Lov na zeca
|
Podunavac |
Objavljen 30.10.2012. 17:16
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Indjijanac kaže:
otvaram ovu temu sve u nadi da će Lala opisati dali je ulovio onog zeca što mu ga je Daki kupio za rodjendan  
Druže Lala čeka da se malo isprazne baterije pa da ga lakše odstreli, ovako mu je prebrz.
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 30.10.2012. 20:02
|

Admin

Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
Lala kaže:
DakiNS kaže:
Po izveštajima sa terena koje sam prikupio zeca je drastično malo možda bi mi forumaši trebali da sugerišemo našim LU da se izlazak na zeca ograniči samo na jedan dok se ne utvrdi stvarno stanje inače biće velika oskudacija narednih godina, jer po ovim rezultatima čak (barem u lovištima gde je primećena smanjena populacija) ni jednom nije trebalo izlaziti.
Danas sam se čuo sa predsednikom mog LD, 99% je sigurno da posle jučerašnjeg dana neće biti više izlazaka na zeca.
Takodje današnje vesti i razgovori sa lovcima, potvrdjuju da je situacija sa zecom poprilično loša u Bačkoj i u Sremu, uz izuzetak nekoliko lovišta, ali to ne popravlja generalno loš utisak. Čak i Banat nije kao što je pre samo par godina bio. Još je gore, što ni fazana nema kao što je bilo - tamo gde ga ima iz prirodne reprodukcije, je smanjena brojnost, a tamo gde su ga puštali iz volijera, predatori su imali besplatnu gozbu. Plaća se ceh lošeg odnosa i neprikladnog gazdovanja, eto to je, uz nekoliko uzastopnih loših godina za zeca (pre nekoliko godina one silne poplave, pa onda žestoka zima, pa onda nezapamćena suša, uz odstrel neprimeren situaciji, i eto sad belaja).
Obustaviti zeca, ako mislimo da ga uopšte sačuvamo, a pojačati izlaske na lisice i šakale, pa čak i kao obavezne radne akcije, to je moje mišljenje.

mnogo je razloga što je brojnost zeca opala. Većina je i najbrojana u prethodnim upisima. Jedan od sigurnih razloga je i porast brojnosti predatora mada vremenski uslovi i razne hemikalije kojim se prskaju njive su daleko uticajnije!
Iako je brojnost predatora u porastu nikako ne mogu da razumem da umesto da se insistira na što više akcija suzbijanja, da ne kažem lova, istih da se više izlazaka lovcima omogući u lov na predatore, da se lovci potstiču ... ne, sve je manje dozvola za lov predatora pa iako ih ima vreme lova je maksimalno skraćeno (od 18.00 do 20.00h i 06.00 do 08.00 a razlog nepoznat!)
... a zeca još malo pa skoro ...
nadam se da će nam u nedelju biti prvi i jedini izlazak na zeca za ovu sezonu jer ako bude još koji lov možda ćemo ga u buduće gledati na TV i ostalim glasilima, enciklopedijama ...
The best of the World all game caliber 8x57JS

|
|
|
|
Nikola Vojinovic |
Objavljen 31.10.2012. 15:20
|

Stari član

Upisa: 409
Pristupio: 15.05.2010. 20:38
|
Mislim da je ova godina bila povoljna za zeca! Moj utisak nakon dva lova na terenima LU Nis, mada se radi o terenima gde zec nije lovljen u protekle 3 godina, a vrsen je i ispust... Bilo je polemike oko prirasta, na osnovu laicke procene, koja dolazi na osnovu vidjenih/ulovljanih jedinki, moj zakljucak je da je bilo nekoliko legla zeca ove godine! A zadnje leglo je od septembra meseca, sto svedoce bas mali zecevi, ne stariji od dva meseca...

Priroda, kerovi i lov!
|
|
|
|
saja rudnik |
Objavljen 01.11.2012. 20:08
|

Stari član

Upisa: 224
Pristupio: 11.06.2010. 08:48
|
Po pricanju mojih lovaca sa Rudnika ovo je bila izgleda mi povolnja godina za zeca.U prva dva izlaska lovio se fazan ali je vidjeno dosta zeca,vise nego u predhodne dve godine.Tako da se svi raduju ovom trecem izlasku i lovu u planini sa gonicima.Nadam se da cu preneti utiske iz treceg izlaska i prvog izlaska na zeca kod nas u Crnuci i na Rudnik planini.
Saja Rudnik
|
|
|
|
Nikola Vojinovic |
Objavljen 04.11.2012. 22:57
|

Stari član

Upisa: 409
Pristupio: 15.05.2010. 20:38
|
Ma ko kaze da nema zeca?! Mi smo danas imali prilike da pucamo bas bas! Nas devetorica, odstrelili smo sest zeceva, promasili 12 i jos 2 - 3 su otisla bez pucanja! Problem je sto su u gustisu, tesko se dizu i beze kroz tezak teren, pa je tu opravdanje toliko promasenih zeceva... Svi u ekipi su imali prilike da pucaju i to vise puta! A neki su imali srecu i da odstrele!
Tereni pravi raj za jarebicu i zeca!

Aportira kao jarebicu!

Priroda, kerovi i lov!
|
|
|
|
SUMO |
Objavljen 07.11.2012. 22:02
|

Veteran

Upisa: 763
Pristupio: 28.02.2011. 14:14
|
Bravo za Nislije !
Beogradjani su tuzni ove nedelje. Oko 300 lovaca, 60 zeceva. Prosle godine nije unet ni jedan zec.
Verovatno ce dalji lov biti zatvoren, iako ima glasnih koji bi da love jos jednu nedelju. |
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 11.11.2012. 21:36
|

Lovčina

Upisa: 2820
Pristupio: 19.02.2011. 19:15
|
-Vidim da se ovde vrlo slabo pise o lovu zeca sa psima gonicima, uglavnom je to sa pticarima, gazeci preko trava i gustisa pa sta izadje izadje. Valjda je uzrok tome zakon o gonicima a i sve veci problem pronaci dobrog psa gonica koji ce po ovako suvom vremenu podici zeca.
-Posto je nas deo terena gde lovimo zeca brsko planinski, ovaj nacin lova na zeca je jedini. Tako da sam danas prisustvovao jednom od boljih lovova do sada, uprkos vetru i nedostatku vlage.
-Jutro je bilo vedro ali noc je bila oblacna sa vetrom pa je zec bio na logi u travama i trnju a ne u sumi a vlage jedva malo i to samo po dolinama i zavetrinama. Kerovi, njih 7 iskljucivo Srpski gonici su na perfektan nacin odradili svoj posao, ipak su to visegodisnji psi sa velikim iskustvom pripremljeni na ovakve prilike. Trebalo im je malo vise vremena da pronadju zeca pa se lov oduzio do 14 sati, uprkos vrucini.
-Da predjem na stvar. Onaj ko lovi gonicima u brskom lovistu zna da je 5 podignutih zeceva po susi i vetru bez gazenja trava i trnjaka veliki uspeh za pse a i lovce. Na nasu zalost a njihovu srecu odstreljena su samo dva. A jedan je prosao bez pucnjave.
-Bilo je pesme na sve strane, psi su rasturili stvari. Oko 15 smo stigli kuci puni odusevljenja danasnjeg lova. Ne znam zasto ali ovakav nacin lova ce mi uvek biti drazi, uprkos manjem ulovu. Ukusi su to. Svaki lov i nacin lova ima svoju car i draz.
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
|
|
|
|
Predator |
Objavljen 11.11.2012. 21:58
|

Veteran

Upisa: 899
Pristupio: 13.04.2010. 00:49
|
nidzamotocross kaže:
-Vidim da se ovde vrlo slabo pise o lovu zeca sa psima gonicima, uglavnom je to sa pticarima, gazeci preko trava i gustisa pa sta izadje izadje. Valjda je uzrok tome zakon o gonicima a i sve veci problem pronaci dobrog psa gonica koji ce po ovako suvom vremenu podici zeca.
-Posto je nas deo terena gde lovimo zeca brsko planinski, ovaj nacin lova na zeca je jedini. Tako da sam danas prisustvovao jednom od boljih lovova do sada, uprkos vetru i nedostatku vlage.
-Jutro je bilo vedro ali noc je bila oblacna sa vetrom pa je zec bio na logi u travama i trnju a ne u sumi a vlage jedva malo i to samo po dolinama i zavetrinama. Kerovi, njih 7 iskljucivo Srpski gonici su na perfektan nacin odradili svoj posao, ipak su to visegodisnji psi sa velikim iskustvom pripremljeni na ovakve prilike. Trebalo im je malo vise vremena da pronadju zeca pa se lov oduzio do 14 sati, uprkos vrucini.
-Da predjem na stvar. Onaj ko lovi gonicima u brskom lovistu zna da je 5 podignutih zeceva po susi i vetru bez gazenja trava i trnjaka veliki uspeh za pse a i lovce. Na nasu zalost a njihovu srecu odstreljena su samo dva. A jedan je prosao bez pucnjave.
-Bilo je pesme na sve strane, psi su rasturili stvari. Oko 15 smo stigli kuci puni odusevljenja danasnjeg lova. Ne znam zasto ali ovakav nacin lova ce mi uvek biti drazi, uprkos manjem ulovu. Ukusi su to. Svaki lov i nacin lova ima svoju car i draz. 
Prošle nedjelje sam prvi put poveo Azru u lov i prošao sam loše što se ulova tiče. Išao sam malo izdvojen od grupe da se Azra ne zbuni kad počne puškaranje. Nisam uopšte imao priliku za pucanje za razliku od mojih kolega koji su skoro svi imali priliku prilikom pretraživanja šumaraka i gušće obraslih terena. Nije mi baš bilo pravo, ali svjestan sam da sam sa svakim puštanjem šteneta bliži vjerovatnoći da će od nje biti dobar lovači pas. Nisam zadovoljan napretkom, moglo bi to biti mnogo bolje, ali odlučio sam da bez nje više ne idem u lov. Za sad je pokazala da se ne boji pucnja. Vidjećemo da li ima istine u onoj staroj "Krv nije voda". Samo strpljivo ...
|
|
|
|
pavlepavlaka |
Objavljen 11.11.2012. 22:35
|

Stari član

Upisa: 418
Pristupio: 27.11.2011. 19:50
|
bas mi je milo da nidjem ma nekog iz nis ka o i ja sam okolina Nisa selo Krusce po slikama bih rekao da ste bas tamo lovili
А у руке Мандушића Вука биће свака пушка убојита!
|
|
|
|
neso |
Objavljen 12.11.2012. 20:10
|

Stari član

Upisa: 238
Pristupio: 24.05.2010. 16:27
|
Moje mišljenje je da lov zeca bez pjesme goniča i nije pravi lov.
Jutro,

Posavac,

Lovac na čeki,

Lovni teren, u daljini Durmitor i dio po imenu Prutaš,

Durmitor - Prutaš

Lovina,
 |
|
|
|
neso |
Objavljen 12.11.2012. 20:11
|

Stari član

|
Moje mišljenje je da lov zeca bez pjesme goniča i nije pravi lov.
Jutro,

Posavac,

Lovac na čeki,

Lovni teren, u daljini Durmitor i dio po imenu Prutaš,

Durmitor - Prutaš

Lovina,
 |
|
|
|
bogoljub |
Objavljen 12.11.2012. 21:10
|

Veteran

Upisa: 710
Pristupio: 08.09.2010. 22:27
|
Juče u lovu na Zeca išli i gosti koji su prethodni dan bili u lovu na Svinje.Vetar je bio jugoistočni ili ti popularno nazvan još i Košava.Bez obzira na vetar lov je bio uspešan,nisu baš svi imali priliku da odstrele Zeca ali jučerašnji lov je bio uspešniji od lova na divlje svinje i prethodnog lova na zeca.Domaćini su bili zadovoljni nadam se da su bili i gosti iako nisu imali pravo na zeca u ovom lovu.Naravno ja sam svog zeca dao jednom od gostiju kod kojih sam ja bio u lovu,tako su učinili i ostali lovci koji su imali goste.Sve u svemu jedan lep lov i druženje sa gostima za vreme lova a i posle na ručku.
Gledala mi Ciganka u dlan i kaže:
- Do 35. godine nećeš imati para i mučit ćeš se.
Ja je pitam:
- A poslije 35.?
A ona će:
- Će se navikneš na to.
|
|
|
|
neno1971 |
Objavljen 12.11.2012. 22:03
|

Član

Upisa: 105
Pristupio: 24.02.2010. 13:43
|
nidzamotocross kaže:
Nema sta kolega ovo ti je ka iz nekog romana, slazem se sa tobom jer je i kod nas teren brdsko planinski, i najvece zadovoljstvo mi pricinjava kada se gonic za zecom udalji da se jedva i cuje njegova pesma, a onda se zvuk pesme pojcava,e dobro je vraca ga.
nebojsa savkovic
|
|
|
|
neno1971 |
Objavljen 12.11.2012. 22:06
|

Član

Upisa: 105
Pristupio: 24.02.2010. 13:43
|
nidzamotocross kaže:
Nema sta kolega ovo ti je ka iz nekog romana, slazem se sa tobom jer je i kod nas teren brdsko planinski, i najvece zadovoljstvo mi pricinjava kada se gonic za zecom udalji da se jedva i cuje njegova pesma, a onda se zvuk pesme pojcava,e dobro je vraca ga.
nebojsa savkovic
|
|
|
|
dr NM |
Objavljen 25.11.2012. 18:52
|

Stari član

Upisa: 451
Pristupio: 15.09.2010. 13:16
|
Pozdrav iz Valjeva! |
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 11.12.2012. 10:46
|

Lovčina

Upisa: 1301
Pristupio: 06.03.2011. 00:00
|
Juce smo imali upravni i iznesen nam je podatak da od dogodine naredne 2-3 god.se nece loviti zec jer je navodno u Madjarskoj a i kod nas nadjene jedinke sa Embolijom pluca navodno sa glodara(miseva,pacova,...)preslo na zeceve.E sada mi smo hteli da obustavimo lov na zeca jer je prirastaj svega 28% ali kada su predsednik i sekretar izneli to odma su dusebriznici izglasali da se nastavi lov iako nas nekoliko trazilo totalnu obustavu.Po recima predsednika tu informaciju je dobio od sekretara LSV-a na jednom sastanku sada me interesuje jer to opet neka "patka"ili ima li istine u toj prici.Ako neko nesto zna o tome voleo bi da podeli ovde sa nama iz razloga da znamo jel nas opet bombarduju sa neistinom iz LSV i pokusavaju da destabilizuju i ovako losu situaciju u vecini LU! |
|
|
|
radenkovic79 |
Objavljen 22.12.2012. 20:57
|

Mlađi član

Upisa: 13
Pristupio: 20.09.2012. 18:30
|
Pozdrav, evo i od mene par snimaka aporta iz prosle sezone...
http://www.youtub...304246976E |
|
|
|
neso |
Objavljen 27.12.2012. 19:09
|

Stari član

|
Lov na planinskog zeca,

|
|
|
|
golf071 |
Objavljen 27.12.2012. 20:11
|

Veteran

Upisa: 891
Pristupio: 05.11.2010. 19:43
|
Prelepi predeli,koja je ovo planina?
|
|
|
|
strahinja |
Objavljen 27.12.2012. 22:16
|

Veteran

Upisa: 523
Pristupio: 19.01.2011. 17:48
|
neso prelepe fotografije,a i predeli..mogu samo zamisliti kakav je to lov bio..  |
|
|