Obrati paznju, na to kako pomera glavu van optike jer ne vidi divljac kroz nju. A onda se uplasi od ove predvodnice. Naisle su DS bas gde ne treba gde je optika neupotrebljiva. Da je imao samo mehanicke, druga prica. ;)
Ovo sam postavio zbog toga sto me je podsetilo na ovdasnje lovce, koji pri kupovini karabina ili kombinovane odmah kupe i namontioraju i optiku i time se dice, a posle prvog lova i izlaska DS na 20-30m bas kao i ovde, svi ih poskidaju. To je zato sto ovde kod mene tereni i nacin lova na DS ne dozvoljavaju optiku. Mehanika i
''Kao ptica koja jebez krila, Srbija bibez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
Kada bih mogao da biram oruzje i nishane za situlaciju sa slimka, uzeo bih poluautomatsq sachmaru, golu, sa 5-6kom jedinachnih zrna...
Aman
Ljudi polako. Postoje optike i optike. Sve sto je 1,5-6x je apsolutno adekvatno za ovakve lovove i situacije. Kakvi bre bakraci l... Ok red dot je super ali jel to neko hoce da kaze da se na 1,5 ili 2x na 10 m ne moze naci meta i to brzo????
To samo znaci da se puca sa jednim zatvorenim okom a to... Nije pravilno.
Na snimku je ili rastelovana optika ili je preveliko uvecanje ili .... Brat strelac nema iskustva i nije vican ....
Desilo se i meni, davno, "kad sam mladjan lovac bio jaaaaaa" ...... Da iz straha da ne promasism i neiskustva stavim veliko uvecanje tpa 4 ili 5x, i da ne mogu da nadjem, ... I da promasim prvi metak, ali sam se snasao i brzo spustio uvecanje i.... Pogodio. I od tada maksimum 2x i oba oka otvorena. I kajne problem, ....
A price da je mehanika bolja, .... Hmmmmmm,m,mmm
Nidzo, kad porastes i imas malo vise iskustva promenices misljenje ;)
Nemoj da si kao balkanski spijun "koja su to kola bolja od Moskvica?!"
Prvo, kod mehanickog nisana imas tri tacke koje treba da spojis, nisan, musicu i divljac, dok kod optickih ili red dot nisana spajas samo dve, krstic (tacku) i divljac... Sto automatski znaci manje vremena za nisanjenje!
Drugo, savremeni opticki nisani se prave od uvecanja 1,2 pa nadalje, po meni je uvecanje 2 sasvim dovoljno za daljine od 5 - 50m, sa veoma sirokim vidnim poljem (ako me razumes), sa takvim nisanom na daljini od 5m vidis celu divljac, a na daljinama od 100m imas 20m siroko vidno polje...
Trece, kada u nepreglednom terenu (gusta suma ili trnje) vidis siluetu divljaci, kroz optiku ces videti "oko" divljaci, tako da ces znati u sta i gde pucas!
Cetvrto, sa mehanikom na daljinama preko 50m ne vidis dali nisanis plecku, stomak ili vrat...
Peto, iskusniji lovci, sa optickim nisanom, mogu da pucaju sa oba otvorena oka i to na divljac u pokretu, kada ovo probas sa red dotom, videces da se tacka "pojavi" na nekoliko metara ispred cevi i nanosis je gde treba bez razmisljanja...
Probaj sve ovo sto sam napisao i videces da si bio u zabludi!
Slazem se sa stojkuki i Nikolom imam vec nekoliko godina crvenu tacku (red dot) i to x2 i mislim da ne postoji bolje resenje za lov pogonom bilo koje divljaci posebno DS
Da dodam... red dot da bi imao svoju svrhu mora se nisanitii sa oba oko ali se brzo naviknete jer je puno brze i lakse za pracenje divljaci ...poz.
A to da nije precizan na velikim daljinama i da tacka prekrije divljac nije tacno...za neke "normalne" daljine je odlican ali naravno ako uzmete neki bolji a ne ove po oglasima od 20-30 e....poz.
Nidzo, stojkuki, aca81, nemojte pogresno da me shvatite, upis je saljive prirode.
Naravno da je optika i te kako korisna, da nije ne bi je svi koristili, i da nista ne znam, to bi ukapirao. ;)
Bas iz razloga sto na preko 50m ne znas u koji deo divljaci da pucas, cesto dodje do ranjavanja divljaci i gubitak je veliki, sto sa optikom nece da moze. ;)
Kada uzmem uskoro karabin, a planiram kao tvoj Nidzo, Kiplauf, sigurno cu da mu stavim dobru optiku, necu bez toga.
A sada ne planiram da stavljam crvenu tacku na PA, nekako mi kvari izgled puske, s tim ce me postavljati na mesta gde cu biti ucinkovit sa njim i gde se puca do 50-70m. A takvih mesta kod mene na Kukavici ima mnooogoo. ;)
Damire, naravno da ima svrhe. Dobar, kvalitetan i dobro upucan nisan radi svoj posao. Ti koliko znam imas mesto za optiku na MP155? Ja na Affinitiju nemam, ali sada ima onaj nisan koji se montira izmedju sanduka i kundaka, pa sam razmisljao o tome. Ali za sada nista, dok udjem malo u stos, ima vremena za optique. ;)
To sto lovac ne izabere adekvatnu optiku za odredjenu vrstu lova nije kriva optika, vec lovac! A u danasnje vreme to bar nije problem (ko ima uslova, naravno), moze se naci optika za pucanje od 5 m, pa do... i u zavisnosti od vrste lova, konfiguracije terena, konkretno tog mesta na kom si postavljen da cekas, nastulejes kako ti odgovara i to je to, nema iznenadjujucih situacija.
Damire, ja licno smatram da za tim nema potrebe, moze se uspesno pucati (naravno, na razumnim daljinama za koje su sacmarice predvidjene) bez problem i bez njega.
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
Neca92 kaže:
To sto lovac ne izabere adekvatnu optiku za odredjenu vrstu lova nije kriva optika, vec lovac! A u danasnje vreme to bar nije problem (ko ima uslova, naravno), moze se naci optika za pucanje od 5 m, pa do... i u zavisnosti od vrste lova, konfiguracije terena, konkretno tog mesta na kom si postavljen da cekas, nastulejes kako ti odgovara i to je to, nema iznenadjujucih situacija.
Damire, ja licno smatram da za tim nema potrebe, moze se uspesno pucati (naravno, na razumnim daljinama za koje su sacmarice predvidjene) bez problem i bez njega.
Sam je sebe zayebao, optikom. B)
Akcenat na oba oka otvorena.
Da je imao neku optiku uvecanja od 1,5, svakako bi bolje prosao nego da je bio sa mehanickim nisanima, tako da je mozda bolje da tvoju prethodnu recenicu preformulisemo u: ''Sam je sebe zayeb'o, losim izborom optike.''
Da ne komentarisemo mi mladi koji imamo godina koliko neki iskustva. Kako god, za ovakvu situaciju bih izabrao mehanicke nisane, jos battue sina.. uf..
Medjutim za ovakvo mesto, i za ovu finu cistinu bih izabrao ili opticki minimalnog uvecanja, ili refleksni nisan.
Zasto nebi kometarisali, ako znamo o cemu pricamo...? To znaci da mi nebi trebali da pisemo uopste, samo da citamo.
Ali, kako god zelis...
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?