Hajde da ja ubacim jos jedan auto gol.
Kao Lovac cestitam coveku na stecenom trofeju . Ali brate jer nije logicnije da ovako nesto odpuca Turista i marnu mu neku lovu, ovo da puca Lovocuvar vec mi nesto se neuklapa u politiku udruzenja, ali hebem li ga ima svasta u svetu .
Ma Nenadx se zeza da je ovaj lovočuvar, verovatno je lokalni lovac, ali to ne menja na stvari.
Lovac Stari, apsolutno si u pravu! Politika gazdovanja im ostala na klaviru, kad su pošli u lov, pa eto, pade rekorder za DŽ.
I onda se još veseli dilberi slikaju sa ovakvom pozadinom, nazimad u publici
Lalo,jeste velika cak preterano ruza,ali bas to meni navodi na ostecenje u pocetku rasta,Zato su izrasla ova par roscica sa strane,sve drugo je u tipu.A Stari ima logike i u tome sto kazes, A jeste lovocuvar(i zavrsio je lovni turizam)
E ako je lovočuvar, onda neka pocepa diplomu lovnog turizma. Taj će ovakvim potezima baš da razvije lovni turizam u svom LU, malo morgen. Baš on našao da od svih srndaća u lovištu zvekne najtrofejnijeg? Pametno, jako pametno!
Taj je tip isti ja, ne zanimaju ga turisti, gleda samo sebe, i trudi se da ugodi sebi, naravno postuje divljac i prirodu, a da li ce da time odbije turiste, nije ni bitno, jednom se zivi brate, bilo kome od pravih lovaca da je izasao taj srndac verovatno bi ga odstrelio, a i zasto ne, ti ga cuvas, pazis,mazis a turista odstreli, a sta tebi ostane, sipak i skart, zasto da ne puca domaci lovac srndaca u svom lovistu jos ako je rekorder, mogu da zamislim kako je covek srecan, 5 u Evropi, ne treba stalno da puca jake srndace, ali par puta u zivotu sto da ne, ko bre sisa italijane, austrijance i ostale, ovakvu sansu kao sto je ovaj odstrelio imas ili jednom ili nikad u zivotu, mislim za dz u svom lovistu...B)
Ma neka puca ko hoće, takav odstrel ima svoju cenu, a čisto sumnjam da ga je lovočuvar platio. Mazio ga i pazio, jeste, pomazio ga je sa npr. 243 kalibrom... Kako ga je to mazio i pazio? Da ga nije hranio na cuclu kad je bio mali?
Iznosio mu hranu zimi? Pa to svi radimo, valjda...
E moj Petre, vidi se da slabo znaš problematiku gazdovanja lovištem, neću da ulazim u detalje i da ti objašnjavam. Samo ću ti reći, po tvojoj logici, za pola godine bi lovišta bila pusta, a LU za godinu dana u bankrotu, pa bi onda takvi kao ti vrištali kako nema divljači.... Kratkovido razmišljaš.
Ja cu samo priznati da mi novi trendovi neleze mnogo.U ovome sto Lala kaze ima surove istine i to nam je izgleda realnost i buducnost,pa cu reci sto mi srcu lezi.Za turiste me je briga koliko i za lanjski sneg...Komercijalna lovista neka prodaju kome sta mogu,tacnije ko da vise,ma kako hoce....Ali lovista koja su data lovcima,...neka love lovci,oni su ti koji ulazu da bi lovili i stvarali profit.Na njima je da odrze i eventualno povecaju brojnost. divljaci.Taj model je funkcionisao do skora i nevidim ni jedan razlog da i dalje nebude tako.Jedini razlog je sto se neko setio da moze dodatno da muze,kravu muzaru.E sada sve funkcionise po ,meni stranoj logici,ali da kazemE da ovaj lovac ga je pomazio sa 3006
pre par dana sam poceo kao nesto da volontiram kod mene u lovackom drustvu i u ranim jutarnjim satima sam na terenu i imao sam prelepe susrete sa ovom vrstom divljaci,kako sa prolazenjem na par koraka od mene ,tako i posmatranjem sa ceke
Lalo, nisi me razumeo, ne treba stalno to ciniti, ali par puta u zivotu, sto da ne, jednom se zivi, nisam ja gladan trofeja, cak uopste i ne jurim trofej, ali takva prilika se jednostavno ne propusta! Ako meni u lovistu izadje takav srndac, odstrelicu ga pa makar me posle vesali, jer je to sto ces videti sada ili nikada, jednom mozda u zivotu, a i bolje da ga odstrelis ti nego turista ili da ga odstreli lovokradica ili da mozda nastrada u saobracaju 5 srndac u Evropi...B)
Petre, za takvog srndaća se zna da je u lovištu, i takvo grlo se čuva upravo zbog finansiranja rada LU, da bi domaći lovci mogli redovno da unose divljač u lovište (fazana ili zeca), da bi mogli da plate hranu za ostalu divljač u lovištu, da bi mogli da finansiraju sve ono što mora da se plati da bi LU funkcionisalo, a toga ima koliko hoćeš, samo para nikad dosta.
Može i domaći lovac da ga odstreli, što da ne! Takvo grlo košta toliko-i-toliko, izvoli plati pa pucaj. Svi bi voleli, da platimo članarinu 100 evra, a da pucamo srndaća od 5000 evra, jooojjj meraka! Samo to ne biva, to može u crtanom filmu. Kad bi to bilo tako, ja garantujem da takvo grlo ne bi sastavilo 24 časa u životu! Zveknuli bi ga izmedju doručka i ručka, sve bi se utrkivali ko će da ga prvi mazne!
Vidi, Petre, ovako: ova tvoja rečenica 'Ako meni u lovistu izadje takav srndac, odstrelicu ga pa makar me posle vesali' predstavlja klasičnu logiku potencijalnog krivolovca. Mlad si, promeni logiku svog razmišljanja, za tvoje dobro.
Za početak, možda bi bilo dobro da pročitaš lovački kodeks, pa da nastavimo priču dalje.
Ima dosta kontradiktornosti u tome sto pises Petre.Lala te je razumeo cini mi se dosta dobro,ali je dosta toga trebao i da ti objasnjava...Strast je dobar pokretac,ali kontrola strasti nas uzdize od haosa.Zamisli da svako tako rezonuje.......
Ali ljudi ne razumete, to je jednom u zivotu, takvog ces srndaca mozda videti sada i nikada vise, to Lalo da se zna da je u lovistu mozda u ogradjenom, on u otvorenom lovistu moze da se premesti bilko kada, moze da ga udari kamion ili da ga neko ukrade, moze da ode iz tvog lovista pogotovo sad za vreme parenja i da ga vise niko zivi ne vidi. Ako ti se ukaze takva sansa, odstreli ga, jer mozda nikada to vise neces moci u zivotu, mozda ces samo tada imati na nisanu takvo grlo i nikada vise dok si ziv, jednom se zivi, sada i nikada vise....
Sto se tice lovackog kodeksa, sve je na svom mestu, ali zar ces da provedes ceo zivot ziveci na nacin koji je ti je neko drugi odredio, bez obzira na tvoja osecanja?
Ostaviću drugim članovima da komentarišu ovaj tvoj post, Petre.
Ako si lovac, onda poštuj pravila igre, niko te ne primorava da budeš lovac. Ako si solo igrač, koji živi samo po svojim pravilima, onda...
Bolje da ćutim
Malo slobodnija interpretacija-Drustvene norme postoje da bi se kontrolisao pojedinac i masa,bez njih kakve god da su nastaje opste rasulo i svako se ponasa prema svom nahodjenju.Naravno da se mozemo sloziti oko mnogo pravila da nisu u redu,da guse,ubijaju licnost i mnogo spominjanje slobode ali cemo se i sloziti da nose pravila igre.Cak,kao lovac znas da i u coporu divljih zivotinja postoji hijararhija i red.Buntovnicki duh i negiranje postojecih pravila je dobro i pozeljno.cak cesto donosi pozitivne promene,ali ne hormonima i preuzimanjem stvari u svoje ruke.Ono sto si na kraju rekao..naravno da su licna osecanja bitna,ali se postuju i tudja,tek tada su i tvoja vredna(moja,bilo cija...)Paralela bi bila..Jeste jedan zivot ali srndaca je mnogo i ako propustis tog kapitalca,pitanje je sta si propustio.Rekao bih jednu nametnutu vrednost,koja je obmana isto koliko i ljudski ego...Ili ovako,ko je veci lovac,onaj koji odstreli srndaca od 70 poena ili onaj od 140.Da li je ovaj drugi 2 x veci lovac???
Petar misli, da je bolje da on zvizne takvog srndaća, pošto može da ga zgazi kamion, pa eto, da ne propadne
Petar u stvari radi na potpunom korišćenju potencijala, a za sutra ili prekosutra ne mari, jer, do vraga, jednom se živi!
Počinje momak da mi se dopada!
Zamišljam samo, kako će izgledati njegovo 'prinudno sletanje na zemlju' ako se bude ponašao u lovu ovako kako ovde piše? Ko će od kolega lovaca hteti da lovi sa njim, ako bude pucao na ono što se njemu dopadne, a ne na ono što sme? Danas srndać, sutra neka druga divljač... Ko će od članova njegovog LU da mu spakuje prijavu za takvo ponašanje, pa da ostane bez oružja i bez članstva u LU, i da popije kaznu od koje će ga boleti i glava i novčanik, ako se bude tako ponašao? Itd... itd... Ipak mislim, da Petar samo piše tako, da on u stvari u lovu poštuje SVA pravila...
Treba neki put gledati malo dalje od nosa, Petre! Poslušaj savet iskusnijih, ne kažem pametnijih, nego iskusnijih!
Ovde svakako iznosimo licne stavove,ali moramo da negujemo i usavrsavamo postojece vrednosti,tako da Petar ili bilo ko,neshvati ovo pogresno.Licno mislim da nije dobro artikulisao mladalacki duh u ovih par pisanja,jer se vidi iz drugih da je strastveni lovac.....Nego,previdesmo pisanje N,franca.Cestitke za napokon neki pocetak.Vredelo je truda i bice to OK,dace Bog.Javi kako je stanje sa srnecoom div.Ima li dobrih,Za potencijale znam,da su odlicni.Sve mi se cini da ces za par godina imati zlatne za pisanje.U to ime,evo jednog iz tvoje okoline
hvala nenadX,sto se mene tice ja cu da dam sve od sebe za tako nesto,ali kako trenutno stvari stoje ne greje me nesto sunce da ce da mi pruze sansu za tako nesto,jer smo ja i jos jedan kao na probi i sad ko se bolje pokaze njega ce da prime! sinoc sam ja sa lovocuvarem(koji treba da postane upravnik) isao kao da mi on pokaze malo teren,a prosli smo samo pored par livada i stajali smo na jednoj ceki i to je to,i posle toga smo otisli do jedne kolibe nakon sto su ga pozvali tamo na telefon,a tamo je taj drugi(koga ja do tad nisam poznavao jer je mladji 6-7 godina od mene) a njega vode dva najveca krivolovca u okolini,sta da ti kazem kad su obojici oduzeli puske zbog krivolova(a sto su se prijavili da polazu za strucnog pratioca,to je druga prica),sa kojima je ovaj lovocuvar u super odnosima,a on treba da da svoje misljenje! ali da ne razglabam dalje jer sam poceo ponovo da se nerviram a i nije ovo tema za tako nesto! a sto se tice srndaca,za ova 4 dana nisam video ni jednog jaceg,sve su uglavnom mladi srndaci,a nisam ih nesto preterano ni vidjao jer su losi vremenski uslovi,ujutru magle a i duvaju neki vetrovi pa divljac slabo izlazi! a i parenje kod mene jos nije pocelo,lovocuvar jos nije video da idu u paru,a ja sam danas prvi put video jedan par!
cini mi se slabiji primerak,ali svaki put kad pogledas sliku setis se da si bio ovamo i vracaju se secanja,sto je i lepota trofeja,a sad dal je imao 50 ili 250 poena,to je vec za one koji nemaju nista drugo da se pohvale,osim tih poena,a i ne vracaju mu se nista lepse emocije nego ono koji je odstrelio zakrzljalog silasa,koji mu je lepsi nego ovaj sto je peti u evropi!
Postujem ja svacije misljenje na forumu i ne kazem da neko nije u pravu.
Kazes Lalo da cu loviti ono sto mi se dopadne a ne sto sme, pa nije tako, taj srndac se meni dopada, a ti meni objasni zasto on ne sme, koliko ja znam u toku je sezona lova na srndaca? Nisam ja rekao da bi bilo lepo odstreliti srnu dok doji, nego srndaca u sezoni.
Zakon me Lalo mnogo ne zanima, a necu ga krsiti, ali ne zbog kazni, nego zbog necega sto u meni kaze, "Petre, nemoj to da radis, nije dobro po prirodu". Npr. da zakon kaze idi lovi srnu dok doji u prolece, pola lovaca bi otislo da odstreli srnu u tom za nju najvaznijem periodu, kao Boze pa po zakonu je, ali ja ne bih otisao, jer znam da to nije dobro po prirodu, a zakon neka kaze sta hoce.
Da bi Lalo neko bio pravi lovac, ne mora da zna zakon koji je vazeci u drzavi, dovoljno je da ga sam procita iz prirode, a ti razmisli o tome...
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?