je osnovica za obračun PDV, ukoliko lovac nosi odstrel kući, ukoliko ne nosi, trpajte u zamrzivač, prodajte restoranima, pojedite sami, šta god hoćete. Državu ne interesuje da li si ti naplatio divljač, ili su ti lovci ostali dužni, ili si poklonio divljač. PDV je toliki i tačka.
Početni fond divljači se utvrdi na brojanju, i to je osnovica za garanciju. Na osnovu stanja divljači utvrdi se plan odstrela, i od vrednosti tog plana odstrela državi se plaća 10% (trećina do kraja januara, ostatak do kraja godine).
Kvaka je u sledećem: po isteku roka korišćenja lovišta, korisnik mora da vrati lovište sa fondom divljači sa kakvim je i krenuo u gazdovanje. Znači, pucajte, odstreljujte, poklanjajte, naplaćujte, radite kako mislite da treba, ali država hoće lovište u stanju u kakvom ga je dala na korišćenje.
Nije veliki iznos 2-3 hiljade evra? Pa naknada za lovište, 6-7 hiljada evra minimum, pa plate lovnika i lovočuvara koji moraju biti stalno zaposleni u LU, još 10 hiljada evra, pa naknada za garanciju recimo 5 hiljada, pa troškovi poslovanja još par hiljada... Nakuca se začas 30 hiljada evra, minimum, sitne stavke nisam ni pomenuo. Ako LU ima 150 članova, članarina će biti 200 evra minimum, samo za prostu reprodukciju, bez ulaganja u lovište. Ali neće moći da samo oni idu u lov, pošto će morati da rade komercijalu, da bi kupili fazane za puštanje, da bi platili hranu, da bi napravili prostoriju i hladnjaču za meso, da bi ... šta god hoćeš. Pa ćeš umesto 8 fazana u sezoni, moći da pucaš dva, jer ćete ostalo morati prodati u komercijali. Ali pametan si čovek, razmisli malo, meni već dojadilo da objašnjavam stalno jedno te isto.
Ej, izvini sto te davim, ali moram malo. Slazemo se grubo u svemu, tako sam i ja mislio, sem sto se ne slazemo u vezi Garancije, jer nase LU, nece moci da dobije toliku Garanciju. Sto se tice Komercijale, ok, mozda nam treba Komercijalni Lov zbog troskova, ok, al ko ce da nam dodje, kad jedva imamo i nesto. Icice tamo gde ima puno! A sad da kazemo da se angazujemo, da bi imali, pa kazu lovci: Ja da radim a da drugi pucaju!! Pricam ti samo kako disu, a to i sam znas. Nece biti nimalo lako.
Odustace preko 2/3 ljudi od lova, a da ne pominjem, da ni u snu ne da plate 200 Eur ili vise clanarinu!
lalo,
zbunio si me malo..ako platim fazana da bi ga nosio kuci 11e ili cenu slicnu toj,zasto bi placao clanarinu od 200e?!?sta dobijam za tu clanarinu?
odem u komercijalu,platim tog istog fazana,11e,ulazak u loviste i sve ostalo i boli me uvo za clanarinu.
umesto 12 izlazaka,izadjem 7-8 puta.izadjem kad ja hocu,a ne bas u nedelju,po kisi,magli ili nevremenu...
Upravo tako, sve je malo zbunjujuce, divljac svakako mora da se plati, sad da li u domacem LU, ili u Komercijali! Al kad vec kuci, onda malo jeftinije, ili slicno, neznam, nece biti lako nimalo!
A najteze ce biti to sirokoj gami Lovaca objasniti, da oni to razumeju....
Charuga, moguće je da cena fazana bude za članove manja. Npr., fazan spreman za puštanje pred pušku košta uzgajivača izmedju 5 i 8 evra. Cena od 11 evra je komercijalna cena. Pa onda članovi plate recimo 5 evra, a svi ostali 11. Razliku u ceni za članove će namiriti njihovo LU, od profita. A pošto fazan ne ulazi u onih 10% naknade državi, eto ti matematike. Dalje, ako LU dobro posluje, ostvaruje dobit, onda može deo dobiti usmeriti da pokrije troškove odstrela za svoje članove. Tako da je moguće, uz odlične rezultate poslovanja, da fazan, ili zec, za članove perfektnih LU, bude besplatan. Ali ćete onda debelo da razmislite koga ćete da zaposlite kao lovnika (upravnika lovišta), taj mora da zna i lovstvo i ekonomiju i da bude trgovac, i da bude i pravnik pomalo, da bude non stop zainteresovan da posao vodjenja poslovanja lovišta vodi dobro. Ako lovnik svojim odlukama utera LU u minus, daš mu otkaz, izgubi posao, i zaposliš drugog. Nema više samoupravnog biranja lovnika, u stilu 'ovaj je dobar čovek' ili 'ovaj dobro gadja i dobar je lovac', jok bre, sad LU zapošljava stručnjaka, pa vi vidite kome ćete da date platu i posao. A UO LU će morati da bude sastavljen i od iskusnih lovaca i od ljudi koji razumeju ekonomiku jedne firme. Prošlo je vreme, kada su, uz dužno poštovanje, u UO sedeli i polupismeni ljudi, i donosili odluke i razmatrali problematiku koju nisu ni malo razumeli. Pa su glasali onako kako im se kaže. Sada će UO morati da se debelo pozabavi i pravnim i ekonomskim stvarima, i knjigovodstvenim (bilans stanja i bilans uspeha, obračun PDV, radni odnosi). Ko će to moći da uradi? Neki simpatičan čičica, koji je lovac 50 godina, i koji je kao takav zaslužio poštovanje, ali realno nije u stanju da razume ono što ga čeka. Pa u svakom UO LU sada ima po neki takav, koji je samo deo glasačke mašine, pa posle kad u praksi bude problema, onda se vade 'UO je tako glasao'....
Posmatraj LU kao neku firmu: ako posluje dobro i zaradjuje novac (ne samo od članarina, nego i od ostalih delatnosti za koje je registrovano, npr lovni turizam, ugostiteljstvo-lovački restoran, prihodi od obrade zemlje ako je ima itd.), onda ta firma LU može profit da rasporedjuje kako hoće. A ako nema imovine, a nema više ni besplatne divljači, onda je osudjeno na propast. Nema te članarine koja može da pokrije troškove poslovanja.
Pazite šta vam kažem: nastaće velika trka za lovce koji mogu da plate visoku članarinu, vući će ih LU za rukav, da se učlane. Neće kao do sada, da LU za učlanjenje naplaćuje 'pristupninu' u visini 2-3 članarine, plus tekuća članarina. To je prošlost.
Lovac koji može da plati svoje obaveze će birati ona LU koja imaju dobra lovišta sa puno divljači, i sa dobrom organizacijom i disciplinom. LU, koja gazduju sa lošim lovištima, gde caruje lopovluk i krivolov, mogu da stave ključ u bravu, niko neće hteti da ide tamo. A većina lovaca jaki dobro zna gde se radi domaćinski, a gde se krade. Samo razmislite, u svojoj bližoj i daljoj okolini, znate sva LU, i znate sekcije koje rade, a i one koje kradu. Brzo će vam doći odgovor u pamet.
Poenta je, da će vrlo brzo svaki lovac moći za svoje pare da ide da lovi gde hoće. Bez obzira na mesto prebivališta. E sad, da li će se moći ići u lov kao do sada, 5-6 puta na prepelice, 12 puta na fazana, 3-4 puta na zeca, pa koji put na krupnu divljač... Mislim da neće prosečan lovac imati para za tolike izlaske.
tako ce i biti,potpisujem.
znam o cemu pricas[ekonomija,pravo,knjigovodstvo...] privatnik sam.ali,mislim da 90% LU nisu spremna za trzisnu utakmicu.znaci, sami da se organizuju kao udruzenje gradjana,i da gazduju svojim lovistem!ako nista drugo,doci ce do starih srpskih pitanja tipa zasto bas taj i taj da osnuje udruzenje,ko ce deponovati potpis u sudu,pecat itd.nije mu tata ostavio loviste i te fore.
neznam kako je na zapadu to organizovano,verujem da su privatnici zakupili lovista i plati pa se klati..a ovo kao svi smo jednaki a njih 5 su u udruzenju i drze banku?!?ili smo svi u udruzenju pa zajedno odlucujemo o svemu,ni od toga nema nista.stalno ce neko biti ostecen,povredjen..bojim se da od dosadasnjeg nacina organizovanja lova nema nista...videcemo..
Tačno, i do sada su neformalne grupe ljudi, njih nekoliko, praktično vodili LU. Sada će se to ozvaničiti, ali će ti ljudi koji su naučili da im je lovište džabaka, da im je divljač džabaka, a oni gazdovali, e sad će morati prvo da su učipe, pa da gazduju. Kladim se da će svi pobeći od ulaganja kao djavo od krsta! Hajde pitaj bilo koga iz Uprave tvog LU, da li je spreman da stavi ličnu imovinu pod hipoteku, da bi se dobila garancija banke? Malo morgen! Neće niko! Naučilo društvo da se do sada iz lovišta samo izvlačilo, običan lovac nosio kući zeca i fazana, oni 'neobični' su nosili kući krupniju divljač, a bogami i keš. Prošao voz, gospodo! Nema više samoupravljanja, u stilu 'sve je to naše', pa da se razbuca i pokrade to naše (u stilu, ako je naše, onda ja uzimam svoj deo ). Sad je došlo vreme da se 'sir prodaje za pare'.
A ono LU koje ne zna da vodi firmu, i ne zna da posluje tržišno, ili će da plati drugog da im radi te poslove, ili ključ u bravu. Lovnik će ubuduće morati da bude vešt menadžer, a ne samo šef koji šparta lovištem, lovi kad i šta hoće, dovodi i Kurtu i Murtu u lov da bi dobio neku kontrauslugu zauzvrat...
Žao mi je starih lovaca, žao mi je i tradicije, ali bolje ovako, nego da miševi u upravama LU i LSS polako kradu i razvlače ovo što imamo (setite se samo silnih pronevera). Bolje preseći, mada će da boli, još kako. A kada se seče, onda strada i zdravo tkivo, na žalost! Znam da će u prvo vreme posle ovih propisa biti drastično smanjen broj članova LU, a povećan krivolov, sve dok nekoliko kradljivaca ne plati ceh, pa se ostali uplaše. Isto tako znam da i ja neću moći da za moju članarinu i plus još nešto za poene, kako sam moga do sada, da imam jedno 15-20 lovova - to je nerealno, i još da nosim divljač kući (ja ne nosim, ali većina nosi). Taj broj lovova 15-20, samo ulaz u lovište košta 200 evra, plus odstrel. Ja prihvatam da platim 200 evra članarine, ali da mi omoguće isti broj izlazaka kao do sada!! Hoću, odmah!!! I to će biti super, samo ako bude moglo da bude tako. Ali se bojim da će me članstvo u LU da košta barem još 100 evra više. Možda ne prve godine, ali već druge, kad se bude videlo da sa tom članarinom ne može da se posluje, onda će ići na 300. Spreman sam da se opkladim, da će prosečna članarina za par godina biti tolika! Ko preživi, pričaće. Nisam katastrofičan, nego sam realan.
ja sam do sada placao 150 -200e u proseku za 1-2 izlazaka godisnje na srndaca ili na d-patke a u avgustu i ne dadose mi dozvolu za otvaranje na patke kao jos ne znaju koje dozvole i kako bogami neki i zasluzuju ovo sto ce da dodje zao me samo postenih lovaca a za pojedine bih uveo i 500e clanarinu pogotovu za ove iz uprave i nijhove poltrone
Pa kolege morate biti svesni da je lov oduvek bio privilegija plemstva i bogate buržoazije,jedino je i bivšoj Jugi bilo dostupno običnom proletarijatu,a ti repovi koji su od tog načina gazdovanja ostali kroz zadnjih dvadesetak godina su doveli fond divljači i lovstvo na jako niske grane i to u svim bivšim republikama SFRJ. E sad je jasno da je gazdovanje u SFRJ imalo i vrlina i mana,ali sa ovim novim zakonom ( sličan već postoji u Hrvatskoj ) biće puno problema i pravnih i imovinskih....ovo je još sve u fazi nagađanja dok se ne odrede granice lovišta,a onaj težio dio koliko će nas izaći članarina i dali ćemo je moći sebi uopšte pruštiti biće kristalisan kroz ja verujem malo duži period..a tu je još nedefinisano jako puno detalja koje će svako lovačko uruženje morati dostaviti,jer ako se napravi presek po principu idemo sve od nule ...bome to neće valjati,ipak su tu ljudi ulagali i gradili,a da bi sada neki moćnik preko noći povaljao balvane na puteve i rekao nema više u lovište to je sada moje...država kao garant takvog stava mora imati čisto definisane odnose što kod nas nikada neće biti
Pa ovako: donet je pravilnik o ustanovljavanju lovišta i davanju lovišta u zakup. Odluka o granicama lovišta se očekuje za otprilike 6 meseci, a posle 3 meseca od donošenja odluke o granicama lovišta, trebao bi da se raspiše konkurs za dodelu lovišta. Dakle, najkasnije do kraja jula 2011. će sve ovo biti poznato. Visina članarine će biti poznata, po mom mišljenju, već u februaru, kod onih LU koja ozbiljno razmišljaju. Ali će ta LU morati da unapred kalkulišu sa povećanim troškovima gazdovanja i poslovanja. Mislim da se orijentaciono već zna visina članarine, kod većine LU ona će se kretati oko cifre od 20.000 dinara. Sve ovo govorim, pod uslovom da se nešto drastično ne promeni u narednih 2 meseca. Ili, da nadležni odluče da prolongiraju primenu, što im ne bi bio prvi put.
da li 20 000 ako ostane ovaj broj lovaca?!?
kako budu odustajali,popece se clanarina na 30 000..e sad ako bi za te pare imao 12 izlazaka na zeca i fazana,po jednu svinju i srndaca godisnje, malo pataka onda to i nije tako lose,da bar jednom osetim kako love glavesine i njima bliski ljudi..
da nisam preterao...?.
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻