Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lov na srndaća

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lov na srndaća
aca81
 Pa ljudi ja se divim sa kakvim znanjem vi idete u lovBravo 2
DOBAR POGLED

Lovac Stari
 Sto se tice ona dva na slici, prokomentarisao bih samo mladjeg! Loviste se nalazi na 600m nadmorske, zime su duge i hladne, neretko i do -25.
E sada ucestala pojava ovakvih dugmetara je do razloga:Loviste ima preko 20 grla u 100 hektara (prenamnozenost), dosta starih srna za izlucivanje i dosta trofejno slabih srndaca.
Mora se malo vise baciti akcenat na uzgojni odstrel zenskih prestarelih i telesno slabih grla.
Mislim da u tom grmu lezi problem.

Jer od lose majke, los i podmladak.
Dobar pogled.

nenadx
 Divljac se naravno moze odstreljivati i bez mnogo znanja o njoj,ili poznavanjem nekih segmenata,medjutim misljenja sam da poznavanje divljaci daje sasvim drugu kvalitetniju dimenziju kompletnom dozivljaju.Problem je sto se cesto u literaturi pojavljuju mnoge protivrecnosti,nametnute interesima raznih grupacija u okviru sada vec nauke nazvane lovstvo.Tako se vaspitavaju generacije lovaca,ali i strucnjaka koji su se udaljili od osnovnih vrednosti lova....Ali evo primer koji je dao Lovac Stari iz Alpskih lovista,tacnije rekao bih Austrije.Zemlja poznata po brojnosti ove divljaci,ali manjim brojem trofejno vrhunskih.Nista cudno,prenamnozenost utice na prirodni prehrambereni potencijal.a ovaj na kvalitet trofeja.Neke Alpske zemlje cak ne praktikuju prehranjivanje ni u najjacim zimskim periodima.Poznat je slucaja od pre nekoliko godina,mislim u Svajcarskoj,kada su divokoze skapavale od gladi,sa filozofijom da sve treba biti u skladu sa prirodom,a opstace jedinke sa genetski najjacim potencijalom...Vratimo se srndacima.Naravno i uslovno receno jake zime uticu na rast rogova,sto navodi da se kod njih nemoze ocekivati veliki broj trofejno jakih.Ali meni je zanimljiv dati podatak o velikom broju prestarelih srna,koji su po nasim merilima nedozvoljive pri ozbiljnom gazdovanju sa ovom divljaci.Da li nam ovaj podatak govori da je kod njih bitnija brojnost od trofeja?Ili obrnuto pitanje.Koliko ima veze jacina trofeja sa kvalitetom populacije?
Dobar pogodak

aca81
 Sinoc sam bio na ceku DS i oko 20 i 30 po rubu sume na nekih 120-130m izadje mi srndac i gledao sam ga kroz optiku oko 5 min,posto retko idem na ceku (mislim da mi je treci put za 8 god jer nije moj stil a jos nikada nisam bio u komercijalni lov srndaca)ovo je bio za mene inzvaredan dozivljaj Vebanje gledati ga bez ikakvih ambicija sa moje strane i uzivati kako se ponasa u potpuno slobodnom i prirodnom okruzenju a ipak sa dozom nesigurnosti s njegove straneSmile mozda mogu i da razumem ljude koji oruzje menjaju B)foto-aparatom
DOBAR POGLED

nenadx
 Bravo Aco uziva se u svakom trenutku lova,ponekad je dovoljno cuti sum vetra kroz krosnje drveca,posmatrati divljac,ptice....Naravno odstrel ima svoj specifican trenutak,koji nas ispuni.Mada sam sebe cesto uhvatio u suprotnim osecanjima nakon odstrela....Mozda su i godine u pitanju,kao mladom lovcu bio mi je odstrel primaran i glavni cilj.
Dobar pogodak

aca81
 Svaki trenutak samoce i tisine u prirodi mi je dovoljan ali adrenalin je nesta posebno koji ume da prkosi zdravom razumu...POZ.
DOBAR POGLED

Boban
 Pa divljac u prirodi je cudo zivo,svaki pogled kroz optiku krije neki
svoj dozivljaj i uzivanje.
Lepo je videti srnecu divljac kako se krecu kroz pasnjake.

aca81
 Ne ponosim se time ali kad obucem lovacko odelo i uzmem oruzje ja sam sasvim drugi covekConfused
DOBAR POGLED

nenadx
 Dok smo u sentis raspolozenju,evo jedne slike,koja bar meni izaziva tuzna osecanja. i32.tinypic.com/2wd57ih.jpg nisam ja slikao
Dobar pogodak

aca81
 I u meniCry ipak teren je druga pricaStidljiv
DOBAR POGLED

Boban
 Pa gledajuci sliku i jeste tuzna,ali tako je kako je.Confused

Sniper Hunter
 Tuzno je ali znate onu "Idemo dalje"Pas

aca81
 Pitam se dal je upucan tu na "legalo" ili je naknadno namesten, u svakom slucaju lep primerakBravo 2
DOBAR POGLED

nenadx
 Ma svi su lepi.Evo jednog ulovljenog pa namestenog. i32.tinypic.com/4lrdcx.jpg
Dobar pogodak

Big Hunter
 Pozdrav !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Evo i mene nisam bio duze vreme prisutan na forumu pa reko da se javim,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Video sam komentare za moju sliku inace onaj srndac je bio odstreljen krajem JUNA,,,,,,,,,, Grlo je biloi dosta slabo a i druga godina srndaca a on isti...
Taj srndac je vidjan prosle godine i imao je neku perspektivu ali nista od toga........

svaka cast za sve trofeje............

nenadx
 Pozdrav BigHunter,daj malo slika i komentara.....Evo krece jurnjava po lovistima,ko ima vremena,moze se nagledati i imati lepih dozivljaja pri osmatranju..Ko ima love moze probati lov rogonje i vabljenjem... i25.tinypic.com/6sexwh.jpg
Dobar pogodak

Vucko Jagodinac
  Pozdrav, nije me bilo skoro dva meseca. U medjuvremenu smo lovili srndaca. Moja grupa je imala srece, pa je jedan mladi lovac otstrelio srndaca skarta. Ja licno sam promasio srndaca na 40 m. Pucao sam karabinom bez optike preko mehanickog nisana. Sa tog karabina sam skinuo optiku pre dve godine a mehanicki nisan nisam nikada koristio niti proveravao. U medjuvremenu sam koristio druge puske od prijatelja. Inace srndac je bio pravilan sesterac oko 80 poena po mojoj proceni. Sta da radim to je lov. Uskoro pocinje u mom LU drugi deo lova na srndaca pa cu pokusati popravni ali sada sam namestio optiku.

aca81
 Kad sam ja prvi put promasio lov (bio je zec u pitanju) video je to stariji kolega pa mi kaze da muzjaci brze trce i vislje skacu zato sam promasio,ja razmislim malo pa potrcim da ga stignem i pitam kako zna da je bio muzjak a on mi kaze "decko bez ljutnje ali i ti i onaj pre tebe ste mu se uhvatili za k.... zato znam da je muzjak" i odeSmeko
DOBAR POGLED

nenadx
 dobar je taj nacin odredjivanja pola,narocito za pocetnike...FrownOvo sto rece Vucko se desava naravno,narocito ako se neisproba puska,ali postoji i onaj psihicki momenat,kada visak adrenalina odradi svoje,cak i kod malo iskusnijih.
Dobar pogodak

Milan J
 Jedan jako zanimljiv trofej.
milan j
Lisica

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Galerija abnormalnih srndaća GALERIJA TROFEJA I UMETNIČKIH DELA 86 13.02.2017. 20:42
Rast, razvoj i deformacije parogova srndaća STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 5 12.05.2014. 18:46
Lov srndaća vabljenjem LOV NA KRUPNU DIVLJAČ 13 31.10.2013. 12:50
OSPORAVANJE SA ILI BEZ ARGUMENATA TROFEJA SRNDAĆA ODSTRELJENOG U SRPSKOM KRSTURU 2009. GODINE STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 18 07.10.2011. 21:50
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,465
Najnoviji član: Stevan Belor...

Poslednje vesti
dobijanje lovačke dozvole kompleksan proces
Sočne lovačke šnicle u marinadi od crnog vina, majčine dušice i origana
IN MEMORIAM
ПРЕГЛЕДАНО 1.000 ОЧНИХ СОЧИВА
Изабрано ново руководство Ловачког савеза Во...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

Hunter_lovac
· 25.07.2025. 12:56

Modernizujte sajt , privućiće nove članove , a i svakako treba da se modernizuje 👍🏻

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

65,056,151 posete www.srbijalov.com