Da, trebalo bi da je tako, jer mora drzavi na svaku odstreljenu divljac da se plati PDV, znaci moraju LU da formiraju cenovnike (to cak pise u novom zakonu) i po tim cenovniku da prodaje svom clanstvu, ako clan to hoce. E sad, da li mogu LU da kazu: ej, nismo prodali, nego sami pravili gulase, pa pojeli! Dal ce to moci tek tako, nisam siguran. A i ta prodaja divljaci svom clanstvu ili drugima cini LU izvor prihoda, tako da bi trebali da se postaraju da to i prodaju!
Ako neprodaju divljac, lovcima koji su odstrelili vec divljac ostaje u udruzenju da se napravi gulas ili nesto drugo ipak udruzenje mora da plati ker je uracunato u pocetnih deset posto plus pedeve.koliko sam razumeo LU bice preduzece koje ostvaruje prihod i u interes je da proda da nebi radili sa gubitkom.Za to vise nece biti kao do sada padne svinja ili vepar primer 100kg a napise se 22kg ili nazime od 42kg.toga nece biti vise,zto sto ce morati da se pise kilaza koja ce biti izmerena na vagi u LU i nece moci da se skrije kao sto pojedinci misle a ibice i vet inspektor koji nece da rizikuje drzavni poso zbog nekoga jer i on mora da potvrdi tu kilazu tako da nece vise biti muvanja, tako ce LU biti u dobit.
LU je platilo 10% drzavi od plana odstrela, kao neku naknadu (u zakonu se to bas zove naknada), ajde recimo zato sto je to taksa, ili nazovimo to kako hocemo, cinjenica je da ne znaci to da mora toliki odstrel i da naplati od clanova ili drugih, jer, sta ako ako nema kupce, ako niko nece da kupi, onda ne napalati LU nista, zato mora da pravi mamljiv cenovnik da bi prodavao (fazana i zeca), jer prodaja divljaci mu sigurno stavka u godisnjem finansijskom planu, znaci mora da pokusa LU da to i ostvari. A PDV placa tek, kada dodje do prometa dobara, znaci prodaje, e tek onda se naplati PDV odnosno treba ga dati drzavi!
Neznam kako druga LU imaju procenat odstrela krupne divljaci, kod nas je to zanemarljivo, jer ga zaista malo ima, a i svi kriju. Sigurno po novom nece moci da se izvuce i da vepra od 150kg prijavljuju kao nazime od 40kg!
Tu se sada LU pita, da organizuje lov svinje tako, da im ne promakne takva stvar!
Momci, obratite pažnju, da je jedna stvar NAKNADA ZA ODSTREL, a sasvim druga stvar je PRODAJA MESA DIVLJAČI.
I jedno i drugo se plaća posebno; ako lovac odstreli srndaća, platiće naknadu za odstrel, a ako još želi da meso divljači nosi kući, dodatno plaća meso.
Plaćanje naknade za odstrel ne daje za pravo lovcu da divljač nosi kući. Govorim o krupnoj divljači.
ok, to je jasno, naknadu za odstrel takodje Lu naplati od svog clana ili nekog drugog, a ako hoce meso, to po cenovniku...
I to pricamo samo o krupnoj divljac, sitna ce verovatno biti odstrel besplatan, a meso ce se kupiti onda od LU, ako hocemo, ne?
Ma da, nicime se LU ne obavezuje da naplati naknadu za odstrel, za svoje clanstvo, za krupnu divljac, ili?
Može LU da ispoklanja odstrel kome god hoće. Ne mora da naplati ni dinar, ako hoće. ALi mora da plati državi ono što država traži (10%), mora da plati sve obaveze i za lovište i za garanciju za fond divljači, mora da plati PDV, itd. A iz kojih izvora će LU plaćati te obaveze, to država ne pita. Može da LU živi i od donacija, i od poklona, a fond divljači mora biti očuvan. Kako će LU to da izvede, ako poklanja, razmisli sam. Nemoguća misija. Jedino da nadje LU nekog 'ujaka iz Amerike' .
Tržišno poslovanje: divljač i lovišta su postala roba, roba ima svoju cenu. A za poslovanje se državi plaća, prema propisima. Lovci postaju kupci robe. Pa onda, koliko para, toliko muzike. Da ne bi neko istrčao sa pitanjem oko PDV, evo odmah da odgovorim: i poklanjanje odstrela i mesa divljači se smatra prometom robe, i podleže plaćanju PDV, a osnovica za obračun PDV je vrednost odstrela divljači po cenovniku (za sada cenovnik LSS, kasnije će biti cenovnik Komore). Vrednost mesa divljači se takodje zna.
Nisam siguran da će i sitna divljač biti besplatna, odnosno, siguran sam da NEĆE biti besplatna, ali ostaje pitanje po kojoj ceni će biti ustupana članovima.
Da napravim malu paralelu: lovišta su postala prodavnice divljači, prodavnice koje je država ustupila za pare LU, da šefuju u tim 'prodavnicama', u kojima je roba divljač. E sad, u toj 'prodavnici', robu (divljač) kupuju lovci, da li kroz članarinu, ili kroz komercijalu, svejedno. Ako si član LU, onda iz svoje 'prodavnice' (lovišta) možeš da kupiš robu (divljač), po povlašćenoj ceni. A možda može i besplatno, ali onda ono što uzmeš iz lovišta, neko mora da plati, a to je tvoje LU, koje će plaćati parama koje skupi iz članarine (koju opet ti plaćaš) i od profita iz svog poslovanja. Vlasnik 'prodavnice' (država) je istovremeno i vlasnik 'robe' (divljači). I naplaćuje ti poslovanje te 'prodavnice' i naplaćuje ti vrednost 'robe'.
Nadam se da sam uspeo da vama na ovom poredjenju pojasnim nove odnose u lovstvu, onako kako ih ja shvatam i vidim.
A sve to sa dosadašnjim odnosima u lovstvu nema blage veze.
Nisam bas siguran da je tako, da sam odstrel predstavlja promet dobara i time podleze PDV-u. Zamisli, kada nesto proizvodis, u toj firmi u kojoj radis, pa ako od materijala nastane gotov proizvod, jos nije nastao promet dobara, tek kada komercijala za to ispostavi racun, i roba promeni vlasnika, nastaje obaveza Pdv.
Nisam siguran uopste, mozda si i ti Lalo u pravu, mislim verovatno si u pravu, vidim po poznavanju materije da se duboko bavis sa problematikom, sta pozdravljam, jer odakle bi inace culi informacije, koje do sada niko ni ne spominje, bar kod nas......
Organizovanje odstrela (lova) divljači predstavlja uslugu, promet usluga, i plaća se pdv. LU su registrovana za delatnosti uzgoja divljači, organizovanja lova za svoje članove, lovni turizam, promet mesa od divljači, ugostiteljske usluge (lovački dom i restoran), itd... Pogledaj u Statut svog LU, tamo piše koje su delatnosti tvog LU - sve su to privredne delatnosti, i podležu obavezi plaćanja PDV.
Sve to oko obaveza i plaćanja je dosta zamršeno, ubuduće će svaki korak u lovu i oko lova imati svoju cenu.
Nisam nigde do sada namerno pominjao planske dokumente koje jedno LU mora da ima (lovna osnova, godišnji plan gazdovanja, plan odstrela). Te dokumente će moći da izradjuju samo licencirana stručna lica, fakultetskog nivoa obrazovanja. Čisto za nezvaničnu info: čujem da će izrada lovne osnove za jedno LU koštati izmedju 1000 i 2000 evra. Ostala planska dokumenta će koštati nešto manje. Ubacite i ovu stavku u troškovnik jednog LU, pored svega ostalog o čemu smo pisali.
Nagradno pitanje: šta mislite, ko će biti glavni u pisanju planskih dokumenata?
Imate pravo 3 puta da pogadjate, siguran sam da već znate odgovor! A kladim se, da kad bi dalo i 3 različita odgovora, da će sva 3 biti tačna!
Tu si u pravu, odstrel je pruzanje usluge, i znam da smo za to registrovani, i time podleze Pdv-u.
I ja sam cuo da ce toliko kostati, a to vec znamo, jer su lica koja su dosad pravila Lovne osnove, vec trazili ca. 1000 i do sada!! A sada su to ta ista ponovo, jer imaju stepen obrazovanja koji im je potreban....
Ne?
I do sada su oni živeli od nas, a od sada mi nećemo moći bez njih pa će oni i dalje živeti od nas, jer sumnjam da će neko ko nije iz njihove "priče" moći da dobije licencu za izradu planskih dokumenata.
Savezi možda neće ni postojati, ali nema veze, imamo novoosnovanu firmu-DOO koja će se baviti izradom planskih dokumenata za odgovarajuću cenu, i u kojoj su se uhlebili svi oni iz LSV koje smo i do sada izdržvali.
Sve je isto, još samo Tito da se vrati!
Zato i misle da je bolje da se postojeća velika udruženja pocepaju na veliki broj malih, jer će svakom tom malom trebati planski dokumenti, a to znači više posla/novca za njih.
Pa i kada novoosnovana udruženja ne budu više mogla da finansiraju korišćenje lovišta, kada im se ono oduzme, i kaka se dodeli nekom privatniku-i njemu će trebati lovna osnova i godišnji plan gazdovanja.
BRUKA!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Hehehehe, eto još jedne slagalice u puzzle zvanom 'Lovstvo u Srbiji'. Pisao sam ranije, da ima mnogo toga još, što nas čeka iza ćoška.
Još će se lovci čudom čuditi...
Stari, nije mi jasno kako si uspeo na ovako 'teško' pitanje da tako brzo daš odgovor... Naravno da su to ti ljudi! Ima verovatno još onih stručnjaka, koji su npr. u ministarstvu, pa otvore firmu na svastiku, pa rade honorarno kao stručna lica... Ma ima mogućnosti koliko hoćeš!
E moji drugovi lovci, pa vidite li vi koliko ovde ima tema za diskusiju.
Čim neko malo skrene sa osnovne teme, otvori se 1000 novih pitanja.
Dobro nama i ide kada se vidi u kakvom okruženju funkcionišemo.
Država se bori protiv ambrozije tako što lekove za alergiju stavlja na listu besplatnih lekova i sam ih plaća od naših para u budžetu, a niko da se seti da bi bilo pametnija da se UNIŠTAVA AMBROZIJA- i drugi korovi!!!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Pošto u savezima više neće biti para, oni više nisu interesantni bogom danim "lovnim radnicima". Zato je tu lovačka komora, sekretarijat za lovstvo, i vojvodjanski lovac. Onda će jedni drugima da nabacuju poslove.
Kolege čemu nervoza.... sve će to uskoro sje.... zeleni,a ako gospoda ovako nastave voditi brigu o uzgoju i zaštiti divljači ja prvi prelazim u redove zelenih
Kako u nedogled?
2000. su rekli da ulazimo 2007.
2004 su rekli da ulazimo 2012.
Sad neki dan rekoše 2017.
Vidiš da samo što nismo!
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?