A stvarno......nešto se ćuti o ustanovljavanju lovišta.....
Malo su merili, malo su se zamerili, malo su neki tamo pisali o poslu od državnog interesa, malo o licencama, malo o 2.500.000 dinara, malo o samovolji, malo o nepotizmu.......
I?
Zna li neko šta se sada dešava?
Možda polažu za geomatarsku licencu?
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Pa, šuška se da će biti nekih izmena oko granica lovnih područja, što povlači za sobom i promene oko granica LU (jedno lovište ne može biti u 2 lovna područja).
Možda se u tom grmu krije zec? Šta ako se ispostavi da i ovo što je 'obeležavano', nije validno? Ne samo zbog izmena lovnih područja, nego i zbog načina kako se, i ko to obavlja. A šta tu u celoj priči traži VL, nemam pojma, i otkud tu?
U finansijskom izveštaju LSV za prvih 6 meseci, nema prikazano nikakve uplate vezane za prebacivanje sredstava od pokrajine, u LSV, za ovu namenu.
Da li je priča o 2,5 miliona dinara samo priča, ili su te pare ipak otišle nekom? Da li u sekretarijatu mogu da odgovore na ovu dilemu? Ili možda u VL znaju nešto o tome?
Dobar pogled kolege lovci, zovem se Dušan Mijatović, javljam se prvi put i imam jedno pitanje. Po zanimanju sam inženjer šumarstva. Čuo sam da po najnovijem zakonu upravnici lovišta treba da budu inženjeri šumarstva. U okviru pripravničkog staža u JP Srbijašume sam radio u lovištu i upoznat sam sa izradom plana gazdovanja lovištem i svim drugim planskim dokumentima i aktivnostima vezanim za taj posao. Molim vas da me obavestite ukoliko znate da je nekom lovištu potreban inženjer šumarstva. Unapred hvala!
Postoji adekvatna tema za ovaj upis te će isti biti prekopiran na tu temu! http://www.srbija...ead_id=969
Srbijalov Admin Tim!*
U LUG Zrenjanin završeno merenje, to uopšte nije neka nauka i potreba da baš bude geometar ili tako nešto (ne branim nikog odmah da se ogradim). Izvršena su obeležavanja granice lovišta i sve su uglavnom kanali, putevi, pruge, nasipi (dolma, bent).
Običan GPS uređaj kojim se obeleži stajna tačka i ode se do sledeće stajne tačke, obeleži i tako redom.
Jedina nauka i muka u svemu je što treba pešačiti.
Izbegavaju se kojekakve vijuge, džepovi i slično već se sve radi strogo koliko može pravoliniski sa jasnim granicama između lovišta.
Ima i problema, pošto na teren izlaze sve zainteresovane strane, pa se vade karte, raspravlja, i slično, tako neka društva koja žele da se osamostale u budućnosti traže i zahtevaju granice u okviru katastarskih granica opštine kojoj pripadaju, pa kada se uporede katastarske granice sa sadašnjim granicama dolazi do rasprava itd, itd.
Uglavnom princip je jasan, ako neko hoće da izađe iz udruženja, može nije problem samo izlazi onakav kakav je i ušao u udruženje. Baš na primeru jednog društva koje želi da se izdvoji iz udruženja u okviru udruženja imali su lovni revir veličine oko 6.000ha a sada kada žele da se izdvoje traže lovište od minimum 10.000ha, i slični primeri.
Cadara kaže:
Uglavnom princip je jasan, ako neko hoće da izađe iz udruženja, može nije problem samo izlazi onakav kakav je i ušao u udruženje.
Malo ovo nije baš najispravnije i najjasnije; princip bi trebao da bude, da se prilikom ustanovljenja lovišta poštuju kriterijumi iz zakona, a ne ono što je bilo pre par decenija. Govorim principijelno, ne ulazim u pojedinačne slučajeve. Po zakonu, jedan od kriterijuma jesu i katastarske granice opštine.
Mora se razumeti, da nigde ne piše da će lovišta biti onakva kakva su bila do sada (mislim na granice). Negde će možda biti, a negde i neće.
Pozivanje na bivše granice lovišta nije kriterijum iz zakona.
Da mi se ne zameri, ali tim pre što je g.Pažin predsedik vašeg LU, i istovremeno predsednik LSV, moralo bi se baš kod vas voditi računa o striktnoj primeni zakona.
Uopšte se ne razumemo a ovde na forumu teško je rečima objasniti neke stvari.
Moje lovačko društvo je nekada bilo lovište, odnosno samostalno lovačko društvo koje je imalo svoje lovište koje se zvalo Greda, lovnu osnovu itd, itd. i tada se prostiralo oko 80% na granicama katastarske opštine ali 20% katastarske opštine je bilo u posedu drugih lovačkih društava jer se morala imati jasna granica.
Ušli smo pre 20 i kusur godina u udruženje i sada kada bi izlazili iz udruženja red bi bio a i zakonski sigurno bi prošlo da izađemo sa teritorijom sa kojom smo ušli.
Pažin ne određuje granice lovišta niti je to njegov posao već će granice odrediti Ministarstvo poljoprivrede odnosno sekretarijat kada se utvrdi tačno stanje i izvrše sva neophodna merenja.
Nigde do sada nije napravljen veći problem tokom ovih merenja (koja uzgred još ništa ne znače) već navodim kako pojedinci žele da iskoriste trenutak pa da nešto ućare ili pogrešno navedu podatke i tako.
Da ljudi koji mere znaju šta rade pokazuje i to da kod sebe imaju mape katastarskih opština i nemože ih niko obmanuti ili zeznuti. Negde da bi granica u skladu i sa Zakonom bila jasna (kanal, put, reka, pruga) manji delovi katastarske opštine jednog lovačkog neminovno se moraju naći u posedu susednog društva i obrnuto.
Pa moje lovačko društvo ima sa Bačke strane preko 500Ha k.o pod nazivom Vrbica koje normalno pripada LU Žabalj a k.o Žabalj ima oko 300Ha svoje k.o sa Banatske strane koje se zove Ajlaš i koje pripada LU Zrenjanin i sijaset sličnih primera.
Spoljne granice lovišta Begej, kojim gazduje LUG Zrenjanin su izmerene bez ikakvih primedbi i problema i naših i suseda (druga LU, Ribnjaci, Vojvodina šume)
Ribnjaci koji se nalaze u tom području su takođe izmereni i oni imaju sada nešto manju lovnu površinu, odnosno Lovište Begej je dobilo određene kopnene delove koje su ranije koristili ribnjaci to su male površine 30-80Ha ali opet značajne za lovačka društva koja su se graničila sa ribnjacima.
Eto najjednostavnije rečeno.
Mislim da smo se ipak razumeli. Što se tiče tih džepova i tih rubnih delova lovišta, koje zbog kriterijuma (pruga, put, vodotok) predstavljaju granicu, to nije problem.
Problem može nastati, i nastaće, ako neko LD/LS želi da se osamostali, i dobro si naveo, da tu može da se pojavi želja za ćarom bilo koje strane. Najveći sporovi će biti upravo tamo, gde nema nekih puteva, pruga ili vodotoka, onda kao kriterijum ostaje katastarska opština, i ja sam ovde već o tome pisao ponešto, da ne ponavljam.
Što se tiče Pažina, nisam ga pominjao u negativnom smislu. Čovek je na mene posle par razgovora, i par poteza, ostavio prilično dobar utisak.
U svakom crtanju granica, ako dodje do podele, neko ostane nezadovoljan. Tako će biti i sada. Nova podela karata se priprema, ili je u toku, kako će biti, ja ne znam. Mada mi se čini da se dosta stvari već zna, ali da je vrlo mali broj ljudi koji to znaju. Ali isto tako mislim, da ima slučajeva gde je sada prilika da se neke ranije loše nacrtane granice lovišta isprave. Ali da se kako god je moguće, u ovom crtanju izbegnu neke nove greške. I da se ustanovljenje lovišta obavlja prema zakonu, a ne prema željama pojedinaca.
Problem je u nečemu drugom.
Posao koji LSV obavlja za PSPŠV bi onda morao da se zove obeležavanje granica lovišta i lovnih revira.
I to sadašnjih lovišta i svih njihovih revira! I da nakon toga PSPŠV, koristeći se tim mapama sadašnjih lovišta i njihovih lovnih revira samo kao jednim pomoćnim sredstvom, donese akt o ustanovljenju svakog pojedinačnog lovišta, koja će biti ista ili drugačija u odnosu na sadašnja. U tom poslu PSPŠV mora da se pridržava Zakona i Pravilnika, a ne da vodi računa o željama nekih LD koja žele da se osamostaljuju.
I ne može g. Miloš Kunovac, inače zaposlen u LSV, kada je došao u Bačku Palanku da kaže da je došao da obeleži (i time ustanovi) granice novih-budućih lovišta u skladu sa navodnim željama LU, pa čak i ako takvih želja nema, da kaže da je to onda volja PSPŠV, u kojem je kao pomoćnik sekretara zaposlen njegov otac g.Dušan Kunovac.
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Sremac nema potrebe da se obeležavaju reviri jer su oni delovi lovišta koje je celina,korisnik lovišta će sekcijama interno da poveri revir ali to je sve interno u okviru LU.
Nego nešto sam pre neki dan razmišljao o nekim LU koja imaju lovište u dve lovne oblasti a koji će od jednog lovišta zbog granica lovne oblasti morati da dele lovište u 2 nova,tako je kod nas u Indjiji,ali naše je dovoljno veliko u oba dela,nego me zanima kakva je situacija sa tvojim Neštinom i B.Palankom?
a kako je stajala stvar do sada 2 lovišta,2 gpgl,2 lovno priv.osnove,2 lovočuvara...?koliko ima lovaca u manjem delu lovišta?kod nas se deli na dva lovišta jer nas preseca auto put i to negde otprilike na dva ista dela gde u svakom ostaje po 250-300 lovaca,mada su 3 društva napravili udruženja,izrazili želju da se odvoje,dobili saglasnost LU da im se izdvoje lovni reviri u posebna lovišta i podneli inicijative za ustanovljavanje lovišta,od PSPŠV dobili obaveštenje da je ekipa na terenu i da će doći da ucrta granice lovišta tako da sad samo čekamo,što se tiče ostalih društava koja ostaju u tom udruženju neznam kako će sami,a nisu hteli dosad da cene to što smo bili udruženi pa su
nakaradnom politikom primorali 3 najveća društva da istupe iz udruženja,LD koja imaju po 30-tak članova i dve duži terena su vodile glavnu reč i potiskivale velika društva od preko 100 članova,statut je nakaradan i apsolutna većina u udruženju nikako nemože da preglasa par malih društava koji vode pogrešnu politiku što pokazuju i rezultati,a kako će sad dalje NEZNAM!!!!!!
pa štos je u tome što malo i siromašno lovište ima režije koje smo sad pomenuli kao i duplo veće i bogato lovište,ima dosta takvih slučajeva a problem će biti u opstanku,takvim lovištima i udruženjima koja njima gazduju bi bilo najbolje da se integrišu sa velikima kako bi dalje mogli funkcionisati,jer troškovi dokumentacije,plčenih lica i servisiranje lovišta neće biti baš mali
U nekim slučajevima su lokalni majstori, poneseni željom da budu predsednici LU, i da imaju 'svoje' lovište, brzopleto krenuli u osnivanje novih LU, jer, Bože moj, to omogućava zakon o udruženjima; i kao takvi su podnosili inicijative za formiranje novih lovišta.
A kad u takvim slučajevima postavite pitanje finansijske održivosti, može se naslutiti iz odgovora, da bi cenu pravljenja nečije 'igračke' trebala da plati divljač, većim delom, i lovci, manjim delom!
Mada, ne treba isključiti mogućnost, da se ponegde možda iza inicijative za pravljenje novih LU, koje bi konkurisalo za lovišta, krije i privatni interes, tj. privatni kapital. To je vrlo teško dokazivo, ali mislim da ne treba izgubiti iz vida kao mogućnost.
slavaplana kaže:
Gde je situacija cista kao u Srbiji u centralnom delu to ce se desiti u naredna 3-4 meseca!!!
Neznam Slavo koliko je bas situacija u centralnoj Srbiji cista? Koliko je meni poznato moje udruzenje je postalo clan novog saveza ali se na nasem zadnjem UO gos. upravnik jasno izjasnio da on apsolutno nije za tako nesto i da bilo kakvo cepanje ne moze da donese nista dobro, a s' obzirom da vecina clanova UO u gos. upravnika gleda kao u Boga svasta moze jos da se desi. I jos nesto moje LU je postalo clan novog saveza a da to skupstina nije verifikovala jer je niko nije ni pitao, o tome su odlucivali samo 2 coveka. Necu da ispadne da imam nesto protiv novog saveza ali neke stvari se ne rade na takav nacin, zbog cega imamo UO i skupstinu ako ne za to da odlucuje.
I gde bre moze da situacija bude cista kada ce moje LU biti podeljeno u dve lovne oblasti!
Pozdrav od Čarapana! "ja s'tem nem ništa"
"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.